Hopp til innhold

Landslagstreneren misforsto reglene – trodde Klæbo hadde vunnet sprintcupen

Sprintlandslagstrener Arild Monsen levde i den tro at Johannes Høsflot Klæbo hadde vunnet sprintverdenscupen selv om Norge dropper verdenscuprennene i Canada og USA. Det er feil, fastslår renndirektøren i FIS.

Monsen og Klæbo

KAN MISTE SEIEREN: At Norge dropper verdenscupavslutningen, gjør at verdenscuptrofeet i sprint trolig glipper ut av hendene til Arild Monsen og Johannes Høsflot Klæbo.

Foto: Terje Pedersen

Etter nye anbefalinger fra Folkehelseinstituttet, har flere store arrangementer i Norge blitt avlyst eller utsatt. I Canada og USA skal det arrangeres verdenscupavslutning i langrenn. Den går uten nordmenn på startstreken.

– Det er en totalvurdering av situasjonen vi ser i Norge og resten av verden. Vi ønsker ikke å bidra til mer smitte, sier langrennssjef Espen Bjervig til NRK.

Beslutningen kommer dagen etter at Norge presenterte sin 17 mann store tropp til verdenscupavslutningen i langrenn i Canada og USA. Sju kvinner og ti menn var tatt ut til rennene i Quebec, Minneapolis og Canmore.

6oBNrBTZ7RY

VANSKELIG BESLUTNING: Det var ikke en lett beslutning å ta, men den var helt nødvendig, mener langrennssjef Espen Bjervig. Han tror dette betyr konkurranseslutt for utøverne denne sesongen.

Foto: Terje Pedersen / NTB

Misforsto regler

Størst sportslige konsekvenser kan avgjørelsen få for Johannes Høsflot Klæbo, som kan miste sammenlagtseieren i sprintverdenscupen.

Lørdag, søndag og tirsdag er det nemlig en Sprint Tour i Quebec og Minnesota. Hvert renn gir inntil 50 poeng som teller i både sprintverdenscupen og den totale verdenscupen.

I tillegg deles det ut 200 poeng til sammenlagtvinneren av Sprint Tour.

Da NRK først snakket med sprintlandslagstrener Arild Monsen, var han av den oppfatningen at de 200 poengene kun ville telle i den totale verdenscupen, ikke i sprintcupen.

Det betyr at han også trodde Klæbo uansett hadde vunnet sprintverdenscupen for fjerde år på rad, ettersom nærmeste utlending (Federico Pellegrino) ligger 165 poeng bak.

Men renndirektør i Det internasjonale Skiforbundet (FIS), Pierre Mignerey, bekrefter overfor NRK at det er 350 poeng igjen å kjempe om.

«Sammenlagtpoengene teller i begge cuper. Det klargjorde vi i Oslo. Reglene var ikke 100 prosent klare, det må jeg innrømme, men intensjonen i våre diskusjoner i komiteen var å dele ut poeng i begge cupene,» skriver Mignerey i en sms til NRK.

– Kan få følger

– Det kan jo få følger, jeg kan ikke si annet, sier Monsen når NRK overbringer opplysningene fra Mignerey.

– Tror du det ville ha påvirket avgjørelsen om å reise hvis Norge var klare over dette?

– Det kan ikke jeg tro har noe å si. Beskjeden fra langrennskomiteen er at helse går foran prestasjon, sier Monsen.

Da NRK snakket med langrennssjef Espen Bjervig tirsdag kveld, hadde han bedre kontroll på reglene.

– Det skal jo deles ut 350 poeng i Quebec og Minneapolis, og der er det faktisk mulighet for at Johannes kan bli tatt igjen, sier han.

Italienske Pellegrino sliter riktig nok med å komme seg til Quebec, men også franske Lucas Chanavat og russerne Alexandr Bolsjunov og Gleb Retivykh har muligheter til å gå forbi Klæbo.

Klæbo selv har full forståelse for avgjørelsen som er tatt.

– Jeg støtter beslutningen til NSF hundre prosent. Vi bør alle bidra i «dugnaden» med å begrense smitte, slik verden er i dag. Dette er viktigere enn at vi skal gå de avsluttende World Cup-rennene i Canada og USA.

Golberg: – Rart FIS ikke har avlyst

– Det er ekstra kjedelig å ikke få konkurrere i USA som endelig er på verdenscupprogrammet. Jeg hadde håpet å sikre meg sprint kula i Minneapolis, men dette handler om langt viktigere ting. Idrett og titler blir litt uvesentlig i denne sammenhengen, sier han.

– Jeg synes NSF har tatt en modig og klok beslutning, og jeg skulle gjerne sett at FIS var like ansvarsfulle.

Pål Golberg var blant dem som skulle over Atlanteren og etter planen gå rennene i verdenscupavslutningen. Dermed mister 29-åringen muligheten til pallplass i sprintsammendraget.

– Jeg respekterer avgjørelsen. Det er kjedelig å ikke kunne utøve jobben sin, men at helse og hensynet til smittebegrensning kommer foran, er helt greit.

– Jeg synes i utgangspunktet det er rart at FIS ikke har avlyst. Men vår avgjørelse om ikke å reise til Canada og USA bør vel ikke påvirke hva de bestemmer seg for å gjøre. Jeg regner med at de følger gjeldende råd som kanadiske og amerikanske myndigheter sender ut, sier Pål Golberg til NRK.

Johannes Høsflot Klæbo vant finalen med klar margin

INGEN DUELL: Ingen norske langrennsløpere blir å se i Canada og USA i forbindelse med verdenscupavslutningen.

Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

– Krisesituasjon

Vegard Ulvang er leder i langrennskomiteen i det internasjonale Skiforbundet (FIS). Han forstår Norges avgjørelse:

– Dette er en krisesituasjon og en nasjonal dugnad, og du vet ikke hva situasjonen er om fjorten dager. Dette er alvorlig, det eskalerer, og man vet jo ikke engang om det går fly hjem. Det vi holder på med er ganske sekundært. Så det er en veldig forståelig avgjørelse.

– Hva bør FIS gjøre?

– Det jeg har fått beskjed om fra Canada, er at det blir løp der. Jeg skal være forsiktig med å mene hva FIS burde gjort, det er det FIS Council som avgjør, sier Ulvang.

Langrennssjef Bjervig forteller at løperne forstår avgjørelsen som er fattet. Også internasjonale kolleger forstår at Norge går til dette skrittet. Blant dem landslagssjefen i Storbritannia, Jostein Vinjerui:

– Det er Norge sin avgjørelse, og de har gode grunner til det. Om vi hadde fått samme signal fra britiske myndigheter før avreise, som de har fått i Norge, kunne fort vårt forbund besluttet det samme. Fra et rent sportslig synspunkt får konkurransene et lite B-preg i og med at verdens beste skiløpere ikke er med.

Ulvang

KRISESITUASJON: Det vi holder på med er sekundært, sier lederen i langrennskomiteen i FIS, Vegard Ulvang.

Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Siste nytt

  • Nyland bekrefter kontraktsforhandlinger med Sevilla

    Landslagskeeper Ørjan Håskjold Nyland stortrives i sin spanske klubb Sevilla, og forteller at han allerede er i forhandlinger for å forlenge kontrakten.

    – Vi har hatt en fin samtale den siste tiden. Det ser bra ut, så får vi se hvordan det går de neste ukene, sier Nyland til NRK.

    33-åringen signerte en toårskontrakt med Sevilla i fjor sommer, og har stort sett blitt foretrukket som førstekeeper foran Marko Dmitrović.

    Totalt har Nyland stått 19 kamper for La Liga-klubben i alle turneringer.

    – Det hadde vært fint å fortsette der. Det er en kjekk tid. Det er et fint sted å være og utvikle seg. Jeg føler at den siste tiden så har jeg fått vise det på banen, sier Nyland og fortsetter:

    – Jeg har levert stabilt og godt, og vært med å ta en del poeng som har vært viktig for oss.

    Ørjan Håskjold Nyland mot Real Madrid
    Foto: VIOLETA SANTOS MOURA / Reuters
  • Sabalenkas kjæreste bekreftet død: – Må han hvile i fred

    Den tidligere NHL-spilleren Konstantin Koltsov har gått bort. Det bekreftes av det belarusiske ishockeyforbundet.

    Koltsov var også kjæresten til verdenstoer i tennis, Aryna Sabalenka.

    I en kort uttalelse skrev forbundet at Koltsov «døde plutselig», uten å si hvordan eller hvor han gikk bort.

    «Vi er i sorg. Det belarusiske hockeyforbundet uttrykker sin dypeste medfølelse til familien, venner og alle som kjente og jobbet med Konstantin», heter det i uttalelsen.

    Koltsov spilte tre sesonger i NHL med klubben Pittsburgh Penguins, samt i to OL med det belarusiske landslaget.

    I tillegg til sin spillerkarriere, var Koltsov også trener for KHL-klubben Salavat Yulayev Ufa og det belarusiske landslaget.

    «Han var en sterk og positiv person, han var elsket og respektert av spillere, kolleger og supportere. Må han hvile i fred,» skriver Salavat Julajev Ufa i en uttalelse.

    Konstantin Koltsov ble 42 år gammel.

    Aryna Sabalenka
    Foto: AP
  • Messi-fans får 50 prosent refusjon etter Hongkong-fiaskoen

    Fans som kjøpte billetter for å se Lionel Messi i Hongkong får tilbakebetalt 50 prosent av billettprisen etter at argentineren mistet treningskampen.

    Det er riktignok kun så lenge de ikke iverksetter rettslige skritt mot arrangøren.

    Et utsolgt stadion betalte fra 880 Hongkong-dollar (1200 norske kroner) for å se den åttedobbelte gullballvinneren i aksjon 4. februar. Da ble det spilt en treningskampen mellom Inter Miami mot en utvalgt Hongkong XI.

    Reaksjonene var sterke da Messi ble sittende på benken gjennom hele kampen på grunn av en skade.

    Det ble ikke bedre da han tre dager senere spilte en halvtime da laget hans møtte japanske Vissel Kobe i Tokyo. Da kom anklagene om at Messis «no show» i Hongkong var rettet mot Kina.

    Arrangør Tatler Asia tilbød mandag 50 prosent refusjon for «de som kjøpte billetter gjennom offisielle kanaler til kampen».

    De som vil ha noen av pengene tilbake, må godta vilkår og betingelser som inkluderer at de ikke kan ta rettslige skritt mot arrangøren.

    Messi på benken under kampen i Hongkong
    Foto: AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal