Nesten-blemme fra Lægreid: – Slapp heldigvis å «ta en Heidi Weng»

Han holdt på å gå feil på oppløpet, men fjorårets store komet, Sturla Holm Lægreid, viste at han han har store planer om å følge opp suksessen. Tarjei Bø sikret norsk dobbeltseier.

NESTEN-BLEMME: Sturla Holm Lægreid reddet seg inn i siste liten.

Flere norske utøvere kjempet om seieren på 20 kilometeren i verdenscupstarten i Östersund. Ikke minst verdensmesteren på distansen, VM-kongen og fjorårets store komet.

Sturla Holm Lægreid vartet opp med 20 treff, noe bare tre av 114 utøvere klarte.

– Jeg liker å si at skiskyting er som poker. Du må spille med de korta du har på hånda. I dag hadde ikke jeg de beste fysiske korta, men veldig gode skytekort. Så jeg gjør det til min styrke og det holder til seier, sier han fornøyd til NRK.

Han var 59,2 sekunder foran Tarjei Bø, og 1.00,6 foran franske Simon Desthieux.

Men på vei inn mot mål holdt 24-åringen på å gjøre en skikkelig tabbe, ved å gå på feil side av markeringene.

– Jeg var så sliten, og holdt på å gå feil faktisk, men så kom på at jeg skulle til venstre i siste liten der. Da slapp jeg heldigvis å «ta en Heidi Weng» å gå feil inngang, fleiper Lægreid, og sikter til langrennsløperens blemme i 2015.

– En genistrek

I mål så han svært kald ut, noe han også har gjort på treningene i Sverige.

Sturla Holm Lægreid

KALD OG TILBAKE: Fjorårets komet Sturla Holm Lægreid startet sesongen med seier.

Foto: ANDERS WIKLUND / AFP

– Jeg valgte å prioritere varme hender enn å varme opp ordentlig før start. Jeg kjente da jeg varma opp at jeg hadde kalde fingre. Da gikk jeg inn i bua og skifta til den tykkeste superen jeg hadde, og fant noen varmeelementer jeg teipa til hanskene mine. Sånn sett tror jeg at jeg gjorde en genistrek ved at jeg «adde» varme fingre på skyting, forteller seiersherren.

Både trenere og ekspert har advart Lægreid om at sesong to alltid er vanskeligere enn når man kommer inn uten press. I sommer har han heller ikke overbevist, men det ingen av delene spilte tydeligvis så stor rolle.

– Jeg er ikke i min beste form, men jeg tror den kommer etter hvert med flere løp. Fra tidligere vet jeg at jeg kommer mer i form i januar/februar og det passer perfekt til OL, mener Lægreid, og innrømmer.

– Nå hadde jeg ikke vunnet hvis Tarjei og Johannes hadde skutt fullt, men jeg gjør de rette tingene og det holder i dag

Mange kjempet

Mens de norske skiskytterkvinnene ristet på hodet etter «vilt dårlig skyting», så det langt bedre ut for mange av herrene fra Norge. Tarjei Bø ble som nevnt nummer to, Johannes Thingnes Bø tok femteplassen, og Sivert Bakken sjetteplass.

– Jeg er kjempefornøyd. Jeg hadde tatt dette resultatet før start, og med to bom, fikk jeg maks ut av dagen. Sturla er jo umulig, og fortsetter der han slapp, så vi må fortsatt slite litt med ham, forteller Tarjei Bø, og trekker frem Sivert Bakkens sjetteplass.

Bakken, som tok den siste plassen til verdenscupåpningen med seier på Sjusjøen, skjøt også 20 treff.

– Virkelig imponerende. Han tar vare på sjansen, fastslår Ola Lunde.

– Jeg er veldig fornøyd. Det var veldig tungt på sisterunden der, sier Bakken.

Har vært syk

Da de andre skiskytterne startet sesongen for to uker siden, lå Thingnes Bø hjemme på hytta med en kraftig forkjølelse. En uke av treningsopplegget ble spolert.

– Det er veldig mye, særlig i denne perioden, men det er umulig å si med Thingnes Bø, mener NRKs ekspert Ola Lunde.

Med startnummer to, var 28-åringen med på å sette standarden. Åpningsfarten var høy, men på første liggende bommet han på siste skudd. Det ble fullt på stående, men nok et tilleggsminutt på liggende. Fjorårets verdenscupvinner avsluttet med fullt hus og ble nummer fem.

– Det er bedre enn jeg trodde han skulle klare i dag, roste Lunde.

– Jeg synes jeg gjør et bra løp egentlig. Det var 90 prosent i utførelsen på liggende som gjør at jeg får to bom, oppsummerer Thingnes Bø til NRK, og legger til at han mangler litt på formen.

Russiske Eduard Latypov var med i pallkampen, men der Lægreid berget seg i siste liten, gikk han feil på oppløpet.

Vetle Sjåstad Christiansen har vært i strålende form i sommer og høst, startet med tre fulle hus, og kjempet også om seieren. Men så fikk han tre tilleggsminutter på siste tur innom standplass og spolerte seiersmuligheten.

Johannes Dale fikk tre bom, og havnet et godt stykke ned på resultatlistene. Filip Fjeld Andersen vant IBU-cupen forrige sesong, og fikk derfor friplass denne helgen. Han fikk fire bom, og en foreløpig 30.-plass.

Søndag er det duket for sprint i Östersund.

 • Storebror Fjeld Andersen, Aleksander, vant herrenes sprint under IBU-cupen i Idre tidligere lørdag.

Siste nytt

 • EM-gull til Bjøntegaard

  Erlend Bjøntegaard (31) skaut feilfritt og tok gullet på 10 kilometer sprint i skiskyttar-EM i Tyskland fredag.

  Nordmannen vant med 20 sekund ned til andremann, russiske Nikita Porsjnev.

  Bjøntegaard var ikkje den raskaste i sporet fredag, men tok inn det tapte på skytebanen. Ut frå første skyting var han 14 sekund bak leiaren, men ut frå siste skyting leidde han med 16 sekund til Porsjnev. Det forspranget gav han ikkje frå seg, og dermed blei det gull.

  Sesongstart Skiskyting
  Foto: Geir Olsen / NTB
 • Tande og Forfang rekk truleg OL

  Skihopparane Daniel-André Tande og Johann André Forfang nærmar seg CT-verdiane som krevjast for å kunne delta i OL i Kina.

  Det fortel landslagstrenar Alexander Stöckl til NTB fredag formiddag. Tande og Forfang har vore koronasmitta og er i prosessen med å teste seg klar for OL.

  – Heldigvis er det ikkje nokon fleire positive. De tre som er heime (Tande, Forfang og Fredrik Willumstad), køyrer testregime med dagleg testing for å sjå når de bikkar over den berømte CT-verdien på 35.

  Kvalifiseringa til det første OL-rennet i Beijing går laurdag i neste veke. Tande og Forfang må levere den første negative koronatesten seinast fem dagar før avreise til Kina, og deretter må de ha ytterlegare tre godkjente prøver før de kan sette seg på OL-flyet.

  Tande og Forfang
  Foto: Geir Olsen / NTB
 • Fryktar korona-juks under OL

  Tyske leiarar meiner faren for juks med koronatestar under OL er like overhengande som det tidlegare har vore med dopingprøver. – Det er ikkje mogeleg, seier OL-leiinga.

  President Michael Hölz i det tyske snøbrettforbundet seier ifølgje Insidethegames at han fryktar ulike forhold for utøvarane i Kina.

  – Det er relativt enkelt med covid-19-testing: Nokon kan alltid etterpå si «beklagar, det var ei falsk positiv».

  Hölz har bakgrunn frå arbeid i det tyske antidopingbyrået, og han meiner det er grunn til å samanlikne systemet for dopingprøver med koronatestar.

  – Vi veit korleis temaet doping er blitt behandla i «slike land», seier Hölz.

  Kina avviser at det er grunn til å frykte uregelmessigheiter i testsystemet under vintervekene.

  – Våre testlaboratorium er drivne av profesjonelle helsearbeidarar som har fått omfattande trening i forkant av leikane. Vi vil sørgje for at det ikkje er rom for feil, seier Huang Chun i den kinesiske OL-komiteen.

  Vinter-OL i Beijing 2022: Ankomst Beijing
  Foto: Heiko Junge / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal