Hopp til innhold

Norge tok sølv på stafetten

Marianne Andersen løp en sterk sisteetappe, men det holdt bare nesten - i mål var Norge 11 sekunder bak Finland som vant VM-stafetten for kvinner.

Video Orientering VM kvinner

Se intervju med de glade sølvvinnerne her!

Sølvet var det sjuende i stafett for norske orienteringskvinner siden starten i 1966. Elise Egseth (25), Anne Margrethe Hausken (34) og Andersen (30) løp på det norske laget.

Sølvjenta fremfor noen

Norge lå langt framme i feltet hele tiden, men Hausken bommet på et par poster og vekslet nesten tre minutter bak Sverige etter annen etappe.

Men sølvjenta framfor noen, Marianne Andersen, løp fantastisk og med kirurgisk presisjon mot postene. Hun tok inn hele avstanden på ankeretappen og ledet helt til nest siste post.

Sverige ble fraløpt, og til slutt sto kampen mellom Andersen og mellomdistansemester Minna Kauppi (27), som fulgte hverandre til døra.

Mellom nest siste og siste post øket Kauppi tempoet og slo Andersen med 11 sekunder.

(artikkelen fortsetter under)

Marianne Andersen

Marianne Andersen løp en kanonetappe, men det holdt ikke helt inn.

Foto: Nyhetsspiller

- Jeg hadde noen meter når vi skulle ned den siste lia, men så begynte jeg å bli veldig stiv i beina. Jeg prøvde å tette luka, men hun dro sakte i fra, sier Andersen til NRK.

VM-samlingen til Andersen består nå av en gull-, åtte sølv- og fire bronsemedaljer etter at hun tok medalje på samtlige fire distanser (2 sølv, 2 bronse) i årets VM på hjemmebane.

Les også: VM-bronse til Andersen - Den evige toer tok VM-sølv nr. 6 - Startet O-VM med norsk bronse

Finlands 9. gull

I det finske gullaget løp Anni-Maija Fincke, Merja Rantanen og Kauppi. Finnene vant stafettgull senest i 2006, 2007 og 2008. Nasjonens kvinner har totalt vunnet ni VM-stafetter.

Sist norske jenter tok VM-sølv i stafett var i 2005. Også da løp Andersen og Hausken i sølvlaget, da sammen med Marianne Riddervold.

Også i 1997, 1991, 1985, 1979 og 1974 ble det stafettsølv på norske o-kvinner.

Sverige som ledet før den siste vekslingen endte på 3. plass.

Sportsnyheter

Riiber

Riiber-fadese i Seefeld – disket etter at hoppdressen revnet

Jarl Magnus Riiber hoppet kort, hadde en dress som revnet og ble diskvalifisert fra det andre rennet i Seefeld-trippelen. Likevel var han lettet etterpå.

Siste nytt

 • Valen brakk skia – disket i VM

  Isabell Valen fra Bodø har hatt en knalltøff oppladning til ski-VM for parautøvere i Östersund.

  Forrige helg staket hun seg hele veien gjennom La Diagonela, et 48 kilometer langt langløp. Et svært imponerende løp av kjelke-utøveren, men som fikk det tøft i VM.

  Under 10-kilometeren for sittende utøvere i Sverige havnet hun raskt på etterskudd sammenlignet med de beste.

  Hovedårsaken til det var at Valen var uheldig og brakk skia underveis i løpet. hun ble til slutt disket.

  Selv om Valen ble disket var hun fornøyd med egen innsats.

  – Det her er veldig artig. Det er jo konkurranse, men jeg ser mer på det som læring og at jeg fikk muligheten til å være med. Jeg er ikke misfornøyd på noen måte, sier Valen til NRK

  I Vinterstudio høster Valen likevel ros av Birgit Skarstein.

  – Så veldig imponerende. Hun er i VM for å lære og skal plukke med seg erfaring videre, så i den sammenhengen gikk det kjempebra.

  Valen ble til slutt disket men lå an til en sjetteplass, et stykke bak medaljene, men fullførte rennet.

  – Jeg synes det var imponerende. Det sier noe om at hun ikke bare gir opp og dropper det, men at hun fullfører rennet. Det står det respekt av, sier Skarstein.

  Kendall Gretsch vant VM-gull. I herreklassen gikk Giuseppe Romele til topps for sittende utøvere.

  Sesongåpning på Beitostølen 2021
  Foto: Terje Pedersen / NTB
 • Sabalenka vant Australian Open

  Belarusiske Aryna Sabalenka (24) vant Australian Open mot kasakhstanske Jelena Rybakina og tok sin første Grand Slam-tittel i karrieren.

  Sabalenka vant med sifrene 4-6, 6-3, 6–4 etter 2 timer og 28 minutters spill mot 22.-seedede Rybakina. Sabalenka var seedet som nummer fem i turneringen og hadde dermed favorittstemplet før lørdagens finale.

  24-åringen fikk god motstand og måtte se sitt første sett-tap for sesongen. Sabalenka slet i starten med serven. Hun hadde vunnet samtlige sett i kampene fram til finalen før hun tapte førstesettet der.

  Det andre settet var det en helt annen historie, og belaruseren fant rytmen. Dermed tvang hun kampen til et tredje sett.

  Det ble tøff motstand i det siste settet. Sabalenka brøt tidlig i settet og inntok førersetet. Rybakina nektet likevel å la seg slå og presset på kampen ut, men måtte til slutt gi tapt.

  (©NTB)

  ayana sabalenka
  Foto: Asanka Brendon Ratnayake / AP
 • Skistad med suveren prologseier

  Kristine Stavås Skistad jakter sin første pallplass i verdenscupen og viste imponerende takter i prologen.

  Der var hun raskest av alle og gikk inn til seier, 1,9 sekunder foran tyske Laura Gimmler og 3,4 sekunder foran Jonna Sundling.

  – Jeg skjønner ingenting. Jeg følte meg helt grei også, så det er litt overraskende. Men det er ikke feil det, sier Skistad til NRK.

  På spørsmål om det kan være dagen for hennes første verdenscupseier, svarer hun:

  – Vi får se. Jeg satser på at det løsner litt utover, så kan jo alt skje.

  – Det så lekende lett ut på oppløpet, sammenlignet med andre som sliter med å skape fremdrift, sa Viaplay-ekspert Niklas Dyrhaug om prologen til Skistad.

  I tillegg til Skistad, er også de andre norske utøverne videre. Ane Appelkvist Stenseth ble nummer fem, Mathilde Myhrvold nummer ni, Lotta Udnes Weng nummer 14, Maria Hartz Melling nummer 22 og Anna Svendsen nummer 26.

  NM på ski 2023
  Foto: Terje Pedersen / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sport
Spiller nå
Slik husker vi Pelé 01:30
Neste