Hopp til innhold

Norsk gull etter «arrangørskandale av dimensjoner»

Norges lag på blandet stafett krysset målstreken som nummer to - men likevel ble det gull!

Video Bjørndalen traff - men viste bom

VIDEO: Bjørndalen traff - men elektronikken viste bom.

Ruhpolding

KAOS: Her er folk fra arrangøren i Ruhpolding borte og inspiserer blinken som sviktet da Ole Einar Bjørndalen skjøt.

Foto: NRK

– Jeg fikk bare beskjed om å gå som f..n jeg. Jeg fikk vite det kunne bli snakk om fratrekk i tid, og jeg gikk det eg hadde. Det gikk jo greit det, smilte Emil Hegle Svendsen etter å ha sikret VM-gull for Norge.

Blandet stafett i VM i Ruhpolding torsdag utviklet seg til å bli det glade vanvidd - men Norge vant altså til slutt. Men først over målstreken var de ikke - det var det Slovenia som var.

– Det hadde selvfølgelig vært artigere om jeg hadde gått først over streken, men gull er gull, sier Svendsen.

Kaoset startet på 3. etappe, stående skyting. Ole Einar Bjørndalen traff blink, men den elektroniske skiven reagerte ikke. Han fikk etter hvert strafferunde - en runde han aldri skulle ha vært nødt til å gå.

Les videre under bildet!

Ole

Ole Einar Bjørndalen traff blink på et skudd som ikke ble registrert som treff. Da startet kaoset.

Dermed ble det etter hvert klart at Norge ville få mellom 20 og 30 sekunder i fratrekk i tid. Dette fikk TV-seerne vite underveis i sendingen, mens løperne selv neppe visste like mye. Til slutt - etter at løpet var over - ble det bestemt at Norge fikk 28 sekunder fratrekk.

– Vi testet blinkene i dag tidlig, og da fungerte alt. Det som trolig har skjedd er at det elektroniske signalet som gjør at blinken blir hvit ikke har fungert, sier juryformann Max Cobb til NRK.no.

– Skandale av dimensjoner

Landslagstrener Mikael Löfgren var ikke i tvil om at Ole Einar Bjørndalens første skudd på stående, som ble registrert som bom, traff blinken.

– En arrangørskandale av dimensjoner, slo kommentator Andreas Stabrun Smith fast, og fikk umiddelbar støtte av ekspert Liv Grete Skjelbreid Poirée.

– Det er helt tragisk. Det må være en fortvilet følelse når du treffer og blinken ikke detter, sa hun.

Video Bjørndalen går inn til seier for Norge

VIDEO: Hegle Svendsen går inn til seier for Norge.

Juryformannen er ikke enig at ordet skandale er på sin plass i denne sammenheng.

– Alle trenerne fikk beskjed umiddelbart etter skytingen at det hadde skjedd noe feil, så jeg anser ikke dette som noen skandale. Vi lever i en teknologisk verden der slike ting kan skje, men vi har hatt det samme systemet i mange år, og det har fungert tidligere.

I Holmenkollen, for eksempel, er det en annen type skiver. De er mekaniske, det vil si at de vipper ned fra svart til hvit når kula klasker i blinken.

Peiffer sviktet

Arrangørtabben gjorde til slutt at Bjørndalen måtte ut i en strafferunde. Da lå han allerede et stykke bak Tyskland og sterke Andreas Birnbacher, som gikk en gnistrende 3. etappe og plaffet ned alt av blinker.

Han vekslet over minuttet bak Tyskland – men det skulle altså ikke vært så mye om elektronikken på skive to ikke hadde sviktet da det gjaldt.

På siste skyting på ankeretappen sviktet tyske Peiffer, og Hegle Svendsen og spesielt Slovenias Fak gjorde jobben. Slovenia gikk først ut fra siste skyting, 15,8 sekunder foran Hegle Svendsen. Mellom de to var Tyskland.

Bunnsolid av Berger

Svendsen hadde kontroll, og passerte også Tyskland på sisterunden. Men i mål var han altså nummer to, omtrent åtte sekunder bak Fak. Og fikk gull...

Tora Berger la et ypperlig utgangspunkt for Norge på første etappe. Hun traff på alt, og Norge ledet ved veksling. Synnøve Solemdal forvaltet forspranget brukbart, og sendte Bjørndalen ut som treer på nest siste etappe.

Så ble det altså kaos.

Bjørndalen: – Ingen god følelse

Bjørndalen sa selv etter sitt løp at han, uansett om blinken var defekt, hadde en dårlig dag på jobben.

– Jeg hadde ingen god følelse. Jeg var urolig, og klarte ikke å få flyten.

Da NRK snakket med ham mens Svendsen gikk sisteetappen, visste han ikke hvilket skudd som hadde skapt kaos ved å bli feilregistrert.

– Det skal han vite hvis han er på sitt beste, sier Skjelbreid Poirée.

Siste nytt

 • Satte målpoengrekord i Eliteserien

  Bodø/Glimt-vingen Amahl Pellegrino scoret hjemme mot Sarpsborg søndag og satte dermed rekord for antall målpoeng i Eliteserien med 38 på én sesong.

  Scoringen var Pellegrinos 24 nettkjenning for sesongen. Han har også slått 14 målgivende pasninger.

  Da var det spilt snaut 20 minutter. Kampen pågår fortsatt.

  (©NTB)

  Amahl Pellegrino
  Foto: Mats Torbergsen / NTB
 • Stefan Kraft i ledelsen etter førsteomgang

  Stefan Kraft sikter mot sin fjerde strake verdenscupseier i hopp og leder foran finaleomgangen på Lillehammer

  Marius Lindvik var beste norske hopper i førsteomgangen i stor bakke for menn på Lillehammer.

  – Det er et meget godt skihopp i vanskelige forhold, uttalte NRKs ekspert Johan Remen Evensen fra kommentatorbua.

  Lindvik var klart beste norske med sin 6. plass, i det som må sies å ha vært en skuffende omgang på hjemmebane for nordmennene.

  – Jeg er fornøyd. Det er tunge forhold og jeg følte jeg gjorde et bra hopp, så jeg krysser fingrene og kjører på i andreomgang, sier Marius Lindvik til NRK.

  Lindvik er 9,3 poeng bak østerrikske Stefan Kraft, som leder før finaleomgangen, med et hopp på 135 meter. Etterfulgt av Jarl Hörn og Karl Geiger på henholdsvis 2.- og 3. plass.

  Dermed fortsetter den tysk-østerrikske dominansen blant de mannlige hopperne.

  Halvor Egner Granerud får det ikke til å stemme om dagen. Søndag hoppet han 119 meter i førsteomgang. Det holdt til en 22-plass.

  – Jeg følte meg trygg da jeg landet at jeg kunne pakke bilen, dra i retning Trondheim og se resten av andreomgang ett annet sted, men det viste seg å ikke bli sånn. Det var overraskende, sier Granerud til NRK.

  Kristoffer Sundal hoppet seg inn på 21. plass, Daniel Andre Tande på 24. plass og Johann André Forfang på 27. plass.

  – Innsatsen er bra. De gjør så godt de kan, men resultatene er ikke det vi hadde håpet på. Vi må finne ut hva som skal til for å få ut de beste hoppene fra Halvor, Daniel og Johann. De er ganske langt bak toppformen, sier hoppsjef Clas Brede Bråthen til NRK etter førsteomgang.

  Robin Pedersen, Bendik Heggli, Fredrik Villumstad og Robert Johansson kvalifiserte seg ikke til finaleomgangen.

  Stefan Kraft.
  Foto: NTB
 • Chelsea seiret tross rødt kort – slo Brighton 3-2 på hjemmebane

  Chelsea spilte halve kampen med bare ti mann, men klarte likevel å sikre 3-2-seier hjemme mot Brighton i Premier League søndag kveld.

  Dermed klatret Chelsea opp til 10.-plass på tabellen etter en fryktelig første halvdel av sesongen. Det skiller 14 poeng opp til serieleder Arsenal.

  Chelsea fikk en god start på kampen da Benoît Badiashile tok ned en corner etter et drøy kvarter og slo inn igjen foran mål, hvor Enzo Fernández headet blåtrøyene i ledelsen.

  Fire minutter senere sto Nicolas Jackson på bakerste stolpe og headet en corner inn igjen i feltet, hvor Levi Colwill sto klar og nikket inn London-klubbens 2-0-mål.

  Det kunne ved første øyekast se ut som Billy Gilmour klarte å klarere ballen på strek, men mållinjeteknologien kunne vise at det var scoring med flere centimeters margin.

  To minutter før pause fikk imidlertid Facundo Buonanotte ballen ute på kantet og dro seg et par meter inn i feltet, før han banket inn reduseringen for Brighton.

  Vondt ble til verre for Chelsea tre minutter senere da Conor Gallagher meide ned Gilmour og fikk betalt med sitt annet gule kort for dagen. Chelsea måtte dermed klare seg hele 2. omgang med bare ti mann.

  Det hadde riktignok lite å si da Fernández satt inn sitt annet mål for kvelden fra straffemerket etter 65 minutter. Argentineren fikk muligheten etter at James Milner felte Mykhailo Mudryk innenfor 16-meteren.

  Brighton jobbet knallhardt for en redusering, og to minutter på overtid satt den for João Pedro.

  Elleve minutter på overtid ble Brighton tildelt straffe, men en VAR-sjekk kunne vise at ballen traff Colwill i hodet, ikke hånden.

  (NTB)

  Enzo Jeremías Fernández
  Foto: AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal