Hopp til innhold

NRK-kilder: Hopp under kraftig sponsorpress – må skaffe ti millioner kroner innen mai er omme

Ingen av de store sponsoravtalene til hopp er reforhandlet. Ingen nye er heller på plass. Nå må grenen ifølge NRKs opplysninger skaffe ti millioner kroner på en drøy måned.

Hoppuka 2021-2022

HOPPTOPPER: Landslagstrener og landslagssjef i hopp, Alexander Stöckl og Clas Brede Bråthen. Her avbildet under årets hopp uke.

Foto: Geir Olsen / NTB

For selv om generalsekretær i Norges Skiforbund, Ingvild Bretten Berg, har levert et 2021-regnskap med det hun omtaler som et langt mindre underskudd enn forventet, blinker alle varsellampene i én gren for 2022.

Hun innleder med å rose samtlige seks grener for økonomistyring og ha klart å holde på alle samarbeidsavtaler gjennom to tøffe pandemi-år, men er naturligvis fullstendig klar over at hopps avtaler går ut samtidig i april.

– De er i en svært sårbar situasjon. Sponsorarbeid er et kontinuerlig arbeid over mange år og mange grener har en sponsorstruktur der ikke alle avtaler går ut samtidig, sier Berg til NRK.

Ti millioner på en drøy måned

Landslagssjef i hopp, Clas Brede Bråthen, har allerede ropt varsku både i NRK og senest torsdag i Dagbladet.

Lk7eV7cvH4E

FORBUNDSTOPP: Generalsekretær i Norges Skiforbund, Ingvild Bretten Berg.

Foto: Annika Byrde / NTB

Han mener den stygge arbeidskonflikten mellom ham selv på den ene siden og Skiforbundets ledelse på den andre, og det som skjedde i kjølvannet av den, må ta sin del av skylden for hoppsportens vanskelige situasjon på sponsorsiden.

Når NRK tar kontakt med Bretten Berg for å få klarhet i hvor stor krisen er, letter hun litt på sløret.

Hun sier grenen har budsjettert med 24 millioner kroner i år. De har sikret seg rundt én tredjedel av inntektene gjennom noen offentlige midler, lisensinntekter, eller øvrige midler som skistyret bevilger til grenene.

Resten er planlagte sponsorinntekter.

Nå er hopp underlagt krav om jevnlig rapportering og må følge en slags trappetrinnsmodell for når sponsorinntektene kommer inn. Den første ordentlige gjennomgangen kommer 1. mai, ifølge Bretten Berg.

Generalsekretæren vil ikke gå inn på konkrete summer i og hva trappetrinnsmodellen går ut på. Men gjennom samtaler med flere kilder knyttet til samtalene mellom hopp og skistyret, får NRK opplyst at grenen må sikre sponsorinntekter på ti millioner kroner innen utgangen av mai. Tiden er med andre ord knapp.

– Den saken var avklart for et halvt år siden

h6ZB0I7woCQ

HAR LEVERT STERKT: Marius Lindvik poserer med OL-gullmedaljen som beviser at han var best i storbakkerennet i Beijing i februar.

Foto: Terje Pedersen / NTB

Bretten Berg håper det hun omtaler som strålende sportslige resultater vil gi utslag i nye avtaler, men enn så lenge er ingen underskrevet.

– Hva synes du om at hopp har havnet i den situasjonen at alle sponsoravtaler reforhandles nå?

– Det ville vært en fordel, som i alle andre bedrifter, å ha en inntektsportefølje som gjør at man hele tiden har en basis i bunnen, sier Bretten Berg, som ikke ønsker å kommentere konkrete summer.

Hun påpeker at det nå legges til rette for hopp slik at de kan lykkes og at alle ønsker det beste for dem, på lik linje med alle andre grener i forbundet.

– Clas Brede Bråthen sier at hopp er i denne situasjonen nå er på grunn av konflikten mellom ham og dere i forbundsledelsen. Hva har du å si til det?

– Den hoppsaken har vært krevende på alle måter og en sak vi skulle vært foruten. Men den saken var avklart for et halvt år siden. Sponsorarbeid foregår kontinuerlig og går over mye lengre tid enn dette.

– Hva kan skje hvis ikke det er tilfelle?

– Da må man vurdere hvilke tiltak man bør gjøre for å redusere kostnadene. Da er man så langt inn i året at styret forventer at komiteen ser på tiltak.

NRK har vært i kontakt med hoppkomiteen som på nåværende tidspunkt ikke kommenterer situasjonen.

Les også Tre minutter

Daniel-André Tande åpner opp om skrekkhoppet i TV-serie

– Uforståelig

Bråthen innrømmer imidlertid at det er en krevende oppgave, men mener hopp er i gode prosesser med eksisterende partnere som har vært trofaste i mange år. I tillegg forteller han at de er i dialog med store aktører nasjonalt og internasjonalt.

pd1LweTHNUE

BEKYMRET: Landslagssjef i hopp, Clas Brede Bråthen.

Foto: Geir Olsen / NTB

– Arbeidet med å sikre hopp stabile samarbeidspartnere har vi, frem til den vanskelige situasjonen hopp ble satt av Norges Skiforbund (NSF) i fjor, kontinuerlig jobbet med.

– At Norges Skiforbunds ledelse til tross for dette har behov for å fremstille profesjonaliteten i vår gren på en negativ måte, er uforståelig. Vi burde nå stå skulder ved skulder for idretten vår, sier Bråthen.

– Trist og leit

Landslagssjefen viser blant annet til at det på Skiforbundets nettsider ligger to styrereferater fra mars. Der kommer det frem at hoppkomité-leder Kristian Brenden i møtene har forsøkt å redegjøre om hvorfor sponsorarbeidet i lengre tid har vært vanskelig.

Brenden har pekt på innholdet i evalueringsutvalgets rapport, som ble laget i kjølvannet av konflikten mellom Bråthen og ledelsen i Norges Skiforbund (NSF).

Brenden har henvist til at det i rapporten påpekes at usikkerhet ved ledelse og forutsetningen for sportslig satsing, gjør inntektsarbeidet utfordrende.

Av styrereferatene kommer det frem at resten av skistyret har vært kritiske til Brendens årsaksforklaring.

– Det er forståelig at aktører som vurderer om de skal investere et tosifret millionbeløp den neste perioden ønsker å vite hvem som skal lede NSF og hvilke verdier de vil jobbe etter.

– Kulturen vår i hopplandslaget er at vi unner og beundrer hverandre i gode tider, og i krevende tider står vi skulder ved skulder, snakker med hverandre, ikke om hverandre. Det er trist og leit at vi ikke opplever det samme fra ledelsen i NSF, sier Bråthen.

Les også Stjernefall i flere idretter: Disse legger opp etter årets sesong

Stjernene legger opp.

Planlagt underskudd i 2021

Bretten Berg kan i hvert fall se tilbake på to år der Skiforbundet har kommet seg økonomisk helskinnet gjennom koronapandemien. Perioden har ikke tæret på egenkapitalen.

Selv om forbundet har tapt 80 millioner kroner på grunn av at arrangement har blitt avlyst. De har kun fått 6,2 millioner tilbake fra regjeringens tiltaksordning fordi sponsor- og medieinntekter ikke har vært en del av ordningene.

Det har med andre ord vært svært krevende.

5,8 millioner i overskudd i 2020 ble avløst av det hun omtaler som et planlagt underskudd i 2021. Det endte på minus 5,3 millioner, men det var budsjettert med større minusresultat.

– Det er godt gjort. Vi har klart, til tross for et stort tap av inntekter, å holde hele vår aktivitet i gang i både klubb, krets- og landslag. Det handler om god styring og vilje i hele organisasjonen til å bidra.

Det er et håp om at aktiviteten er enda bedre i 2022. Også de økonomiske resultatene.

Men utfordringen med hoppsporten må fikses.

– Slik jeg forstår det, gir sponsorene til hopp uttrykk overfor skistyret at de ønsker å være med. Nå skal vi gi hopp noe mer tid å jobbe med de sponsoratene frem til sommeren, sier Bretten Berg.

Siste nytt

  • Benske og Tjøm finaleklare i ro-EM

    Lars Benske og Ask Tjøm var nest best i oppsamlingsheatet og rodde Norges dobbeltsculler i lettvekt til EM-finale.

    Duoen var i mål på tiden 6.42,81 og endte bak Spania. Fire båter fra oppsamlingen tok seg til lørdagens finale i ungarske Szeged.

    Torsdag ble Benske og Tjøm nummer to i det siste av to heat. Bare vinnerne gikk da rett til finalen.

    Martin Helseth rodde inn til 7.22,61 og 3.-plass i oppsamlingsheatet for singlescullere. Det var akkurat ikke godt nok til å gå videre til A-semifinale. (NTB)

  • Windingstad avslutter samarbeid

    Alpinist Rasmus Windingstad avslutter samarbeidet med skimerket Stöckli. Det bekrefter han selv på Instagram.

    30-åringen skriver at han er takknemlig for samarbeidet over de siste fire årene.

    – Det var på tide å gå videre og prøve noe nytt, spent på de kommende sesongene, skriver Windingstad.

    Han bekrefter dermed at han ikke er helt ferdig med alpinkarrieren enda, men røper ikke hvilket skimerke han kjører på kommende sesong.

    Stöckli har blant annet stjernen Marco Odermatt blant sine utøvere.

    Audi FIS Alpine Ski World Cup - Men's Giant Slalom
    Foto: SEAN M. HAFFEY / AFP
  • Team Braathen avviser Hirscher-rykter: – Blir ikke noe samarbeid

    Michael Pircher er Lucas Braathens nye trener og var sjef for Marcel Hirscher i seks år. Han er likevel klar på at det ikke vil bli noe samarbeid dem imellom.

    I mars ble det klart at Braathen gjør comeback som alpinist etter en sesong på sidelinjen, men for Brasil. Hokksund-gutten har derfor måttet sette sammen sitt helt eget team, hvor Pircher er ansatt som trener.

    48-åringen ble hentet fra Det østerrikske skiforbundet, hvor han blant annet hadde treneransvaret for skilegenden Hirscher fra 2013 til han la opp i 2019.

    Østerrikeren sjokkerte hele alpinverden da han annonserte comeback for Nederland tidligere i uken. Det har også skapt spekulasjoner om han og Braathen ville danne et samarbeid.

    – Det er ikke en sak for oss. Vi kommer garantert til å være i de samme skistedene, og noe vil dukke opp, men det blir ikke noe samarbeid, sa Pircher til Tiroler Zeitung, ifølge Blick.

    Trenerveteranen er tydelig på at fokuset hans nå ligger på Braathen, som skal jakte VM-gull i Saalbach til vinteren.

    – Om dagen planlegger vi opplegget, alt er fortsatt i de tidlige stadiene. Vi har nettopp funnet hverandre, sa Pircher. (NTB)

    Lucas Braathen
    Foto: BARBARA GINDL / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal