Hopp til innhold

Russisk krangling og raseri da Bolsjunov vant: – Det er det verste jeg har sett

VAL MÜSTAIR (NRK): Alexandr Bolsjunov har gitt seg selv en kanonstart på Tour de Ski. For andre russere ble det fall, kjefting, fekting med staver – og tidsstraff.

DRAMATISK AVGJØRELSE: Dette er dramaet som utspilte seg mot slutten av den andre etappen i Tour de Ski.

Bolsjunov gikk siste halvdel av den 15 km lange klassiske fellesstarten i Val Müstair i ensom majestet, og vant til slutt 23,5 sekunder foran hjemmehåpet Dario Cologna. Med det leder han også Tour de Ski sammenlagt med et helt minutt etter to etapper.

Men det var andre russere som var involvert i det store dramaet på etappen. De som kjempet om plassene bak Bolsjunov.

iznKEksAhVg

HELT SJEF: Alexandr Bolsjunov.

Foto: Gian Ehrenzeller / AP

– Alle tre russerne drar ut i svingen! Det er det verste jeg har sett, utbrøt NRKs kommentator Jann Post da han så det som skjedde i svingen i bunn av utforkjøringen ned til stadion.

Kranglet i løypa

Jevgenij Belov kom først, men valgte yttersving. Da så Alexej Tsjervotkin sitt snitt til å ta en innersving på landsmannen.

Dermed gikk begge i bakken. Belov mistet også den ene skia.

– Bolsjunov går i mål i dette øyeblikk, men de tre russerne som skulle kjempe om pallplass, de felte hverandre, konstaterte Jann Post.

– De står og krangler! De kan jo ikke kjøre så tett, fastslo NRKs ekspertkommentator Torgeir Bjørn.

En tredje russer, Ivan Jakimusjkin, ble nemlig også hindret. Han beholdt fatningen og gikk i mål til en tredjeplass selv om han måtte ut av løypa.

– Bråket med hverandre

Da Belov og Tsjervotkin kom i mål, var stemningen fortsatt meget amper. Tsjervotkin slo staven i bakken og hisset seg opp mot Belov. Belov prøvde å roe ham ned.

De to tilhører for øvrig ulike treningsgrupper og har ulike trenere på det russiske landslaget.

Svenske Oskar Svensson kom rett bak russerne og er overrasket over det han så.

– Jeg så ikke hva som skjedde, men de sto og bråket med hverandre i svingen da jeg kom. Jeg ble veldig overrasket. De sto bare og bråket med hverandre, og det er jo det totale som er det viktige her, så jeg forstår ikke hva de holdt på med, sier han til NRK.

Disket

Etter løpet ble Tsjervotkin disket av juryen. Ettersom det er et etappeløp, innebærer det i praksis en tidsstraff på tre minutter i sammendraget.

Renndirektør Pierre Mignerey forklarer beslutningen slik:

– Han kom bakfra i den siste bakken og felte Belov. Belov hadde ingen mulighet til å reagere. Det er en klar obstruksjon. Det er en klar situasjon, så det er ingen diskusjon i juryen.

Russere i Tour de Ski

INN PÅ TEPPET: Russerne gikk i smalet tropp inn til juryen for å forklare seg.

Foto: Morten Stenberg / NRK

Mignerey forteller at russeren likevel ikke er enig i beslutningen, men juryen var altså ikke i tvil.

– Vi hadde også en annen hendelse tidligere i løpet der han hoppet på skiene til Belov. Så vi har to klare situasjoner, og det er for mye når det har en klar påvirkning på sluttresultatet, sier renndirektøren.

– Det er unødvendig av to lagkamerater å ødelegge for hverandre, selv om de går for hvert sitt lag, sier Torgeir Bjørn, som etter å ha studert bildene mener det er liten tvil om at Tsjervotkin hadde ansvaret.

Russisk trener: – Veldig sint

Markus Cramer er Jevgenij Belovs trener. Etter å ha vært inne hos juryen forteller han:

– Juryen viste utøverne hva som skjedde. Tsjervotkin forklarte og sa beklager for at det var hans feil, men hva kan han gjøre i høy fart, sier Cramer.

Han er samtidig oppgitt over at utøverne ble stående og krangle i løypa.

– Det er ikke bra å gjøre det sånn. Først må de gå til mål, og så diskutere og krangle etterpå. Men begge var sjokkert. Når de ligger i snøen, skjønner de hva som skjedde. Det var ikke bra, sier treneren.

– Hva sier din løper, Belov?

– Belov er veldig sint. Han venter på en beklagelse. Hvis han får det, er dette ok. Tsjervotkin skjønner at det var hans feil, og jeg håper han beklager, sier Cramer.

Sportsnyheter

Infantino møtt med massiv pipekonsert: – Klar beskjed

Fifa-president Gianni Infantino ble møtt med høylytt buing under VM-kampen mellom England og Wales.

Siste nytt

 • Kofstad ferdigspilt for i år

  Golfspilleren Espen Kofstad må ta en pause etter å ha pådratt seg koronavirus og spiller ikke flere turneringer i 2022, skriver Eurosport.

  35-åringen mistet forrige ukes turnering i Johannesburg og går også glipp av kommende helgs turnering i den sørafrikanske byen.

  – Det stemmer. Jeg er bedre nå, men denne covidtåka har gjort at jeg ikke har fått trent noe særlig den siste tiden. Jeg har bestemt meg for å ta det rolig og ikke pushe noen grenser. Jeg vil ikke dra dette ut i flere uker, sier Kofstad til Eurosport.

  Hans neste turnering på europatouren blir trolig i Abu Dhabi i midten av januar. (NTB)

  Sommer-OL i Rio 2016.
  Foto: Erik Johansen / NTB
 • Svenske avgjorde målfest for Seattle Kraken

  Det var nær umulig å skille NHL-lagene Los Angeles Kings og Seattle Kraken i tirsdagens kamp. Kraken vant til slutt 9-8 i forlengning.

  Med det er Seattle Kraken, som ble startet i 2021, oppe i seks strake seirer for første gang i klubbens historie. Svenske André Burakovsky fikk æren av å sette inn det avgjørende målet i overtall to minutter og åtte sekunder inn i overtiden.

  9-8-kampen er NHLs mest målrike denne sesongen, men kamper med så mange mål er ikke så uvanlig i verdens beste ishockeyliga som man kanskje skulle tro. Sist det ble scoret 17 mål i en kamp, var i Toronto Maple Leafs' 10-7-seier over Detroit Red Wings i februar. (NTB)

  Kraken Kings Hockey
  Foto: Mark J. Terrill / AP
 • Berntsen og Mol tapte i Australia

  Mathias Berntsen og Hendrik Mol tapte i strake sett for hjemmeduoen Mark Nicoladis og Izac Carracher i den første kampen av verdensserieturneringen i Australia.

  Det norske paret måtte tåle 19-21-tap i begge sett onsdag morgen norsk tid. Dermed har de fått en skjev start på puljespillet før de møter franske Arnaud Gauthier-Rat og Youssef Krou og den engelske tvillingduoen Joaquin og Javier Bello i annen og tredje kamp torsdag.

  De to beste lagene går videre til cupspillet. Dermed er det norske paret trolig avhengig av å vinne sine to neste kamper.

  Norges toppduo Anders Mol og Christian Sørum er ikke med i Australia. (NTB)

  2022 European Championships - Beach Volleyball
  Foto: MICHAELA REHLE / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sport
Spiller nå
Er Ola Lunde og fotball den perfekte kombinasjonen? 00:51
Neste