Hopp til innhold

Dale Oen årets mannlige europeiske svømmer

Alexander Dale Oens VM-gull og tårer rørte mange i Shanghai i sommer. Nå er 26-åringen stemt fram som årets beste mannlige svømmer i Europa.

Alexander Dale Oen

Alexander Dale Oen jubler etter å ha sikret Norges første VM-gull i svømming.

Foto: Thomassen, Christian / Scanpix

Dale Oen

VM-gullet kom bare tre dager etter terrorangrepene i Oslo og på Utøya, og Dale Oen var sterkt preget etter seieren.

Foto: Thomassen, Christian / Scanpix

I en tett avstemning slo han franskmannen Camille Lacourt så vidt det var i kåringen i regi av Det europeiske svømmeforbundet (LEN).

– Det var utrolig kjekt å høre. Veldig gøy, sier Dale Oen selv til NRK.

– Hvor viktig er denne prisen for deg?

– Den var nok mer overraskende enn viktig. Men det var kult å bli nominert, og enda kulere å vinne. Jeg mener selv at jeg har de beste resultatene i Europa i år, så det er fint at det er flere som synes det også.

Han tok Norges første VM-gull i historien da han vant 100 meter bryst i Shanghai i slutten av juli. Det skjedde bare dager etter terroranslagene mot regjeringsbygget og Utøya.

– Det er utrolig gledelig, men selvsagt ikke overraskende etter resultatene han hadde i sommerens VM, sier landslagssjef Petter Løvberg til NRK.

– Betyr veldig mye

Hendelsene preget hele Dale Oens VM-opptreden. Vestlendingen framsto som en flott talsmann for hele Norge i dagene etter de grusomme massakrene.

Italias Federica Pellegrini ble kåret årets kvinnelige svømmer i Europa. Hun vant gull på 200 og 400 meter fri under mesterskapet i Kina.

– Hva betyr en sånn pris for norsk svømming?

– Det betyr veldig mye at vi fra Norge viser at vi kan få fram en svømmer til en så prestisjetung pris. Det inspirerer resten av svømme-Norge at vi kan hevde oss helt i verdenstoppen, sier Løvberg.

Siste nytt

 • Ventura nær seier - tapte etter omspill

  Kristoffer Ventura kjemper for å komme seg tilbake på PGA-touren og leverte et toppresultat på Korn Ferry-touren, nivået under PGA-touren i helgen.

  Ventura gikk ut i lederball søndag og etter en runde to slag under par, endte det hele med et omspill om seieren for nordmannen i Argentina Open

  Der gjorde både han og amerikanske Mason Andersen birdie på første omspillshull. På andre forsøk ble det igjen birdie for Anderson, mens Ventura måtte nøye seg med par. Dermed endte nordmannen på annenplass, noe som sender han opp på tiendeplass på poenglista. De 25 beste ved sesongslutt får plass på PGA-touren.

  Kristoffer Ventura
  Foto: Reuters
 • Henrik Kristoffersen på slalåmpallen i Aspen

  Henrik Kristoffersen kjørte ned til 3.-plass i søndagens slalåmrenn i Aspen.

  Romerikingen inntok dermed verdenscuppallen for 86. gang i karrieren. 52 av dem har kommet i slalåm.

  Kristoffersen endte 1,17 sekunder bak vinneren Loïc Meillard. Han var også nummer tre etter første omgang og hadde 1,07 sekunder opp til Clément Noël.

  I pallkampen var også Alexander Steen Olsen en aktør. Kjelsås-gutten lå rett bak Kristoffersen med fire hundredeler før finalen, men passiv kjøring i andreomgangen tok ham ned ni hakk på resultatlista.

  Timon Haugan kjørte seg opp fra 18.- til 6.-plass i snøværet i Colorado, mens Sebastian Foss-Solevåg ble nummer 20.

  Atle Lie McGrath, Halvor Hilde Gunnleiksrud og Theodor Brækken kjørte alle ut i første omgang.

  Den skjebnen var det mange som led. Hele 26 alpinister kom aldri til mål, og det bidro til å gi Foss-Solevåg en omgang til. (NTB)

  ofcwzkn9cc8
  Foto: AP
 • Nordås før VM-finalen: – Det blir et helsikes kaos

  Narve Gilje Nordås tror det blir et bikkjeslagsmål om medaljene på 1500 meter i VM innendørs i Glasgow.

  Søndag formiddag gikk NRK på Narve Gilje Nordås og Gjert Ingebrigtsen langs elven Clyde, der de gjorde siste finpuss før kveldens VM-finale på 1500 meter.

  – Det blir jo et helsikes kaos, sier Nordås, som er den best rangerte løperen på 1500 meter i VM-finalen, til NRK.

  Opprinnelig skulle det være tolv løpere i finalen. I tillegg fikk to øvrige utøvere plass i finalen etter fall i forsøket. Totalt dermed 14 løpere.

  Til sammenligning var det bare syv løpere i forsøksheatet til Nordås.

  – Selv til å være utendørs så er det forbanna mye folk, så når du skal fordele det på en innendørsbane, så tror jeg det blir folk som faller. Jeg må bare satse på at jeg ikke blir en av dem. Hvis jeg holder meg på beina, så tror jeg det kan bli bra.

  NRKs friidrettsekspert håper det blir satt fart fra start.

  – Det er litt for mange til at det er helt bra, men vi får tro at det går bra og at noen tar ansvar for å springe raskt fra start, sier Vebjørn Rodal.

  Finalen ser du 22.30 på NRK1 og i NRK TV.

  Narve Gilje Nordås
  Foto: NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal