Hopp til innhold

– Sjakken trenger Magnus i en VM-tittelkamp

VM-tittelkampen mot Vishy Anand blir ikke bare gigantisk for Magnus Carlsen. At Carlsen er der, gjør også at den blir gigantisk for sjakksporten.

Magnus Carlsen

I november møter Magnus Carlsen den regjerende verdensmester Vishy Anand i til kamp om VM-tittelen. Norske sjakkeksperter tror dette blir minst like dramatisk som den spennende kvalifiseringen Carlsen akkurat har vært gjennom.

Foto: Morten Rakke / NTB scanpix

Viswanathan Anand

Vishy Anand har hatt verdensmestertittelen siden 2007. I fjor kunne han nok en gang smykke seg med tittelen etter møtet med Boris Gelfand. I år er det norske Magnus Carlsen som skal forsøke å spille inderen ned fra VM-tronen.

Foto: Misha Japaridze / Ap
Garry Kasparov

Norske Jon Ludvig Hammer mener rammene rundt tittelkampen mellom Carlsen og Anand blir som da sjakklegende Garry Kasparov kjempet om VM-titler. Det gjorde russeren sist i 2000.

Foto: HEINO KALIS / Reuters
Magnus Carlsen

Magnus Carlsen var totalt utslitt etter den lange VM-kvalifiseringsturneringen i London. Han tror tittelkampen mot Anand blir like dramatisk.

Foto: Rakke, Morten / NTB scanpix

– De som har kvalifisert seg til VM-kamper før har ofte ikke vært de som folk regner som verdens beste, derfor har den ikke vært så stor som den kanskje skulle blitt. Men nå er alle helt enige i at Carlsen er verdens beste sjakkspiller, sier Jon Ludvig Hammer til NRK.no.

Carlsen sikret seg VM-tittelkampen da han vant kvalifiseringsturneringen i London etter en høydramatisk avslutning. I november venter kamp om tittelen som verdensmester mot tittelforsvarer Vishy Anand.

– Det blir et høydepunkt, uten tvil. Det er litt farlig å si, for nå har kandidatturneringen vært et fyrverkeri. Men likevel, sier Hammer.

– Carlsen trengs i VM-kamp

Hammer mener VM-tittelkampen får tilbake sin virkelige storhetsstatus når Carlsen er den som skal møte regjerende verdensmester Anand.

Den norske sjakkspilleren tror rammen rundt tittelkampen mellom Carlsen og Anand blir som da russeren Kasparov spilte om verdensmestertitler. Det er 13 år siden.

– Det er veldig bra for VM at Magnus er med, for han spiller på en litt ny måte. Sjakken trenger Magnus i en VM-kamp, for å få vekk praksisen om at man veldig enkelt ga seg med remis. Magnus kommer til å si at her skal vi kjempe gjennom 12 partier, ikke si seg fornøyd med uavgjort. Det kommer til å bli en av de beste noensinne, sier Hammer.

– Gigantisk

Carlsen har selv uten VM-tittelen vært dominerende i sjakk de siste årene. I desember slo han sjakklegenden Garry Kasparovs verdensrekord med tidenes høyeste rating.

– Det blir gigantisk stort. Det er det største som er i sjakkverdenen, sier Simen Agdestein til NRK.no om den kommende tittelkampen.

– Der tror jeg Magnus har veldig gode muligheter. Styrken til Vishy Anand er at han er en stødig og balansert person. Men jeg tror han begynner å bli sliten og merke alderen, sier Agdestein.

Tror på Carlsen-seier

Hammer er optimist på Carlsens VM-tittelmuligheter, men tror Anand vil gi betydelig motstand for den norske sjakkspilleren.

– Den eneste uromomentet er at Magnus kan bli litt for dominerende. Men Anand har vunnet fire på rad. Hvis Magnus dominerer dette, blir han definitivt en verdig verdensmester. Men jeg tør ikke håpe på at det blir så enkelt, sier Hammer.

Sjakkpresidenten i Norge, Jøran Aulin-Jansson, er sterk i tro på at vi Norge i løpet av 2013 får en verdensmester i sjakk.

– Han kommer til å få knallhard kamp av Anand, men jeg er ganske sikker på at Magnus kommer til å vinne, sier han til NRK.no.

Utslitt Carlsen

Carlsen var totalt utslitt etter den lange kvalifiseringsturneringen i London, og uttalte at de tre ukene i London var det tøffeste han har opplevd. Innsatsen ble belønnet med VM-tittelkamp.

– Det blir kjempegøy. Det var jo den store «bountyen» ved å være med her, så hva skal man si? Det blir gøy, men det er heldigvis lenge til, sa en sliten Carlsen da turneringen i London var over.

Og VM-tittelkampen i november har han ikke rukket å ofre mange tankene ennå.

– Om en stund kommer jeg nok til å begynne å tenke på det, men jeg tror ikke forberedelsene blir så annerledes fra her. Antagelig blir det vel like dramatisk, sier han.

Siste nytt

  • Højlund punkterte kampen – reddet Manchester United

    Danske Rasmus Højlund avgjorde for Manchester United da han satte 4–2 mot Sheffield United etter fremspill av Bruno Fernandes.

    Portugiseren ble kampens store spiller for de rødkledde vertene.

    Han utlignet til 2-2 fra straffemerket etter en time, og 20 minutter senere knallet han inn 3–2 fra distanse.

    Før hvilen sto Fernandes også for frisparket som et par trekk senere ga Manchester Uniteds første utligning.

    Hjemmelaget dominerte banespillet tungt og kom til flere store sjanser, men gikk likevel til pause på 1-1.

    En fæl feilpasning fra vertenes keeper André Onana ga Jayden Bogle muligheten til å snappe ballen, gå på løp og score fra skrått hold.

    Ledelsen varte ikke lenge. Sju minutter senere stusset Harry Maguire inn utligningen.

    Tidlig i 2.-omgangen ble Old Trafford-publikummet rystet igjen. Ben Brereton Diaz sørget for at det sto 1-2 på lystavla etter fine Sheffield United-kombinasjoner.

    Manchester United tok seg opp til 6.-plassen med onsdagens seier. Klubben har kun vunnet to av sine åtte siste kamper i Premier League.

    Helst sist ligger Sheffield United med sine 16 poeng fra 34 kamper. Dert er ti poeng opp til riktig side av nedrykksstreken. (NTB/NRK)

    Britain Soccer Premier League
    Foto: Dave Thompson / AP
  • Skaslien og Nedregotten videre i curling-VM

    Det norske ekteparet Kristin Skaslien og Magnus Nedregotten vant sin sjette kamp på rad da Sveits ble slått 6-5 den blandede parturneringen i curling-VM.

    Tidligere onsdag slo de Italia 7-4. Dermed topper duoen gruppe A sammen med Sveits og er klar for utslagsrundene allerede før siste kamp i grunnspillet.

    Torsdag venter Spania, som ligger sist i gruppe A.

    Det gjelder å komme seg blant de tre beste i gruppen. Vinneren går direkte til semifinalen, mens to de to neste skal ut i utslagsrunde mot toer- og treerlagene fra gruppe B.

    Skaslien og Nedregotten spiller sitt første mesterskap sammen siden de tok sølv i Beijing-OL i 2022. (NTB)

    Nedregotten og Skaslien
    Foto: LILLIAN SUWANRUMPHA / AFP
  • Kolstad tok første stikk i semifinalen mot Drammen

    Kolstad gikk hardt ut på vei mot 32-26-seier over Drammen i lagenes første semifinalekamp i håndballsluttspillet.

    Seriemesteren ledet med fem mål i egen hall før DHK noterte sitt første. Bortsett fra en kort periode tidlig i 2.-omgangen ble duellen aldri spennende og Kolstad vant med seks mål.

    Semifinalen spilles i best av tre oppgjør. Kolstad kan avgjøre serien med borteseier mandag.

    Den andre semifinalen er mellom Elverum og ØIF Arendal.

    Kolstad er regjerende sluttspillmester. Inntil fjorårets finaletap hadde Elverum vunnet turneringen ni ganger på rad. (NTB)

    REMA1000-ligaen: Kolstad-Elverum 29–28.
    Foto: Ole Martin Wold / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal