Hopp til innhold

Stjernefall i flere idretter: Disse legger opp etter årets sesong

Flere av de største stjernene takker for seg etter vinteren.

Stjernene legger opp.

STJERNEGALLERI: Fra venstre: Kjetil Jansrud, Shaun White, Susan Dunklee, Erik Lesser, Therese Johaug, Sven Kramer, Dario Cologna og Ireen Wüst.

Foto: NTB/BILDBYRÅN / Montasje: Geir Jone Karlsen, NRK

Mange utøvere hadde OL i Beijing som sitt store karrieremål. Therese Johaug vant omsider OL-gullet hun lengtet etter, mens Johann André Forfang aldri kom seg til OL. Noen utøvere innså at OL-drømmen brast, og la opp midt i sesongen.

Skiskyting

Tyske Erik Lesser har vært en bauta både på og utenfor arenaen. Han vant sesongens nest siste renn, jaktstarten i Holmenkollen, og har vært en tydelig stemme i skiskytingen. Etter 11 sesonger i verdenscupen er det slutt, ett år før VM på hjemmebane i Oberhof.

Skiskyting: Menn 12,5km jakstart

GIR SEG PÅ TOPP: Erik Lesser (midten) gikk lørdag inn til verdenscupseier under jaktstarten i Holmenkollen, foran Quentin Fillon Maillet (til venstre) og Sturla Holm Lægreid.

Foto: Terje Bendiksby / NTB

Det amerikanske skiskytterlaget er gjennom et skikkelig generasjonsskifte. Årets sesong er den siste for Susan Dunklee, Claire Egan og Leif Nordgren. Førstnevnte den klart mest meritterte, med to VM-sølv på CV-en.

Når neste sesong starter er det flere svært erfarne utøvere som ikke stiller på startstreken. Benjamin Weger (Sveits), Selina Gasparin (Sveits), Klemen Bauer (Slovenia), Scott Gow (Canada), Anaïs Bescond (Frankrike), Simon Desthieux (Frankrike) og Dominik Windisch (Italia) har alle bestemt at nok er nok. Det samme har Elisabeth Högberg (Sverige) og Maren Hammerschmidt (Tyskland)

Før Paralympics i Beijing ga Nils Erik Ulset også beskjed om at denne sesongen er hans siste. Siden debuten i Paralympics i Salt Lake City i 2002 er det blitt til sammen 30 mesterskapsmedaljer i Paralympics og VM på nordmøringen.

Skøyter

Svenske Nils van der Poel tok to OL-gull og satte verdensrekord på 10.000 meter under OL i Beijing. Så la han opp for tredje gang i karrieren. På vei ut døra fra skøytehallen delte han et dokument som han kalte «hvordan gå 10 kilometer», en slags oppskrift på verdensrekord.

Nederlandske Sven Kramer og Ireen Wüst avslutter to utrolige karrierer med til sammen ti gull-, syv sølv- og seks bronsemedaljer fra OL. I tillegg har begge tatt et tosifret antall medaljer i allround-VM og VM i enkeltdistanser. Wüst satte punktum med OL-gull i Beijing.

Allround VM Skøyter

HYLLET PÅ HAMAR: Ireen Wüst og Sven Kramer vant allround-VM i Vikingskipet i 2017. Fem år senere er det slutt på to eventyrlige karrierer.

Foto: Terje Bendiksby / NTB

Sindre Henriksen kom seg aldri til OL i 2022. Han var med på laget som tok OL-gull i 2018, men da han ble vraket til første verdenscuphelg i november la han opp med umiddelbar virkning.

Alpint

Kjetil Jansrud fikk årets sesong spolert med skader, men på nærmest mirakuløst vis kom han seg til De olympiske leker i Beijing. Det ble ingen sportslig opptur for mannen med 27 verdenscupseirer og to OL-gull. I Kvitfjell har han tatt syv verdenscupseirer, og karrieren ble avsluttet med utforrenn der 5. mars.

Den sveitsiske veteranen Carlo Janka var på sitt aller beste i 2009 og 2010, da han tok VM- og OL-gull i storslalåm, samt vant verdenscupen sammenlagt. De siste årene har han slitt med skader og denne sesongen ble det kun ett renn. På hjemmebane i Wengen sa han farvel til alpinsirkuset.

Janka

ONE AND ONLY: Carlo Janka kjørte ett renn i 2021/22-sesongen – der tok han farvel med gullhjelm på topplokket.

Foto: MARCO BERTORELLO / AFP

Manfred Mölgg ble sprayet ned med champagne etter at han avsluttet karrieren i Flachau. Italieneren har satt sitt preg på verdenscupen siden 2006. Han står med tre verdenscupseirer og tre medaljer i VM- og OL-sammenheng. Landskvinnen Francesca Marsaglia legger også skiene på hyllen.

Langrenn

I Sapporo i 2007 tok Therese Johaug sin første VM-medalje med bronse på tremila. Sammen med Marit Bjørgen har hun dominert internasjonal langrenn, og i OL i Beijing kom tre individuelle OL-gull på toppen av en karriere med gullpreg. Etter årets sesong landet Johaug på 82 verdenscupseirer.

Også Maiken Caspersen Falla la opp etter OL-sesongen. Sprinteren har OL-gull fra 2014, og sølv og bronse fra 2018. Fem VM-gull har det også blitt. I 2022 ble det to åttendeplasser i OL, og da la 32-åringen opp.

SM-veckan 2022, Piteå, dag 5, Skidor, 30 km, dam

FARVEL: Charlotte Kalla ble dynket i sprudlevann etter karrierens siste renn.

Foto: MAXIM THORE / BILDBYRÅN

Charlotte Kalla (34) har vært blant Johaugs største rivaler. Med tre gull og seks sølv i OL har hun nærmest vært medaljegarantist for våre naboer i øst. I siste renn tok hun bronse på tremila.

Kalla er imidlertid ikke den eneste fra det svenske langrennsmiljøet som gir seg. Langløpsstjernene Lina Korsgren og Britta Johansson Norgren takket begge for seg etter Ski Classics-rennet Ylläs-Levi.

Dario Cologna klatret til topps på 15 kilometer i tre OL på rad fra 2010 til 2018. Sveitseren vant verdenscupen sammenlagt fire ganger og vil bli husket som en av de største utøverne i moderne langrenn.

Sveitserne står overfor et tøft generasjonsskifte. Veteranen Jovian Hediger og VM-sølvvinner i lagsprint, Laurien van der Graaff, gir seg også etter årets sesong.

Holmenkollen skifestival 2022

FLASKET TIL: Dario Cologna avsluttet karrieren i Holmenkollen med 50-kilometer klassisk. Etterpå tok han seg en slurk med edle dråper.

Foto: Lise Åserud / NTB

Også en rekke av de beste franske løperne gir seg. Blant dem Baptiste Gros, Adrian Backscheider og superveteranen Jean-Marc Gaillard.

Det er syv år siden forrige gang hun tok en pallplass i verdenscupen, men Riitta-Liisa Roponen har ikke formelt lagt opp før nå. Hun er blitt 44 år, og la opp etter denne sesongen.

– Jeg har lovet datteren min Ida (18) at jeg skal stille opp i det finske mesterskapet om hun vil gå sammen med meg, sier veteranen til Yle.

Og så har vi Anamarija Lampic. Den slovenske vinneren av sprintcupen i 2021 sier farvel til langrenn etter sesongen, men bare for å begynne som skiskytter - slik Stina Nilsson gjorde i fjor.

Annet

Den japanske hopperen Daiki Ito leverte en strålende sesong i 2012 med fire verdenscupseire. 36-åringen står med én bronsemedalje i OL og fem medaljer fra VM. Alle i laghopp.

Han får følge av en annen «laghoppspesialist», Richard Freitag. Den tyske veteranen står med OL-sølv for lag og VM-gull for lag og blandet lag. Åtte ganger har han vunnet verdenscuprenn mellom 2011 og 2017.

Landsmannen Severin Freund vant verdenscupen sammenlagt i 2015, men kom seg ikke tilbake etter alvorlige korsbåndsskader. Han ga seg etter verdenscupavslutningen i Planica i mars og teller 22 verdenscupseirer og 11 VM-medaljer.

I kombinert er hverken japanske Hideaki Nagai eller Lukas Klapfer (Østerrike) når neste sesong går i gang. Førstnevnte tok bronse i lagkonkurransen i OL, mens Klapfer står med fem bronsemedaljer fra mesterskap. Fire av dem fra lagkonkurranser, mens det ble individuell bronse i normalbakken i Pyeongchang.

I USA har Shaun White omtrent båret vintersporten på sine skuldre. Han har vært et ikon på brett, og i Beijing var han kun få poeng unna medalje i sitt sjette OL.

BEIJING 2022 WINTER OLYMPICS: Editor's choice - Best of the Winter Olympics

TÅREVÅT AVSKJED: Shaun White avsluttet i Beijing. Karrieren har gitt tre OL-gull og 13 X Games-gull på snøbrett, samt 2 X Games-gull på rullebrett.

Foto: HANNAH MCKAY / Reuters

Mangler vi noen som burde vært med? Gi oss en tilbakemelding, så oppdaterer vi saken.

Sportsnyheter

Ryoyu Kobayashi hopper i monsterbakke på Island

Bygget hemmeleg monsterbakke på Island: Her slår stjerna verdsrekorden

Japanske Ryoyu Kobayashi prøver å hoppe 300 meter i ein nybygd monsterbakke på Island. Det kom som eit sjokk for resten av hoppverda.

Siste nytt

  • Vålerengas stortalent forsvinner fra klubben

    Stian Solberg (18) bidro til å sende Vålerenga til NM-finalene i ishockey, men nå er stortalentet tapt for Oslo-klubben. Solberg har signert en toårskontrakt med den svenske SHL-klubben Färjestad.

    Solberg sier han takket nei til et tilbud fra Färjestad i fjor.

    – Jeg følte ikke at det var riktig tid. Jeg har hatt et bra år denne sesongen, så jeg føler egentlig at det er helt perfekt å dra i år, sier Solberg til NRK.

    Vålerengas sportsdirektør, Anders Myhrvold, sier han overtalte Solberg til å bli værende i fjor.

    – Siden har han utvikla seg til å bli eliteseriens beste back. Han har alle egenskapene som skal til for å spille i NHL i framtida, sier Myhrvold.

    Til sommeren vil også verdens beste ishockeyklubber kjempe for å sikre seg Solberg under den såkalte NHL-draften.

    Der vil én av NHL-klubbene mest sannsynlig sikre seg rettighetene til Solberg i fire år, en slags opsjon som gir dem mulighet til å hente nordmannen når som helst.

    – Han er en ambisiøs, ung spiller som det prates om i forbindelse med NHL. Han kommer til å bli valgt av en NHL-klubb i år, det er hundre prosent sikkert, sier Färjestads sportsdirektør, Rickard Wallin.

    Men selv om en NHL-klubb trolig sikrer seg rettighetene til Solberg til sommeren, vil han etter alt å dømme spille for Färjestad en stund framover.

    – Vi skal støtte Stian med å bli proff i Sverige før vi prater om neste steg, som er spill i Nord-Amerika, sier Wallin.

    Färjestad vant grunnserien i SHL forrige sesong, og regnes blant Sveriges beste lag.

    – Jeg elsker Vålerenga, men det blir gøy å prøve noe nytt og spille for en enda større klubb, sier Solberg til NRK.

    Solberg og Vålerenga tapte NM-finalene mot Storhamar tirsdag kveld.

    Stian Solberg jubler
    Foto: NTB
  • Bekrefter friplass til Johaug: Klæbo sikker på VM-deltakelse for skilegenden

    Therese Johaug var ikke til stede da langrennslandslagene for kommende sesong ble presentert i Holmenkollen onsdag.

    35-åringen trenger imidlertid bare å slå på tråden og si «Jeg vil være med».

    Landslaget gir Johaug en friplass om hun finner motivasjon og bestemmer seg for å satse.

    – Dersom Therese utover våren bestemmer seg for at hun satser 100 prosent inn mot VM i Trondheim, så skal hun selvfølgelig inn på laget der, sier landslagssjef Ulf Morten Aune.

    Landslagsledelsen har ikke satt en endelig frist for når Johaug må bestemme seg:

    – Men den fristen er ganske naturlig. Det kan ikke bli høst og jul før Therese bestemmer seg, men det skal hun få lov til å gjøre helt på fritt grunnlag, sier Aune.

    Johannes Høsflot Klæbo møtte på Johaug på trening i morgentimene. Han mener at skilegenden ser sprek og motivert ut, og er skråsikker på at de begge går VM i Trondheim.

    – Hun kommer til å gå VM, det er jeg helt sikker på. Hun kommer til å stå på startstreken der. Så spørs det om hun skal være med på noe mer før den tid, sier Klæbo til NRK.

    Se hele landslagsuttaket her.

    NM ski Nordiske grener Lillehammer
    Foto: Geir Olsen / NTB
  • Guardiola bekrefter: Haaland mister Premier League-oppgjøret mot Brighton

    Manchester City-trener Pep Guardiola må klare seg uten spydspiss og Premier League-toppscorer Erling Braut Haaland i torsdagens nøkkelkamp borte mot Brighton.

    Det opplyste spanjolen på en pressekonferanse onsdag ettermiddag.

    Haaland var i likhet med lagkamerat Phil Foden ikke til stede på tirsdagens trening. Nordmannen var heller ikke med i helgens FA-cupsemifinale som endte med 1-0-seier over Chelsea. I kampen i forveien, Mesterliga-nederlaget mot Real Madrid, måtte nordmannen ut med en skade.

    Manchester City er i førersetet i Premier League og møter Brighton torsdag kveld. De lyseblå ligger fire poeng bak Arsenal på tabelltopp, men har to kamper til gode på rødtrøyene fra London. Opp til Liverpool på annenplass er avstanden ett poeng med én kamp mindre spilt.

    _g_QDc2r5f8
    Foto: AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal