NRK Meny
Normal

– Dessverre vet vi for lite

Olympiatoppen vet ikke hvorfor Alexander Kristoff er blitt verdens beste. Nå vil de lære.

BELGIUM-CYCLING/ Team Katusha rider Kristoff of Norway wins the Scheldeprijs/Grand Prix de l'Escaut cycling race in Schoten

TOMMEL OPP: Alexander Kristoff har hele elleve seire så langt denne sesongen. Det var en tydelig fornøyd nordmann som gikk opp på seierspallen etter seieren i endagsrittet Scheldeprijs onsdag.

Foto: FRANCOIS LENOIR / Reuters

Alexander Kristoffs fantastiske sesongstart er et resultat av et suksessfullt treningsopplegg. Nå ønsker Olympiatoppen å invitere trener Stein Ørn med på et fagseminar i løpet av året.

Espen Tønnessen

INVITERER: Espen Tønnessen Fagsjef ved avdeling for utholdenhet hos Olympiatoppen.

Foto: Olympiatoppen

Alexander Kristoff er suveren og tydeligvis i eventyrlig form om dagen. Onsdag ble han historisk da han på én uke har klart bragden å vinne Flandern rundt, tredagersrittet De Panne-Koksijde og Scheldeprijs.

– Det er ingen tvil om at Stein Ørn og Alexander Kristoff har gjort mye riktig i treningsarbeidet, sier Espen Tønnessen til NRK.

Han er fagansvarlig ved avdeling for utholdenhet hos Olympiatoppen.

– Da Alexander Kristoff er en verdensener i sin idrett, betyr det at treningen han har gjennomført har vært svært godt tilpasset Alexander og de kravene som stilles til en «sprinter» i sykkel, sier Tønnessen.

Opptatt av forbrenning

Ørn

SUKSESSTRENER: Stein Ørn er Alexander Kristoffs trener og stefar.

Foto: Ruud, Vidar / NTB scanpix

Stein Ørn har trent Alexander Kristoff siden 1996. Han har tidligere forklart til NRK at de har fulgt et treningsprogram som ikke gir umiddelbare resultater.

Ørn forteller at treningsopplegget går ut på at de kjører lange økter, men også mye styrke og intensitet i en kombinasjon.

– Dette er en prosess som krever veldig, veldig lang tid. Og som krever mye og variert trening, sier Ørn til NRK.

I Norge har kondisjonsdebatten ofte sirkulert rundt oksygenopptak, men det er ikke Ørn spesielt opptatt av i sykling.

– I sykkel handler det om forbrenning. Du har seks-syv timers intervaller, og alt handler om å klare å hindre at man forbruker disse hurtige energilagrene som er basert på sukkerforbrenning, så du har det tilgjengelig for spurt.

– Alexander begynner å nærme seg en så høy fettforbrenning at han nesten ikke har brukt av sukkerlagrene sine når et løp nærmer seg slutten. Da blir han plutselig veldig vanskelig å slå Alexander har alt til disposisjon mens de andre kanskje er tomme, legger suksesstreneren til.

Saken fortsetter under bildet:

Belgium Cycling Scheldeprijs

SPURTSEIER: Alexander Kristoff spurtslo konkurrentene onsdag. Kanskje et resultat av han hadde brukt mindre av sukkerlageret sitt sammenlignet med konkurrentene?

Foto: Virginia Mayo / Ap

Inviterer til fagseminar

Espen Tønnessen er imponert over arbeidet som «Team Kristoff» har lagt ned.

– Dessverre så vet jeg og Olympiatoppen for lite om detaljene i treningsfilosofien til Ørn, men det er tydelig at han er en dyktig trener som tilpasser treningen til arbeidskravet i sykkel og kapasiteten til Kristoff, sier fagsjefen.

Nå ønsker de å lære av Ørn.

– Vi vil invitere han med på et fagseminar i løpet av året. Da kan vi få innspill på hvordan vi kan videreutvikle Olympiatoppens utholdenhetsfilosofi. Læring på tvers av idretter og utøvere er en viktig arbeidsmåte for å utvikle norsk toppidrett.

Det har ikke lyktes NRK å få en kommentar fra Ørn angående invitasjonen.

Siste nytt

 • Ingen norsk finale i svømme-EM

  Verken Markus Lie eller Emilie Nyenget Løvberg klarte å ta seg videre til finale på dagens øvelser i svømme-EM.

  Lie var på andreplass etter andre veksling, men endte til slutt på en femteplass i sin semifinale. Løvberg satte personlig rekord på 57. 96, men endte på syvendeplass i sin semifinale.

  Emilie Løvberg
  Foto: Jessica Gow/TT / NTB scanpix
 • God norsk førsteomgang

  De norske hopperne har startet meget godt i dagens konkurranse i stor bakke i Engelberg.

  Anders Fannemel leder konkurransen med et hopp på 133 meter, og Robert Johansson deler andreplassen med japanske Kobayashi etter et hopp på 128 meter.

  Finland Ski Jump
  Foto: Martti Kainulainen / AP
 • Lie og Løvberg til semifinale

  Markus Lie og Emilie Nyenget Løvberg er klare for semifinale i kortbane-EM i svømming. Løvberg svømte inn til 58,05 og fjerdeplass på 100 meter butterfly, mens Lie ble nummer to i sitt heat på 100 meter medley med 53,06.

  Lie
  Foto: Jessica Gow/TT, Jessica Gow / NTB scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal