Hopp til innhold

Idrettsgallaen: Røiseland og Hovland stod for årets sportsprestasjoner

Publikum mente golferen Viktor Hovland stod for årets mannlige sportsprestasjon, mens skiskytter Marte Olsbu Røiseland fikk prisen for årets kvinnelige sportsprestasjon under Idrettsgallaen 2021.

Golfspiller Viktor Hovland vant prisen under Idrettsgallaen.

Golfspiller Viktor Hovland vant prisen under Idrettsgallaen.

– Jeg vil takke det norske folk. Golf er jo en idrett som er litt fjern for folk flest. Jeg vil også takke mamma og pappa. Jeg hadde ikke vært her hadde det ikke vært for dem, sa Hovland under utdelingen der det ikke var publikum til stede på grunn av smitteverntiltak.

Totalt fem priser ble delt ut på Idrettsgallaen 2021 etter et svært spesielt år både på og utenfor idrettsarenaen.

På grunn av pandemien ble konkurransegrunnlaget for de vanlige prisene vurdert som for usikkert. Man valgte likevel å dele ut prisene for Årets ildsjel, årets forbilde, årets hederspris og årets kvinnelige og mannlige idrettsprestasjon.

Årets idrettsprestasjon, menn: Viktor Hovland

Golfspiller Viktor Hovland vant prisen under Idrettsgallaen.

Golfspiller Viktor Hovland vant prisen under Idrettsgallaen.

Viktor Hovland fikk prisen for årets sportsprestasjon under Idrettsgallaen 2021. Hovland vant over elleve millioner kroner da han tok seieren i Mayakoba Golf Classic i fjor.

Han vant prisen i konkurranse med blant andre Erling Braut Haaland og Karsten Warholm, som var de to andre med nesten like mange stemmer.

Denne prisen ble bestemt av publikum.

– Jeg ble litt overrasket. Det er jo umulig ikke å høre hva de andre utøverne har fått til, så jeg vet at det har vært en hard konkurranse, sa Hovland på telefon fra Hawaii.

Årets idrettsprestasjon, kvinner: Marte Olsbu Røiseland

Marte Olsbu Røiseland vinner prisen for årets sportsprestasjon under Idrettsgallaen.

Marte Olsbu Røiseland vinner prisen for årets sportsprestasjon under Idrettsgallaen.

Røiseland vant avstemningen om årets sportsprestasjon for kvinner etter sine fem VM-gull. Prisen ble delt ut av Karsten Warholm og Øystein Pettersen under den alternative idrettsgallaen, og hun takket via videolink fra Oberhof.

– Dette er utrolig deilig. Først og fremst vil jeg takke alle som har stemt. Så må jeg selvfølgelig takke skiskytterforbundet, lagvenninnene, støtteapparatet med skismørerne som gjør det mulig å prestere på topp, og min personlige trener Roger Grubben, som la en god gullplan i Anterselva. Det blir et OL neste år, og jeg håper vi snekrer sammen en god plan til det også, sa hun.

Årets forbilde: Mats Zuccarello

Abid Raja leverte prisen til en takknemlig Mats Zuccarello

Abid Raja leverte prisen til en takknemlig Mats Zuccarello

Mats Zuccarello fikk prisen for sitt arbeid med stiftelsen Right To Play og sin egen stiftelse. I fjor var det Maren Lundby som fikk denne prisen.

– Årets forbilde er spesielt opptatt av å hjelpe vanskeligstilte barn. Prisvinneren har gitt mange barn et bedre liv, leste kulturminister Abid Raja opp da han overrasket Zuccarello før jul.

– Ekstremt hyggelig å få en slik pris. En pris å sette høyt. Ikke bare til meg, men også til stiftelsen min, sa Zuccarello blant annet.

Årets ildsjel: Finn-Magne Simonsen

Årets ildsjel fikk prisen fra selveste Hans Majestet Kong Harald på slottet.

Årets ildsjel fikk prisen fra selveste Hans Majestet Kong Harald på slottet.

Finn-Magne Simonsen fra Nordland idrettskrets ble både overrasket og rørt da han fikk prisen av kong Harald under en audiens på Slottet.

Simonsen har vært trener for svømming og fotball i en årrekke og får prisen for sin innsats for idrett og frivillighet gjennom 50 år.

– Jeg er ydmyk og stolt, sa han i sin takketale.

Brit Eirin Tungeland fra Os Turnforening ble Årets ildsjel under den forrige Idrettsgallaen.

Finn-Magne Simonsen hadde mange å takke etter at han vant prisen Årets ildsje på Idrettsgallaen.

Finn-Magne Simonsen hadde mange å takke etter at han vant prisen Årets ildsje på Idrettsgallaen.

Årets hederspris: Rune Andersen

Rune Andersen - tidligere spesialrådgiver for Antidoping Norge og fortsatt aktiv dopingjeger - mottok årets hederspris på Idrettsgallaen.

Rune Andersen - tidligere spesialrådgiver for Antidoping Norge og fortsatt aktiv dopingjeger - mottok årets hederspris på Idrettsgallaen.

Dopingjegeren Rune Andersen tildeles prisen for sitt mangeårige arbeid i antidopingarbeidet. Prisen ble delt ut av statsminister Erna Solberg. I fjor var det Suzann Pettersen som fikk denne prisen.

– Juryen mener at årets prisvinner er den enkeltpersonen i verden som har betydd mest for arbeidet mot doping, heter det i juryens begrunnelse, som ble lest opp av statsministeren.

Andersen startet som dopingkontrollør på frivillig basis, før han ble ansatt i idrettsforbundet med ansvar for antidopingarbeide. Han var en av nøkkelpersonene i oppbyggingen av Verdens antidopingbyrå (Wada) og Wada-koden.

– Jeg synes det er veldig flott at antidoping-arbeidet blir verdsatt. Vi kan vel si at antidopingarbeidet nå har kommet på pallen, sa Andersen i sin takketale.

Siste nytt

  • Lie og Slyngstadli utslått i svømme-EM

    Markus Lie og Silje Slyngstadli ble begge slått ut i semifinalene på henholdsvis 50 meter rygg og 100 meter bryst under kortbane-EM i svømming i Romania.

    Lie svømte inn til 23,55 i semifinalen og ble nummer sju i det andre heatet. Det var et stykke unna avansement til finalen. Han hadde den ellevte beste tiden, og det var de åtte beste som tok seg videre.

    Slyngstadli endte sist i sitt heat i semifinalen med 1.06,43. Dermed gikk heller ikke hun videre til finalen. Tiden var den svakeste av de 16 som var i semifinalene. (NTB)

    Markus Lie
    Foto: MANAN VATSYAYANA / AFP
  • Slik starter Norge skjebnekampen mot Østerrike

    Norge avslutter gruppespillet i nasjonsligaen med bortekamp mot Østerrike og må vinne for å unngå å rykke ned til nivå B.

    Dette er Leif Gunnar Smeruds elleve utvalgte til kampen:

    Mikalsen - Bjelde, Bergsvand, Harviken, Lund - Sævik, Syrstad Engen, Bøe Risa, Maanum - Terland, Hegerberg.

    Smerud gjør to endringer på laget som slo Portugal 4-0 fredag kveld. Karina Sævik kommer inn på laget for ankelskadde Caroline Graham Hansen, mens Guro Bergsvand starter i forsvaret ettersom Maren Mjelde er suspendert.

    I Mjeldes fravær bærer Ada Hegerberg kapteinsbindet for Norge. Det er første gang hun leder Norge som kaptein fra start.

    Kampen starter klokken 19.15 og sendes på TV 2. Den kan også høres på NRK Radio.

    Fotball, kvinner, nasjonsliga: Norge - Portugal (4-0)
    Foto: Terje Bendiksby / NTB
  • Særforbund ber IOC slippe til russere i Paris-OL

    Russland-spørsmålet er fortsatt ikke avklart foran neste års sommer-OL. Nå ber internasjonale særforbund om at det blir gjort så raskt som mulig.

    Det kom fra under et toppmøte i hovedkvarteret til Den internasjonale olympiske komité (IOC) i sveitsiske Lausanne tirsdag. Representanter fra en rekke særforbund for sommeridretter deltok.

    På agendaen var blant annet russisk og belarusisk deltakelse i Paris-lekene. Fra flere av særforbundene ble IOC bedt om å tillate enkeltutøvere fra Russland og Belarus å kunne stille under nøytralt flagg.

    Samtidig ble IOC-president Thomas Bach oppfordret til å komme med en avklaring «så fort som mulig». Bach ledet tirsdagens møte.

    Tidligere i år anbefalte IOC at russiske og belarusiske utøvere kan hentes inn i varmen igjen under strenge nøytralitetsprinsipper. De lot det være opp til hvert enkelt særforbund å ta avgjørelsen i idretten de styrer internasjonalt.

    I september besluttet Den internasjonale paralympiske komité (IPC) at russiske og belarusiske utøvere kan delta som nøytrale i neste års Paralympics.

    Russland og Belarus har allerede mistet flere kvalifiseringsmuligheter på grunn av sanksjonene for krigføringen i Ukraina. (NTB)

    IOC-president Thomas Bach
    Foto: SARAH MEYSSONNIER / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal