VM-debutanten etter sensasjonen: - Jeg drømte om det i natt

Norge hadde ikke slått Sverige i ishockey siden 1962. Uten sine største stjerner sto Roy Johansens menn for en gedigen bombe i VM-åpningen.

Video Norge vs Sverige straffeslag

Norge vs Sverige straffeslag. Bilder fra Viasat.

- Vi trenger noen prestasjoner utover det vanlige, men jeg synes gutta jobbet veldig bra i dag, sier en hes landslagssjef Roy Johansen til Viasat.

De svenske storfavorittene ledet tre ganger i løpet av kampen, men Norge kom tilbake og utliknet gang på gang.

Ved full tid sto det dermed 4-4, og det ble ekstraomganger. Der ble det ingen scoringer, og kampen ble avgjort på straffeslag.

Keeperdebutant Lars Haugen endte opp som den store redningsmannen, og dermed vant Norge mot Sverige for første gang på 49 år.

Video: Se den spennende straffeslagskonkurransen over.

Keeperhelten Norges beste

Lars Haugen

Lars Haugen måtte frem og motta prisen for Norges beste spiller.

Foto: FREDRIK SANDBERG / Scanpix

Etter kampen ble Haugen kåret til Norges beste spiller.

- Jeg drømte det litt i natt, men helt ærlig kunne jeg ikke si at det var dette jeg tenkte før kampen, sier Lars Haugen til Viasat.

24-åringen fikk plass mellom stengene da førstevalget Pål Grotnes pådro seg en strekkskade på trening fredag.

- Det er definitivt den morsomste kampen jeg har spilt, men ikke den beste. Og jeg syens faktisk ikke det er ufortjent at vi vinner heller. Alle gutta jobbet som ulver der ute, sier han.

 • Hvor stort er dette? Diskutér nederst i saken!

Uten stjernene

Pål Grotnes Jonas Holøs

Pål Grotnes (t.v.) og Jonas Holøs skulle begge spilt mot Sverige, men satt av ulike årsaker på tribunen.

Foto: Anders Engeland / NRK

Norge stilte uten flere av sine antatt beste spillere. Patrick Thoresen takket nei til VM-spill for å prioritere familen, Mats Zuccarello Aasen er skadet, og Jonas Holøs ble forsinket på flyet og var for sliten til å spille.

Backer som Mats Trygg og Tommy Jakobsen takket nei til landslaget, og det samme gjelder den erfarne angriperen Tore Vikingstad.

Og dagen før VM-åpningen ble førstekeeper Pål Grotnes var skadet. Men selv om Grotnes ble erstattet av urutinerte Haugen som ble straffehelt, vil han ikke ta så mye av æren selv.

- Det var vel ikke noen egeninnsats som gjorde at vi vant i dag, men det var laget som gjorde at vi vant, sier Haugen til NRK.

- Hvor tøft var det å spille mot Sverige?

- Det var vel så tøft som vi kunne håpe på, sier han.

Sverige åpnet sterkt

Norge fikk imidlertid en dårlig start på kampen. Etter seks minutter scoret Loui Eriksson i overtall, men under to minutter senere utliknet Martin Røymark med et kjempeskudd.

- Jeg tenkte jeg bare skulle kline til, også fikk jeg drømmetreff. Det var rett match å treffe bra på, sier Røymark til Viasat etter kampen.

Video Norge utliknet

Norge utliknet. Bilder fra Viasat

Men Sverige fortsatte å utnytte Norges feil, og etter den første perioden ledet svenskene 1-3 etter to scoringer av Patrik Berglund. Alt så ut til å gå som forventet.

Men i den andre perioden gikk det Norges vei.

Morten Ask, som i mangel på backer var flyttet fra løper- til backplass, scoret allerede et minutt ut i den andre perioden. Scoringen kom på et håndleddsskudd fra langt hold, og gikk via en svensk spiller og i mål.

13.45 ut i den tredje perioden kom utlikningen. Marius Holtet fikk pucken fra klubbkamerat Anders Bastiansen i Modo. Han gikk rett på mål og satte inn utlikningen via stolpen.

Video 43fb88d0-d1b7-4b63-bb9b-a4e8ec70756f.jpg

Norges andre scoring. Bilder fra Viasat

Ny norsk utlikning

I åpningen på den tredje perioden var Norge farlig frempå flere ganger, og kunne faktisk tatt ledelsen. Med midtveis ut i perioden skrudde de svenske superstjernene opp tempoet et hakk, og Norge pådro seg flere utvisninger.

I overtall satte Loui Eriksson inn sitt andre mål for kvelden helt oppe i vinkelen.

I denne fasen hadde Sverige godt grep på kampen, men Norge kom tilbake og utliknet for tredje gang i kampen.

Anders Bastiansen satte en retur mellom beina på den svenske keeperen og i mål.

Der presset Sverige store deler, men Norge hadde den aller største sjansen da Mads Hansen og Per Åge Skrøder kom alene med den svenske keeperen og bommet.

I straffekonkurransen satte Per Åge Skrøder sin første straffe, mens Sveriges Loui Eriksson vant.

Den andre straffen var det Mattis Olimb som satte. Da Sveriges Patrik Berglund bommet også på Sveriges andre straffe var det klart: Norge slo Sverige for første gang på 49 år.

Video Norges tredje scoring

Norges tredje scoring. Bilder fra Viasat

Video Norges fjerde scoring

Norges fjerde scoring. Bilder fra Viasat

Siste nytt

 • Manchester City lekte seg

  Manchester City hadde ingen problemer med å ta med seg tre poeng hjem fra mesterligamøtet med Sjakhtjor Donetsk tirsdag. De engelske serielederne vant 3-0.Dermed leder Manchester City gruppe F med seks poeng etter tre kamper.

  David Silva
  Foto: Thomas Kienzle / AFP
 • To kjappe da Bayern München vant

  Bayern München tok et steg nærmere utslagsrundene i mesterligaen da AEK ble slått 2-0 i Hellas tirsdag. Javi Martínez og Robert Lewandowski scoret to mål på to minutter da de tyske mestrene tok tre nye mesterligapoeng mot AEK.

  Robert Lewandowski
  Foto: Ralph Orlowski / Reuters
 • Sesongens første hjemmetap for VIF

  Anført av en storspillende Henrik Holm tok Stavanger en sterk borteseier med 3-1 over Vålerenga og påførte oslolaget sesongens første hjemmetap. Med seieren tok Stavanger seg forbi Vålerenga og inntok 2.-plassen.

  Stavanger Oilers, Dennis Sveum, Kristian Forsberg til høgre
  Foto: Tore Asheim / NRK

Sendeplan

Kl. Program Kanal