Norge smadret av svenskene

De norske langrennsherrene er skremmende langt bak svenskene - hvis man legger sammen tidene.

Petter Northug

Petter Northug har stort sett bare sett ryggen på svenskene på distanserennene i OL.

Foto: Cornelius Poppe / Scanpix

At de norske langrennsherrene har underprestert så langt i OL er ingen hemmelighet.

Men etter å ha sett nærmere på tidene i de to distanserennene til nå i OL (15 km fri og 30 km dobbeltjakstart), får ordet «langrennsfiasko» en ny betydning.

Dersom man legger sammen totaltidene til de norske og svenske løperne, er det liten tvil om hvem som er favoritt foran onsdagens stafett.

10.34.0, eller drøye ti og et halvt minutt, er den faktiske tidsforskjellen mellom de to landslagene sammenlagt etter OLs to første distanserenn. Og for å få det på det rene: Tidsdifferansen er i svenskenes favør.

Fiasko-åpningen

Martin Sundby Johnsrud (th) og Tord Asle Gjerdalen

Martin Sundby Johnsrud (th) og Tord Asle Gjerdalen måtte trøste hverandre etter fiaskoen på jaktstarten.

Foto: Heiko Junge / Scanpix

På 15-kilometeren mandag var samtlige fire svenske løpere foran Tord Asle Gjerdalen, som var beste norske på en begredelig 28. plass. Men Sverige var ikke det eneste laget som ydmyket de norske løperne på åpningsdistansen. Hele det italienske laget var også bedre enn beste nordmann.

Og hele det sveitsiske.

Hadde det ikke vært for Jean Marc Guillard (32. plass) hadde hele det franske laget også vært foran Gjerdalen.

Mandag: Tidenes fiasko på 15-kilometeren

Resultatliste: 15 km fri menn

Stavknekk og lagkollaps

Noe bedre gikk det tross alt på gårsdagens jaktstart, men også her passerte tre svensker målstreken før beste nordmann, Petter Northug. Til og med tre canadiere (!) klarte å snike seg inn foran uheldige Northug.

Morten Aa Djupvik

Morten Aa Djupvik hadde ingen lett oppgave da han skulle forklare nedturen.

Foto: Cornelius Poppe / Scanpix

Spesielt Eldar Rønning er med på å trekke totaltiden til de norske løperne ned, ettersom han gikk inn til 36. plass på distansen, over seks minutter bak svenske Marcus Hellner.

Lørdag: Northugs stavbrekk ødela gullsjansene

Resultatliste: 30 km dobbeltjaktstart menn

Langt under pari

– Dette er bare for dårlig. Mer er det ikke å si om det. Jeg kan ikke peke helt på grunnen. Dette skaper hodebry for oss med tanke på stafetten. Men jeg har håp om at vi kan komme tilbake, sa Djupvik rett etter målgang på dobbeltjakstarten.

Også NRKs langrennsekspert Thomas Alsgaard griner på nesen av langrennsherrenes prestasjoner.

– Det var veldig dårlig laginnsats i dag. Løperne er ikke godt nok forberedt og er ikke sterke nok. Nordmennene har ikke klart å levere den superformen som kreves i et OL, sier Alsgaard.

Siste nytt

 • Skottland sparkar landslagssjefen

  Alex McLeish får sparken som landslagssjef for Skottland, opplyser forbundet på sine nettsider. 60-åringen fekk jobben med å leie det skotske laget i februar i fjor, men har ikkje levert resultatmessig. McLeish har sjølv spelt i tre VM og leia landslaget i to periodar.

  Alex McLeish
  Foto: Alexei Filippov / AP
 • Rekordsal av VM-billettar

  Over 720.000 billettar er seld til VM i fotball for kvinner i Frankrike til sommaren. Både opningskampen, semifinalen og finalen vart utseld på to døgn. Ifølgje FIFA er dermed årets meisterskap i ferd med å knuse alle rekordar. VM startar 7. juni.

  Norges landslag
  Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
 • Kvinnelaget til United rykker opp

  Manchester United sitt kvinnelag rykker opp til superligaen neste sesong. Det er klart tre rundar før meisterskapsserien er ferdigspelt. United starta kvinnelag så seint som i fjor, men har imponert. Laget har 15 sigrar og berre eit tap på 17 seriekampar.

  Manchester United
  Foto: Bradley Collyer / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal