Hopp til innhold

Idrettsgallaen: Røiseland og Hovland stod for årets sportsprestasjoner

Publikum mente golferen Viktor Hovland stod for årets mannlige sportsprestasjon, mens skiskytter Marte Olsbu Røiseland fikk prisen for årets kvinnelige sportsprestasjon under Idrettsgallaen 2021.

Golfspiller Viktor Hovland vant prisen under Idrettsgallaen.

Golfspiller Viktor Hovland vant prisen under Idrettsgallaen.

– Jeg vil takke det norske folk. Golf er jo en idrett som er litt fjern for folk flest. Jeg vil også takke mamma og pappa. Jeg hadde ikke vært her hadde det ikke vært for dem, sa Hovland under utdelingen der det ikke var publikum til stede på grunn av smitteverntiltak.

Totalt fem priser ble delt ut på Idrettsgallaen 2021 etter et svært spesielt år både på og utenfor idrettsarenaen.

På grunn av pandemien ble konkurransegrunnlaget for de vanlige prisene vurdert som for usikkert. Man valgte likevel å dele ut prisene for Årets ildsjel, årets forbilde, årets hederspris og årets kvinnelige og mannlige idrettsprestasjon.

Årets idrettsprestasjon, menn: Viktor Hovland

Golfspiller Viktor Hovland vant prisen under Idrettsgallaen.

Golfspiller Viktor Hovland vant prisen under Idrettsgallaen.

Viktor Hovland fikk prisen for årets sportsprestasjon under Idrettsgallaen 2021. Hovland vant over elleve millioner kroner da han tok seieren i Mayakoba Golf Classic i fjor.

Han vant prisen i konkurranse med blant andre Erling Braut Haaland og Karsten Warholm, som var de to andre med nesten like mange stemmer.

Denne prisen ble bestemt av publikum.

– Jeg ble litt overrasket. Det er jo umulig ikke å høre hva de andre utøverne har fått til, så jeg vet at det har vært en hard konkurranse, sa Hovland på telefon fra Hawaii.

Årets idrettsprestasjon, kvinner: Marte Olsbu Røiseland

Marte Olsbu Røiseland vinner prisen for årets sportsprestasjon under Idrettsgallaen.

Marte Olsbu Røiseland vinner prisen for årets sportsprestasjon under Idrettsgallaen.

Røiseland vant avstemningen om årets sportsprestasjon for kvinner etter sine fem VM-gull. Prisen ble delt ut av Karsten Warholm og Øystein Pettersen under den alternative idrettsgallaen, og hun takket via videolink fra Oberhof.

– Dette er utrolig deilig. Først og fremst vil jeg takke alle som har stemt. Så må jeg selvfølgelig takke skiskytterforbundet, lagvenninnene, støtteapparatet med skismørerne som gjør det mulig å prestere på topp, og min personlige trener Roger Grubben, som la en god gullplan i Anterselva. Det blir et OL neste år, og jeg håper vi snekrer sammen en god plan til det også, sa hun.

Årets forbilde: Mats Zuccarello

Abid Raja leverte prisen til en takknemlig Mats Zuccarello

Abid Raja leverte prisen til en takknemlig Mats Zuccarello

Mats Zuccarello fikk prisen for sitt arbeid med stiftelsen Right To Play og sin egen stiftelse. I fjor var det Maren Lundby som fikk denne prisen.

– Årets forbilde er spesielt opptatt av å hjelpe vanskeligstilte barn. Prisvinneren har gitt mange barn et bedre liv, leste kulturminister Abid Raja opp da han overrasket Zuccarello før jul.

– Ekstremt hyggelig å få en slik pris. En pris å sette høyt. Ikke bare til meg, men også til stiftelsen min, sa Zuccarello blant annet.

Årets ildsjel: Finn-Magne Simonsen

Årets ildsjel fikk prisen fra selveste Hans Majestet Kong Harald på slottet.

Årets ildsjel fikk prisen fra selveste Hans Majestet Kong Harald på slottet.

Finn-Magne Simonsen fra Nordland idrettskrets ble både overrasket og rørt da han fikk prisen av kong Harald under en audiens på Slottet.

Simonsen har vært trener for svømming og fotball i en årrekke og får prisen for sin innsats for idrett og frivillighet gjennom 50 år.

– Jeg er ydmyk og stolt, sa han i sin takketale.

Brit Eirin Tungeland fra Os Turnforening ble Årets ildsjel under den forrige Idrettsgallaen.

Finn-Magne Simonsen hadde mange å takke etter at han vant prisen Årets ildsje på Idrettsgallaen.

Finn-Magne Simonsen hadde mange å takke etter at han vant prisen Årets ildsje på Idrettsgallaen.

Årets hederspris: Rune Andersen

Rune Andersen - tidligere spesialrådgiver for Antidoping Norge og fortsatt aktiv dopingjeger - mottok årets hederspris på Idrettsgallaen.

Rune Andersen - tidligere spesialrådgiver for Antidoping Norge og fortsatt aktiv dopingjeger - mottok årets hederspris på Idrettsgallaen.

Dopingjegeren Rune Andersen tildeles prisen for sitt mangeårige arbeid i antidopingarbeidet. Prisen ble delt ut av statsminister Erna Solberg. I fjor var det Suzann Pettersen som fikk denne prisen.

– Juryen mener at årets prisvinner er den enkeltpersonen i verden som har betydd mest for arbeidet mot doping, heter det i juryens begrunnelse, som ble lest opp av statsministeren.

Andersen startet som dopingkontrollør på frivillig basis, før han ble ansatt i idrettsforbundet med ansvar for antidopingarbeide. Han var en av nøkkelpersonene i oppbyggingen av Verdens antidopingbyrå (Wada) og Wada-koden.

– Jeg synes det er veldig flott at antidoping-arbeidet blir verdsatt. Vi kan vel si at antidopingarbeidet nå har kommet på pallen, sa Andersen i sin takketale.

Sportsnyheter

Qatarsk TV hånte Tysklands VM-smell: – Ser ikkje ut som dei bryr seg

Ein seanse frå eit qatarsk VM-program viser fleire personar som morar seg på kostnad av Tysklands VM-exit. Det får ekspertar til å riste på hovudet.

FIFA World Cup Qatar 2022 - Group H - Ghana v Uruguay

Stormet mot dommeren etter VM-exiten: – Totalt uakseptabelt

Sør-Koreas bragd over Portugal sendte Uruguay ut av VM. Da trillet tårene – og raseriet tok overhånd.

Siste nytt

 • Carlsen-advokater slår knallhardt tilbake mot Niemann

  I slutten av oktober ble det kjent at amerikanske Hans Niemann krever én milliard kroner av Magnus Carlsen etter jukseskandalen. Nå har Carlsens amerikanske advokater svart på Niemanns søksmål.

  I rettsdokumentene, som har blitt omtalt av The Wall Street Journal, går advokatene knallhardt ut mot Niemann og kaller søksmålet et «PR-stunt».

  – Etter flere år med forsøk på å skape et rykte som sjakkens «badboy», ønsker saksøker Hans Niemann å tjene penger ved å gi andre skylden for konsekvensene av hans egen erkjennende uredelighet, skriver advokatene.

  De skriver videre at retten må avvise alle Niemanns krav mot den norske sjakkstjernen.

  Carlsen og Niemann har i flere måneder stått i sentrum av en betent sjakkonflikt etter at etter at førstnevnte anklaget tenåringen for omfattende juks under partier.

  Niemann har i ettertid innrømmet at han jukset som 12- og 16-åring på Chess.com. Han avviser imidlertid at han brukte ulovlige midler mot Carlsen.

  Carlsen Niemann
  Foto: NTB
 • Slik spilles åttedelsfinalene

  Gruppespillet i Qatar-VM er ferdig, og allerede lørdag starter utslagsrundene. Nå er det vinn eller forsvinn.

  Den aller første åttedelsfinalen spilles lørdag klokken 16.00 mellom Nederland og USA. Den kampen sender TV 2.

  Klokken 20.00 samme dag kan du følge Lionel Messi og Argentina når de møter overraskelseslaget Australia. Den kampen sendes på NRK.

  Her er alle åttedelsfinalene:

  Lørdag 3. desember: Nederland - USA

  Lørdag 3. desember: Argentina - Australia

  Søndag 4. desember: Frankrike - Polen

  Søndag 4. desember: England - Senegal

  Mandag 5. desember: Japan - Kroatia

  Mandag 5. desember: Brasil - Sør-Korea

  Tirsdag 6. desember: Marokko - Spania

  Tirsdag 6. desember: Portugal - Sveits

  Utslagsrunder
  Foto: NRK
 • Sveits videre i VM etter amper målfest

  Serbia var avhengig av å vinne for å ha en mulighet til å gå videre fra gruppespillet, og kampen mot Sveits ble en thriller med høy temperatur.

  Sveits tok ledelsen med Xherdan Shaqiri i kampens 20. minutt, men Serbia slo raskt tilbake. Spisstjernene Aleksandar Mitrovic og Dushan Vlahovic scoret to raske mål og sendte Serbia ledelsen. Like før pause utlignet imidlertid Breel Embolo til 2-2.

  I den andre omgangen var det igjen Sveits som startet best, og allerede etter tre minutter avsluttet Remo Freuler et sveitsisk drømmeangrep. 3-2, og dermed måtte igjen Serbia snu kampen for å holde liv i VM-håpet.

  Det klarte de ikke, og dermed er Serbia ute, og på slutten var det flere tilløp til slåsskamp ute på banen. I den andre kampen i gruppa vant Kamerun 1-0 mot Brasil etter en overtidsscoring av Vincent Aboubakar. men det var ikke nok til å gå videre fra gruppespillet. Sveits møter Portugal i åttedelsfinalen, mens Brasil møter Sør-Korea.

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sport
Spiller nå
Er Ola Lunde og fotball den perfekte kombinasjonen? 00:51
Neste