Hopp til innhold

Norsk gull etter «arrangørskandale av dimensjoner»

Norges lag på blandet stafett krysset målstreken som nummer to - men likevel ble det gull!

Video Bjørndalen traff - men viste bom

VIDEO: Bjørndalen traff - men elektronikken viste bom.

Ruhpolding

KAOS: Her er folk fra arrangøren i Ruhpolding borte og inspiserer blinken som sviktet da Ole Einar Bjørndalen skjøt.

Foto: NRK

– Jeg fikk bare beskjed om å gå som f..n jeg. Jeg fikk vite det kunne bli snakk om fratrekk i tid, og jeg gikk det eg hadde. Det gikk jo greit det, smilte Emil Hegle Svendsen etter å ha sikret VM-gull for Norge.

Blandet stafett i VM i Ruhpolding torsdag utviklet seg til å bli det glade vanvidd - men Norge vant altså til slutt. Men først over målstreken var de ikke - det var det Slovenia som var.

– Det hadde selvfølgelig vært artigere om jeg hadde gått først over streken, men gull er gull, sier Svendsen.

Kaoset startet på 3. etappe, stående skyting. Ole Einar Bjørndalen traff blink, men den elektroniske skiven reagerte ikke. Han fikk etter hvert strafferunde - en runde han aldri skulle ha vært nødt til å gå.

Les videre under bildet!

Ole

Ole Einar Bjørndalen traff blink på et skudd som ikke ble registrert som treff. Da startet kaoset.

Dermed ble det etter hvert klart at Norge ville få mellom 20 og 30 sekunder i fratrekk i tid. Dette fikk TV-seerne vite underveis i sendingen, mens løperne selv neppe visste like mye. Til slutt - etter at løpet var over - ble det bestemt at Norge fikk 28 sekunder fratrekk.

– Vi testet blinkene i dag tidlig, og da fungerte alt. Det som trolig har skjedd er at det elektroniske signalet som gjør at blinken blir hvit ikke har fungert, sier juryformann Max Cobb til NRK.no.

– Skandale av dimensjoner

Landslagstrener Mikael Löfgren var ikke i tvil om at Ole Einar Bjørndalens første skudd på stående, som ble registrert som bom, traff blinken.

– En arrangørskandale av dimensjoner, slo kommentator Andreas Stabrun Smith fast, og fikk umiddelbar støtte av ekspert Liv Grete Skjelbreid Poirée.

– Det er helt tragisk. Det må være en fortvilet følelse når du treffer og blinken ikke detter, sa hun.

Video Bjørndalen går inn til seier for Norge

VIDEO: Hegle Svendsen går inn til seier for Norge.

Juryformannen er ikke enig at ordet skandale er på sin plass i denne sammenheng.

– Alle trenerne fikk beskjed umiddelbart etter skytingen at det hadde skjedd noe feil, så jeg anser ikke dette som noen skandale. Vi lever i en teknologisk verden der slike ting kan skje, men vi har hatt det samme systemet i mange år, og det har fungert tidligere.

I Holmenkollen, for eksempel, er det en annen type skiver. De er mekaniske, det vil si at de vipper ned fra svart til hvit når kula klasker i blinken.

Peiffer sviktet

Arrangørtabben gjorde til slutt at Bjørndalen måtte ut i en strafferunde. Da lå han allerede et stykke bak Tyskland og sterke Andreas Birnbacher, som gikk en gnistrende 3. etappe og plaffet ned alt av blinker.

Han vekslet over minuttet bak Tyskland – men det skulle altså ikke vært så mye om elektronikken på skive to ikke hadde sviktet da det gjaldt.

På siste skyting på ankeretappen sviktet tyske Peiffer, og Hegle Svendsen og spesielt Slovenias Fak gjorde jobben. Slovenia gikk først ut fra siste skyting, 15,8 sekunder foran Hegle Svendsen. Mellom de to var Tyskland.

Bunnsolid av Berger

Svendsen hadde kontroll, og passerte også Tyskland på sisterunden. Men i mål var han altså nummer to, omtrent åtte sekunder bak Fak. Og fikk gull...

Tora Berger la et ypperlig utgangspunkt for Norge på første etappe. Hun traff på alt, og Norge ledet ved veksling. Synnøve Solemdal forvaltet forspranget brukbart, og sendte Bjørndalen ut som treer på nest siste etappe.

Så ble det altså kaos.

Bjørndalen: – Ingen god følelse

Bjørndalen sa selv etter sitt løp at han, uansett om blinken var defekt, hadde en dårlig dag på jobben.

– Jeg hadde ingen god følelse. Jeg var urolig, og klarte ikke å få flyten.

Da NRK snakket med ham mens Svendsen gikk sisteetappen, visste han ikke hvilket skudd som hadde skapt kaos ved å bli feilregistrert.

– Det skal han vite hvis han er på sitt beste, sier Skjelbreid Poirée.

Siste nytt

  • Engelsk dommersjef ønsker VAR-endring: – Vil være nyttig

    Dommerforeningen i England jobber for at VAR-avgjørelser skal forklares over høyttaleranlegget på arenaene i Premier League.

    Det sier PGMOL-sjefen Howard Webb til Sky Sports.

    – Vi ser på det og er åpne for at det kan være noe vi kan ta i bruk. Det vil være veldig nyttig for dommeren å kunne snakke til alle på stadion.

    I dag får tilskuere kun se en tekstplakat på storskjermene. Der står det om det sjekkes for offside, straffe eller rødt kort, men de får ikke flere detaljer. Bilder av situasjoner blir ikke vist.

    – Her er det rom for en forbedring, medgir Webb.

    Fotballens internasjonale lovkomité (Ifab) har klare retningslinjer på at diskusjoner mellom dommere ikke kan kringkastes direkte. Av den grunn ser den engelske dommerforeningen for seg at kamplederne forklarer avgjørelsene når de har vurdert situasjoner på VAR-monitoren.

    En slik kommunikasjon ble benyttet i fjorårets fotball-VM for kvinner. Det er også blitt introdusert i MLS. (NTB)

    VAR
    Foto: AP
  • Nytt angrep på Wada i kinesisk dopingsak: – Hvor lenge må vi se dem danse rundt sannheten?

    Det har stormet rundt Verdens antidopingbyrå (Wada) siden det for snart tre uker siden ble kjent at 23 svømmere fra Kina hadde spor av hjertemedisinen trimetazidin i tester avgitt før Tokyo-OL i 2021. Saken stoppet dem ikke fra å konkurrere.

    Spesielt USAs antidopingbyrå (Usada) har vært kritiske til Wada. Onsdag gikk de til nok et angrep.

    – Det er dypt urovekkende at Wada står fast ved halvsannheter og oppfatninger som passer dem etter å ha mislyktes med å følge sine egne regler. Alle som verdsetter rettferdig konkurranse, er fortsatt utilfredse med svarene Wada har gitt, skriver det amerikanske antidopingbyrået i en uttalelse på hele 16 sider.

    – Hvor lenge må vi se dem (Wada) danse rundt sannheten og unngå ansvar? står det videre.

    Kinesiske antidopingmyndigheter frikjente svømmerne fordi de mente testene var utsatt for såkalt kontaminering. Forklaringen er at de fikk i seg det forbudte stoffet i mat under et stevne.

    Wada godkjente Kinas vurdering og gikk aldri ut offentlig med saken. Usada-sjefen Travis Tygart har anklaget byrået for å dekke over for kineserne.

    I et forsøk på å belyse fakta i saken har Wada lagt ut et såkalt FAQ-dokument (svar på ofte stilte spørsmål). Innholdet blir hardt kritisert av Usada.

    En talsperson fra Wada sier at antidopingbyrået står fast ved at «alle forskrifter er blitt fulgt i undersøkelsen av saken». (NTB)

    Kina
    Foto: AP
  • TV-gigant fortsetter å presse på – ønsker å flytte Premier League-kamper til USA

    Ideen om å spille Premier League-oppgjør på amerikanske arenaer har blusset opp igjen. TV-selskapet NBC jobber for at det blir en realitet.

    Det sier NBC-toppen Jon Miller i et intervju med The Athletic.

    – Vi har hatt samtaler med Premier League. De har vært veldig åpne og mottakelige for å høre på meg.

    Miller er øverste ansvarlig for rettighetskjøp i NBC Sports. Den amerikanske TV-giganten har sendt engelsk toppfotball siden 2013 og skal fortsette å gjøre det i minst fire år til.

    – En gang i framtiden ville jeg elsket å se Premier League starte sesongen her med noen kamper. Dette er noe vi vil fortsette å presse på for å få til. Her er det et amerikansk publikum som gjerne vil se tellende kamper, sier Miller.

    Så sent som i forrige uke sa Premier League-direktør Richard Masters at «døra er på gløtt» når det kommer til å flytte seriekamper til utlandet, men understrekte at det for tiden ikke er noen planer om å gjøre det. (NTB)

    arsenal
    Foto: AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal