– Jeg irriterer meg fortsatt grønn over alle feilene jeg gjør

Det er ofte ingen andre enn ham selv som skjønner når han gjør feil. Men perfeksjonisten Magnus Carlsen (22) er nesten aldri helt fornøyd med et parti.

Carlsen

Magnus Carlsen har lenge vært verdens beste sjakkspiller, men det betyr overhodet ikke at han spiller plettfritt, ifølge ham selv. Her spiller han remis mot bulgarske Veselin Topalov under Norway Chess i mai.

Foto: Skibstad, Kent / NTB scanpix

Anand

Viswanathan Anand skal forsvare verdensmestertittelen på hjemmebane.

Foto: Johansen, Carina / NTB scanpix

– Egentlig føler jeg aldri at jeg har spilt ordentlig gode partier. Det er nesten alltid et eller annet jeg føler jeg har gjort galt, sier Magnus Carlsen til NRK.no.

Ordene tilhører altså verdens suverent best rankede sjakkspiller, som nå skal kjempe om den gjeveste tittelen av dem alle: Verdensmester.

– Ofte dumme feil

Carlsen ble med sine 19 år og 32 dager den yngste sjakkspilleren i historien til å holde posisjonen som verdens beste på rankingen.

Han har vunnet den anerkjente prisen Chess Oscar de fire siste årene, noe som vitner om en mildt sagt dominerende plass i sjakkens verden.

– Jeg liker jo å vinne da, selvfølgelig, og så vil jeg bli bedre, sier Carlsen, og tar en kort pause.

– Jeg irriterer meg fortsatt grønn over alle feilene jeg gjør. Det er ofte dumme feil som bare jeg oppfatter. Men det motiverer meg til å bli enda bedre, sier Carlsen.

– Blir du noen gang god nok?

– Nei, egentlig ikke. Jeg kan være kjempefornøyd likevel, men det er alltid noen småting å rette på. Så lenge det er det, vil det alltid være mulig å finne motivasjon til å bli bedre, sier Carlsen.

 • Lørdag starter VM i sjakk: Les alt om Magnus Carlsen her!

– På ingen måte utlært

Simen Agdestein (46) ble norgesmester allerede som 15-åring i 1982. Han var senere lærer og trener for Magnus Carlsen, og nå har Agdestein selv gjort comeback i sjakksetet.

Han tror det er nettopp læringsbehovet som gjør Carlsen til en drivende god sjakkspiller.

– Jeg tror Magnus kommer til å forbli der han er, reise rundt og spille i mange år fremover. Ikke fordi han nødvendigvis skal oppnå så mye mer, han har jo oppnådd nesten alt. Men han er så interessert i sjakk, for å si det enkelt. Jeg tror Magnus ennå vil være nysgjerrig på å utforske dette spillet i mange år. Han er på ingen måte utlært, og sjakken er hele tiden i utvikling, sier Agdestein.

Artikkelen fortsetter under videoen:

Han er 22 år, han er geni-erklært og han skal spille VM til uka. Magnus Carlsen er noe for seg sjøl og det har han vært lenge. Len deg godt tilbake og bli med på reisen fra vidunderbarn, til stormester og nå kanskje verdensmester.

SE MINIPORTRETT: Magnus Carlsen fra vidunderbarn til kanskje verdensmester.

46-åringen sier at Carlsen sitt mål hele tiden har vært å bli en bedre sjakkspiller - ikke å vinne flest mulig troféer.

– Allerede fra han var ti år, har fokuset vært på å mestre spillet og ikke å bli stormester og ditt og datt. Det skal det heller ikke være, men det er utrolig lett å få feil fokus. Det så du for eksempel under kandidatturneringen. Han ledet med tre runder igjen, og så begynte han å tenke resultat. Da går det galt, sier Agdestein.

– Forstår sjakk på en ny måte

Carlsen klarte imidlertid å holde unna i kandidatturneringen i mars/april med et nødskrik, og seieren gjør at han nå skal måle krefter mot indiske Viswanathan «Vishy» Anand.

De siste månedene har Carlsen terpet trekk og analysert Anand med sine sekundanter, som også vil briefe ham under mesterskapet i India.

– Det er jo en overraskelse, men også veldig motiverende, at det er blitt åpnet nye muligheter, og jeg forstår sjakken på en helt ny måte. Ting jeg var helt sikker på skulle gjøres på én måte, men som viser seg å fungere helt annerledes, sier Carlsen.

Siste nytt

 • Tour-avgjerd før 15. mai

  Trass i at Frankrike no er så godt som stengt på grunn av korona-viruset, vil ikkje arrangørane av Tour de France i juli avlyse rittet enno. Ifølgje cyclingnews.com er 15. mai sett som siste frist for ei avgjerd.

  Ei løysing som er diskutert, er å arrangere rittet utan publikum. Det likar ikkje ordførar Dniel Spagnou i Sisteron, byen med målgang i tredje etappe og starten i den fjerde.

  – Då er det betre å utseje starten til slutten av juli. Det er mogeleg no når OL er utsett, seier han.

  Tour de France er avvikla kvart år sidan 1903 med unntak av under verdskrigane.

  AFP_1J2376
  Foto: JEFF PACHOUD / AFP
 • Bodø/Glimt sikret seg stortalent

  G18-landslagsspiller Sebastian Tounekti forlater Tromsdalen til fordel for Bodø/Glimt, skriver Eurosport. Tounekti har vært aktuell for både Glimt og Tromsø, men valget falt til slutt på forrige sesongs sølvvinnere. 17-åringen signerer på mandag.

  Bodø/Glimt
  Foto: Mats Torbergsen / NTB scanpix
 • TV-suksess for hviterussisk fotball

  Fotballen ruller fortsatt i Hviterussland. Det har ført til salgssuksess for landets øverste divisjon. Ifølge nyhetsbyråret Reuters har Hviterusslands fotballforbund solgt TV-rettighetene til ligaen til ti forskjellige land, deriblant Russland og India.

  I Hviterussland ruller fotballen fortsatt
  Foto: Sergei Gapon / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal