Hopp til innhold

Ny alpinsensasjon fra Norge: – Hjertet dunker helt vilt nå

Det er bare å notere seg navnet Timon Haugan. Den norske alpinisten hadde aldri vært bedre enn nummer 12 da han lørdag sikret en råsterk andreplass.

mwtpbkMIKRo

LITT I SJOKK: Timon Haugan (t.v) parkerte verdenseliten fra sitt sene startnummer, og beskriver det hele som et "lite sjokk". Her på pallen sammen med vinneren Noel Clement og Adrian Pertl.

Foto: Gabriele Facciotti / AP

– Det er helt ubeskrivelig. Det her kom litt uventet, egentlig. Jeg har alltid hatt troen på at denne dagen skulle komme, men at den kom nå er et sjokk. Hjertet dunker helt vilt nå. Jeg er litt skjelven, sier en tydelig forbauset Timon Haugan.

23-åringen har deltatt i verdenscuprenn for Norge helt siden 2017, men har stort sett endt et godt stykke nede på resultatlisten.

Timon Haugan

Haugan har jobbet i årevis for å nå verdenstoppen, men hadde ikke trodd han skulle greie det allerede nå.

Foto: JOE KLAMAR / AFP

Men i 2020 har noe skjedd. I januar sikret han foreløpig karrierebeste da han tok en 12.-plass i slalåm, og det hintet kanskje om sensasjonen som skjedde i dag: Haugan kom på pallen for første gang i karrieren.

Dårlige forhold

Mange av de andre slet med forholdene i Chamonix, og nærmere 30 løpere brøt rennet.

En som overhodet ikke slet, var altså norske Haugan. Fra sent startnummer og i kraftig oppkjørte løyper leverte han en strålende førsteomgang, og ble da nummer 11.

Men han leverte en enda sterkere andreomgang, og tok en soleklar ledelse da han kom i mål. Slik så det ut:

Samtidig fortsatte konkurrentene som fulgte etter å kjøre ut og slite med forholdene, og én etter én havnet de bak Haugan på resultatlista.

NRK-ekspert Kjetil André Aamodt utbrøt til slutt:

– Dette kan bli en helt vanvittig dag!

Det fikk Aamodt rett i, for til slutt var det klart: Kun Clément Noël kjørte raskere enn Haugan. Dermed ble det andreplass og karrierens første pallplass.

– Et helt fenomenalt resultat, sier Aamodt.

– Får betalt

Men hvem er egentlig Haugan? Det kan han kanskje svare på selv.

– Jeg er en gutt fra Oppdal som elsker å stå på ski. Det har jeg gjort siden jeg var seks, syv år, og målet har alltid vært å komme opp i verdenstoppen. Og det er jeg i dag. Det har vært hard jobbing i mange år, og det får jeg betalt for i dag, sier han.

EE1lzF5AAVY

Haugan har stått på ski siden han var seks, syv år gammel.

Foto: Thomas Brun / NTB scanpix

Aamodt sier han lenge har lagt merke til hvor seriøst Haugan har jobbet.

– I dag, hvor det var så vanskelige forhold hvor det slo gjennom litt på isen, så var det Timon som egentlig behersket det best av nesten alle. Han har startnummer 33, og er bare to tideler unna seieren. Det var utrolig moro, og det er så fortjent, sier den tidligere toppalpinisten, og legger til:

– Det er alltid godt å se folk som har stått på. Han har ikke hatt mye ressurser i oppveksten, den gutten der. Det er imponerende.

Henrik Kristoffersen var på forhånd et av de norske håpene, men han kjørte ut i den første omgangen. Sebastian Foss-Solevåg leverte også sterkt, og ble til slutt nummer seks.

Jonathan Nordbotten klatret fra 23.- til 12.-plass. Han var i mål 0,75 sekunder bak seiersherren Noel.

Sportsnyheter

do_tl5ocRYU

Historiske Haaland scoret fem: – Heitest i hele fotballverden

Erling Braut Haaland ble historisk da han scoret fem mål i FA-cupens femte runde. Det fikk han god hjelp til av makker Kevin De Bruyne, som assisterte ham fire ganger.

Siste nytt

 • Sikkerhetsplaner for Paris-OL stjålet fra bagasjehylle

  Deler av fransk politis opplegg for sommerens OL i Paris er på avveie etter at en av byens ingeniører ble frastjålet en sekk på toget.

  Hendelsen skjedde mandag kveld på stasjonen Gare du Nord. I sekken lå det en datamaskin og to USB-stikker som inneholdt detaljerte sikkerhetsplaner for Paris-lekene.

  Sekken tilhørte en ingeniør som jobber ved rådhuset i Paris, får BFM TV bekreftet av fransk politi. Mannen plasserte den i bagasjehylla over setet, og tyveriet ble oppdaget da han bestemte seg for å bytte tog på grunn av forsinkelser i trafikken.

  Ingeniøren har forklart at USB-stikkene har sensitiv data, særlig om det lokale politiets planer for å sikre OL.

  En etterforskning er satt i gang. Rådhuset i Paris har hittil ikke kommentert saken overfor nyhetsbyrået AFP.

  Det er ventet at rundt 35.000 personer blir satt inn til å ivareta sikkerheten mens sommerlekene varer fra 26. juli til 11. august. (NTB)

  OL i Paris
  Foto: AP
 • Pochettino om Chelsea-framtiden: – Ikke i mine hender

  Mauricio Pochettino legger sin skjebne som Chelsea-manager i klubbeierens hender etter en svak sesong hittil.

  Pochettino og Chelsea hadde et håp om å få skuta på rett kjøl søndag, men ligacupfinalen mot Liverpool endte med nederlag.

  Chelsea er nummer elleve i Premier League når det gjenstår 13 kamper av sesongen. Det er en svært beskjeden plassering for en klubb som har brukt milliarder av kroner på spillere de siste årene.

  På pressekonferansen foran onsdagens FA-cupkamp mot Leeds fikk Pochettino spørsmål om hvor mye tid han trodde han kom til å få for å snu trenden.

  – Det er ikke i mine hender. Jeg har et veldig godt forhold til eierne og sportsdirektøren. Det er opp til dem om de vil stole på prosjektet, sa argentineren.

  Videre sa han at han snakket med eierne etter finaletapet.

  – Vi delte vårt syn på kampen og sjansen vi hadde til å vinne trofeet. Vi spilte veldig bra i 90 minutter.

  Tirsdag ble det kjent at angriperen Christopher Nkunku er ute av spill i tre til fire uker. (NTB)

  pochettino
  Foto: AP
 • Nedtur for Zuccarello og Wild mot Hurricanes

  Mats Zuccarellos Minnesota Wild hadde et overtak mot Carolina Hurricanes i nesten to perioder, men ble til slutt slått 3-2 på hjemmebane.

  Riktignok sørget Conner Dewar for at den første scoringen gikk til hjemmelaget midtveis i første periode. Fem minutter senere utlignet Jordan Staal for Hurricanes, men drøyt 20 sekunder før hvilen sendte Jonas Brodin Wild tilbake i ledelsen 2-1.

  Det resultatet sto seg i nokså nøyaktig 20 minutter, og andre periode så ut til å ende målløs. Men igjen fant pucken nettet drøyt 20 sekunder før neste hvil. Denne gangen var det Andrei Svechnikov som utlignet for Hurricanes, og lagene var tilbake til utgangspunktet da den tredje perioden startet.

  Den eneste scoringen i siste periode kom etter elleve minutter. Et skudd fra Jack Drury gikk via ansiktet til Stefan Noesen og så forbi Wild-keeper Filip Gustavsson og fastsatte sluttresultatet til 3-2 for gjestene.

  Mats Zuccarello fikk snaut 17 minutter på isen, men ingen assist eller scoring. (NTB)

  Zuccarello
  Foto: AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal