Hopp til innhold

IOC vil styrke samarbeidet med Russland

Gerhard Heiberg varsler at Den internasjonale olympiske komiteen (IOC) vil trappe opp antiterrorhjelpen til Russland for å garantere et sikkert OL i Sotsji.

Heiberg

Gerhard Heiberg og IOC vil styrke samarbeidet med russiske myndigheter etter nok et terrorangrep i OL-vertsnasjonen Russland.

Foto: Aas, Erlend / NTB scanpix

– Ja, det tror jeg. Nå har det vært flere episoder, og vi vil gjøre alt som er nødvendig for at utøverne kan føle seg helt trygge, sier det norske IOC-medlemmet Gerhard Heiberg til NRK.no.

Mandag er minst 14 mennesker drept i en ny bombeeksplosjon i Volgograd. Politimyndigheter i Russland tror terroraksjonen er utført av den samme gruppen som drepte minst 17 mennesker i et angrep mot en togstasjon søndag.

Angrepene skjer kun en drøy måned før vinter-OL arrangeres i Sotsji.

– Det andre angrepet forteller meg at terroristene prøver å gjøre det de har sagt de vil gjøre: Å stoppe Sotsji-OL, sier Heiberg.

– Vi vil se om vi kan gjøre enda mer for å styrke sikkerheten. Måten vi legger opp til å lukke Sotsji, vil forhåpentlig bidra til at det blir ro under OL, sier Heiberg.

– Lar oss ikke skremme

Like over nyttår trer det i kraft en ny sikkerhetslov i forbindelse med OL, som arrangeres bare 70 mil sør for Volgograd.

Denne loven vil gjøre det mye vanskeligere for folk å bevege seg i området. Blant annet vil det ikke være mulig å kjøre inn og ut av OL-byen uten at bilen er registrert i Sotsji fra før.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Volgograd

Her sikrer russiske politimenn åstedet for terrorbomben i Volgograd mandag morgen.

Foto: STRINGER / Afp

Heiberg sier at IOC kan hjelpe russiske myndigheter med blant annet ekspertise på terrorisme.

– Sikkerhet har vært førsteprioritet siden terrorangrepet 11. september 2001. Vi har mye erfaring. Russerne har ansvaret, men vi har spesialister, og russerne er åpne for et samarbeid. Det samarbeidet er bra, og vi vil sikre Sotji på en best mulig måte, sier Heiberg.

– Hvor mange angrep skal til for at dere vil revurdere OL i Sotsji?

– Det har vi ikke snakket om. Vi tror absolutt det er mulig å få et sikkert OL. Vi lar oss ikke skremme vekk.

– Føler oss trygge på sikkerheten

Søndag skrev NRK.no at Politiets sikkerhetstjeneste (PST) blir med den norske OL-troppen til Sotsji i februar.

Toppidrettssjef Tore Øvrebø innrømmer at tankene har vært rettet mot Russland og OL, etter ytterligere et terrorangrep mandag.

– Ja, det kan du si. Vi tenker på de som er utsatt for angrepene, og som er direkte rammet, det er leit og trist. Vi er selvfølgelig opptatt av at sikkerheten til utøverne er ivaretatt. Vi fortsetter nå det arbeidet vi begynte med for lenge siden, da vi la til grunn at dette kunne bli et krevende arbeid sikkerhetsmessig, sier Øvrebø til NRK.no

Øvrebø sier det er opp til vertslandet å garantere for sikkerheten. Samtidig er han glad for at IOC sier de vil trappe opp samarbeidet med russiske myndigheter.

– Det er positivt at IOC er på ballen nå, og passer på at de tingene som gjelder OL blir godt ivaretatt. Samtidig er det ikke noen grupper som har tatt på seg ansvaret for de angrepene som har vært. Hvilken relasjon dette har til OL vet vi ikke foreløpig.

– Påvirker dette deres trygghetsfølelse?

– Vi føler oss trygge på at sikkerheten i OL-byen blir bra, svarer toppidrettssjefen kort.

Skidronningen Marit Bjørgen sa til NRK.no søndag at hun ble skremt av terroraksjonen, men hun tror samtidig at arrangøren kan sørge for et sikkert OL.

Også Ingvild Flugstad Østberg stoler på de sikkerhetsansvarlige.

– Jeg vet ikke hva som foregår inne i hodet på hver enkelt utøver, men jeg regner med at de synes den informasjonen vi gir er god, og at den kan stoles på, sier Øvrebø.

Siste nytt

  • Ny Bjørlo-perle da FFK imponerte igjen

    Igjen ble Fredrikstads Morten Bjørlo avgjørende da de hvitkledde tok sesongens andre seier. Sandefjord ble slått 1-0.

    FFK har ikke tapt siden serieåpningen mot Bodø/Glimt og imponerer i sitt første år i Eliteserien siden 2011. Seieren gjør at Fredrikstad er på 6.-plass. Sandefjord står fortsatt uten seier.

    Morten Bjørlo ble dagens mann.

    Bjørlo tok en berøring, orienterte seg og chippet ballen over den utrusende Sandefjord-keeperen.

    – Det er en klassescoring, fastslo TV 2-ekspert Yaw Amankwah.

    Sandefjord hadde noen kjempesjanser i den første omgangen, men maktet ikke å få ballen over streken. (NTB)

    Fredrikstad
    Foto: NTB
  • Molde holder følge med Bodø/Glimt – slo Haugesund 2-1

    To tidlige mål sørget for at Molde fikk en kjempestart på vei mot 2-1-seier over Haugesund i Eliteserien søndag.

    Med trepoengeren holder stadig Molde følge med serieleder Glimt. De har begge 13 poeng, men nordlendingene har bedre målforskjell og i tillegg én kamp mindre spilt.

    Magnus Wolff Eikrem var søndag tilbake i startelleveren etter skadetrøbbel og scoret kampens første mål. Deretter la Kristian Eriksen på til 2-0. Sory Diarra sto for gjestenes scoring i annen omgang.

    Både Fredrik Gulbrandsen og Eikrem var tilbake i startelleveren etter skadeopphold. Gulbrandsen hadde en flott målgivende pasning på Eriksens mål. (NTB)

    Molde
    Foto: NTB
  • Strømsgodset slapp med skrekken – reddet uavgjort mot KBK

    Nyopprykkede Kristiansund sjokkerte Strømsgodset i førsteomgangen, men hjemmelaget kjempet seg tilbake i kampen og berget 2-2.

    Strømsgodset gikk inn i oppgjøret med tre strake seirer. Med ett poeng søndag henger de fortsatt med i toppen av Eliteserien.

    KBK har også imponert i sesongåpningen. Klubben ga hjemmelaget et vanskelig utgangspunkt før andreomgangen søndag.

    Oskar Sivertsen sendte KBK opp i ledelsen fra straffemerket etter 20 minutter.

    Kort tid senere stanget Willumsson inn 2-0.

    Godset jaktet scoring, og kaptein Gustav Valsvik tok ansvar. 30-åringen headet inn reduseringen på bakerste stolpe.

    Kort tid senere satt også Elias Melkersen hodet til ballen og ordnet 2-2.

    Det sikret ett poeng til hvert av lagene. (NTB)

    Strømsgodset
    Foto: NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal