Landslagstreneren misforsto reglene – trodde Klæbo hadde vunnet sprintcupen

Sprintlandslagstrener Arild Monsen levde i den tro at Johannes Høsflot Klæbo hadde vunnet sprintverdenscupen selv om Norge dropper verdenscuprennene i Canada og USA. Det er feil, fastslår renndirektøren i FIS.

Monsen og Klæbo

KAN MISTE SEIEREN: At Norge dropper verdenscupavslutningen, gjør at verdenscuptrofeet i sprint trolig glipper ut av hendene til Arild Monsen og Johannes Høsflot Klæbo.

Foto: Terje Pedersen

Etter nye anbefalinger fra Folkehelseinstituttet, har flere store arrangementer i Norge blitt avlyst eller utsatt. I Canada og USA skal det arrangeres verdenscupavslutning i langrenn. Den går uten nordmenn på startstreken.

– Det er en totalvurdering av situasjonen vi ser i Norge og resten av verden. Vi ønsker ikke å bidra til mer smitte, sier langrennssjef Espen Bjervig til NRK.

Beslutningen kommer dagen etter at Norge presenterte sin 17 mann store tropp til verdenscupavslutningen i langrenn i Canada og USA. Sju kvinner og ti menn var tatt ut til rennene i Quebec, Minneapolis og Canmore.

6oBNrBTZ7RY

VANSKELIG BESLUTNING: Det var ikke en lett beslutning å ta, men den var helt nødvendig, mener langrennssjef Espen Bjervig. Han tror dette betyr konkurranseslutt for utøverne denne sesongen.

Foto: Terje Pedersen / NTB

Misforsto regler

Størst sportslige konsekvenser kan avgjørelsen få for Johannes Høsflot Klæbo, som kan miste sammenlagtseieren i sprintverdenscupen.

Lørdag, søndag og tirsdag er det nemlig en Sprint Tour i Quebec og Minnesota. Hvert renn gir inntil 50 poeng som teller i både sprintverdenscupen og den totale verdenscupen.

I tillegg deles det ut 200 poeng til sammenlagtvinneren av Sprint Tour.

Da NRK først snakket med sprintlandslagstrener Arild Monsen, var han av den oppfatningen at de 200 poengene kun ville telle i den totale verdenscupen, ikke i sprintcupen.

Det betyr at han også trodde Klæbo uansett hadde vunnet sprintverdenscupen for fjerde år på rad, ettersom nærmeste utlending (Federico Pellegrino) ligger 165 poeng bak.

Men renndirektør i Det internasjonale Skiforbundet (FIS), Pierre Mignerey, bekrefter overfor NRK at det er 350 poeng igjen å kjempe om.

«Sammenlagtpoengene teller i begge cuper. Det klargjorde vi i Oslo. Reglene var ikke 100 prosent klare, det må jeg innrømme, men intensjonen i våre diskusjoner i komiteen var å dele ut poeng i begge cupene,» skriver Mignerey i en sms til NRK.

– Kan få følger

– Det kan jo få følger, jeg kan ikke si annet, sier Monsen når NRK overbringer opplysningene fra Mignerey.

– Tror du det ville ha påvirket avgjørelsen om å reise hvis Norge var klare over dette?

– Det kan ikke jeg tro har noe å si. Beskjeden fra langrennskomiteen er at helse går foran prestasjon, sier Monsen.

Da NRK snakket med langrennssjef Espen Bjervig tirsdag kveld, hadde han bedre kontroll på reglene.

– Det skal jo deles ut 350 poeng i Quebec og Minneapolis, og der er det faktisk mulighet for at Johannes kan bli tatt igjen, sier han.

Italienske Pellegrino sliter riktig nok med å komme seg til Quebec, men også franske Lucas Chanavat og russerne Alexandr Bolsjunov og Gleb Retivykh har muligheter til å gå forbi Klæbo.

Klæbo selv har full forståelse for avgjørelsen som er tatt.

– Jeg støtter beslutningen til NSF hundre prosent. Vi bør alle bidra i «dugnaden» med å begrense smitte, slik verden er i dag. Dette er viktigere enn at vi skal gå de avsluttende World Cup-rennene i Canada og USA.

Golberg: – Rart FIS ikke har avlyst

– Det er ekstra kjedelig å ikke få konkurrere i USA som endelig er på verdenscupprogrammet. Jeg hadde håpet å sikre meg sprint kula i Minneapolis, men dette handler om langt viktigere ting. Idrett og titler blir litt uvesentlig i denne sammenhengen, sier han.

– Jeg synes NSF har tatt en modig og klok beslutning, og jeg skulle gjerne sett at FIS var like ansvarsfulle.

Pål Golberg var blant dem som skulle over Atlanteren og etter planen gå rennene i verdenscupavslutningen. Dermed mister 29-åringen muligheten til pallplass i sprintsammendraget.

– Jeg respekterer avgjørelsen. Det er kjedelig å ikke kunne utøve jobben sin, men at helse og hensynet til smittebegrensning kommer foran, er helt greit.

– Jeg synes i utgangspunktet det er rart at FIS ikke har avlyst. Men vår avgjørelse om ikke å reise til Canada og USA bør vel ikke påvirke hva de bestemmer seg for å gjøre. Jeg regner med at de følger gjeldende råd som kanadiske og amerikanske myndigheter sender ut, sier Pål Golberg til NRK.

Johannes Høsflot Klæbo vant finalen med klar margin

INGEN DUELL: Ingen norske langrennsløpere blir å se i Canada og USA i forbindelse med verdenscupavslutningen.

Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

– Krisesituasjon

Vegard Ulvang er leder i langrennskomiteen i det internasjonale Skiforbundet (FIS). Han forstår Norges avgjørelse:

– Dette er en krisesituasjon og en nasjonal dugnad, og du vet ikke hva situasjonen er om fjorten dager. Dette er alvorlig, det eskalerer, og man vet jo ikke engang om det går fly hjem. Det vi holder på med er ganske sekundært. Så det er en veldig forståelig avgjørelse.

– Hva bør FIS gjøre?

– Det jeg har fått beskjed om fra Canada, er at det blir løp der. Jeg skal være forsiktig med å mene hva FIS burde gjort, det er det FIS Council som avgjør, sier Ulvang.

Langrennssjef Bjervig forteller at løperne forstår avgjørelsen som er fattet. Også internasjonale kolleger forstår at Norge går til dette skrittet. Blant dem landslagssjefen i Storbritannia, Jostein Vinjerui:

– Det er Norge sin avgjørelse, og de har gode grunner til det. Om vi hadde fått samme signal fra britiske myndigheter før avreise, som de har fått i Norge, kunne fort vårt forbund besluttet det samme. Fra et rent sportslig synspunkt får konkurransene et lite B-preg i og med at verdens beste skiløpere ikke er med.

Ulvang

KRISESITUASJON: Det vi holder på med er sekundært, sier lederen i langrennskomiteen i FIS, Vegard Ulvang.

Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Siste nytt

 • Tottenham best i Nord-London

  Toby Alderweireld avgjorde det 200. derbyet mellom Tottenham og Arsenal i Tottenhams favør med 2-1-målet ti minutt før slutt. Dermed er det Tottenham som har åttandeplassen som kan gi plass i europaligaen neste sesong.

  Alexandre Lacazette gav Arsenal leiinga tidleg, men Heung-min Son utlikna berre eit par minutt etterpå.

  Harry Kane
  Foto: Julian Finney / Reuters
 • Viktig Villa-seier i bunnstriden

  Aston Villa vant 2-0 over Crystal Palace og har da fortsatt en liten sjanse for å spille Premier League neste sesong og.

  Crystal Palace trodde de tok ledelsen da Mamadou Sakho satt ballen i mål etter et hjørnespark. Men etter VAR kikket på hendelsen annullerte de målet for en litt tvilsom hands.

  Det var istedenfor Villa som tok ledelsen gjennom egyptiske Trezeguet på overtid i første omgang. Egypteren scoret ett til i andreomgang og sørget for at Aston Villa vant 2-0. Villa ligger nå fire poeng bak Watford på trygg plass med tre runder igjen av sesongen.

  Trezeguet
  Foto: Tim Keeton / AP
 • LSK med årets første seier

  Fjorårets seriemestere tok sesongens første seier da de slo Sandviken på overtid. Sophie Haug ble dagens LSK-helt da hun satte sin egen retur i mål etter et frispark. Det var LSKs første seier i årets Toppserie og Sandviken sitt første tap.

  Sophie Haug
  Foto: Ryan Kelly / NTB scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal