Hopp til innhold

Fikk Hegerberg-råd før EM-sensasjonen: – Det er stort

Ada Hegerberg har latt seg imponere stort av det norske J19-landslaget i EM. Nå er laget klar for finale, etter gode råd fra en av verdens beste fotballspillere.

J19-landslaget fikk Hegerberg-råd

FIKK RÅD: Ada Hegerberg ga råd til J19-landslaget før de onsdag tok seg til finalen i EM.

Foto: NTB

Norges jenter 19-landslag overvant regjerende tittelforsvarer Frankrike og er klare for finale i EM. Det er første gang siden 2011, og da var store profiler som Guro Reiten, Caroline Graham Hansen og Ada Hegerberg med.

Ada Hegerberg i England

SENDTE HILSEN: Ada Hegerberg har sendt både lykkeønskninger og råd til J19-landslaget.

Foto: Terje Pedersen / Terje Pedersen

Sistnevnte var tidlig ute med å gratulere laget med finaleplass på Twitter, og overfor NRK avslører Hegerberg at hun har fulgt laget tett og kommet med sine beste råd.

– Jeg har jo selv vært med på J19 og det er viktig å levere allerede på den alderen der. Vi har hatt litt dialog med dem og bedt dem om å innse at det er prestisje, men samtidig ikke blir for stressa av det heller. Men at de slipper ned skuldrene og viser kvalitetene sine, sier Hegerberg.

Klarte å følge Hegerbergs råd

Selv er Hegerberg i England og gjør de siste forberedelsene med kvinnelandslaget før deres åpningskamp mot Nord-Irland torsdag. Hennes støtte til det yngre landslaget betyr mye.

– Det er jo først og fremst veldig kult at man vet at de følger med. Og hun er en av verdens beste fotballspillere, så det er stort, sier kaptein Julie Aune Jorde.

Football, Toppserien, Lyn - Brann

SOLID: Lyn-spiller Julie Aune Jorde har vært bunnsolid i EM for J19-landslaget.

Foto: MARIUS SIMENSEN / BILDBYRÅN NORWAY

– Hvilke råd var det Hegerberg kom med?

– Hun ønsket oss først og fremst lykke til, og sa at det er disse kampene her som er morsomme. Og så var det at vi må tørre å prøve og være oss selv. Det klarer vi fint i dag, så det var fine råd å ta med seg videre.

Hylles av eksperten

For mot forhåndsfavoritt Frankrike gjorde Norge og Hege Riises utvalgte alt rett. Lyn-spiller Cathinka Tandbergs innlegg etter 52 minutter endte i mål etter en klønete manøver av Frankrikes midtstopper Éloïse Sévenne. Semifinalen endte dermed 1–0 til Norge.

NRKs fotballekspert Carl-Erik Torp er mektig imponert over det J19-landslaget har vist i Tsjekkia etter en litt trå start i første gruppespillkamp mot England.

– Det er litt sånn at du ikke skjønner det. Ser vi på de landene som er der og på at Norge går hele veien så er det helt fantastisk. Det hadde jeg aldri trodd, sier han og fortsetter:

– Det er alltid enkeltspillere som viser seg frem, men fundamentet her er en spirit og en tro internt i gruppa som har vært helt avgjørende. Kampplanen de legger og inngangen til de siste tre kampene har vært helt perfekt.

Carl-Erik Torp

IMPONERT: Carl-Erik Torp tror mange av J19-spillerne vil bli toneangivende i norsk toppfotball om kort tid.

Foto: Annika Byrde / NTB

Tror Spania kan slås

Lørdag venter en tøff finale mot Spania. Forhåpentligvis går den finalen langt bedre enn det gikk i 2011, da Hegerberg og lagvenninnene tapte 1–8 mot Tyskland.

Norges sisteskanse, Selma Panengstuen, har stor tro på at Norge kan bli europamestre.

– Jeg tror at det er fullt mulig. Jeg vet at Spania er veldig gode, men de spilte jo uavgjort mot Frankrike. Så alt er mulig. De var kanskje antatt bedre, men det var både Frankrike, Tyskland og England og hele gjengen også. Så jeg tror det kommer til å bli veldig bra kamp, sier Kolbotn-keeperen til NRK.

 • J19-finalen mellom Norge og Spania kan du se på NRK 1 kl 13.50 på lørdag.

Siste nytt

 • Bohinen ny Stabæk-trener

  Lars Bohinen blir ny trener for Stabæks fotballherrer, bekrefter 1.-divisjonsklubben på sine nettsider. 52-åringen, som var sportssjef i klubben fra 2007 til 2009, har undertegnet en kontrakt ut 2023.

  Bohinen tar over etter det tirsdag ble kjent at Eirik Kjønø var ferdig som Stabæk-trener. Det skjedde etter at laget røk på tre strake tap, blant annet mot bunnlaget Stjørdals-Blink sist helg.

  Bohinen var på plass på Nadderud fredag morgen og skal lede laget i søndagens kamp mot Start.

  – Vi er veldig fornøyde med å få Lars på plass. Det har vært et par hektiske dager men nå er vi glade for å komme i mål, sier sportssjef Torgeir Bjarmann

  Klubben holder femteplassen i 1. divisjon og har fire poeng opp til Ranheim på direkte opprykksplass.

  – Det klare målet er å bedre prestasjonene. Vi kan ikke ha så sterkt fokus på kun resultater, vi må ha fokus på det som skaper resultatene: Prestasjoner, utvikling og det som skjer i hverdagen, sier Bohinen.

  Lars Bohinen
  Foto: Christoffer Andersen / NTB
 • Jenssen tilbake til Nordsjælland

  Ulrik Yttergård Jenssen (26) skal spele for danske Nordsjælland i haust. Midtstopparen stod utan kontrakt.

  Nordsjælland opplyser på sine nettsider at Jenssens kontrakt gjeld ut året.

  Forsvarsspelaren gjekk frå Tromsø til Nordsjælland i vinterpausen i 2017/18-sesongen og har spelt 114 kampar for den danske klubben.

  Sommaren 2021 gjekk han til Willem II i den nederlandske toppdivisjonen. Kontrakten skulle vare til 2024, men i sommar blei han samd med klubben om å terminere den.

  Jenssen har 26 landskampar for Noregs U21-lag. I tillegg har han ei rekke kampar frå dei andre aldersbestemte landslaga.

  Nordsjælland leeer den danske toppdivisjonen med 13 poeng etter fem kampar. Neste oppgåve for Jenssens lag er heime mot tabelltoar Silkeborg søndag.

  Ulrik Yttergård Jensen
  Foto: Henning Bagger / Ritzau Scanpix / NTB
 • Noregs stafett-kvartett

  Elisabeth Slettum, Line Kloster, Linn Oppegaard og Nora Kollerød Wold blir Noregs lag på 4 x 400 meter i friidretts-EM i München.

  Det opplyser Friidrettsforbundet om i ei pressemelding.

  Slettum blei utslått i semifinalen på 400 meter hekk, og rauk også ut i forsøket på 200 meter torsdag. Kloster avanserte heller ikkje frå semifinalen på 400 meter hekk.

  23 år gamle Oppegaard, som blei norsk meister på 400 meter, var langt unna semifinaleplass i München tidlegare i meisterskapen. EM er hennar meisterskapsdebut på seniornivå individuelt.

  Wold blei tatt ut i troppen som reserve på både 400 meter og 400 meter hekk.

  Det norske laget skal i aksjon klokka 11.40 på Olympiastadion i München. De tre beste i de to heata og ytterlegare to lag på tid går til finalen. Finalen skjer laurdag.

  Line Kloster
  Foto: WOLFGANG RATTAY / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Spilleliste med 53 klipp
Sport
Spiller nå
Johaug røper nye dopingdetaljer i bok 00:53
Neste