Hopp til innhold

542 dager som Brann-sjef: Norlings tre nedturer

Optimisme ble til nedrykk, styrekaos og mer kaos før Rikards Norlings dager i Brann var talte.

3. desember 2015

Slik så og hørtes det ut da Rikard Norling ble presentert som ny Brann-trener i desember 2013.

Bilde av Trude Drevland, BLASTFEST

Bergen-ordfører Trude Drevland var blant de som trodde Brann skulle vinne serien i 2014.

Foto: Roy Bjørge

3. desember 2013 kom 43 år gamle Rikard Olof Norling til Bergen som en tidlig julegave - nærmest en frelser. Svensken hadde akkurat vunnet Allsvenskan med Malmö FF, og forventningene i «Vestlandets hovedstad» ble unisont skrudd opp i skyene.

2013 hadde endt med en skuffende 8. plass og sparking av trener Rune Skarsfjord. Nå var Bergens-ordfører Trude Drevland blant de som høylytt proklamerte at i 2014 skulle gullet endelig «hem».

Men slik skulle det ikke gå...

Men først fikk den svenske treneren «fritt» bruke penger. Først hentet han Erlend Hanstveit hjem fra Helsingborg. Så kom angriperen Jakob Orlov fra Gefle for fire millioner kroner - noe flere mente var overpris. Neste spiller inn dørene på Stadion var landslagsspiller Vadim Demidov.

Hevet forventningene

Rikard Norling

Rikard Norling var lenge optimistisk foran 2014-sesongen.

Foto: Simen Sundfjord Otterlei / NRK

Da treningskampene rullet i gang på La Mange var optimismen på topp.

– Det som har grepet meg mest, er den enorme energien som finnes i laget og rundt omkring, fortalte Rikard Norling i et langt intervju med NRK fra treningsleiren.

– Vi vil vinne, og vi vil utvikle oss både individuelt og kollektivt, fortsatte han offensivt.

Man skal ikke se på resultater i treningskamper, men Bergens stolthet tapte så tre strake kamper på rad: Sandnes Ulf (3-4), Sogndal (0-1) og Start (1-3).

Norling var imidlertid optimistisk som aldri før.

– Hvem som vinner gull? Jeg må svare Brann på det spørsmålet, uttalte svensken.

Mediene ikke så positive

Mens mange forventet gullet «hem» i Bergen var ikke riksmediene like positive til Norlings revolusjon. VG og Aftenposten tippet Brann på femteplass, TV 2 på sjuendeplass, mens Dagbladet og NRK hadde Brann på sjette.

– Det logiske er kanskje et sted rundt der, men vi satser på å gå hele veien, svarte Norling.

Bergens Tidende trodde på en tredjeplass.

Startet svakt

Sarpsborg knuser Brann

Sarpsborg slo Brann 3-0 i første serierunde 2014.

Foto: Nesvold, Jon Olav / NTB scanpix

Så var det plutselig april og seriestart. Det startet med tap for Sarpsborg og Stabæk i de to første kampene.

– Jeg har begynt å dissekere kampen, kikket på den og sånt. Det finnes noen ting vi trenger å gjøre bedre, innrømte Norling. Men optimistisk var han fortsatt.

Etter fem kamper hadde imidlertid Brann bare fire poeng. Og etter halvspilt sesong lå laget under nedrykksstreken. Der ble de liggende stort sett resten av sesongen.

– Som att träffa en ny kärlek

Marcus Pedersen depper mot Mjøndalen

Marcus Pedersen ble hentet for å redde Brann fra nedrykk.

Foto: Hommedal, Marit / NTB scanpix

Ettersom Jakob Orlov ikke innfridde Norlings forventinger fikk treneren åpne sjekkheftet på nytt i august, da han rappet Marcus Pedersen foran øynene på Tor Ole Skullerud, Kjell Inge Røkke og Molde.

– Det var som att träffa en ny kärlek, sa en oppglødd Rikard Norling da overgangen var klar.

– Nå skal vi ikke sende forventningene i taket. Men det er klart at dette er bra for oss. Det er bra for spillergruppen, det er bra for klubben og fansen. Det føles veldig positivt. Men det skal jobbes hardt fremover, og mye av ansvaret for å få det til å fungere ligger på meg. Potensialet ligger der, så det skal bli spennende fortsatte han.

Også Azar Karadas gjorde comeback i den røde drakten denne sommeren.

Men verken Pedersen eller Karadas kunne hindre at - i et år med stort sett nedturer - kvalifiseringsplassen bare så vidt ble berget i siste serierunde. For å holde seg opp i det gode selskap trengte Brann «bare» å slå ut bruntrøyene fra Mjøndalen, over to kamper - det hørtes enkelt ut på papiret.

Det var det i praksis ikke...

«Bergens stolthet» greide bare uavgjort på Stadion, og i Buskerud ble det tap. Gullet kom ikke «hem». Krisen var et faktum. Brann var klare for 1. divisjon.

Hadde fortsatt ambisjoner

Triste Brann-supportere

Nedturen var et faktum da Brann tapte for Mjøndalen.

Foto: Bendiksby, Terje / NTB scanpix

Illsinte supportere måtte holdes borte fra Norling etter Mjøndalen-kampen. En stor kontrast til hyllesten ett år tidligere. Men «frelseren» fikk fortsette, og virket fredet av Brann-styret.

Opprykk skulle Rikard Norling fikse med at spillerne skulle trener mer, samt mer fleksibilitet i spillestil.

– Jeg kom hit med ambisjoner om å bli en bra norsk trener. Det har jeg ikke vært, men jeg har fortsatt ambisjoner om det, sa Norling før møtet med 1. divisjon.

Krise på årsmøtet

Kjell Tennfjord

Kjell Tennfjord trakk seg rett etter å ha blitt valgt som ny styreleder i Brann.

Foto: Eivind A. Pettersen / NRK

Nå var bordet istedenfor dekket for en ny krise - helt utenfor Norlings makt denne gangen.

Når nytt styre og styreleder skulle velges på Branns årsmøte gikk det galt. Kjell Tennfjord ble først valgt, før han senere på samme møte valgte å trekke seg.

Klubben gikk 1. divisjon i møte uten styreleder, daglig leder, sportssjef og økonomisjef.

Nærmer seg 2. divisjon

Rikard Norling

Humøret til Norlig har ikke vært sprudlende det siste året.

Foto: Bendiksby, Terje / NTB scanpix

Likevel var alles opplagte målsetning for klubben 2015-sesong klar. Brann, Bergens stolthet, skulle rett opp til eliteserien igjen.

Men slik går det neppe... (?)

Etter ti kamper, eller én tredjedel av sesongen, ligger laget på 9. plass i nest øverste divisjon - kun seks poeng over nedrykksstreken og hele sju poeng bak kvalifiseringsplassen.

Etter 5-1-tapet for Levanger tirsdag forsto Rikard Norling at klubben hadde fått nok. Først visste ikke svensken hva han skulle si. I dag mente han arbeidsgiveren burde ta grep.

Det gjorde de også.

Sportsnyheter

Havertz

Hardt ut etter Arsenal-seier: – Her feiler VAR igjen

Arsenal tok sin fjerde strake seier lørdag, men dommeren og VAR ble nok en gang den store snakkisen.

Siste nytt

  • Verstappen med sin syvende strake kvalifiserings-seier

    Max Verstappen i Red Bull-bilen overbeviste nok en gang under kvalifiseringen i Miami Grand Prix. Dermed ble det syvende strake start fra første startposisjon for Verstappen.

    – La oss fortsette denne gode trenden, sa Verstappen over lagradioen på Viaplay-sendingen.

    Ingen av førerne klarte å forbedre rundetiden sin på siste runde i Q3.

    Charles Leclerc var den som var nærmest nederlenderen. Etter første sektor var han bare åtte tusendeler bak, men etter en voldsom skrens i sving 15 måtte han nøye seg med andreplass i kvalifiseringen. Lagkamerat i Ferrari, Carlos Sainz, ble nummer tre.

    For Daniel Ricciardo ble det en skuffende kvalifisering. Han endte på 4. plass på sprintløpet tidligere lørdag, men røk ut etter Q1 sammen med Valtteri Bottas, Logan Sargeant, Kevin Magnussen og Guanyu Zhou. I Q2 røk disse ut: Lance Stroll, Pierre Gasly, Esteban Ocon, Alex Albon og Fernando Alonso.

    CUKXnB20R1A
    Foto: AFP
  • Graham Hansen med mål og assist – Barcelona ett poeng fra seriegullet

    Caroline Graham Hansen bidro med mål og assist da Barcelonas kvinnelag slo Granada 4-1. Nå er laget ett poeng fra et nytt seriegull.

    Real Madrid er 15 poeng bak med fem kamper igjen å spille. Ett Barcelona-poeng på lagets fire gjenstående kamper, eller et poengtap for Real Madrid, vil bety at Barcelona er mester for niende gang.

    Den norske landslagsstjernen scoret sitt 26. mål for Barcelona i ulike turneringer denne sesongen.

    Rop1_HGpc_o
    Foto: Paul S. Amundsen / NTB
  • Thomsen klarte EM-kravet

    Marcus Thomsen er i form og vant kulekonkurransen i Stora Turebergskastet i Sverige lørdag formiddag med 21.05.

    Thomsen leverte jevnt over en sterk serie der han åpnet med sesongbeste 20.94, før det lengste støtet kom i andre omgang, ifølge friidrett.no.

    – Jeg er ekstremt glad for 21.05. Fire år med trening og tålmodighet for endelig å få en ny personlig rekord utendørs. Jeg er glad, men langt fra fornøyd, sier Marcus Thomsen til NRK.

    Han forbedret sin personlige rekord utendørs fra 2020 med to centimeter og var bare fire centimeter bak innendørspersen. Utøveren fra Norna-Salhus klarte EM-kravet og fikk opp det lengste kulestøtet av en nordmann utendørs på 38 år, Lars Arvid Nilsen satte den norske rekorden på 21.22 det året.

    Thomsen er foreløpig kvalifisert til OL i Paris på ranking. Der er kravet er 21.50.

    – Det er digg å få tatt EM-kravet og slippe å bekymre seg over om man ryker ut av topp 30. Nå skal jobben fortsettes for å sikre en plass i OL, sier Thomsen.

    Marcus Thomsen klarte lørdag 4. mai EM-kravet i kulestøt. Her støter han 21.05.
    Video: Arwid Koskinen, Swethrows

Sendeplan

Kl. Program Kanal