Hopp til innhold

Norges sølv-oppførsel refses – mener det skader omdømmet

Det var ingen jubel å spore da de norske herrene gikk inn til stafettsølv. NRKs kommentator mener den manglende feiringen gir et inntrykk av bortskjemte langrennsløpere.

Cross-Country Skiing - Men's 4 x 10km Relay

IKKE HELT PÅ BØLGELENGDE: De tre nordmennene ser bort mot russerne og franskmennene som var betydelig mer fornøyd kort tid etter målgang.

Foto: KAI PFAFFENBACH / Reuters

– Vi kan ikke være fornøyd med sølv. På herrestafetten er målet å vinne. Det er kanskje den viktigste dagen å vinne, og når vi ikke klarer det er det skuffende, konstaterer landslagstrener Eirik Myhr Nossum.

Russerne var allerede i gang med feiringen da Johannes Høsflot Klæbo gikk over målstreken til sølv. Det samme var franskmennene. De skjønte at Maurice Manificat umulig kunne miste bronsen inne på stadion.

Les også Iversens svar på Lundbys sviende stikk: – Hele Norge: Det er bare å hakke på meg nå

Iversen_Lundby

Klæbo krysset målstreken, nesten unnskyldende, og skled bort til de tre lagkameratene. De fremsto nesten likegyldige.

– Bortskjemte på suksess

Da de tre medaljelagene gjorde seg klar til å ta bilde i målområdet, var Klæbo ikke å se. Kontrastene mellom det norske laget og gull- og bronsevinnerne var både synlig og hørbare.

– Se på den franske gleden over bronse. Se på den tyske sølvjubelen i går. Den type oppførsel underbygger bare omverdenens inntrykk av norske løpere som bortskjemte på suksess og i overkant privilegerte. Og gjør at enda færre får lyst til å hylle oss neste gang vi lykkes. Sånn vil vi ikke og skal ikke ha det, sier NRK-kommentator Jan Petter Saltvedt.

2022 Winter Olympics, day 9, Cross-Country Skiing, Men's Relay

KONTRASTER: Russerne Aleksej Tsjervotkin, Aleksandr Bolsjunov, Denis Spitsov og Sergej Ustjugov var betydelig mer fornøyd med utfallet på stafetten enn nordmennene Emil Iversen, Pål Golberg, Hans Christer Holund og Johannes Høsflot Klæbo.

Foto: JON OLAV NESVOLD / BILDBYRÅN

Han mener det viser en manglende respekt for OL og for et sølv som alle andre enn Norge ville vært en triumf.

– Uansett skuffelse er det en plikt å vise god sportsånd og stille opp, selv om man ikke lykkes helt.

– Medalje er helt greit det, men herrestafetten hadde vi som mål å vinne. Og det klarte vi ikke, konstaterer landslagstrener Eirik Myhr Nossum.

– Var ikke i nærheten

Johannes Høsflot Klæbo forsøkte å gå Norge inn i gullkampen, men merket raskt at det ble vanskelig å hente snaut 50 sekunder på Sergej Ustjugov. Han forklarer førstereaksjonen slik:

Vinter-OL i Beijing 2022: Langrenn , 4 x 10 km stafett for menn

PRIORITERTE Å SKIFTE: Johannes Høsflot Klæbo ville ikke bli syk før de avsluttende øvelsene, så han prioriterte å skifte.

Foto: Torstein Bøe / NTB

– Jeg tror det handler litt mer om at det er en forventning fra alle som kikker på TV-en at du skal vinne dette gullet. I dag er det rett og slett et lag som er bedre enn oss. Det må vi være de første til å erkjenne, sier Klæbo til NRK.

– Vi var ikke i nærheten. Så enkelt er det. Da er sølv det nest beste, og det skal vi være veldig godt fornøyde med, sier Klæbo, som nå står med gull, sølv og bronse i Beijing-OL.

Drømte om mer

– Vi hadde vel kanskje drømt om et OL-gull, men så ser vi kjapt at vi ikke er gode nok til det. Da har jeg ikke noe å klage på. Det er en knallbra prestasjon med sølv i OL. Det var nesten terningkast seks, men det ble ikke stang inn i dag, sier Hans Christer Holund etter stafetten – og fortsetter:

– Vi er rett og slett ikke gode nok.

Kontrasten var stor fra den umiddelbare skuffelsen til de norske løperne og den enorme gleden blant de russiske utøverne.

Før, under og etter intervjuene tok de selfies, oppdaterte sosiale medier og ringte hjem. Aleksandr Bolsjunov møtte NRK med et par norske gloser.

– «Tusen takk», «vær så god», sier russeren på klingende norsk.

Ingen av dem hadde rukket å slite ut smilebåndene etter den overlegne triumfen.

De brøt ut i latter da Bolsjunov blir spurt om hvilke planer han har for resten av OL – etter å ha tatt gull på 30 kilometer med skibytte, sølv på 15 kilometer klassisk og gull på stafetten.

Det russiske stafettlaget i OL

KNALLHUMØR: Denis Spitsov, Aleksej Tsjervotkin, Aleksandr Bolsjunov og Sergej Ustjugov smilte bak munnbindene da de vandret gjennom pressesonen på stadion i Zhangjiakou.

Foto: Hanne Skjellum / NRK

Den eneste som kunne minne om en nordmann, der og da, var Ustjugov.

– Jeg er enkel, forklarer ankermannen til NRK.

Men også han viste følelser etter målgang. Ustjugov har ventet åtte år for muligheten til å bli olympisk mester. Når han først ble det, ville han dele æren med Aleksej Tsjervotkin, Bolsjunov og Denis Spitsov, som gikk de andre etappene for Den russiske olympiske komité.

Stigende norsk stemning

– Når vi har fått summet oss litt så er vi fornøyde med OL-sølv. Vi legger lista høyt, sier Pål Golberg til Discovery etter medaljeseremonien.

Beijing Olympics Medal Ceremony

HAKKET BLIDERE: Emil Iversen, Pål Golberg, Hans Christer Holund og Johannes Høsflot Klæbo viste tegn til stigende humør under medaljeseremonien noen timer senere.

Foto: Aaron Favila / AP

Det samme mener Hans Christer Holund, som etter to fjerdeplasser, hadde grunn til å smile:

– Stemningen er stigende. Det er alltid stort å ta medalje i et OL.

Siste nytt

  • Dobbel punktering for Solberg i Kenya

    Oliver Solberg havnet i ordentlig trøbbel under fredagens formiddagsøkt i Rally Kenya. Både på den tredje og den fjerde fartsprøven punkterte 22-åringen.

    Dermed er han mer enn sju minutter bak teten i det totale sammendraget, mens det opp til lederen i WRC2-klassen skiller rett i underkant av fire minutter.

    Etter solid kjøring på fredagens første fartsprøve gikk det galt tidlig på den andre. Et dekkskifte kostet 22-åringen nær to minutter.

    – Vi kjørte rent, men disse tingene kan skje når terrenget er så krevende, skrev Solberg på X.

    En drøy time senere punkterte Solberg og makkeren Elliott Edmondson igjen, og nesten fire nye minutter gikk tapt.

    – Fartsprøve nummer fire brakte med seg samme uflaks som den tredje. Vi har ikke marginene på vår side, men alt kan skje i dette rallyet. Herfra og ut er det fullt trykk på pedalen, skriver 22-åringen.

    (NTB)

    OU7SVdPdOTc
    Foto: AFP
  • Dimitrov feide Alcaraz ut av Miami Open

    Grigor Dimitrov sto for kvartfinalenes overraskelse da han slo førsteseedede Carlos Alcaraz i strake sett i Miami Open.

    Den 11.-seedede bulgareren vant 6-2, 6-4 og satte opp et semifinalemøte med den solide tyskeren Alexander Zverev.

    I den andre semifinalen skal Daniil Medvedev og Jannik Sinner opp mot hverandre.

    (NTB)

    YNP63FKdBtg
    Foto: AFP
  • Wrexham skylder kjendiseierne over hundre millioner

    League Two-klubben Wrexham, som eies av skuespillerne Ryan Reynolds og Rob McElhenney, skylder eierne rundt 9 millioner pund, opplyser klubben. Det tilsvarer drøyt 120 millioner kroner.

    Klubben holder til i Wales og ble kjøpt av skuespillerduoen i 2021. Siden fulgte en sportslig opptur, og laget blir fulgt i den Emmy-vinnende dokumentarserien «Welcome to Wrexham».

    Laget tapte semifinalen i opprykkskvalifiseringen i sesongen 2021/22, men rykket opp til League Two året etter. I skrivende stund ligger Wrexham på tredjeplass, med gode muligheter for å nå minst kvalifisering til League One, tredje nivå i engelsk fotball.

    Torsdag la klubben fram regnskapet for budsjettåret som sluttet i juni 2023. Der går det fram at klubbens omsetning har økt med 75 prosent til rundt 10,5 millioner pund fra 6 millioner pund, men at underskuddet samtidig vokste fra 2,9 millioner til 5,1 millioner pund.

    – Klubben er ikke under noe umiddelbart press for å tilbakebetale lånene på bekostning av framgangen vi ønsker å oppnå, skriver klubben.

    Videre opplyses det at det vil hentes inn ytterligere midler for å støtte opp om framtidige prosjekter.

    (NTB)

    QxUVtmMA_7A
    Foto: AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal