Hopp til innhold

Northug vil gå ni mil lange Vasaloppet uten festesmøring

Petter Northug vil gi blanke i smøring og stake seg gjennom det ni mil lange Vasaloppet på skøyteski. – Det krever «jævlig mycke», sier den forrige som prøvde.

Northug Ahrlin

Petter Northug har en plan for hvordan han skal vinne Vasaloppet. Og den innebærer blant annet å ikke ha feste på skiene, selv om de 90 kilometerne går i klassisk stil. Bare Jerry Ahrlin (til venstre) har gjort det tidligere.

Foto: SCANPIX

– Han er jo komplett, og det er en vurdering han bør gjøre om han har kapasitet til det. Men jeg vet jo selv at det krever «jævlig mycke». Det er langt og steintøft, sier svenske Jerry Ahrlin til NRK.no.

Ahrlin vet hva han snakker om.

2008: Det går et gisp gjennom feltet i Vasaloppets elitegruppe når den råsterke svensken Ahrlin ankommer startsletta i Sälen med skøyteski. Alle vet han at han er ursterk, men kan dette gå bra?

Svaret blir ja. Han vinner riktignok ikke, det gjør Jørgen Aukland foran broren Anders. Men Ahrlin blir nummer tre, etter at han måtte slippe i en motbakke helt på slutten. Flere langløpsstjerner ble rett og slett frakjørt over de lange, svenske myrene. Stake-stuntet viste seg å være en farbar vei for løpere som er veldig gode til å stake.

Ville pigge Tour-etappe

Northug er nettopp dét. Han ønsket blant annet å pigge seg gjennom den klassiske fem kilometeren i Tour de Ski, selv om det der var noen tøffe motbakker. Han ble overbevist av støtteapparatet om at han burde gå med festesmøring underskiene, og valgte til slutt det.

Men episoden vitner uansett om at langrennskongen stoler veldig på sin sterke overkropp.

Northug bekrefter stakeplan

NRK.no spurte ham tirsdag om han har tenkt å forsøke seg på å gå på blanke skøyteski gjennom Vasaloppets 90 kilometer i klassisk stil. Northug svarte da, enkelt og greit, «ja».

Northug har, som kjent, vunnet alle typer løp i verdenscup og mesterskap. Derfor trigger de aller lengste løpene ham mest akkurat nå. Og ingen renn i langløpssirkuset er drygere enn Vasaloppet første helgen i mars. Dette er ny mark for Northug.

– Vasaloppet er det mest utfordrende. Det er derfor jeg legger inn litt spesialtrening i februar. Vasaloppet henger høyt om du vinner. Det ville være stort å ha blitt den første med seier i både verdenscupsprint og Vasaloppet, sier Northug.

Kan Northug vinne Vasaloppet? Si din mening nederst i artikkelen!

Spurtslo Svärd og Ahrlin

De lengste løpene han har gått er femmil. Det har gått riktig så bra, med seier i både OL og VM. Nå skal han gå Marcialonga (70 kilometer) siste helgen i januar som oppladning til Vasaloppet en drøy måned etterpå.

Der må kjemper som nevnte Ahrlin, Aukland-brødrene, Stanislav Rezak, Jørgen Brink (som har vunnet de to siste årene), Daniell Tynell og Oscar Svärd - for å nevne noen - nedkjempes.

Han har gått mot Svärd (trippelvinner i Vasaloppet) og Ahrlin før, i det 44 kilometer lange Flyktningerennet i 2008. Da knuste han de to langløpsspesialistene i spurten.

– Da gikk jeg sammen med Svärd og Ahrlin hele løpet, og staket sammen med dem. Så jeg har jo litt inntrykk av hvordan det er. De prøvde jo å rykke i staking, sier Northug til NRK.no.

Monoton trening

Som NRK har fortalt tidligere, så handler det meste av Northugs tid frem mot Vasaloppet nå om å herde kroppen til rundt fire timers blodslit 4. mars.

Jerry Ahrlin sier han liker at Northug nå skal prøve seg i langløpssirkuset, og har stor sans for at han vurderer å stake på blanke ski. Men da er det bare én type trening som gjelder fremover, ifølge svensken:

– Han har intet valg. Han må bare pigge, sier svensken og flirer.

PS! Staffan Larsson, som vant Vasaloppet i 1999, pigget seg også gjennom Vasaloppet da han var skadet i kneet i 1994. Han ble da nummer 5.

Siste nytt

 • Slettum klarte EM-kravet

  Elisabeth Slettum (35) viste storform under Boysen Memorial på Bislett og klarte EM-kravet på 400 meter hekk.

  Slettum løp inn på tiden 55,77. En tid kun Amalie Iuel (54,72) og Line Kloster (54,99) har løpt raskere enn i Norge.

  Det er en forbedring på 1,5 sekund fra hennes tidligere personlige rekord (57,35).

  Med løpet kom hun seg også under EM-kravet på distansen, som lyder 55,85.

  Slettum kvalifiserte seg nylig til VM på 200 meter og har blitt tatt ut på det norske stafettlaget på 4x400 meter. (NTB)

  Friidrett: Boysen memorial 2022
  Foto: Annika Byrde / NTB
 • Ruuds doublekamp i Wimbledon utsatt

  Casper Ruud må vente til fredag med å fullføre doublekampen sammen med sin makker William Blumberg. Regnet satte en stopper torsdag.

  Ruud og William Blumberg var godt i gang med kampen mot Nicolas Barrientos og Miguel-Angel Reyes-Varela da regnet kom for fullt i London.

  Været ga seg ikke, og kampen skal etter planen spilles ferdig fredag. Stillingen er 1-1 i sett. I det tredje settet er det 1-0 til Ruud/Blumberg før det skal avgjøres hvem som tar seg til åttedelsfinale.

  Ruud er ute av singleturneringen i Wimbledon etter tap for Ugo Humbert i 2. runde.

  Britain Wimbledon Tennis
  Foto: Alberto Pezzali / AP
 • Duplantis tok verdensrekord på hjemmebane

  Armand Duplantis leverte varene så til de grader på hjemmebane i Stockholm. Svensk-amerikaneren leverte et stavhopp på 6,16 meter, og tok dermed verdensrekord i stavhopp.

  – Det betyr veldig mye for meg. Jeg bodde fem minutter fra stadion, så det betyr litt ekstra. Det er en fantastisk følelse, sier Duplantis til NRK.

  Det er svensken som hadde den forrige verdensrekorden, med 6,15.

  Han forteller at det ligger mye bak det å slå sin egen rekord gang etter gang.

  – Noen ganger er det mer komplisert. Folk vil se noe nytt og noe som aldri har skjedd før. Det fører til en god opplevelse for alle, sier svensken.

  Duplantis har også rekorden innendørs på 6,20. Den satte han under VM i Beograd.

  Han konkurrerte med blant annet to nordmenn. Pål Haugen Lillefosse havnet på fjerdeplass, mens Sondre Guttormsen endte på syvendeplass, og havnet sist i konkurransen.

  Førstnevnte roser Duplantis.

  – Det er helt vilt når han gjør det så lett som det der, sier Lillefosse til NRK.

  Diamond League - Stockholm

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Spilleliste med 43 klipp
Sport
Spiller nå
Ski-VM er endelig tilbake på NRK! 01:00
Neste