Ny alpinsensasjon fra Norge: – Hjertet dunker helt vilt nå

Det er bare å notere seg navnet Timon Haugan. Den norske alpinisten hadde aldri vært bedre enn nummer 12 da han lørdag sikret en råsterk andreplass.

mwtpbkMIKRo

LITT I SJOKK: Timon Haugan (t.v) parkerte verdenseliten fra sitt sene startnummer, og beskriver det hele som et "lite sjokk". Her på pallen sammen med vinneren Noel Clement og Adrian Pertl.

Foto: Gabriele Facciotti / AP

– Det er helt ubeskrivelig. Det her kom litt uventet, egentlig. Jeg har alltid hatt troen på at denne dagen skulle komme, men at den kom nå er et sjokk. Hjertet dunker helt vilt nå. Jeg er litt skjelven, sier en tydelig forbauset Timon Haugan.

23-åringen har deltatt i verdenscuprenn for Norge helt siden 2017, men har stort sett endt et godt stykke nede på resultatlisten.

Timon Haugan

Haugan har jobbet i årevis for å nå verdenstoppen, men hadde ikke trodd han skulle greie det allerede nå.

Foto: JOE KLAMAR / AFP

Men i 2020 har noe skjedd. I januar sikret han foreløpig karrierebeste da han tok en 12.-plass i slalåm, og det hintet kanskje om sensasjonen som skjedde i dag: Haugan kom på pallen for første gang i karrieren.

Dårlige forhold

Mange av de andre slet med forholdene i Chamonix, og nærmere 30 løpere brøt rennet.

En som overhodet ikke slet, var altså norske Haugan. Fra sent startnummer og i kraftig oppkjørte løyper leverte han en strålende førsteomgang, og ble da nummer 11.

Men han leverte en enda sterkere andreomgang, og tok en soleklar ledelse da han kom i mål. Slik så det ut:

Samtidig fortsatte konkurrentene som fulgte etter å kjøre ut og slite med forholdene, og én etter én havnet de bak Haugan på resultatlista.

NRK-ekspert Kjetil André Aamodt utbrøt til slutt:

– Dette kan bli en helt vanvittig dag!

Det fikk Aamodt rett i, for til slutt var det klart: Kun Clément Noël kjørte raskere enn Haugan. Dermed ble det andreplass og karrierens første pallplass.

– Et helt fenomenalt resultat, sier Aamodt.

– Får betalt

Men hvem er egentlig Haugan? Det kan han kanskje svare på selv.

– Jeg er en gutt fra Oppdal som elsker å stå på ski. Det har jeg gjort siden jeg var seks, syv år, og målet har alltid vært å komme opp i verdenstoppen. Og det er jeg i dag. Det har vært hard jobbing i mange år, og det får jeg betalt for i dag, sier han.

EE1lzF5AAVY

Haugan har stått på ski siden han var seks, syv år gammel.

Foto: Thomas Brun / NTB scanpix

Aamodt sier han lenge har lagt merke til hvor seriøst Haugan har jobbet.

– I dag, hvor det var så vanskelige forhold hvor det slo gjennom litt på isen, så var det Timon som egentlig behersket det best av nesten alle. Han har startnummer 33, og er bare to tideler unna seieren. Det var utrolig moro, og det er så fortjent, sier den tidligere toppalpinisten, og legger til:

– Det er alltid godt å se folk som har stått på. Han har ikke hatt mye ressurser i oppveksten, den gutten der. Det er imponerende.

Henrik Kristoffersen var på forhånd et av de norske håpene, men han kjørte ut i den første omgangen. Sebastian Foss-Solevåg leverte også sterkt, og ble til slutt nummer seks.

Jonathan Nordbotten klatret fra 23.- til 12.-plass. Han var i mål 0,75 sekunder bak seiersherren Noel.

Siste nytt

 • Usikkerhet før mesterligatrekning

  Torsdag er det trekning til gruppespillet i mesterligaen, men fremdeles er det mye som er uklart. Den største usikkerheten handler om gjennomføringen av gruppespillet, altså om kampene lar seg gjennomføre på de arenaene de blir satt opp på.

  Karantenereglene i de ulike landene kan nemlig gjøre det vanskelig for lagene å fritt krysse landegrensene. Dersom en kamp ikke lar seg spille på det oppsatte stedet, så har hjemmelaget ansvaret for å finne en alternativ arena.

  Britain Soccer Premier League
  Foto: Richard Heathcote / AP
 • Moe Wold til FA-cupfinalen

  Ingrid Moe Wold og hennes Everton er klare for den engelske FA-cupfinalen etter å ha slått Birmingham 3–0 onsdag kveld. Simone Magill, Nicoline Sørensen og Valerie Gauvin scoret målene for Merseyside-laget. Moe Wold noterte seg for en målgivende pasning på den siste scoringen.

  I finalen møter Moe Wold og lagvenninnene Manchester City eller Arsenal, som møtes i den andre semifinalen torsdag.

  Trening med Norges kvinnelandslag i fotball på Lillestrøm
  Foto: Stian Lysberg Solum / NTB
 • Ødegaard på benken da Real vant

  Etter å ha startet Real Madrids to første seriekamper i høst måtte Martin Ødegaard følge hele oppgjøret fra benken da Valladolid ble slått 1–0 onsdag.

  Zinedine Zidanes menn slet med å bryte ned Valladolid, og treneren gjorde tre bytter et snaut kvarter etter pause. Inn kom Dani Carvajal, Marco Asensio og Vinicius Junior, og det var sistnevnte som skulle score det avgjørende målet.

  I det 65. minutt kranglet brasilianeren ballen inn til Federico Valverde, som sendte den videre i retning av Karim Benzema. Så langt kom den ikke, for Valladolid-spillerne Raul Carnero og Javi Sanchez hadde hver sitt mislykkede forsøk på å klarere. De fikk ballen bort fra Benzema, men sendte den rett til Vinicius Junior, som scoret.

  (NTB)

  Spain Soccer La Liga
  Foto: Manu Fernandez / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal