NRK Meny
Normal

– Dessverre vet vi for lite

Olympiatoppen vet ikke hvorfor Alexander Kristoff er blitt verdens beste. Nå vil de lære.

BELGIUM-CYCLING/ Team Katusha rider Kristoff of Norway wins the Scheldeprijs/Grand Prix de l'Escaut cycling race in Schoten

TOMMEL OPP: Alexander Kristoff har hele elleve seire så langt denne sesongen. Det var en tydelig fornøyd nordmann som gikk opp på seierspallen etter seieren i endagsrittet Scheldeprijs onsdag.

Foto: FRANCOIS LENOIR / Reuters

Alexander Kristoffs fantastiske sesongstart er et resultat av et suksessfullt treningsopplegg. Nå ønsker Olympiatoppen å invitere trener Stein Ørn med på et fagseminar i løpet av året.

Espen Tønnessen

INVITERER: Espen Tønnessen Fagsjef ved avdeling for utholdenhet hos Olympiatoppen.

Foto: Olympiatoppen

Alexander Kristoff er suveren og tydeligvis i eventyrlig form om dagen. Onsdag ble han historisk da han på én uke har klart bragden å vinne Flandern rundt, tredagersrittet De Panne-Koksijde og Scheldeprijs.

– Det er ingen tvil om at Stein Ørn og Alexander Kristoff har gjort mye riktig i treningsarbeidet, sier Espen Tønnessen til NRK.

Han er fagansvarlig ved avdeling for utholdenhet hos Olympiatoppen.

– Da Alexander Kristoff er en verdensener i sin idrett, betyr det at treningen han har gjennomført har vært svært godt tilpasset Alexander og de kravene som stilles til en «sprinter» i sykkel, sier Tønnessen.

Opptatt av forbrenning

Ørn

SUKSESSTRENER: Stein Ørn er Alexander Kristoffs trener og stefar.

Foto: Ruud, Vidar / NTB scanpix

Stein Ørn har trent Alexander Kristoff siden 1996. Han har tidligere forklart til NRK at de har fulgt et treningsprogram som ikke gir umiddelbare resultater.

Ørn forteller at treningsopplegget går ut på at de kjører lange økter, men også mye styrke og intensitet i en kombinasjon.

– Dette er en prosess som krever veldig, veldig lang tid. Og som krever mye og variert trening, sier Ørn til NRK.

I Norge har kondisjonsdebatten ofte sirkulert rundt oksygenopptak, men det er ikke Ørn spesielt opptatt av i sykling.

– I sykkel handler det om forbrenning. Du har seks-syv timers intervaller, og alt handler om å klare å hindre at man forbruker disse hurtige energilagrene som er basert på sukkerforbrenning, så du har det tilgjengelig for spurt.

– Alexander begynner å nærme seg en så høy fettforbrenning at han nesten ikke har brukt av sukkerlagrene sine når et løp nærmer seg slutten. Da blir han plutselig veldig vanskelig å slå Alexander har alt til disposisjon mens de andre kanskje er tomme, legger suksesstreneren til.

Saken fortsetter under bildet:

Belgium Cycling Scheldeprijs

SPURTSEIER: Alexander Kristoff spurtslo konkurrentene onsdag. Kanskje et resultat av han hadde brukt mindre av sukkerlageret sitt sammenlignet med konkurrentene?

Foto: Virginia Mayo / Ap

Inviterer til fagseminar

Espen Tønnessen er imponert over arbeidet som «Team Kristoff» har lagt ned.

– Dessverre så vet jeg og Olympiatoppen for lite om detaljene i treningsfilosofien til Ørn, men det er tydelig at han er en dyktig trener som tilpasser treningen til arbeidskravet i sykkel og kapasiteten til Kristoff, sier fagsjefen.

Nå ønsker de å lære av Ørn.

– Vi vil invitere han med på et fagseminar i løpet av året. Da kan vi få innspill på hvordan vi kan videreutvikle Olympiatoppens utholdenhetsfilosofi. Læring på tvers av idretter og utøvere er en viktig arbeidsmåte for å utvikle norsk toppidrett.

Det har ikke lyktes NRK å få en kommentar fra Ørn angående invitasjonen.

Siste nytt

 • Vidal tiltalt for vold

  Bayern München-stjernen Arturo Vidal er tiltalt for kroppskrenkelse etter en voldsepisode på en nattklubb i byen i fjor høst. Statsadvokaten i München opplyser at strafferammen for det Vidal er tiltalt for er fengsel i inntil 10 år.

  Vidal
  Foto: Matthias Schrader / AP
 • Lyon vann meisterligafinalen

  Med Ada Hegerberg på scoringslista vann Lyon meisterligafinalen med 4-1 mot tyske Wolfsburg. Med sitt eine mål blei Hegerberg tidenes toppscorar i turneringa med 15 mål. Wolfsburgs Caroline Graham Hansen måtte gå av i pausen grunna ei skade.

  Ada
  Foto: Efrem Lukatsky / AP
 • Citroën sparket Kris Meek

  Citroën har sparket den britiske rallyføreren Kris Meek for uforsvarlig kjøring etter en rekke avkjøringer i VM-runder den siste tiden. Nordiren har kjørt ut for ofte på grunn av at han kjører med uforsvarlig høy risiko, meldes det i en uttalelse.

  Kris Meeke
  Foto: TT NEWS AGENCY / REUTERS

Sendeplan

Kl. Program Kanal