Nesten-blemme fra Lægreid: – Slapp heldigvis å «ta en Heidi Weng»

Han holdt på å gå feil på oppløpet, men fjorårets store komet, Sturla Holm Lægreid, viste at han han har store planer om å følge opp suksessen. Tarjei Bø sikret norsk dobbeltseier.

NESTEN-BLEMME: Sturla Holm Lægreid reddet seg inn i siste liten.

Flere norske utøvere kjempet om seieren på 20 kilometeren i verdenscupstarten i Östersund. Ikke minst verdensmesteren på distansen, VM-kongen og fjorårets store komet.

Sturla Holm Lægreid vartet opp med 20 treff, noe bare tre av 114 utøvere klarte.

– Jeg liker å si at skiskyting er som poker. Du må spille med de korta du har på hånda. I dag hadde ikke jeg de beste fysiske korta, men veldig gode skytekort. Så jeg gjør det til min styrke og det holder til seier, sier han fornøyd til NRK.

Han var 59,2 sekunder foran Tarjei Bø, og 1.00,6 foran franske Simon Desthieux.

Men på vei inn mot mål holdt 24-åringen på å gjøre en skikkelig tabbe, ved å gå på feil side av markeringene.

– Jeg var så sliten, og holdt på å gå feil faktisk, men så kom på at jeg skulle til venstre i siste liten der. Da slapp jeg heldigvis å «ta en Heidi Weng» å gå feil inngang, fleiper Lægreid, og sikter til langrennsløperens blemme i 2015.

– En genistrek

I mål så han svært kald ut, noe han også har gjort på treningene i Sverige.

Sturla Holm Lægreid

KALD OG TILBAKE: Fjorårets komet Sturla Holm Lægreid startet sesongen med seier.

Foto: ANDERS WIKLUND / AFP

– Jeg valgte å prioritere varme hender enn å varme opp ordentlig før start. Jeg kjente da jeg varma opp at jeg hadde kalde fingre. Da gikk jeg inn i bua og skifta til den tykkeste superen jeg hadde, og fant noen varmeelementer jeg teipa til hanskene mine. Sånn sett tror jeg at jeg gjorde en genistrek ved at jeg «adde» varme fingre på skyting, forteller seiersherren.

Både trenere og ekspert har advart Lægreid om at sesong to alltid er vanskeligere enn når man kommer inn uten press. I sommer har han heller ikke overbevist, men det ingen av delene spilte tydeligvis så stor rolle.

– Jeg er ikke i min beste form, men jeg tror den kommer etter hvert med flere løp. Fra tidligere vet jeg at jeg kommer mer i form i januar/februar og det passer perfekt til OL, mener Lægreid, og innrømmer.

– Nå hadde jeg ikke vunnet hvis Tarjei og Johannes hadde skutt fullt, men jeg gjør de rette tingene og det holder i dag

Mange kjempet

Mens de norske skiskytterkvinnene ristet på hodet etter «vilt dårlig skyting», så det langt bedre ut for mange av herrene fra Norge. Tarjei Bø ble som nevnt nummer to, Johannes Thingnes Bø tok femteplassen, og Sivert Bakken sjetteplass.

– Jeg er kjempefornøyd. Jeg hadde tatt dette resultatet før start, og med to bom, fikk jeg maks ut av dagen. Sturla er jo umulig, og fortsetter der han slapp, så vi må fortsatt slite litt med ham, forteller Tarjei Bø, og trekker frem Sivert Bakkens sjetteplass.

Bakken, som tok den siste plassen til verdenscupåpningen med seier på Sjusjøen, skjøt også 20 treff.

– Virkelig imponerende. Han tar vare på sjansen, fastslår Ola Lunde.

– Jeg er veldig fornøyd. Det var veldig tungt på sisterunden der, sier Bakken.

Har vært syk

Da de andre skiskytterne startet sesongen for to uker siden, lå Thingnes Bø hjemme på hytta med en kraftig forkjølelse. En uke av treningsopplegget ble spolert.

– Det er veldig mye, særlig i denne perioden, men det er umulig å si med Thingnes Bø, mener NRKs ekspert Ola Lunde.

Med startnummer to, var 28-åringen med på å sette standarden. Åpningsfarten var høy, men på første liggende bommet han på siste skudd. Det ble fullt på stående, men nok et tilleggsminutt på liggende. Fjorårets verdenscupvinner avsluttet med fullt hus og ble nummer fem.

– Det er bedre enn jeg trodde han skulle klare i dag, roste Lunde.

– Jeg synes jeg gjør et bra løp egentlig. Det var 90 prosent i utførelsen på liggende som gjør at jeg får to bom, oppsummerer Thingnes Bø til NRK, og legger til at han mangler litt på formen.

Russiske Eduard Latypov var med i pallkampen, men der Lægreid berget seg i siste liten, gikk han feil på oppløpet.

Vetle Sjåstad Christiansen har vært i strålende form i sommer og høst, startet med tre fulle hus, og kjempet også om seieren. Men så fikk han tre tilleggsminutter på siste tur innom standplass og spolerte seiersmuligheten.

Johannes Dale fikk tre bom, og havnet et godt stykke ned på resultatlistene. Filip Fjeld Andersen vant IBU-cupen forrige sesong, og fikk derfor friplass denne helgen. Han fikk fire bom, og en foreløpig 30.-plass.

Søndag er det duket for sprint i Östersund.

 • Storebror Fjeld Andersen, Aleksander, vant herrenes sprint under IBU-cupen i Idre tidligere lørdag.

Sportsnyheter

Bronselaget

Norsk stafettbronse i VM: – Fantastisk å kunne vinne noe sammen

Et norsk lag med utøvere fra tre forskjellige klasser tok stafettbronse under VM i snøsport for parautøvere.

Siste nytt

 • Gabrielsen ferdig i Toulouse

  Midtstopper Ruben Gabrielsen er enig med den franske fotballklubben Toulouse om å terminere kontrakten.

  Det opplyser klubben på sin nettside. I en kort melding takker klubben Gabrielsen for innsatsen.

  Gabrielsen har vært på lån i FC København i høstsesongen. Midtstopperen kom til Toulouse for to år siden. Nå kan han forhandle fritt med andre klubber om neste steg i sin fotballkarriere.

  Trening med landslaget i fotball
  Foto: Stian Lysberg Solum / NTB
 • Målløst for Sørloth og Real Sociedad

  Real Sociedad og Getafe spilte 0-0 i spansk toppliga søndag. Alexander Sørloth spilte en drøy time for vertene.

  Sørloth startet kampen for Sociedad, men markerte seg ikke stort. han ble byttet ut etter en times spill. Dermed gikk han målløs av banen i sin 15. ligakamp for sesongen. Han har scoret ett mål for Sociedad i ligaen så langt. Det målet kom i 2-2-kampen mot Atlético Madrid i oktober.

  Nordmannen scoret imidlertid mot Atlético for noen dager siden og bidro til at laget avanserte fra åttedelsfinalen i cupen.

  Spain Soccer La Liga
  Foto: Miguel Morenatti / AP
 • Goggia skadet kneet i fall - håper å rekke OL

  Den italienske alpinstjernen Sofia Goggia pådro seg skader i kneet i det stygge fallet under søndagens super-G. Italieneren har forstuet det venstre kneet og skadet korsbåndet hun opererte i 2013, i tillegg til at hun også har pådratt seg et lite brudd i leggbeinet og en seneskade.

  I en pressemelding fra FIS står det at hun starter rehabiliteringen allerede mandag, og at hun tar sikte på å rekke utforrennet i OL i Beijing 15. februar. Goggia er en av de store gullfavorittene til lekene i Kina.

  Italy Alpine Skiing World Cup
  Foto: Gabriele Facciotti / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal