Hopp til innhold

Northug vil gå ni mil lange Vasaloppet uten festesmøring

Petter Northug vil gi blanke i smøring og stake seg gjennom det ni mil lange Vasaloppet på skøyteski. – Det krever «jævlig mycke», sier den forrige som prøvde.

Northug Ahrlin

Petter Northug har en plan for hvordan han skal vinne Vasaloppet. Og den innebærer blant annet å ikke ha feste på skiene, selv om de 90 kilometerne går i klassisk stil. Bare Jerry Ahrlin (til venstre) har gjort det tidligere.

Foto: SCANPIX

– Han er jo komplett, og det er en vurdering han bør gjøre om han har kapasitet til det. Men jeg vet jo selv at det krever «jævlig mycke». Det er langt og steintøft, sier svenske Jerry Ahrlin til NRK.no.

Ahrlin vet hva han snakker om.

2008: Det går et gisp gjennom feltet i Vasaloppets elitegruppe når den råsterke svensken Ahrlin ankommer startsletta i Sälen med skøyteski. Alle vet han at han er ursterk, men kan dette gå bra?

Svaret blir ja. Han vinner riktignok ikke, det gjør Jørgen Aukland foran broren Anders. Men Ahrlin blir nummer tre, etter at han måtte slippe i en motbakke helt på slutten. Flere langløpsstjerner ble rett og slett frakjørt over de lange, svenske myrene. Stake-stuntet viste seg å være en farbar vei for løpere som er veldig gode til å stake.

Ville pigge Tour-etappe

Northug er nettopp dét. Han ønsket blant annet å pigge seg gjennom den klassiske fem kilometeren i Tour de Ski, selv om det der var noen tøffe motbakker. Han ble overbevist av støtteapparatet om at han burde gå med festesmøring underskiene, og valgte til slutt det.

Men episoden vitner uansett om at langrennskongen stoler veldig på sin sterke overkropp.

Northug bekrefter stakeplan

NRK.no spurte ham tirsdag om han har tenkt å forsøke seg på å gå på blanke skøyteski gjennom Vasaloppets 90 kilometer i klassisk stil. Northug svarte da, enkelt og greit, «ja».

Northug har, som kjent, vunnet alle typer løp i verdenscup og mesterskap. Derfor trigger de aller lengste løpene ham mest akkurat nå. Og ingen renn i langløpssirkuset er drygere enn Vasaloppet første helgen i mars. Dette er ny mark for Northug.

– Vasaloppet er det mest utfordrende. Det er derfor jeg legger inn litt spesialtrening i februar. Vasaloppet henger høyt om du vinner. Det ville være stort å ha blitt den første med seier i både verdenscupsprint og Vasaloppet, sier Northug.

Kan Northug vinne Vasaloppet? Si din mening nederst i artikkelen!

Spurtslo Svärd og Ahrlin

De lengste løpene han har gått er femmil. Det har gått riktig så bra, med seier i både OL og VM. Nå skal han gå Marcialonga (70 kilometer) siste helgen i januar som oppladning til Vasaloppet en drøy måned etterpå.

Der må kjemper som nevnte Ahrlin, Aukland-brødrene, Stanislav Rezak, Jørgen Brink (som har vunnet de to siste årene), Daniell Tynell og Oscar Svärd - for å nevne noen - nedkjempes.

Han har gått mot Svärd (trippelvinner i Vasaloppet) og Ahrlin før, i det 44 kilometer lange Flyktningerennet i 2008. Da knuste han de to langløpsspesialistene i spurten.

– Da gikk jeg sammen med Svärd og Ahrlin hele løpet, og staket sammen med dem. Så jeg har jo litt inntrykk av hvordan det er. De prøvde jo å rykke i staking, sier Northug til NRK.no.

Monoton trening

Som NRK har fortalt tidligere, så handler det meste av Northugs tid frem mot Vasaloppet nå om å herde kroppen til rundt fire timers blodslit 4. mars.

Jerry Ahrlin sier han liker at Northug nå skal prøve seg i langløpssirkuset, og har stor sans for at han vurderer å stake på blanke ski. Men da er det bare én type trening som gjelder fremover, ifølge svensken:

– Han har intet valg. Han må bare pigge, sier svensken og flirer.

PS! Staffan Larsson, som vant Vasaloppet i 1999, pigget seg også gjennom Vasaloppet da han var skadet i kneet i 1994. Han ble da nummer 5.

Siste nytt

 • Bellingham senket Barcelona i El Clásico på overtid

  Barcelona tok ledelsen to ganger i El Clásico, men det gikk mot 2-2 og status quo i gullkampen i La Liga inntil Jude Bellingham ga Real Madrid seieren.

  Det skjedde på overtid og på pasning fra Lucas Vázquez, som var involvert i alle de tre hjemmemålene på en dag da seriegullet i praksis ble sikret.

  Lucas Vázquez og Vinicius Junior samarbeidet om to utligningsmål tidligere i kampen, og Real Madrid økte med seieren sitt forsprang til serietoer Barcelona til hele elleve poeng når seks serierunder gjenstår. (NTB)

  Champions League - Quarter Final - Second Leg - Manchester City v Real Madrid
  Foto: Molly Darlington / Reuters
 • Storhamar med råsterk borteseier mot Vålerenga

  Storhamar tok et langt stek mot NM-gull i ishockey da Vålerenga ble slått 4-2 i Oslo søndag kveld.

  De gulkledde leder nå 3-1 i kamper og kan sikre NM-gullet med hjemmeseier på Hamar tirsdag.

  NM-sluttspillet ishockey menn, 4. finalekamp: Vålerenga - Storhamar
  Foto: Stian Lysberg Solum / NTB
 • Glimt gikk på sesongens første poengtap

  Glimt fikk en drømmestart i toppkampen mot Molde da Nino Zugelj stanget inn 1–0 etter kun syv minutter.

  Men Molde kjempet seg tilbake i oppgjøret. Ti minutter ut i andre omgang rev Kristoffer Haugen seg fri på bakerste stang, og pirket et innlegg fra Kristian Eriksen over målstreken.

  Dermed gikk Bodø/Glimt på sitt første poengtap for sesongen, mens Molde unngikk å gå på sitt andre strake tap.

  De to deler tabelltoppen med Brann, alle på ti poeng. Men Glimt har en kamp mindre spilt enn rivalene.

  Bodø/Glimt-spillere feirer etter målskåring på Aspmyra 21. april
  Foto: Kåre Riibe Ramskjell / NRK

Sendeplan

Kl. Program Kanal