Dale Oen årets mannlige europeiske svømmer

Alexander Dale Oens VM-gull og tårer rørte mange i Shanghai i sommer. Nå er 26-åringen stemt fram som årets beste mannlige svømmer i Europa.

Alexander Dale Oen

Alexander Dale Oen jubler etter å ha sikret Norges første VM-gull i svømming.

Foto: Thomassen, Christian / Scanpix

Dale Oen

VM-gullet kom bare tre dager etter terrorangrepene i Oslo og på Utøya, og Dale Oen var sterkt preget etter seieren.

Foto: Thomassen, Christian / Scanpix

I en tett avstemning slo han franskmannen Camille Lacourt så vidt det var i kåringen i regi av Det europeiske svømmeforbundet (LEN).

– Det var utrolig kjekt å høre. Veldig gøy, sier Dale Oen selv til NRK.

– Hvor viktig er denne prisen for deg?

– Den var nok mer overraskende enn viktig. Men det var kult å bli nominert, og enda kulere å vinne. Jeg mener selv at jeg har de beste resultatene i Europa i år, så det er fint at det er flere som synes det også.

Han tok Norges første VM-gull i historien da han vant 100 meter bryst i Shanghai i slutten av juli. Det skjedde bare dager etter terroranslagene mot regjeringsbygget og Utøya.

– Det er utrolig gledelig, men selvsagt ikke overraskende etter resultatene han hadde i sommerens VM, sier landslagssjef Petter Løvberg til NRK.

– Betyr veldig mye

Hendelsene preget hele Dale Oens VM-opptreden. Vestlendingen framsto som en flott talsmann for hele Norge i dagene etter de grusomme massakrene.

Italias Federica Pellegrini ble kåret årets kvinnelige svømmer i Europa. Hun vant gull på 200 og 400 meter fri under mesterskapet i Kina.

– Hva betyr en sånn pris for norsk svømming?

– Det betyr veldig mye at vi fra Norge viser at vi kan få fram en svømmer til en så prestisjetung pris. Det inspirerer resten av svømme-Norge at vi kan hevde oss helt i verdenstoppen, sier Løvberg.

Siste nytt

 • Sørloth framleis mållaus

  Alexander Sørloth spela det siste kvarterte for Leipzig, men det hjelpte ikkje. Leipzig tapte 0-1 for Paris St. Germain. Neymar scora målet etter 11 minutt, og Sørloth har framleis ikkje scora for sin tyske klubb.

  Leipzig har seks poeng, like mange som PSG, og møter botnlaget Istanbul Basaksehir i neste veke.

  Paris Saint-Germain
  Foto: Franck Fife / AFP
 • Gullballen til Zlatan for 12. gong

  Zlatan Ibrahimovic (39) har fått den svenske Gullballen for 12. gong. Chelsea-spelaren Magdalena Eriksson fekk Diamantballen for aller første gong under ein seremoni i kveld.

  Zlatan, som no spelar for AC Milan, har ikkje fått denne utmerkinga sidan 2016, året då han gav seg på landslaget.

  Eriksson (27) er kaptein på Chelsea, som tok ligagull i England i år. Ho har også 60 landskampar bak seg.

  Prisane er det Aftonbladet og det svenske fotballforbundet som står bak.

  Zlatan Ibrahimovic
  Foto: Ciro De Luca / Reuters
 • Chelsea avanserte i mesterligaen

  Chelsea og Sevilla kvitterte ut de to første billettene til mesterligaens cupspill med hver sin borteseier tirsdag. Begge avgjorde på overtid.

  Rennes utlignet til 1-1 mot Chelsea fem minutter før slutt og så ut til å utsette feiringen både for London-klubben og Sevilla iallfall en uke. Men på overtid nikket innbytter Olivier Giroud inn vinnermålet og ordnet avansement for begge tetlagene i gruppa.

  France Soccer Champions League
  Foto: David Vincent / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal