NRK Meny
Normal

Russerne krever Bjørndalens VM-gull

Russland klager Ole Einar Bjørndalens VM-gull i jaktstart inn for Idrettens Voldgiftsrett (CAS).

Ole Einar Bjørndalen viste frem sine tre gullmedaljer
Foto: HEIKO JUNGE / SCANPIX

Russlands idrettsminister Vitalj Mutko sier at russerne er klare til å gå til Idrettens Voldgiftsrett (CAS) med klage etter at Ole Einar Bjørndalen fikk gullet på VM-jaktstarten.


Vitalj Mutko opplyste lørdag at russerne vil ta Det internasjonale skiskytterforbundet (IBU) til CAS for brudd på regelverket.

Les også: Endelig kan han feire gullet

- Bjørndalen bør straffes

- Forbundene i idretten tar ingen hensyn til samfunnet. De viser ikke noe ansvar. De lever i sin egen, lukkede verden etter sine egne regler. Jeg mener at disse reglene bør være like for alle. Og jeg mener at Bjørndalen bør straffes for å ha brutt disse reglene. Men det skjedde ikke, sa Mutko lørdag.

Bjørndalen var en av flere løpere som gikk feil under jaktstarten. Han mistet først gullet da han ble idømt en tidsstraff på ett minutt, men IBU gjorde noen timer senere om avgjørelsen etter at Norge og flere andre nasjoner hadde anket, slik at nordmannen likevel ble verdensmester. Grunnen til at IBU ikke straffet Bjørndalen var at de mente han ikke tjente noe på å gå feil.


Russerne har tidligere truet med å anke Bjørndalens VM-gull på jaktstarten. Nå har de altså bestemt seg for å gjøre det.

Klare til å gå rettens vei


- Bjørndalen er en fantastisk utøver, og han hadde en stor fordel i det rennet. Men reglene bør være like for alle, og vårt forbund er klart til å gå rettens vei i Lausanne mot regelbruddet, forklarte Mutko.


Bjørndalen tok fire gull under årets skiskytter-VM i sør-koreanske Pyeongchang. Dersom tidsstraffen hadde blitt stående, ville Bjørndalen fått bronse på jaktstarten, mens russeren Maxim Tsjoudov hadde fått gullet. Alexander Os ville ha rykket fra bronse til sølv.

Siste nytt

 • Ronaldo nærmer seg 300-klubben

  Cristiano Ronaldo har for alvor funnet målformen i La Liga. Real Madrid-stjernen gjorde sitt åttende seriemål på under en måned i 5-3-seieren borte mot Betis. Ronaldo er nå tre mål unna å ha scoret 300. ganger i den spanske toppdivisjonen.

  Ronaldo
  Foto: Paul White / AP
 • Svendsen får gå mixed-stafett

  Laget som får gå mixed-stafetten i skiskyting ble klart søndag kveld norsk tid. Det er følger (i alfabetisk rekkefølge): Johannes Thingnes Bø, Tiril Kampenhaug Eckhoff, Marte Olsbu, Emil Hegle Svendsen.

  Morten og broren
  Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix
 • Ny seier for Team Ulsrud

  I natt slo de Danmark før Team Ulsrud i ettermiddag knuste USA i den niende omgangen, med 8-5. Den muligheten fikk de etter en amerikansk kjempeblemme i 5. omgang. Med tre seiere er nå Norge på en delt fjerdeplass. Det er de fire beste som når en semifinale.

  OLYMPICS-2018-CURL-M-RR-USA-NOR/
  Foto: CATHAL MCNAUGHTON / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal
OL i Pyeongchang: Curling innledende runder
OL i Pyeongchang
OL i Pyeongchang: Skøyter 500 m menn
OL i Pyeongchang: Hopp, lagkonkurranse menn
OL-magasin
Høydepunkter fra dagen
OL-magasin
Henrik Kristoffersen - fra Marikollen til Pyeongchang