Hopp til innhold

Opnar opp om einsemd: – Var aleine kvar dag i tre månader

Mange barn og unge drøymer om eit liv som fotballproff. I NRK sin nye dokumentar «Drømmen om EM» får ein også sjå baksida av medaljen.

dd

BAKSIDA AV MEDALJEN: Landslagsprofilane Leo Østigård, Oscar Bobb og Martin Ødegaard fortel ope i ein ny dokumentarserie om utfordringane ved utanlandsprofflivet.

Foto: Montasje Bildbyrån

– Det eg skulle ønske eg visste før eg blei fotballspelar, er at det er ganske einsamt.

Det seier Napoli- og Italia-proff Leo Østigård i den ferske dokumentarserien som no er tilgjengeleg på NRK TV.

Som 18-åring forlét midtstopparen trygge Noreg for å freiste lykka i England og Brighton. Seinare har han vore innom fleire ulike klubbar i England, Tyskland og Italia før han no har slått seg meir til ro i Napoli, ein av verdas aller største og beste klubbar.

KLC3RlILCVU

TØFF: Leo Østigård går hardt til på banen.

Foto: AP

Men livet er ikkje berre glamorøst og problemfritt, sjølv om ein tener gode pengar og lever ut gutedraumen i varme og vakre Italia.

– Må få tida til å gå

Østigård fortel i dokumentaren at det hender, når han saknar Åndalsnes, at han set på Bruce Springsteens «My hometown» på YouTube, eller berre ein roleg Bruce-konsert, og lengtar tilbake til Noreg og heimplassen.

– Det blir ofte veldig like dagar. Ein drar på trening, drar heim, slappar av. Og frå klokka fire til ein legg seg, handlar det ofte om å få tida til å gå. Det er ikkje sånn at det er supergøy alltid, nei, seier Østigård.

Sjå alle episodane av «Drømmen om EM» på NRK TV nå.

ramm solbakken

Optimismen er skyhøg før kvalifiseringa startar. Men landslagsgutane møter uventa motstand i ein spåmann frå Sheffield og ein mystisk storm i Georgia.

Manchester City-spelar Oscar Bobb er vant til å bu langt unna familie og venner i Noreg. Han spelte for Porto i tenåra og flytta til Manchester som 16-åring etter eit kort mellomstopp i Vålerenga og Oslo.

– Aleine kvar dag i tre månader

I dokumentaren fortel Bobb at han kjenner seg igjen i Østigård si beskriving av eit proffliv som ofte kan by på einsame dagar.

– Det går litt opp og ned. Frå juli til oktober var eg aleine kvar dag i tre månader, seier Noreg sin nye yndling i samtale med Erik Solbakken og Morten Ramm.

– Då blir det einsamt?, spør Solbakken.

– Ja, bekreftar Bobb.

Oscar Bobb

MYKJE ALEINE: Oscar Bobb, her i leilegheita i Manchester, opnar opp om einsemd i NRKs nye landslagsserie.

Foto: Drømmen om EM/NRK

Han vil ikkje klage, og påpeikar at han lever livet mange barna og unge verda over draumar om.

– Ein lever i ein treningskvardag og gjer det ein elskar. Men ein får ikkje sett familie og venner så mykje, og eg blir påverka av det, men det er ikkje så negativt. I og med at ein får gjere noko så stort og gøy, så veg det litt opp for andre ting ein mistar, seier City-talentet.

– Trur vi gjer heilt sjuke, kule ting

Landslagskaptein Martin Ødegaard har også erfart skuggesidene i profflivet.

Han drog til Real Madrid som 16-åring og har vore utlandsproff med opphald i Spania, Nederland og England sidan det.

– Sidan vi er fotballspelarar trur folk vi gjer heilt sjuke, kule ting. Men vi har heilt vanlege liv, kjem heim frå trening, slappar av på sofaen, går ut og et lunsj eller tek ein kaffi, speler PlayStation, kva enn det er. Det er eit kjedeleg svar, seier Ødegaard.

– Stort sett handlar profflivet om trening, restitusjon, å ligge på sofaen, sjå seriar, spele PlayStation. Folk tenker at det er glitter og glamour, men det er eigentleg eit veldig A4-liv, seier Villarreal-proff og Noreg-spiss Alexander Sørloth.

Ødegaard / Spilling

KAN VERE SLITSAMT: Martin Ødegaard og Helene Spilling får sjeldan vere i fred når dei er ute blant folk.

Foto: Drømmen om EM/NRK

På spørsmål om kva som er det beste med å vere proff i utlandet, trekker Arsenal-stjerne Ødegaard fram at han får leve ut draumen om å spele i Premier League.

Men det er også sider ved profflivet han skulle vore forutan.

– Eg vil ikkje klage, eg kjenner meg kjempeheldig, elskar livet mitt og lever draumen, men det er dagar der ein blir kjent igjen og masa på, kor ein skulle ønske ein ikkje blei det. Viss eg har folk her på besøk, og vi taper, er det kanskje ikkje så lurt for meg å gå ut og ete ein middag, innleier han.

– Veldig i søkelyset

Ødegaard fortel ei historie som er eit godt eksempel på akkurat det. Det var nyttårsaftan og Arsenal gjekk på eit surt 1-2-tap mot Fulham.

– Da var alle gutane og Helene (Spilling) her, men det er ikkje sånn at eg har lyst til å gå ut og kose meg etter det. Ein er veldig i søkelyset og blir kjent att og tatt bilete av i situasjonar der ein helst vil vere i fred.

Bsnnt-jX5Mo

SLÅTT SEIG TIL RO: Martin Ødegaard har funne seg godt til rette i Arsenal, der han også denne sesongen har storspela.

Foto: Reuters

– Korleis opplevast det å ikkje få vere i fred?

– Det har vore ein del av livet mitt veldig lenge no, heilt sidan eg slo gjennom i Godset og fram til no, folk har kjent meg igjen overalt. Eg har levd med dette i ti år snart. Det er ein del av det, eg tenker ikkje så mykje over det, bortsett frå at det irriterer meg litt viss det er mange som vil ha bilde og eg for eksempel er ute og et med familien. Då er det litt irriterande, innrømmer han.

Erik Solbakken kontrar om at det ikkje ser irriterande ut for Ødegaard, som står fram som ein blid og roleg fyr nesten uansett.

– Eg er stort sett grei og smiler. Eg klagar ikkje, eg lever draumen og det er dette eg har vilja gjere heile livet. Det er ein del av pakken, seier han.

ramm solbakken

Optimismen er skyhøg før kvalifiseringa startar. Men landslagsgutane møter uventa motstand i ein spåmann frå Sheffield og ein mystisk storm i Georgia.

null
Spiller nå
Scorer fra egen banehalvdel (!) 00:28
Neste

Sportsnyheter

Tar æren for gedigen Selnæs-tabbe: – Den er jeg veldig fornøyd med

Det gikk fullstendig galt for Rosenborg-veteran Ole Selnæs foran et fullsatt Lerkendal. Etter Selnæs-tabben gikk det fra vondt til verre for Rosenborg mot ustoppelige Bodø/Glimt.

Siste nytt

  • Lund på 5.-plass i EM

    Bergensroeren Maia Emilie Lund (29) fikk en tøff finale og ble nummer fem i lettvekt singlesculler i ro-EM i ungarske Szeged.

    Det ble ikke helt finalen medaljekandidaten Lund hadde drømt om. I tøff motvind ble avstandene store, og den norske roeren kom aldri nær en plass på seierspallen.

    Lund havnet 38,76 sekunder bak vinneren og 21,04 sekunder bak bronseplassen. (NTB)

    Roing Mediedag
    Foto: Javad Parsa / NTB
  • Burnley tar affære etter fansens United-hets

    Enkelte Burnley-supportere kan være i trøbbel etter å ha oppført seg dårlig under bortekampen mot Manchester United i Premier League lørdag.

    I etterkant av kampen har Burnley publisert en uttalelse der klubben opplyser at den samarbeider med politiet for å få identifisert og straffet de involverte.

    Det var mot slutten av kampen at det kokte over for Burnley-patriotene da Zeki Amdouni scoret på straffe og utlignet til 1-1 på Old Trafford. Ufine tilrop og bevegelser, tilsynelatende for å minne United-supporterne på flyulykken i München i 1958, var blant ingrediensene på bortetribunen.

    I bilder som spres i sosiale medier, er det særlig en Burnley-tilhenger som åpenbart lager flybevegelser med armene, og samme mann roper angivelig «Munich», ifølge britisk presse. (NTB)

    td82kbnivsA
    Foto: AP
  • Messi herjet foran rekordpublikum

    Over 65.000 tilskuere møtte opp for å se New England Revolution i aksjon mot Inter Miami og Lionel Messi i MLS. Argentineren ga hjemmefansen en sur kveld.

    Messi var nemlig i toppslag og noterte to mål og en målgivende pasning på veien mot en 4-1-seier på bortebane. Det ga tross alt en minneverdig kveld for rekordpublikummet på 65.612 , selv om de fleste tilskuerne nok hadde ønsket seg et annet resultat.

    Det startet som en drøm for bunnlaget New England på eget gress. Tomas Chancalay gjorde 1-0 allerede i kampens første spilleminutt. Men derfra og ut handlet det meste om en stor, liten trollmann fra Argentina.

    – Jeg føler at i første omgang, etter målet, så hadde vi ganske god kontroll på dem. De fikk ikke mange sjanser, og de fant ikke tid eller rom å operere i. Så gjorde Messi det han gjorde, sa Revolution-trener Caleb Porter etter kampen. (NTB)

    6Qza6mzjKT8
    Foto: AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal