Hopp til innhold

Misfornøyd med dommeren etter finaletap: – Det er jo ren sabotasje

Norge fikk en drømmestart mot Spania i EM-finalen for jenter 19, men med bare ett minutt igjen av overtiden var Spanias snuoperasjon et faktum og spanjolene kunne juble for EM-gull. Etter kampen var skuffelsen stor hos de norske spillerne.

Football, Women's Under -19 Euro, Final, Spain - Norway

FORTVILET: Norge måtte skuffet innse at gullet glapp tre minutter på overtid.

Foto: PAVEL LEBEDA / BILDBYRÅN

For første gang siden 2011 spilte Norge finale i J19-EM for kvinner lørdag. Den gangen tapte Ada Hegerberg og kompani hele 1–8 for Tyskland, men årets utgave av landslaget viste tidlig at de hadde ingen planer om å bli herjet med.

Thea Kyvåg utnyttet en spansk forsvarsfeil og Iris Omarsdottir fikk en enkel jobb med å gi de norske jentene ledelsen.

– Det er en drømmestart for Norge. Det er kontringsspill på øverste nivå, kommenterte Andreas Stabrun Smith.

– Norge leder EM-finalen, oioioi, utbrøt NRK-kommentatoren smått perpleks.

Men etter det snudde hellet for de norske jentene. Etter et for kort utspill av Norges-keeper Selma Panengstuen og en litt for kort tå av Maria Fink utlignet spanjolene.

– Det føles litt unødvendig måten den kommer på, kommenterte Stabrun Smith.

Og kort tid senere trodde supporterne i Ostrava at Spania hadde snudd kampen. Etter en del rot etter et hjørnespark havnet ballen plutselig i nettet. Men linjedommer veivet med flagget og målet ble annullert for offside.

– Der tror jeg Norge var litt heldige, innrømte NRK-kommentatoren.

Les også Fikk Hegerberg-råd før EM-sensasjonen: – Det er stort

J19-landslaget fikk Hegerberg-råd

Men hellet skulle dessverre snu igjen for Norge i andreomgang. Kyvåg ble spilt nydelig gjennom bak det spanske forsvaret. Det første skuddet hennes ble reddet, men lynvingen fikk en ny mulighet på returen. Ballen fikk en liten sprett og Kyvåg skulle bare styre ballen i det åpne målet, men avslutningen gikk like til side for motsatt stolpe.

Football, Women's Under -19 Euro, Final, Spain - Norway

BOM: Thea Kyvåg bommet på åpent mål på stillingen 1–1.

Foto: PAVEL LEBEDA / BILDBYRÅN

– Den hadde vi unt deg Thea Kyvåg etter et fantastisk mesterskap, utbrøt Stabrun Smith.

– Det er jo ren sabotasje

Et par minutter senere stormet Norge mot mål igjen med et tre mot to-overtall. Men spanske Silvia Lloris satt inn en voldsom takling på Omarsdottir i det spissen skulle spille ut til innbytter Ina Birkelund som hadde vært alene med keeper.

– Det er jo ren sabotasje. Den er stygg, utbrøt Stabrun Smith.

Lloris fikk se det gule kortet av dommer Alina Pesu, noe NRK-kommentatoren tydelig mente var for snilt.

– Det er jo gult kort minst. Unnskyld meg.

Etter kampen var Norges kaptein Julie Jorde enig med NRKs kommentator og var misfornøyd med dommeren.

– Er du misfornøyd med dommeren?

– I den situasjonen, ja. Også syns jeg det er litt ymse utover kampen også. Jeg forventer at vi har bra dommere med oss i EM, men alle kan gjøre feil, sier kapteinen til NRK og følger opp:

– Det er heller ikke noe vi kan tenke på nå, men det hadde blitt en stor sjanse om Iris kom igjennom.

– Dritkjipt

Og uflaksen skulle bare fortsette. Norge holdt unna det spanske presset til godt ut i overtiden, men med bare ett minutt igjen på klokka scoret Spania ved Julia Bartel og Norge tapte EM-gullet med minste mulige margin.

– Det er først og fremst dritkjipt. Vi star kjempe tight og står imot alt de kommer med hele kampen, og så får de den på slutten. Selvfølgelig er vi en deppa gjeng som sitter her nede i Tsjekkia nå, men vi må også være stolte av det vi har gjort, forteller Jorde.

For Thea Kyvåg var tapet ekstra bittert da hun følte på en skyldfølelse etter den store bommen.

– Jeg er litt tom for ord nå. Vi var så nærme og vi hadde flere muligheter. Jeg hadde en kjempemulighet som sitter veldig i hodet mitt nå, sier Kyvåg til NRK.

Siste nytt

  • Eskås ikke blant hoveddommerne i fotball-EM

    Fotballdommer Espen Eskås og hans team er ikke blant de 18 utvalgte som skal fordele de 51 kampene i sommerens fotball-EM mellom seg.

    Eskås og hans kollega Jan Erik Engan er likevel tatt ut til å være fjerdedommer og assistentdommer-reserve, kommer det fram av listen til Det europeiske fotballforbundet (Uefa).

    Eskås er Norges høyest rangerte dommer. Han har det siste året fått flere oppdrag i mesterligaen og europaligaen, og i fjor sommer dømte han finalen i U21-EM. I sommer skal han dømme i OL.

    Disse dommerne er tatt ut til EM i Tyskland:

    Artur Soares Dias (Portugal), Jesús Gil Manzano (Spania), Marco Guida (Italia), Istvan Kovacs (Romania), Ivan Kruzliak (Slovakia), François Letexier (Frankrike), Danny Makkelie (Nederland), Szymon Marciniak (Polen), Halil Umut Meler (Tyrkia), Glenn Nyberg (Sverige), Michael Oliver (England), Daniele Orsato (Italia), Sandro Schärer (Sveits), Daniel Siebert (Tyskland), Anthony Taylor (England), Clément Turpin (Frankrike), Slavko Vinčić (Slovenia), Felix Zwayer (Tyskland).

    Også Facundo Tello fra Argentina skal dømme i EM. Det er en del av et samarbeid mellom Uefa og det søramerikanske fotballforbundet (Conmebol). (NTB)

    Espen Eskås dømmer Lyn mot Vålerenga på Ullevaal
    Foto: Terje Pedersen / NTB
  • Forskere frykter hetebølge i Paris-OL

    Studier viser at det kan bli krevende temperaturer for utendørsutøverne i sommerens OL. Den norske troppen tar alle forholdsregler.

    Hanne Staff opplyser at det er tall og analyser som tilsier at det kan det bli varmere enn i Tokyo-OL for tre år siden.

    – Vi må virkelig ta det på alvor i forberedelsene, men jeg opplever at vi har lært mye fra Tokyo. Vi har lagt gode planer, sier Staff til NTB.

    Hun er leder for prestasjon og utvikling på Olympiatoppen.

    Tidligere i år ble det publisert en studie av tidsskriftet Npj Climate and Atmospheric Science, som undersøkte risikoen for at temperaturen i Paris kan overgå rekorden som ble satt i fjor. Den konkluderte med at det er en «ikke ubetydelig risiko». Franske helsemyndigheter har opplyst at hetebølgen i 2023 forårsaket 5000 dødsfall.

    Også det europeiske værbyrået ECMWF sine prognoser peker mot en varm sommer – muligens den varmeste siden 2017, ifølge instituttets april-prognose. Bakteppet er at 2023 var blant de varmeste årene noen gang registrert.

    En talsperson fra OL-arrangøren i Frankrike har tidligere uttalt til AFP at hetebølger og ekstremvær er faktorer de tar med i betrakningen og som de forbedereder seg så mye som mulig på for å iverksette nødvendige tiltak.

    Blant tiltakene er enten tidlig eller sent tidspunkt for konkurranser for å unngå den verste varmen. Det gjelder idretter som friidrett, sandvolleyball og tennis. (NTB)

    Hanne Staff på mediemøte 100 dager til OL
    Foto: Fredrik Varfjell / NTB
  • Medaljesjanse glipper trolig for Norge i OL

    En medalje ville vært innen rekkevidde for Norge med Casper Ruud og Ulrikke Eikeri i mixed double i tennis i Paris-OL, men det ligger dårlig an.

    Utfordringen er at om man skal delta i mixed double, må man fra før være kvalifisert til enten single- eller doubleturneringen.

    – Det er en liten sjanse, men den er der, sier Fredrik Lovén til NTB.

    Han er landslagsansvarlig i Norges tennis- og padelforbund.

    For at Ruud/Eikeri skal bli en realitet i Paris, bør Eikeri spille seg til en plass innenfor topp ti på doublerankingen. Da vil hun umiddelbart være kvalifisert, men hun trenger da en landsvenninne innenfor topp 300 på en av rankingene.

    Malene Helgø er for øyeblikket på 388.-plass på singlerankingen. Etter det vil OL-plassene fordeles etter den kombinerte rangeringen til de to double-spillerne.

    31 år gamle Eikeri er for øyeblikket på 26.-plass på doublerankingen etter et knepent finaletap i Stuttgart søndag.

    I Tyskland pådro dessuten Eikeri seg en skade som gjør at hun blir på sidelinjen i en kort periode.

    Det er kun 16 lag som stiller i mixed double-turneringen i OL.

    – Ruud/Eikeri ville utgjort en stor medaljemulighet?

    – Ja. Det viste de i United Cup i desember (slo Kroatia). Casper spiller egentlig ikke double eller mixed spesielt ofte, men er man god i tennis, pleier det å fungere i double òg, sier Lovén.

    Eikeri har blant annet spilt finalen i Roland-Garros i mixed double. På WTA-touren har hun tre doubletitler.

    Verdensrankingen 10. juni bestemmer hvilke utøvere som kvalifiserer seg til sommerens leker.

    (NTB)

    Casper Ruud
    Foto: Erlend Havsgård Martinsen / NRK

Sendeplan

Kl. Program Kanal