Landslagssjefen overrasket etter sviktende forsvarsspill: – Må finne oss selv

BREST/OSLO (NRK): Norge slet tungt mot et fryktløst Tyskland i åpningskampen av håndball-EM. Etter kampen var landslagssjef Thorir Hergeirsson skuffet.

2018 EM-sluttspill håndball kvinner i Frankrike.

MANGE BAKLENGSMÅL: Norge fikk ikke dreis på forsvarsspillet i åpningskampen av EM.

– De står som saltstøtter, og følger ikke med, utbrøt NRKs håndballekspert Kenneth Gabrielsen underveis i kampen og siktet til det norske forsvarsarbeidet.

For det er langt ifra vanlig kost at de norske håndballjentene slipper inn over tretti mål i en håndballkamp og Norge hadde ikke tapt mot Tyskland på syv år før kveldens kamp.

– Det var ikke sånn vi tenkte at det skulle bli. Det kjipeste er at vi ikke får til akkurat det vi har snakket om på forhånd. Det å stå opp i forsvaret, sa kaptein Stine Bredal Oftedal til NRK etter kampen.

Landslagssjef Thorir Hergeirsson var overrasket av det han så fra sitt eget lag.

– Med all respekt for Tyskland så visste vi hva de kom med. Vi snakket om at vi skulle gjøre slik og slik, men vi får ikke hentet det frem. Det blir borte i dag, sa han til NRK.

Mener spillerne må finne seg selv

Neste kamp for Norge er mot Tsjekkia på mandag. Før den kampen mener landslagssjefen at spillerne må finne seg selv.

– Jeg skal prøve å trykke på noen knapper, så må også spillerne finne det hos seg selv. Vi må finne svaret hos oss selv, og finne oss selv i Tsjekkia-kampen, sa Hergeirsson.

KNAPPETRYKKER: Thorir Hergeirsson sier han må trykke på noen knapper før neste kamp i håndball-EM.

– Hvilke knapper skal du trykke på?

– Forsvarsknappen. Det må bli det.

Fryktløse tyskere

Det tyske laget gikk fryktløst til verks mot de norske håndballstjernene fra start. Likevel var det Norge som ledet med ett fattig mål til pause.

– De spiller uten frykt for noe som helst, sa Gabrielsen om det tyske laget.

Men etter 41 minutter var kampen snudd, og Tyskland var foran med ett mål. Nå begynte også de norske spillerne for alvor å slurve i forsvarsarbeidet.

– Vi hadde virkelig ikke trodd dette, men vi spilte uten frykt, for vi hadde ingenting å tape, sa Xenia Smits som scoret fire mål for Tyskland etter kampen.

Sammen med lagvenninnene satte hun 33 baller i nettet bak de norske målvaktene. Selv om Tyskland var sterkest i dag mener Smits at Norge er favoritter til å vinne gull.

– Det er alltid vanskelig. Jeg mener Norge fortsatt er store favoritter etter denne kampen, sa Smits.

Reistad lyspunktet

Et av få lyspunkt med norske øyne i åpningskampen var mesterskapsdebuten til Henny Reistad, som kom inn drøye ti minutter før slutt i et håp om at 19-åringen kunne være løsningen på Norges problemer.

– Jeg er ikke overrasket om det skjer, sa Gabrielsen da Reistad kom inn.

Noen minutter senere fikk mesterskapsdebutanten også sin første mesterskapsscoring da hun utlignet til 30–30.

IMPONERTE: Henny Reistad imponerte i de ti minuttene hun fikk i sin mesterskapsdebut, men måtte likevel se tyskerne juble ved kampslutt.

– Hun var litt «shaky» da hun kom utpå, men det står respekt av det hun gjorde og det var en god mesterskapsdebut, roste Hergeirsson.

Snaut ett minutt før slutt klinte Reistad inn sitt andre mål på vakkert vis og utlignet nok en gang.

– Det var veldig gøy spille, men det var preget av at vi ikke hadde kommet opp på nivået og trengte mål for å ta seieren, sa Reistad til NRK etter kampen.

Reistads gode innhopp var ikke nok for Norge, som altså tapte 32–33.

– Dette kommer til å være litt surt akkurat nå, så får vi prøve og nullstille. Det nytter ikke å dvele for mye ved denne kampen, mener Emilie Hegh Arntzen.

• Brasil-legende Marta varsler landslagsstopp

Marta avslutter landslagskarrieren i fotball etter årets kamper. Hun er Brasils mestscorende spiller uansett kjønn.

Brasil-avgangen kommer fram i et intervju Marta har gitt til CNN. I sommer kan hun få sin sjette OL-deltakelse.

– Hvis jeg er med til OL, skal jeg nyte hvert øyeblikk. For uansett om jeg drar dit eller ikke, er dette mitt siste år på landslaget. Det vil ikke være mer Marta som landslagsspiller i 2025, sier 38-åringen.

Hun var med på å ta OL-sølv i 2004 og 2008. Brasil tapte begge finalene for USA. I VM har hun også et sølv etter finaletapet mot Tyskland i 2007.

Marta har scoret 116 mål på 175 landskamper siden debuten i 2002. På herresiden er Neymar mestscorende for Brasil med 79 nettkjenninger.

I VM topper Marta også lista som tidenes toppscorer uansett kjønn. Fasiten stoppet på 17 mål fra 23 kamper etter fjorårets exit i gruppespillet. (NTB)

Marta under fotball-VM 2023
  • Moldes stjerneduo spilleklare etter skade

Både Fredrik Gulbrandsen og Magnus Wolf Eikrem er tilgjengelig for å starte når Molde tar imot Haugesund i Eliteserien søndag.

Det bekrefter trener Erling Moe overfor TV 2.

– De er klare til å kunne starte. De er med i betraktningen, og så får vi se hvilket lag vi ender på til slutt, sier Moe.

Molde-treneren forteller også at Markus Kaasa og Martin Linnes ikke er så langt unna en retur.

– Det begynner å se bedre ut, og det er selvfølgelig bra for oss, sier han.

Gulbrandsen måtte av med skade i serieåpningen hjemme mot Strømsgodset, men fikk sitt første innhopp etter skaden da blåtrøyene slo Strindheim i cupens andre runde onsdag.

Det gjorde også Eikrem, som måtte stå over storoppgjøret borte mot Bodø/Glimt forrige helg. (NTB)

Gulbrandsen og Eikrem
  • Benske og Tjøm finaleklare i ro-EM

Lars Benske og Ask Tjøm var nest best i oppsamlingsheatet og rodde Norges dobbeltsculler i lettvekt til EM-finale.

Duoen var i mål på tiden 6.42,81 og endte bak Spania. Fire båter fra oppsamlingen tok seg til lørdagens finale i ungarske Szeged.

Torsdag ble Benske og Tjøm nummer to i det siste av to heat. Bare vinnerne gikk da rett til finalen.

Martin Helseth rodde inn til 7.22,61 og 3.-plass i oppsamlingsheatet for singlescullere. Det var akkurat ikke godt nok til å gå videre til A-semifinale. (NTB)