Hopp til innhold

Russisk krangling og raseri da Bolsjunov vant: – Det er det verste jeg har sett

VAL MÜSTAIR (NRK): Alexandr Bolsjunov har gitt seg selv en kanonstart på Tour de Ski. For andre russere ble det fall, kjefting, fekting med staver – og tidsstraff.

DRAMATISK AVGJØRELSE: Dette er dramaet som utspilte seg mot slutten av den andre etappen i Tour de Ski.

Bolsjunov gikk siste halvdel av den 15 km lange klassiske fellesstarten i Val Müstair i ensom majestet, og vant til slutt 23,5 sekunder foran hjemmehåpet Dario Cologna. Med det leder han også Tour de Ski sammenlagt med et helt minutt etter to etapper.

Men det var andre russere som var involvert i det store dramaet på etappen. De som kjempet om plassene bak Bolsjunov.

iznKEksAhVg

HELT SJEF: Alexandr Bolsjunov.

Foto: Gian Ehrenzeller / AP

– Alle tre russerne drar ut i svingen! Det er det verste jeg har sett, utbrøt NRKs kommentator Jann Post da han så det som skjedde i svingen i bunn av utforkjøringen ned til stadion.

Kranglet i løypa

Jevgenij Belov kom først, men valgte yttersving. Da så Alexej Tsjervotkin sitt snitt til å ta en innersving på landsmannen.

Dermed gikk begge i bakken. Belov mistet også den ene skia.

– Bolsjunov går i mål i dette øyeblikk, men de tre russerne som skulle kjempe om pallplass, de felte hverandre, konstaterte Jann Post.

– De står og krangler! De kan jo ikke kjøre så tett, fastslo NRKs ekspertkommentator Torgeir Bjørn.

En tredje russer, Ivan Jakimusjkin, ble nemlig også hindret. Han beholdt fatningen og gikk i mål til en tredjeplass selv om han måtte ut av løypa.

– Bråket med hverandre

Da Belov og Tsjervotkin kom i mål, var stemningen fortsatt meget amper. Tsjervotkin slo staven i bakken og hisset seg opp mot Belov. Belov prøvde å roe ham ned.

De to tilhører for øvrig ulike treningsgrupper og har ulike trenere på det russiske landslaget.

Svenske Oskar Svensson kom rett bak russerne og er overrasket over det han så.

– Jeg så ikke hva som skjedde, men de sto og bråket med hverandre i svingen da jeg kom. Jeg ble veldig overrasket. De sto bare og bråket med hverandre, og det er jo det totale som er det viktige her, så jeg forstår ikke hva de holdt på med, sier han til NRK.

Disket

Etter løpet ble Tsjervotkin disket av juryen. Ettersom det er et etappeløp, innebærer det i praksis en tidsstraff på tre minutter i sammendraget.

Renndirektør Pierre Mignerey forklarer beslutningen slik:

– Han kom bakfra i den siste bakken og felte Belov. Belov hadde ingen mulighet til å reagere. Det er en klar obstruksjon. Det er en klar situasjon, så det er ingen diskusjon i juryen.

Russere i Tour de Ski

INN PÅ TEPPET: Russerne gikk i smalet tropp inn til juryen for å forklare seg.

Foto: Morten Stenberg / NRK

Mignerey forteller at russeren likevel ikke er enig i beslutningen, men juryen var altså ikke i tvil.

– Vi hadde også en annen hendelse tidligere i løpet der han hoppet på skiene til Belov. Så vi har to klare situasjoner, og det er for mye når det har en klar påvirkning på sluttresultatet, sier renndirektøren.

– Det er unødvendig av to lagkamerater å ødelegge for hverandre, selv om de går for hvert sitt lag, sier Torgeir Bjørn, som etter å ha studert bildene mener det er liten tvil om at Tsjervotkin hadde ansvaret.

Russisk trener: – Veldig sint

Markus Cramer er Jevgenij Belovs trener. Etter å ha vært inne hos juryen forteller han:

– Juryen viste utøverne hva som skjedde. Tsjervotkin forklarte og sa beklager for at det var hans feil, men hva kan han gjøre i høy fart, sier Cramer.

Han er samtidig oppgitt over at utøverne ble stående og krangle i løypa.

– Det er ikke bra å gjøre det sånn. Først må de gå til mål, og så diskutere og krangle etterpå. Men begge var sjokkert. Når de ligger i snøen, skjønner de hva som skjedde. Det var ikke bra, sier treneren.

– Hva sier din løper, Belov?

– Belov er veldig sint. Han venter på en beklagelse. Hvis han får det, er dette ok. Tsjervotkin skjønner at det var hans feil, og jeg håper han beklager, sier Cramer.

Siste nytt

 • Råsterkt Ruud-comeback i Beijing – møter Alcaraz i kvartfinalen

  Casper Ruud ble rundspilt av Tomas Martin Etcheverry fra start, men slo tilbake og avanserte i ATP500-turneringen i Beijing.

  Nordmannen vant 2-1 i sett på hardcourt-underlaget i Beijing. Han møter verdenstoppen Carlos Alcaraz i kvartfinalen.

  Ruud tapte førstesettet hele 1-6. Det var ferdigspilt på cirka en halvtime.

  Ruud brøt Etcheverrys serve direkte i andre sett. Nordmannen ga så etter hvert fra seg et ganske klart grep om settet, men han rodde det inn med 7-5.

  Oppgjøret ble avgjort i et tiebreak etter at Ruud utlignet til 6-6 i sin serve. Ruud havnet under med 0-4, men fightet seg tilbake og vant med sifrene 9-7.

  Ruud må fikse solide resultater tiden som kommer for å gi seg selv en mulighet til å bli kvalifisert til ATP-sluttspillet senere i høst.

  Laver Cup Tennis
  Foto: DARRYL DYCK / AP
 • Kibrab tangerte Ingebrigtsen-rekord: – Megabra

  Awet Kibrab tok en sterk 8. plass på femkilometeren i VM i gateløp søndag. Med tiden 13.28 tangerte han Jakob Ingebrigtsens norske rekord på distansen fra 2020.

  Den norske langløpslegenden Ingrid Kristiansen er på plass under VM i Riga. Hun er mektig imponert.

  – Det synes jeg er veldig bra. Det forteller bare at vi har mange, mange flotte løpere på lange løp nå. Det er megabra, sier hun til NRK.

  Det ble en etiopisk kamp om seieren, hvor Hagos Gebrhiwet viste seg som den sterkeste på slutten og vant med tiden 12.59, tre sekunder foran Yomif Kejelcha.

  Bak ham var Awet Kibrab blant løperne som fulgte tettest da farten ble skrudd opp underveis. Nordmannen var helt oppe på en femteplass etter tre kilometer, bare tre sekunder bak teten, men fikk det tyngre mot slutten og kom i mål til en åttendeplass.

  – Han er ingen redd løper. Jeg liker sånne offensive løpere. Jeg var sånn selv. Han er på god vei, sier Kristiansen om Kibrab.

  Magnus Tuv Myhre ble nummer elleve med tiden 13.33.

  Friidrett: Boysen memorial 2022
  Foto: Annika Byrde / NTB
 • Northug med skremmeskudd – Riege smadret konkurrentene

  Langløpsprofilen Amund Riege fikk en drømmestart på Ski Classics-sesongen da han gikk helt til topps på det 90-kilometer lange Klarälvsloppet søndag.

  – Det var et hardt løp med mange sterke lag. Det var mange som forsøkte å rykke underveis, men jeg forsøkte bare å fokusere og ligge godt plassert i gruppa. Jeg hadde en del krefter igjen på slutten, så jeg er veldig glad, sier Riege til arrangøren etter seieren.

  Det var knyttet stor spenning til Petter Northugs sjanser i Sverige. Den norske stjernen var med helt inn til slutt og endte på en sterk 10. plass i Sverige.

  Han slo dermed store profiler som Calle Halfvarsson og William Poromaa.

  – Det var bare nesten for Petter Northug denne gang. Han rykker stadig nærmere målet om å vinne Vasaloppet, utbrøt NRK-kommentator Torgeir Bjørn.

  Klarälvsloppet blir kalt «høstens Vasalopp». Northug har tidligere uttalt at han har som mål om å vinne Vasaloppet innen tre år.

  Norske Oskar Opstad Vike tok en overraskende andreplass, mens tidligere Vasalopp-vinner Emil Persson ble nummer tre.

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sportsvideoer
Spiller nå
Hovland med hole-in-one - bilder med tillatelse fra Viaplay 01:16
Neste