NRK Meny
Normal

Pep fikk rett - Messi var umulig å stoppe

KOMMENTAR: Pep Guardiola innrømmet dagen før kampen at det ikke finnes noen metode som kan stoppe Lionel Messi. Det fikk han helt rett i.

Lionel Messi

Pep Guardiola ser at hans tidligere elev sender Barcelona i føringen mot Bayern München. Det ble som Pep fryktet på forhånd, Messi ble umulig å stoppe, skriver Thore Haugstad.

Foto: QUIQUE GARCIA / Afp

Du kan være så smart du vil. Du kan gruble over taktikk og strategi i så mange timer du ønsker. Men av og til ligger enkelte spillere på et så høyt nivå at det finnes lite du kan gjøre. Flere av klodens beste trenere har virket hjelpeløse mot Lionel Messi; Sir Alex Ferguson, José Mourinho, Arsène Wenger, og så mange andre.

Nå kan også Pep Guardiola legges til listen.

Guardiola må ha fryktet dette selv. Han var til stede da argentineren trillet ball i hatt med et svimmelt Manchester City-lag på Camp Nou i kvartfinalen. Han gjemte fjeset i hendene og flirte da Messi spilte tunnel på en stakkars James Milner. Det så ut som Guardiola koste seg. Samtidig fantes det alltid en fare for at Bayern ville bli det neste offeret.

Få kjenner Messis kvaliteter som Guardiola. «Det finnes ikke et system eller en trener som kan stoppe en spiller med Messis talent», sa treneren tirsdag. «Slik han har spilt de siste fire-fem månedene, kan du ikke stoppe ham. Han er for god».

Og slik ble det. Barça – verdens beste lag siden januar – dominerte og fortjente 3-0-seieren. Tyskerne hadde lenge en sjanse til å stjele med seg et heldig 0-0-resultat: de hadde overlevd brente sjanser, de hadde hatt en strålende Manuel Neuer. Men mot slutten brast det.

Mot slutten ble Messi for god.

Artikkelen fortsetter under videoen.

Lionel Messi scoret to mål når Barcelona vant hele 3-0 over Bayern München i den første semifinalekampen i mesterligaen.

Her kan du se høydepunktene fra semifinalen. Bildene vises med tillatelse fra Viasat.

Radikale Guardiola

Dette var alltid en enorm utfordring for Guardiola. Alle visste at Barça ville spille 4-3-3, og med 26 seire på 28 kamper samt Messi, Luis Suárez og Neymar i storform, hadde katalanerne det klart sterkeste mannskapet. Om begge lag hypotetisk sett hadde brukt samme strategi, ville Barça sannsynligvis ha vunnet.

Derfor lå presset på Bayern-sjefen. Slagplanen måtte treffe blink.

Uten skadde Franck Ribéry og Arjen Robben måtte treneren improvisere. Så Bayern gikk ut i et slags 3-5-1-1-system. Den lille, raske høyrebacken Rafinha ble brukt som venstre midtstopper for å temme Messi. Logikken var at når playmakeren skar innover på venstre bein, kunne brasilianeren takle med høyre.

Videre spilte Juan Bernat venstre vingback, men hadde ingen makker på motsatt side. Guardiola brukte en skeiv formasjon. Da Bayern hadde ballen, vandret Thomas Müller ut mot krittlinjen, mens laget beholdt fire sentrale midtbanespillere: Xabi Alonso, Philipp Lahm, Thiago Alcântara, Bastian Schweinsteiger. Uten ball trakk Müller innover for å presse sammen med alenespissen Robert Lewandowski.

Løsningen var mildt sagt uortodoks, men dette er Guardiola. Det eneste forventede ved systemet var at det var uventet.

Mesterlige Messi

Det å stoppe Barça er imidlertid enklere i teorien som i praksis. Helt fra begynnelsen broderte vertene seg gjennom Bayern-laget. Spesielt den aggressive forsvarslinjen ble brutt ofte, og Suárez kom til flere sjanser etter å ha blitt spilt inn bak midtstopperne.

Sannheten var at Barça kunne ledet 2-0 innen 15 minutter.

Innen den tid hadde Guardiola sett nok, og byttet til fire bak. Det stabiliserte kampen, men Barça dominerte ennå og forsvarslinjen var fortsatt dristig. På ett tidspunkt løp Jordi Alba rett i bakrom etter en enkel pasning over forsvaret, og leverte et livsfarlig innlegg. Bayern hadde én god sjanse, etter et angrep hvor Lewandowski headet ned en lang ball til Müller, men var heldige som gikk til pause med 0-0.

Bayern spilte bedre etter hvilen. Men de skapte få sjanser, og Barça tok snart over. Messi falt ned i mellomrommet, slik at det ble fire mot fire. Barças angrep har en helt annen brodd en Bayerns, spesielt uten Ribéry og Robben, og etter en times spill ble Neymar sendt gjennom av Messi, før Neuer avverget mesterlig.

Likevel virket det som et tidsspørsmål før Barça scoret. De truet så ofte, med så stor fart og presisjon. Til slutt ble nøkkelspilleren en liten playmaker, som scoret de to første målene og satte opp det tredje for Neymar.

Det overrasket ingen at det var Messi. Aller minst Guardiola.

Siste nytt

 • La Liga-trener frir til Iniesta

  Quique Setién, trener for den spanske La Liga-klubben Real Betis, bønnfaller Barcelona-veteranen Andrés Iniesta om å fortsette karrieren i Spania. Spanske medier har spekulert i om Iniesta er på vei til Kina, men Setién ønsker det annerledes. – Vi skylder Iniesta så mye. Det er en fantastisk mann bak den fantastiske spilleren. Dette er min måte å takke ham på, sier Setién til klubbens hjemmeside.

  Laster Twitter-innhold
 • Chile klar for fotball-VM

  Chile er klar for sitt første fotball-VM for kvinner etter at de slo Argentina 4-0 i siste runde av Copa America. Seieren betyr at Chile endte på andreplass i turneringen, som igjen betyr at de kan bestille billetter til VM i Frankrike i 2019. Brasil vant turneringen, og er dermed klar for både VM og Tokyo-OL i 2010.

  FBL-WOMEN-AMERICA CUP-ARG-CHI
  Foto: CLAUDIO REYES / AFP
 • Martinsens IceHogs med ny seier

  Andreas Martinsen ser ikke ut til å bli tilgjengelig for det norske landslaget med det første. Søndag vant hans AHL-lag Rockford IceHogs 5-2 hjemme mot Chicago Wolves, og dermed leder IceHogs 2-0 i best av fem kamper. Ishockey-VM starter 04. mai.

  martinsen for norge
  Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Pressekonferanse: Presentasjon av elitelagene i langrenn
NRK Sport Live
Best i verden: Martin Schanche - Rattets Messias
Sport i dag
4-4-2 Eliteserien: Odd - Sarpsborg 08