– Jeg irriterer meg fortsatt grønn over alle feilene jeg gjør

Det er ofte ingen andre enn ham selv som skjønner når han gjør feil. Men perfeksjonisten Magnus Carlsen (22) er nesten aldri helt fornøyd med et parti.

Carlsen

Magnus Carlsen har lenge vært verdens beste sjakkspiller, men det betyr overhodet ikke at han spiller plettfritt, ifølge ham selv. Her spiller han remis mot bulgarske Veselin Topalov under Norway Chess i mai.

Foto: Skibstad, Kent / NTB scanpix

Anand

Viswanathan Anand skal forsvare verdensmestertittelen på hjemmebane.

Foto: Johansen, Carina / NTB scanpix

– Egentlig føler jeg aldri at jeg har spilt ordentlig gode partier. Det er nesten alltid et eller annet jeg føler jeg har gjort galt, sier Magnus Carlsen til NRK.no.

Ordene tilhører altså verdens suverent best rankede sjakkspiller, som nå skal kjempe om den gjeveste tittelen av dem alle: Verdensmester.

– Ofte dumme feil

Carlsen ble med sine 19 år og 32 dager den yngste sjakkspilleren i historien til å holde posisjonen som verdens beste på rankingen.

Han har vunnet den anerkjente prisen Chess Oscar de fire siste årene, noe som vitner om en mildt sagt dominerende plass i sjakkens verden.

– Jeg liker jo å vinne da, selvfølgelig, og så vil jeg bli bedre, sier Carlsen, og tar en kort pause.

– Jeg irriterer meg fortsatt grønn over alle feilene jeg gjør. Det er ofte dumme feil som bare jeg oppfatter. Men det motiverer meg til å bli enda bedre, sier Carlsen.

– Blir du noen gang god nok?

– Nei, egentlig ikke. Jeg kan være kjempefornøyd likevel, men det er alltid noen småting å rette på. Så lenge det er det, vil det alltid være mulig å finne motivasjon til å bli bedre, sier Carlsen.

 • Lørdag starter VM i sjakk: Les alt om Magnus Carlsen her!

– På ingen måte utlært

Simen Agdestein (46) ble norgesmester allerede som 15-åring i 1982. Han var senere lærer og trener for Magnus Carlsen, og nå har Agdestein selv gjort comeback i sjakksetet.

Han tror det er nettopp læringsbehovet som gjør Carlsen til en drivende god sjakkspiller.

– Jeg tror Magnus kommer til å forbli der han er, reise rundt og spille i mange år fremover. Ikke fordi han nødvendigvis skal oppnå så mye mer, han har jo oppnådd nesten alt. Men han er så interessert i sjakk, for å si det enkelt. Jeg tror Magnus ennå vil være nysgjerrig på å utforske dette spillet i mange år. Han er på ingen måte utlært, og sjakken er hele tiden i utvikling, sier Agdestein.

Artikkelen fortsetter under videoen:

Han er 22 år, han er geni-erklært og han skal spille VM til uka. Magnus Carlsen er noe for seg sjøl og det har han vært lenge. Len deg godt tilbake og bli med på reisen fra vidunderbarn, til stormester og nå kanskje verdensmester.

SE MINIPORTRETT: Magnus Carlsen fra vidunderbarn til kanskje verdensmester.

46-åringen sier at Carlsen sitt mål hele tiden har vært å bli en bedre sjakkspiller - ikke å vinne flest mulig troféer.

– Allerede fra han var ti år, har fokuset vært på å mestre spillet og ikke å bli stormester og ditt og datt. Det skal det heller ikke være, men det er utrolig lett å få feil fokus. Det så du for eksempel under kandidatturneringen. Han ledet med tre runder igjen, og så begynte han å tenke resultat. Da går det galt, sier Agdestein.

– Forstår sjakk på en ny måte

Carlsen klarte imidlertid å holde unna i kandidatturneringen i mars/april med et nødskrik, og seieren gjør at han nå skal måle krefter mot indiske Viswanathan «Vishy» Anand.

De siste månedene har Carlsen terpet trekk og analysert Anand med sine sekundanter, som også vil briefe ham under mesterskapet i India.

– Det er jo en overraskelse, men også veldig motiverende, at det er blitt åpnet nye muligheter, og jeg forstår sjakken på en helt ny måte. Ting jeg var helt sikker på skulle gjøres på én måte, men som viser seg å fungere helt annerledes, sier Carlsen.

Sportsnyheter

Reagerer på at Bolsjunov lot lagkameraten bli liggende alene: – Handler om folkeskikk

OBERSTDORF (NRK): Mens Norge og Finland feiret gull og sølv, ble bronsevinner Gleb Retivykh liggende alene. Lagkamerat Aleksandr Bolsjunov dukket aldri opp for å gratulere eller eventuelt trøste.

Siste nytt

 • Solskjær: - 100 prosent straffe

  Ole Gunnar Solskjær freste over at Manchester United ikkje fekk straffe for ein hands i kampen mot Chelsea.

  – Dersom det er ein naturleg posisjon for ei hand å vere i når ballen kjem, må eg vere blind, seier han til BBC.

  Dommaren vurderte straffe for det som kunne sjå ut som hands etter eit kvarter. Men etter VAR-inspeksjon avviste han kravet om straffe.

  – Det var absolutt ikkje straffe. Det var ei hand i raud trøye som var borti ballen, sa Chelsea-manager Thomas Touchel.

  Men det enda 0-0 i storkampen i London. United makta dermed ikkje å ta serleg inn på nabo City, som er 12 poeng framfor. Chelsea missa sjansen til å ta steget opp i topp 4.

  – Vi er nøgde med uavgjort, men vi kunne avgjort etter pause, for då var vi best, seier Chelseas Anders Christensen.

  Kampen blei prega av godt organiserte forsvar, og dei få målsjansane som oppstod, var nokolunde likt fordelte. Dei fleste kom etter pause.

  United har no spela 20 bortekampar utan tap i Premier League. Samstundes har Tomas Tuchel enno ikkje tapt som Chelsea-manager.

  – Det blei den tette kampen vi venta, sa Nils Johan Semb i TV 2-studio.

  Callum Hudson-Odoi handsar - eller?
  Foto: Ian Walton / AFP
 • Norsk sølv i blanda laghopp

  Norge tok sølvet i den blanda laghoppkonkurransen, 5,2 poeng bak Tyskland. Austerrike tok bronsen.

  Silje Opseth, Robert Johansson, Maren Ludnby og Helvor Egner Granerud var på det norske laget.

  Tyskland vinn denne konkurransen for fjerde VM på rad.

 • Opptur for Jonathan Nordbotten

  Jonathan Nordbotten var raskest i europacuprennet i slalåm i tyske Oberjoch søndag.

  Nordbotten var nummer fire etter første omgang og hadde 27 hundredeler å hente inn på ledende Anton Tremmel fra Tyskland.

  I annen omgang klatret nordmannen tre plasser og sikret dermed seieren.

  Amerikanske Jett Seymour fulgte nærmest, kun ni hundredeler bak, mens sveitseren March Rochat endte en tredjeplass. Han var slått av Nordbotten med 32 hundredeler.

  Joachim Jagge Lindstøl endte på sjuendeplass.

  Jonathan Nordbotten
  Foto: JEFF PACHOUD / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal