NRK Meny
Normal

Norge mot OL gull

I det pågående OL i postsjakk ligger Norge meget godt an. Laget er nå kun to partier fra gullet, så om kun et halvt år vil avgjørelsen falle...

Postkasse

-Jeg vil si at sjansen for at vi vinner er 99 prosent. Vi er alt sikret sølv.

Dette sier Norges førstebordspiller Ivar Bern, som også er verdensmester i postsjakk fra 2006.

Ivar Bern

Norges førstebordspiller Ivar Bern

Foto: Raymod Boger

Det er 14 lag som spiller, med 6 mann på hvert lag. Hver spiller møter en motstander fra hvert av lagene, altså 13 partier per mann og 78 partier til sammen.

Tidkrevende

Postsjakk tar laaang tid. OL turneringen har nå gått siden våren 2006, og ennå kan det altså gå et halvt år før de siste partiene er ferdige.

Å kalle det postsjakk er for øvrig litt misvisende. Før i tiden postet man faktisk et brev med et sjakktrekk på, men nå bruker man selvsagt internett. Det tidligere Norges Postsjakkforbund heter derfor også nå Norges Fjernsjakkforbund. Betenkningstiden for OL-turneringen er likevel solide 50 dager på 10 trekk, og skulle gjøre sitt til at man holder på en stund.

Dette gjør også at partiene blir ferdig til ulik tid, ofte ikke en gang i samme år. De norske spillerne er nå nesten ferdig, og kun to partier står altså igjen, begge ved andrebordsspiller Raymod Boger.

Se tabell og alle partiene fra turneringen! Klikk deg inn på de enkelte bord og resultater for å se partiet(ekstern lenke).

Jevnt i teten


Det er kun Nederland som kan ta igjen laget, men da skal de ha maks uttelling på de gjenværende partiene. De har fem partier igjen, bl.a ett mot Norge som blir ganske avgjørende.

-Partiet ligger an til remis, selv om nederlenderen presser sier Bern.

-Men selv med tap i det partiet så går det sannsynligvis bra, for de vil nok avgi en remis eller to til på de i de øvrige partiene. Det siste partiet Norge har igjen er mot Russland, og det garanterer vår andrebordsspiller Raymond Boger at han vinner, så vi får stole på ham!

Tyskland er ferdig med sine partier og står likt med Norge, som altså har to partier som ikke er ferdig. Nederland ligger 3,5 poeng bak og har fem partier igjen, men stillingen i disse tilsier at Norge har de beste sjansene.

Nå er jeg litt bekymret for sporten på sikt, jeg må innrømme det. Maskinene er faktisk bedre enn menneskene nå, rett og slett.

Verdensmester i postsjakk Ivar Bern

God hjelp

Alle hjelpemidler er lov i postsjakk og alle bruker analyseprogrammer av forskjellig slag.

-Det gjør spillet rimelig perfeksjonistisk. Grove taktiske feil forekommer ikke. En sjakkcomputer avslører alt sånt. Partiene blir derfor lengre, og de går fort over i sluttspill. Det er ikke slik at man vinner pga en åpningstabbe slik man kan gjøre i vanlig sjakk.

-Dette er så perfekt sjakk som det kan bli, egentlig.

De siste årene har sjakkprogrammene hatt en utrolig utvikling, og Bern forteller at man kan stole på dem i mye større grad enn før. Han mener det kan virke ødeleggende for sporten.

Verdensmestre i postsjakk

Tre verdensmestere i postsjakk på et brett: Fra venstre: Gert Jan Timmerman Nederland, 15. verdensmester, Ivar Bern 17.verdensmester og Fritz Baumbach, Tyskland 11. verdensmester.

Foto: Raymod Boger

-Da jeg ble intervjuet etter å ha vunnet VM så jeg ingen faresignaler. Nå er jeg litt bekymret for sporten på sikt, jeg må innrømme det. Maskinene er faktisk bedre enn menneskene nå, rett og slett.

Viktig med lagånd

Til tross for at dette er en lagmatch der alle tenkelige og utenkelige hjelpemidler er tillatt, så er det en regel; Du kan få hjelp fra hvem som helst, men ikke fra noen på ditt eget lag!

Hva synes du om OL medaljen? Legg inn dine kommentarer i Sjakkforumet!

Laget er avhengig av god lagmoral. I individuell sjakk tenker man først og fremst på seg selv, her må man tenke på laget!

-Det må være litt lagånd. Skulle en av spillerne miste motivasjonen under veis, så ryker jo hele laget. Vi ble på forhånd enige om å varsle resten av laget tidlig om noe slikt skulle skje, men det ble det heldigvis ikke behov for.

-Rent fysisk har vi ikke hatt noen lagsamling, men e-post aktiviteten har vært høy til tider.

Det norske laget består av Ivar Bern, Raymond Boger, Petter Stigar, Arild Haugen, Morten Lilleøren og Tor-Arne Klausen.

Toppscoreren

Morten Lilleøren

Norges toppscorer Morten Lilleøren

Foto: privat

Femtebordsspiller Morten Lilleøren er toppscorer på laget med sterke 10 av 13 poeng! Dette gjør han også til en foreløpig toppcorer i turneringen, uansett bord.

Lilleøren er for øvrig en svært vanskelig mann å slå, han har kun to tap siden 2000, på nær 300 spilte partier!

På spørsmål om hva som er viktig for å vinne et postsjakkparti svarer Lilleøren:

- Det er hva som gjør at jeg ikke taper som er viktig. Det vanskeligste i sjakk er å forsvare dårlige stillinger. Dette er lettere i post- enn i brettsjakk, men det er uansett vanskelig. Det er innsikten min om at å forsvare seg er det viktigste man gjør for å bli god, som har vært den virkelig store poengsamleren.

-Dernest er det konsekvensanalysen som avgjør alt. Jeg avsetter mye tid, og sender aldri fra meg et trekk før jeg er fornøyd med analysen. Dette innebærer at jeg har brukt tid på stillingsvurdering samt spikret variantene et stykke framover, inntil jeg kommet til stillinger jeg kan felle dommer over. Konsekvensanalysen er altså altavgjørende.

Også Ivar Bern bruker mye tid på postsjakken

-Jeg bruker en del tid på dette ja, men maskinene kan jo jobbe når ikke jeg gjør det, sier han lurt.

Hør intervju med Ivar Bern her!

Siste nytt

 • Vidal tiltalt for vold

  Bayern München-stjernen Arturo Vidal er tiltalt for kroppskrenkelse etter en voldsepisode på en nattklubb i byen i fjor høst. Statsadvokaten i München opplyser at strafferammen for det Vidal er tiltalt for er fengsel i inntil 10 år.

  Vidal
  Foto: Matthias Schrader / AP
 • Lyon vann meisterligafinalen

  Med Ada Hegerberg på scoringslista vann Lyon meisterligafinalen med 4-1 mot tyske Wolfsburg. Med sitt eine mål blei Hegerberg tidenes toppscorar i turneringa med 15 mål. Wolfsburgs Caroline Graham Hansen måtte gå av i pausen grunna ei skade.

  Ada
  Foto: Efrem Lukatsky / AP
 • Citroën sparket Kris Meek

  Citroën har sparket den britiske rallyføreren Kris Meek for uforsvarlig kjøring etter en rekke avkjøringer i VM-runder den siste tiden. Nordiren har kjørt ut for ofte på grunn av at han kjører med uforsvarlig høy risiko, meldes det i en uttalelse.

  Kris Meeke
  Foto: TT NEWS AGENCY / REUTERS

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Morgensport og musikk
Morgensport og musikk
Morgensport og musikk
Morgensport og musikk
Morgensport og musikk
NRK Sport Live
NRK Sport Live
NRK Sport Live
Sport i dag
Sport i dag