Hopp til innhold

Ny alpinsensasjon fra Norge: – Hjertet dunker helt vilt nå

Det er bare å notere seg navnet Timon Haugan. Den norske alpinisten hadde aldri vært bedre enn nummer 12 da han lørdag sikret en råsterk andreplass.

mwtpbkMIKRo

LITT I SJOKK: Timon Haugan (t.v) parkerte verdenseliten fra sitt sene startnummer, og beskriver det hele som et "lite sjokk". Her på pallen sammen med vinneren Noel Clement og Adrian Pertl.

Foto: Gabriele Facciotti / AP

– Det er helt ubeskrivelig. Det her kom litt uventet, egentlig. Jeg har alltid hatt troen på at denne dagen skulle komme, men at den kom nå er et sjokk. Hjertet dunker helt vilt nå. Jeg er litt skjelven, sier en tydelig forbauset Timon Haugan.

23-åringen har deltatt i verdenscuprenn for Norge helt siden 2017, men har stort sett endt et godt stykke nede på resultatlisten.

Timon Haugan

Haugan har jobbet i årevis for å nå verdenstoppen, men hadde ikke trodd han skulle greie det allerede nå.

Foto: JOE KLAMAR / AFP

Men i 2020 har noe skjedd. I januar sikret han foreløpig karrierebeste da han tok en 12.-plass i slalåm, og det hintet kanskje om sensasjonen som skjedde i dag: Haugan kom på pallen for første gang i karrieren.

Dårlige forhold

Mange av de andre slet med forholdene i Chamonix, og nærmere 30 løpere brøt rennet.

En som overhodet ikke slet, var altså norske Haugan. Fra sent startnummer og i kraftig oppkjørte løyper leverte han en strålende førsteomgang, og ble da nummer 11.

Men han leverte en enda sterkere andreomgang, og tok en soleklar ledelse da han kom i mål. Slik så det ut:

Samtidig fortsatte konkurrentene som fulgte etter å kjøre ut og slite med forholdene, og én etter én havnet de bak Haugan på resultatlista.

NRK-ekspert Kjetil André Aamodt utbrøt til slutt:

– Dette kan bli en helt vanvittig dag!

Det fikk Aamodt rett i, for til slutt var det klart: Kun Clément Noël kjørte raskere enn Haugan. Dermed ble det andreplass og karrierens første pallplass.

– Et helt fenomenalt resultat, sier Aamodt.

– Får betalt

Men hvem er egentlig Haugan? Det kan han kanskje svare på selv.

– Jeg er en gutt fra Oppdal som elsker å stå på ski. Det har jeg gjort siden jeg var seks, syv år, og målet har alltid vært å komme opp i verdenstoppen. Og det er jeg i dag. Det har vært hard jobbing i mange år, og det får jeg betalt for i dag, sier han.

EE1lzF5AAVY

Haugan har stått på ski siden han var seks, syv år gammel.

Foto: Thomas Brun / NTB scanpix

Aamodt sier han lenge har lagt merke til hvor seriøst Haugan har jobbet.

– I dag, hvor det var så vanskelige forhold hvor det slo gjennom litt på isen, så var det Timon som egentlig behersket det best av nesten alle. Han har startnummer 33, og er bare to tideler unna seieren. Det var utrolig moro, og det er så fortjent, sier den tidligere toppalpinisten, og legger til:

– Det er alltid godt å se folk som har stått på. Han har ikke hatt mye ressurser i oppveksten, den gutten der. Det er imponerende.

Henrik Kristoffersen var på forhånd et av de norske håpene, men han kjørte ut i den første omgangen. Sebastian Foss-Solevåg leverte også sterkt, og ble til slutt nummer seks.

Jonathan Nordbotten klatret fra 23.- til 12.-plass. Han var i mål 0,75 sekunder bak seiersherren Noel.

Siste nytt

 • Mjelde scora i comeback-kampen

  Maren Mjelde scora sikkert på straffespark då Chelsea slo Manchester City 2–0 i storkampen i engelsk kvinnefotball søndag.

  Mjelde var med i Chelseas startoppstilling i superligaen for første gang sidan mars i fjor. Den norske landslagskapteinen har slite med skader, og vegen tilbake har vore lang.

  Søndag markerte ho comebacket i startoppstillinga på best mogelege måte. 12 minutt før full tid fekk Chelsea straffe då ballen trefte handa til ein City-spelar etter at innbytar Sophie Ingle hadde avslutta frå fin posisjon.

  Frå kritmerket fekk Mjelde sjansen, og 32-åringen svinga ballen sikkert opp i krysset bak City-keeper Ellie Roebuck.

  Scoringa var kampens andre. Tre minutt før pause var Guro Reiten tilretteleggar då Fran Kirby sende Chelsea i leiinga på enklaste vis. Gjestene var helt utspilt ved den anledninga.

  Mjelde og Reiten blei tatt av banen med høvesvis tre og fire minutt igjen å spele av ordinær tid. Julie Blakstad starta kampen på Manchester Citys benk, men blei sendt på banen fem minutt før slutt.

  Maren Mjelde
  Foto: ANDREW COULDRIDGE / Reuters
 • Verdenslaget avgjorde - ingen Ruud-kamp

  Frances Tiafoe fra USA sikret seier til verdenslaget i Laver Cup, etter å ha slått Stefanos Tsitsipas i det som endte med et såkalt «super-tiebreak» - første mann til 10 poeng.

  Dermed får ikke Casper Ruud muligheten til å avgjøre i den oppsatte sistekampen for Europa-laget i London. Verdenslaget vant totalt 13-8, og tok turneringsseieren for første gang.

  Laver Cup
  Foto: ANDREW BOYERS / Reuters
 • Verdenslaget tok ledelsen

  Felix Auger-Aliassime slo Novak Djokovic med 2-0 i sett i Laver Cup, og sendte med det verdensaget opp i 10-8-ledelse over europalaget. Casper Ruud er satt opp til å spille Europas siste kamp søndag, men om Frances Tiafoe slår Stefanos Tsitsipas i neste kamp, er verdenslaget sikret seieren i turneringen.

  Tennis
  Foto: ADRIAN DENNIS / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Spilleliste med 62 klipp
Sport
Spiller nå
Haaland om anklagene mot City-eierne: – Drøye ord 01:20
Neste