Ny alpinsensasjon fra Norge: – Hjertet dunker helt vilt nå

Det er bare å notere seg navnet Timon Haugan. Den norske alpinisten hadde aldri vært bedre enn nummer 12 da han lørdag sikret en råsterk andreplass.

mwtpbkMIKRo

LITT I SJOKK: Timon Haugan (t.v) parkerte verdenseliten fra sitt sene startnummer, og beskriver det hele som et "lite sjokk". Her på pallen sammen med vinneren Noel Clement og Adrian Pertl.

Foto: Gabriele Facciotti / AP

– Det er helt ubeskrivelig. Det her kom litt uventet, egentlig. Jeg har alltid hatt troen på at denne dagen skulle komme, men at den kom nå er et sjokk. Hjertet dunker helt vilt nå. Jeg er litt skjelven, sier en tydelig forbauset Timon Haugan.

23-åringen har deltatt i verdenscuprenn for Norge helt siden 2017, men har stort sett endt et godt stykke nede på resultatlisten.

Timon Haugan

Haugan har jobbet i årevis for å nå verdenstoppen, men hadde ikke trodd han skulle greie det allerede nå.

Foto: JOE KLAMAR / AFP

Men i 2020 har noe skjedd. I januar sikret han foreløpig karrierebeste da han tok en 12.-plass i slalåm, og det hintet kanskje om sensasjonen som skjedde i dag: Haugan kom på pallen for første gang i karrieren.

Dårlige forhold

Mange av de andre slet med forholdene i Chamonix, og nærmere 30 løpere brøt rennet.

En som overhodet ikke slet, var altså norske Haugan. Fra sent startnummer og i kraftig oppkjørte løyper leverte han en strålende førsteomgang, og ble da nummer 11.

Men han leverte en enda sterkere andreomgang, og tok en soleklar ledelse da han kom i mål. Slik så det ut:

Samtidig fortsatte konkurrentene som fulgte etter å kjøre ut og slite med forholdene, og én etter én havnet de bak Haugan på resultatlista.

NRK-ekspert Kjetil André Aamodt utbrøt til slutt:

– Dette kan bli en helt vanvittig dag!

Det fikk Aamodt rett i, for til slutt var det klart: Kun Clément Noël kjørte raskere enn Haugan. Dermed ble det andreplass og karrierens første pallplass.

– Et helt fenomenalt resultat, sier Aamodt.

– Får betalt

Men hvem er egentlig Haugan? Det kan han kanskje svare på selv.

– Jeg er en gutt fra Oppdal som elsker å stå på ski. Det har jeg gjort siden jeg var seks, syv år, og målet har alltid vært å komme opp i verdenstoppen. Og det er jeg i dag. Det har vært hard jobbing i mange år, og det får jeg betalt for i dag, sier han.

EE1lzF5AAVY

Haugan har stått på ski siden han var seks, syv år gammel.

Foto: Thomas Brun / NTB scanpix

Aamodt sier han lenge har lagt merke til hvor seriøst Haugan har jobbet.

– I dag, hvor det var så vanskelige forhold hvor det slo gjennom litt på isen, så var det Timon som egentlig behersket det best av nesten alle. Han har startnummer 33, og er bare to tideler unna seieren. Det var utrolig moro, og det er så fortjent, sier den tidligere toppalpinisten, og legger til:

– Det er alltid godt å se folk som har stått på. Han har ikke hatt mye ressurser i oppveksten, den gutten der. Det er imponerende.

Henrik Kristoffersen var på forhånd et av de norske håpene, men han kjørte ut i den første omgangen. Sebastian Foss-Solevåg leverte også sterkt, og ble til slutt nummer seks.

Jonathan Nordbotten klatret fra 23.- til 12.-plass. Han var i mål 0,75 sekunder bak seiersherren Noel.

Sportsnyheter

APTOPIX Germany Soccer Bundesliga

Haaland fortsetter å briljere foran mål: – Det er så høy klasse

Erling Braut Haaland fant nettmaskene to ganger da Borussia Dortmund slo Union Berlin 4-2 i den tyske serien søndag. Et drømmemål og en scoring med hodet får ekspertene til å hente frem superlativene.

Siste nytt

 • Messi uten mål for PSG igjen

  Et mål fire minutter på overtid av Mauro Icardi sørget for 2-1-seier til PSG over Lyon søndag kveld.

  Det gjør at PSG står med full pott og 18 poeng etter seks spilte kamper i den franske toppdivisjonen.

  Et kontroversielt straffespark satt inn av Neymar gjorde at PSG utlignet til 1-1 etter 63 spilte minutter.

  PSG mønstret et stjernegalleri uten like mot Lyon. Sammen med Neymar og Kylian Mbappé startet også Lionel Messi offensivt.

  Messi hadde en brukbar sjanse 32 minutter inn i kampen, men avslutningen ble glimrende parert av Lyons keeper Anthony Lopes.

  Fem minutter senere sendte han et frispark i tverrliggeren.

  Messi ble byttet ut med kvarteret igjen og har ennå ikke scoret for PSG på sine tre forsøk. Han virket også frustrert da han ble tatt av banen.

  Lionel Messi
  Foto: Franck Fife / AFP
 • Brann fortsatt på nedrykksplass

  Niklas Vesterlund og Tromsø vartet opp med et virkelig praktmål i 1-1-kampen mot Brann søndag. Niklas Vesterlund tok initiativ til veggspill, først en rask en-to med Eric Kitolano, så med Runar Espejord, før han curlet ballen rundt Lennart Grill i Brann-buret.

  Gjestene kom imidlertid tilbake.

  Med 20 minutter igjen kom Brann til en kjempemulighet, men ballen strøk stolpen. På det påfølgende hjørnesparket kom utligningen. Japhet Sery Larsen fikk etter litt om og men plass til å avslutte og svarte med å hamre ballen i nettaket.

  Mot slutten av kampen ble Fredrik Pallesen Knudsen utvist for bortelaget etter to gule kort.

  Brann ligger fortsatt på nedrykksplass etter oppgjøret med to poeng opp til Tromsø på trygg grunn.

  Eliteserien fotball 2021, Tromsø- Brann
  Foto: Rune Stoltz Bertinussen / NTB
 • Glimt til topps

  Viking hadde ledelsen inn til pause, men klarte ikke å stå imot da Glimt skrudde opp tempo i 2. omgang

  Veton Berisha sendte vertene i føringen etter seks minutters spill. Den beholdt de til det 67. minutt.

  Da pirket Glimt-stopper Brede Moe inn utligningen. Med et lekkert brassespark snudde Amahl Pellegrino kampen. Erik Botheim la på til 3-1 i overtiden.

  Seieren sender Glimt til topps av eliteserien. Den regjerende seriemesteren har 38 poeng, ett mer enn Molde, med tolv kamper igjen av sesongen.

  Eliteserien i fotball 2021: Viking - Bodø Glimt
  Foto: Carina Johansen / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal