NRK Meny
Normal

Høgmo: – Nå styrer vi selv!

ULLEVAAL (NRK): Jo Inge Berget (24) sendte Norge et steg nærmere EM i Frankrike på egenhånd mot Kroatia.

Berget

NORSK HELT: Jo Inge Berget scoret begge Norges mål da Per-Mathias Høgmos menn slo Kroatia 2-0 på Ullevaal.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

Laster innhold, vennligst vent..
Berget

KANONDAG: Jo Inge Berget kunne rusle fornøyd av Ullevaal-matta etter å ha avgjort kampen alene.

Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

Berget ble nemlig den store helten med to scoringer da Norge passerte Kroatia på kvalik-tabellen.

Ved begge målene fintet Malmö-spilleren backlegenden Dario Srna på rumpa inne i boksen. Og to ganger klinket han ballen inn ved nærmeste stolpe og i mål bak en utspilt kroatisk keeper.

– Det er to skuddfinter som funker bra, begge to. Han (Srna) er en god spiller, men fintene fungerte to ganger i dag, sier Berget beskjedent etter kampslutt.

– Sa han noe spesielt etterpå?

– Nei, han gjorde ikke det. Han sa «takk for kampen», smiler Berget til NRK.

Han var spilleren «alle» ville snakke med etter å ha scoret sine to første landslagsmål i sin andre landskamp av betydning.

Seieren betyr at playoff kun kan glippe i teorien, men viktigere enn det: Norge er på skuddhold når det gjelder direktekvalifisering.

– Vi styrer selv

– Det har vært en herlig foballkveld på Ullevaal. Akkurat nå er vi i EM! utbrøt NRK P1s ekspertkommentator Karl Petter Løken da dommeren blåste for full tid.

Før Italia møter Bulgaria klokka 20.45 ligger faktisk Norge på førsteplass i gruppa. Men landslagssjef Per-Mathias Høgmo vil ikke gå så langt som den tidligere Rosenborg-backen.

– Vi har mulighetene nå. Faktum er at vi styrer selv. Nå er det Malta. Det er «tighte» kamper hele veien. Jeg gleder meg til å møte dem (spillerne) igjen på et fullsatt Ullevaal, sa treneren på pressekonferansen.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Berget

1-0: Her lurer Jo Inge Berget vekk Dario Srna første gang.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

Berget i fyr og flamme

Den første scoringen kom midt i Kroatias sterkeste periode i kampen. For Niko Kovač' menn kom ut som en rakett etter en svak førsteomgang. Etter peptalken i pausen kom de til fire-fem kvalifiserte målsjanser på sju minutt.

Men midt oppi det hele fikk Norge frispark i god posisjon. Det havnet til slutt i beina til Bulgaria-døder Vegard Forren, som klemte til på hel volley. Ballen gikk via blokka og i føttene på Berget.

Malmö-spilleren dro en vakker sålefinte på veteran Dario Srna, før han banket ballen i nærmeste hjørne - 1-0!

20 minutter før slutt kom reprisen. Berget dro en ny skuddfinte på Srna og sendte Kroatia-kapteinen ut i pølseboden. Skuddet gikk via foten på en motspiller og bak en forfjamset Danijel Subasic i buret - og 2-0!

Da gjorde også bølgen «comeback» på Ullevaal.

Artikkelen fortsetter under videoen.

Jo Inge Berget scoret begge målene da Norge møtte Kroatia i EM-kvalifiseringen. Hør reaksjonene hans etter kampen her. Reporter: Jørn Andre Lien, foto: Helge Tvedten

God norsk åpning

Norge gikk rett i strupen på kroatene fra starten av oppgjøret. Men til tross for press de første ti-elleve minuttene ble det skapt lite.

Per-Mathias Høgmos menn fikk sin første mulighet etter en drøy halvtime, da Forren smelte til på volley. Men en god og heldig Subasic kan være glad han brukte susp. Keeperen gikk nemlig ut i stjerne og reddet ballen med skrittet.

Kroatias Mandzukic fikk også flere store sjanser, men Juventus-angriperen greide aldri å overliste Ørjan Nyland, som i dag fikk sin revansje etter å ha sluppet inn fem mål i forrige oppgjør.

Nyland og resten av spillerne fikk stående ovasjoner da kampen gikk ut i overtid. Kaptein Skjelbred, som ble vraket mot Bulgaria, fikk ekstra stor applaus i det han ble byttet ut på tampen.

Så brøt jubelen løs.

Siste nytt

 • N'Zonzi klar for Roma

  Steven N’Zonzi er klar for Roma. Han kommer fra Sevilla og koster cirka 250 millioner kroner. 29-åringen var med i Frankrikes VM-tropp som tok gull tidligere i sommer. Midtbanemannen har underskrevet en 4-årsavtale.

  SOCCER-WORLDCUP-FINAL/
  Foto: CHRISTIAN HARTMANN / Reuters
 • Ajer og Celtic utslått

  Det blir ikke mesterligafotball på Kristoffer Ajer og Celtic i høst. AEK Aten tok seg videre til siste kvalrunde med 3–2 sammenlagt. Grekerne vant 2–1 hjemme tirsdag og klarte 1–1 i Glasgow. Ajer var ikke med til Aten på grunn av karantene.

  Kristoffer Ajer
  Foto: Berit Roald / NTB scanpix
 • Dahle gir seg i Ørn

  Thomas Dahle fratrer som hovedtrener for fotballjentene i Trondheims-Ørn etter en tung sesong så langt. Det gjenstår åtte kamper av serien, og Ørn ligger tredje sist. Klubben jobber med å få på plass en midlertidig trenerløsning.

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Morgensport og musikk
Morgensport og musikk
Morgensport og musikk
Morgensport og musikk
Morgensport og musikk
NRK Sport Live med NM-veka
NM-veka: Skyting, finpistol kvinner
NM-veka
NM-veka: Skyting finpistol, kvinner
NM-veka: X trial, finale for junior og kvinner
NM-veka: X trial