NRK Meny
Normal

Russerne krever Bjørndalens VM-gull

Russland klager Ole Einar Bjørndalens VM-gull i jaktstart inn for Idrettens Voldgiftsrett (CAS).

Ole Einar Bjørndalen viste frem sine tre gullmedaljer
Foto: HEIKO JUNGE / SCANPIX

Russlands idrettsminister Vitalj Mutko sier at russerne er klare til å gå til Idrettens Voldgiftsrett (CAS) med klage etter at Ole Einar Bjørndalen fikk gullet på VM-jaktstarten.


Vitalj Mutko opplyste lørdag at russerne vil ta Det internasjonale skiskytterforbundet (IBU) til CAS for brudd på regelverket.

Les også: Endelig kan han feire gullet

- Bjørndalen bør straffes

- Forbundene i idretten tar ingen hensyn til samfunnet. De viser ikke noe ansvar. De lever i sin egen, lukkede verden etter sine egne regler. Jeg mener at disse reglene bør være like for alle. Og jeg mener at Bjørndalen bør straffes for å ha brutt disse reglene. Men det skjedde ikke, sa Mutko lørdag.

Bjørndalen var en av flere løpere som gikk feil under jaktstarten. Han mistet først gullet da han ble idømt en tidsstraff på ett minutt, men IBU gjorde noen timer senere om avgjørelsen etter at Norge og flere andre nasjoner hadde anket, slik at nordmannen likevel ble verdensmester. Grunnen til at IBU ikke straffet Bjørndalen var at de mente han ikke tjente noe på å gå feil.


Russerne har tidligere truet med å anke Bjørndalens VM-gull på jaktstarten. Nå har de altså bestemt seg for å gjøre det.

Klare til å gå rettens vei


- Bjørndalen er en fantastisk utøver, og han hadde en stor fordel i det rennet. Men reglene bør være like for alle, og vårt forbund er klart til å gå rettens vei i Lausanne mot regelbruddet, forklarte Mutko.


Bjørndalen tok fire gull under årets skiskytter-VM i sør-koreanske Pyeongchang. Dersom tidsstraffen hadde blitt stående, ville Bjørndalen fått bronse på jaktstarten, mens russeren Maxim Tsjoudov hadde fått gullet. Alexander Os ville ha rykket fra bronse til sølv.

Siste nytt

 • Italia vinner i Norges gruppe

  Italia slo Finland 1–0 i Norges gruppe i G19-EM. Det norske u-landslaget i fotball, tapte 1–3 tidligere i dag mot Portugal. Dermed blir kampen mellom de to nordiske lagene helt avgjørende for begge. Finland-Norge spilles på søndag.

 • Irans kvinner får se fotball

  Irans president Hassan Rouhani har fjernet forbudet som nekter kvinner å gå på fotballkamper i landet, melder nyhetsbyrået ISNA.

  Forbudet har vart siden den islamske revolusjonen i 1979.

  Vokterrådet har tidligere avslått forslag om fjerningen av forbudet.

  Iranske kvinner ser fotball
  Foto: STRINGER / AFP
 • FCK opna med tap

  Ståle Solbakkens FC København tapte 1-2 for Horsens heime i Parken i den danske serieopninga. Horsens leia 2-0 før Rasmus Falk reduserte fem minutt før slutt.

  Det er Horsens' første bortesiger over FCK i serien, etter 11 tap og ein uavgjort tidlegare.

  Ståle Solbakken
  Foto: Mads Claus Rasmussen / Scanpix Denmark / NTB scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal