Hopp til innhold

Bjørnens overmann vil slanke bort 95 kilo for OL-comeback

Han gjorde det umulige. Han slo den uslåelige - «Løftekranen fra Sibir». Nå satser Rulon Gardner (40) mot OL i London.

OLY2000-WRE-130KG-RUS-USA-FINAL

Rulon Gardner (til høyre) utkjemper her et av de mest legendariske kampene i OL-historien - uansett idrett - med Alexander Karelin.

Foto: KIM JAE-HWAN / AFP

12 år etter at han sjokkerte en hel verden ved å beseire Alexander Karelin fra Russland i OL-finalen i bryting, går den amerikanske bryteren Rulon Gardner for en ny overraskelse: han vil komme seg til OL igjen.

Om han klarer det, gjenstår å se. Mange kilo må bort. Men større under har skjedd.

Ett av dem sto han for selv.

Sydney, sommeren 2000:

Den fryktede russeren Alexander Karelin har ikke tapt en eneste kamp i sin 15 år lange karriere som proff-bryter. Han har tre OL-gull og syv VM-gull på rappen. Ingen har tatt poeng mot ham på over seks år. Han blir kalt «Alexander den Store», «Den russiske bjørnen» og «Løftekranen fra Sibir». Eller bare «Eksperimentet» - fordi han rett og slett så umenneskelig sterk ut.

Alexander Karelin

Alexander Karelin viser muskler fra sin tid i bryteringen. Han er i dag politiker i Russland.

Foto: GGL Wire / Flickr/Creative Commons
OLYMPICS USA RUS

SEIERSKYSSET: Rulon Gardners daværende kone fryktet for sin manns liv under OL-finalen mot Alexander Karelin i 2000. Etterpå var det bare glede.

Foto: KATSUMI KASAHARA / AP

Nå skal han ta sitt fjerde OL-gull. Rulon Gardner, en enkel bondesønn med en 5. plass som beste resultat i et internasjonalt stevne, er motstander. De to møttes tre år tidligere. Karelin vant 5-0, etter å ha kastet digre Gardner veggimellom. Tre ganger landet 130 kilosruggen Gardner på hodet etter Karelins signaturløft (se faktaboks til høyre).

– Det er som å bryte mot en hest. Han er så sterk. Han kan kvele deg, sa Gardner senere.

Men nå, i Sydney, er det altså ny kamp. Gardner skal moses, igjen. Der Gardner kanskje ser litt for velfødd ut, ser Karelin ut som han er hugget i stein. Gardners kone Stacy frykter for sin manns liv.

Poengsjokk

Men Gardner selv har aldri følt seg roligere. Karelin prøver gang på gang å kaste ham i bakken. Hver gang smetter eller kjemper amerikaneren seg fri, og ingen tar poeng i løpet av den tre minutter lange førsterunden.

Dermed skal myntkast avgjøre hvem som får velge utgangsposisjon foran neste runde. Karelin får velge, og låser deretter sin motstander bakfra. Men klarer han å kaste den digre amerikaneren rundt? Nei, Gardner er ikke til å rikke. Etter 30 sekunder har Gardner fortsatt hendene i bakken. Han får ett poeng. Publikum gisper. Skjer dette på ordentlig? Kan man virkelig ta poeng mot Karelin?

Svaret på begge spørsmålene er selvsagt ja. Karelin har gått to kamper tidligere samme dag, Gardner bare én. Den russiske maskinen begynner etter hvert å bli sliten, og Gardner står imot alle angrep.

«USA! USA!» brøles taktfast fra tribunene.

Med få sekunder igjen av kampen reiser Karelin seg fra matta. Han tar to steg tilbake. Det blir helt stille i salen. Ingen vet hva som skal skje. Så gir han opp. Han har tapt. Den uslåelige har tapt.

Trodde ikke på mirakelet

Brølet fra tribunene er overveldende. Alle til stede vet de har sett et helt spesielt øyeblikk i idrettshistorien. Og Gardner, som var så rolig og behersket under kampen, vet han er mannen bak sensasjonen.

Han fisker til seg et amerikansk flagg, skriker, hyler, slår hjul, hever armene i triumf og tar en salto. Løper seiersrunder.

– Jeg trodde ikke egentlig at jeg kunne slå ham. Mange har sagt til seg selv at «jeg kan ta ham», for så å rett og slett bli klemt sønder og sammen, sa han etterpå.

Men denne dagen var det han som knuste Karelins vanvittige statistikk. Russeren la opp etter OL. Legenden var ferdig.

Det var ikke Gardner. Han tok VM-gull året etterpå, i Paris. Så startet problemene.

TV-program for overvektige

GREECE OLYMPICS WRESTLING

LA OPP: Etter OL i 2004 satte Rulon Gardner skoene sine på brytematta, en gest som betyr at man legger opp. Nå har han plukket dem opp igjen, og er klar til å kjempe seg til OL.

Foto: DAVID GUTTENFELDER / AP

Han falt i en elv om vinteren i 2002, og var savnet i nesten ett døgn. Da han ble funnet var han nedfrosset og måtte amputere en tå.

Han kom riktignok tilbake og tok OL-bronse i 2004, men etterpå har det gått skikkelig skeis: han la opp, opplevde flere skillsmisser, fikk pengeproblemer, var involvert i ulykker med både fly og motorsykkel, og har blitt veldig overvektig.

Han var også med i NBC-realityserien «The Biggest Loser», som handler om overvektige mennesker. På det meste var Gardner oppe i 215 kilo. Det er nesten 90 kilo mer en matchvekten fra Sydney-tiden, og 95 kilo mer enn maksgrensen som gjelder i London-OL.

«Du er død om 10 år»

Han fikk en egen burger oppkalt etter seg, som var så stor at den måtte stekes i en pizzaovn. Restauranten som laget 2,3 kilosburgeren ga premie til alle som klarte å spise den i løpet av 20 minutter, sammen med tilbehør. Gardner brukte åtte og et halvt minutt.

– Jeg kjente ikke meg selv igjen. «Du er død om 10 år. Om du stifter familie, må noen andre oppdra dine barn», sa jeg til meg selv.

Det hjalp. Han har virkelig tatt seg selv i nakkeflesket. Gardner har ikke nøyd seg med en vanlig slankekur. Han skal til OL i London. Det har han bare bestemt seg for.

Må presse vekten mer

Og folk som kjenner ham godt, mener han kan klare det, ifølge New York Times, som har laget en stor reportasje på ham.

40-åringen trener hardt igjen. Han må ned til 120 kilo. Nå veier han rundt 145.

– Jeg oppfører meg som en som er ung, men ser gammel ut. Hvor mange andre 40-åringer ruller rundt med andre menn? spør Gardner selv.

Gal nok

Han trener vanvittig hardt nå. Det var i fjor sommer at han begynte å leke med tanken på et comeback. Nå er er altså OL målet.

– Han er veldig unik. Han lever et godt liv, og drikker ikke. Og så har han en helt utrolig indre driv. Se på alt han har vært gjennom! Han er 40 år, men er kanskje den som jobber hardest i hele treningssenteret, sier trener Fraser.

Det er flere grunner til at han vil gjøre comeback. Men hovedgrunnen er at han er en smule gal, ifølge hans trener Steve Fraser - som ser Gardner trene hardere enn noen gang før hver eneste dag.

– Han er jo gal nok til å tro at han kan vinne igjen.

Siste nytt

  • City herjet mot Brigthon - Foden hylles etter måldobbel

    Phil Foden storspilte og stjal showet da Manchester City vant 4-0 borte mot Brighton i Premier League.

    Etter storseieren uten Erling Braut Haaland skiller det bare ett poeng opp til serieleder Arsenal, som har én kamp mer spilt. Søndag gjester Pep Guardiolas menn Nottingham Forest.

    Oscar Bobb ble sittende på benken hele kampen.

    City fikk en fantastisk start på kampen da Kevin De Bruyne stanget et innlegg fra Kyle Walker rett i krysset etter bare 17 minutter.

    Ni minutter senere doblet Phil Foden gjestenes ledelse da han slo et frispark via muren og i mål.

    Briten var imidlertid ikke ferdig der. Med ti minutter igjen av omgangen satte han inn sitt andre etter at Brighton rotet det til i forsvar. Bernardo Silva snappet opp ballen og spilte den til City-juvelen, som banket inn 3-0-målet.

    Det var Fodens 50. Premier League-scoring, som fikk en legende til å logge seg på:

    – Er Phil Foden årets spiller? spurte tidenes toppscorer i Premier League, Alan Shearer, på X.

    Etter hvilen fortsatt City målfesten da Julian Alvarez banket inn returen på et skudd fra Walker.

    – Dette er ordentlig stygt for Brighton, men for et signal til resten av verden og Premier League, utbrøt Viaplay-kommentator Eivind Bisgaard Sundet.

    I forkant av målet ropte også vertene på straffe etter at Pascal Gross gikk i bakken i en duell med Rodri. Dommeren vinket imidlertid spillet videre.

    – Jo, dommer. Og jo, VAR. Det er klar og tydelig straffe til Brighton, skrev Viaplay-ekspert Lars Tjærnås på X.

    Det ble også det nærmeste Brighton kom et mål, og de må dermed se seg fornøyd med 11.-plass på tabellen.

    (NTB)

    Bpk8eLb85F0
    Foto: AP
  • Botheim matchvinner etter at «Tokki» mistet hodet

    Tokmac «Tokki» Nguen mistet de siste sju minuttene av storkampen mellom Djurgården og Malmö etter at han fikk rødt kort. Så ble Erik Botheim helten på overtid.

    – Det var en kjempetøff kamp med høy temperatur. Vi visste at det var marginer som ville avgjøre det, sa Botheim til Discovery og fortsatte:

    – Det er dritdeilig. Overtidsscoring borte mot Djurgården, får man noe deiligere enn det?

    Kampen tok fyr i sluttminuttene med en nordmann på hvert sitt lag i hovedrollene.

    I 82. spilleminutt på stillingen 0-0 var Nguen på vei gjennom, men ble stoppet av Malmö-forsvarer Derek Cornelius.

    Cornelius jublet hemningsløst over Nguen, som svarte med å løpe ned canadieren og fikk raskt det røde kortet.

    – Jeg spurte linjedommeren hvorfor jeg fikk rødt, og da sa han at jeg slo. Det er helt feil, sier Nguen ifølge TT og forklarer:

    – Det første instinktet var å jage ballen, men så sto han der. Han provoserte meg, og jeg gikk med på det.

    Det skulle vise seg å bli skjebnesvangert for vertene, for tre minutter på overtid stanget Botheim inn matchvinnerscoringen for Malmö. (NTB)

    Fotboll, Allsvenskan, Djurgården - Malmö FF
    Foto: BILDBYRÅN
  • Arne Slot: – Jeg vil til Liverpool

    Feyenoord-trener Arne Slot legger ikke skjul på ønske om å bli Jürgen Klopps etterfølger som Liverpool-manager.

    – Det er ingen hemmelighet at jeg vil til Liverpool, iser Slot til ESPN like før Feyenoords kamp mot Go Ahead Eagles torsdag kveld.

    – Feyenoord og Liverpool er i forhandlingssamtaler. Jeg venter på hva som kommer ut av det. Jeg er selvskikker, og venter på at klubbene skal komme til enighet, fortsetter Slot.

    Nederlenderen har de siste dagene blitt sterkt koblet til Liverpool-jobben når Klopp forsvinner etter sesongen.

    Den nederlandkse storavisen De Telegraaf har skrevet at Feyenoord kan kreve opptil 15 millioner euro for Slot, som har en kontrakt med klubben som går ut sommeren 2026.

    Liverpool-kaptein Virgil van Dijk har snakket varmt om landsmannen som en potensiel manager.

    – Jeg synes han spiller på en måte og med en sånn filosofi at han kunne vært Liverpool-manager. Vi får se. Neste år kan vi fokusere på det, sa van Dijk til nederlandske Viaplay onsdag.

    Arne Slot
    Foto: Russell Cheyne / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal