Hopp til innhold

Idrettsgallaen: Røiseland og Hovland stod for årets sportsprestasjoner

Publikum mente golferen Viktor Hovland stod for årets mannlige sportsprestasjon, mens skiskytter Marte Olsbu Røiseland fikk prisen for årets kvinnelige sportsprestasjon under Idrettsgallaen 2021.

Golfspiller Viktor Hovland vant prisen under Idrettsgallaen.

Golfspiller Viktor Hovland vant prisen under Idrettsgallaen.

– Jeg vil takke det norske folk. Golf er jo en idrett som er litt fjern for folk flest. Jeg vil også takke mamma og pappa. Jeg hadde ikke vært her hadde det ikke vært for dem, sa Hovland under utdelingen der det ikke var publikum til stede på grunn av smitteverntiltak.

Totalt fem priser ble delt ut på Idrettsgallaen 2021 etter et svært spesielt år både på og utenfor idrettsarenaen.

På grunn av pandemien ble konkurransegrunnlaget for de vanlige prisene vurdert som for usikkert. Man valgte likevel å dele ut prisene for Årets ildsjel, årets forbilde, årets hederspris og årets kvinnelige og mannlige idrettsprestasjon.

Årets idrettsprestasjon, menn: Viktor Hovland

Golfspiller Viktor Hovland vant prisen under Idrettsgallaen.

Golfspiller Viktor Hovland vant prisen under Idrettsgallaen.

Viktor Hovland fikk prisen for årets sportsprestasjon under Idrettsgallaen 2021. Hovland vant over elleve millioner kroner da han tok seieren i Mayakoba Golf Classic i fjor.

Han vant prisen i konkurranse med blant andre Erling Braut Haaland og Karsten Warholm, som var de to andre med nesten like mange stemmer.

Denne prisen ble bestemt av publikum.

– Jeg ble litt overrasket. Det er jo umulig ikke å høre hva de andre utøverne har fått til, så jeg vet at det har vært en hard konkurranse, sa Hovland på telefon fra Hawaii.

Årets idrettsprestasjon, kvinner: Marte Olsbu Røiseland

Marte Olsbu Røiseland vinner prisen for årets sportsprestasjon under Idrettsgallaen.

Marte Olsbu Røiseland vinner prisen for årets sportsprestasjon under Idrettsgallaen.

Røiseland vant avstemningen om årets sportsprestasjon for kvinner etter sine fem VM-gull. Prisen ble delt ut av Karsten Warholm og Øystein Pettersen under den alternative idrettsgallaen, og hun takket via videolink fra Oberhof.

– Dette er utrolig deilig. Først og fremst vil jeg takke alle som har stemt. Så må jeg selvfølgelig takke skiskytterforbundet, lagvenninnene, støtteapparatet med skismørerne som gjør det mulig å prestere på topp, og min personlige trener Roger Grubben, som la en god gullplan i Anterselva. Det blir et OL neste år, og jeg håper vi snekrer sammen en god plan til det også, sa hun.

Årets forbilde: Mats Zuccarello

Abid Raja leverte prisen til en takknemlig Mats Zuccarello

Abid Raja leverte prisen til en takknemlig Mats Zuccarello

Mats Zuccarello fikk prisen for sitt arbeid med stiftelsen Right To Play og sin egen stiftelse. I fjor var det Maren Lundby som fikk denne prisen.

– Årets forbilde er spesielt opptatt av å hjelpe vanskeligstilte barn. Prisvinneren har gitt mange barn et bedre liv, leste kulturminister Abid Raja opp da han overrasket Zuccarello før jul.

– Ekstremt hyggelig å få en slik pris. En pris å sette høyt. Ikke bare til meg, men også til stiftelsen min, sa Zuccarello blant annet.

Årets ildsjel: Finn-Magne Simonsen

Årets ildsjel fikk prisen fra selveste Hans Majestet Kong Harald på slottet.

Årets ildsjel fikk prisen fra selveste Hans Majestet Kong Harald på slottet.

Finn-Magne Simonsen fra Nordland idrettskrets ble både overrasket og rørt da han fikk prisen av kong Harald under en audiens på Slottet.

Simonsen har vært trener for svømming og fotball i en årrekke og får prisen for sin innsats for idrett og frivillighet gjennom 50 år.

– Jeg er ydmyk og stolt, sa han i sin takketale.

Brit Eirin Tungeland fra Os Turnforening ble Årets ildsjel under den forrige Idrettsgallaen.

Finn-Magne Simonsen hadde mange å takke etter at han vant prisen Årets ildsje på Idrettsgallaen.

Finn-Magne Simonsen hadde mange å takke etter at han vant prisen Årets ildsje på Idrettsgallaen.

Årets hederspris: Rune Andersen

Rune Andersen - tidligere spesialrådgiver for Antidoping Norge og fortsatt aktiv dopingjeger - mottok årets hederspris på Idrettsgallaen.

Rune Andersen - tidligere spesialrådgiver for Antidoping Norge og fortsatt aktiv dopingjeger - mottok årets hederspris på Idrettsgallaen.

Dopingjegeren Rune Andersen tildeles prisen for sitt mangeårige arbeid i antidopingarbeidet. Prisen ble delt ut av statsminister Erna Solberg. I fjor var det Suzann Pettersen som fikk denne prisen.

– Juryen mener at årets prisvinner er den enkeltpersonen i verden som har betydd mest for arbeidet mot doping, heter det i juryens begrunnelse, som ble lest opp av statsministeren.

Andersen startet som dopingkontrollør på frivillig basis, før han ble ansatt i idrettsforbundet med ansvar for antidopingarbeide. Han var en av nøkkelpersonene i oppbyggingen av Verdens antidopingbyrå (Wada) og Wada-koden.

– Jeg synes det er veldig flott at antidoping-arbeidet blir verdsatt. Vi kan vel si at antidopingarbeidet nå har kommet på pallen, sa Andersen i sin takketale.

Siste nytt

  • City herjet mot Brigthon - Foden hylles etter måldobbel

    Phil Foden storspilte og stjal showet da Manchester City vant 4-0 borte mot Brighton i Premier League.

    Etter storseieren uten Erling Braut Haaland skiller det bare ett poeng opp til serieleder Arsenal, som har én kamp mer spilt. Søndag gjester Pep Guardiolas menn Nottingham Forest.

    Oscar Bobb ble sittende på benken hele kampen.

    City fikk en fantastisk start på kampen da Kevin De Bruyne stanget et innlegg fra Kyle Walker rett i krysset etter bare 17 minutter.

    Ni minutter senere doblet Phil Foden gjestenes ledelse da han slo et frispark via muren og i mål.

    Briten var imidlertid ikke ferdig der. Med ti minutter igjen av omgangen satte han inn sitt andre etter at Brighton rotet det til i forsvar. Bernardo Silva snappet opp ballen og spilte den til City-juvelen, som banket inn 3-0-målet.

    Det var Fodens 50. Premier League-scoring, som fikk en legende til å logge seg på:

    – Er Phil Foden årets spiller? spurte tidenes toppscorer i Premier League, Alan Shearer, på X.

    Etter hvilen fortsatt City målfesten da Julian Alvarez banket inn returen på et skudd fra Walker.

    – Dette er ordentlig stygt for Brighton, men for et signal til resten av verden og Premier League, utbrøt Viaplay-kommentator Eivind Bisgaard Sundet.

    I forkant av målet ropte også vertene på straffe etter at Pascal Gross gikk i bakken i en duell med Rodri. Dommeren vinket imidlertid spillet videre.

    – Jo, dommer. Og jo, VAR. Det er klar og tydelig straffe til Brighton, skrev Viaplay-ekspert Lars Tjærnås på X.

    Det ble også det nærmeste Brighton kom et mål, og de må dermed se seg fornøyd med 11.-plass på tabellen.

    (NTB)

    Bpk8eLb85F0
    Foto: AP
  • Botheim matchvinner etter at «Tokki» mistet hodet

    Tokmac «Tokki» Nguen mistet de siste sju minuttene av storkampen mellom Djurgården og Malmö etter at han fikk rødt kort. Så ble Erik Botheim helten på overtid.

    – Det var en kjempetøff kamp med høy temperatur. Vi visste at det var marginer som ville avgjøre det, sa Botheim til Discovery og fortsatte:

    – Det er dritdeilig. Overtidsscoring borte mot Djurgården, får man noe deiligere enn det?

    Kampen tok fyr i sluttminuttene med en nordmann på hvert sitt lag i hovedrollene.

    I 82. spilleminutt på stillingen 0-0 var Nguen på vei gjennom, men ble stoppet av Malmö-forsvarer Derek Cornelius.

    Cornelius jublet hemningsløst over Nguen, som svarte med å løpe ned canadieren og fikk raskt det røde kortet.

    – Jeg spurte linjedommeren hvorfor jeg fikk rødt, og da sa han at jeg slo. Det er helt feil, sier Nguen ifølge TT og forklarer:

    – Det første instinktet var å jage ballen, men så sto han der. Han provoserte meg, og jeg gikk med på det.

    Det skulle vise seg å bli skjebnesvangert for vertene, for tre minutter på overtid stanget Botheim inn matchvinnerscoringen for Malmö. (NTB)

    Fotboll, Allsvenskan, Djurgården - Malmö FF
    Foto: BILDBYRÅN
  • Arne Slot: – Jeg vil til Liverpool

    Feyenoord-trener Arne Slot legger ikke skjul på ønske om å bli Jürgen Klopps etterfølger som Liverpool-manager.

    – Det er ingen hemmelighet at jeg vil til Liverpool, iser Slot til ESPN like før Feyenoords kamp mot Go Ahead Eagles torsdag kveld.

    – Feyenoord og Liverpool er i forhandlingssamtaler. Jeg venter på hva som kommer ut av det. Jeg er selvskikker, og venter på at klubbene skal komme til enighet, fortsetter Slot.

    Nederlenderen har de siste dagene blitt sterkt koblet til Liverpool-jobben når Klopp forsvinner etter sesongen.

    Den nederlandkse storavisen De Telegraaf har skrevet at Feyenoord kan kreve opptil 15 millioner euro for Slot, som har en kontrakt med klubben som går ut sommeren 2026.

    Liverpool-kaptein Virgil van Dijk har snakket varmt om landsmannen som en potensiel manager.

    – Jeg synes han spiller på en måte og med en sånn filosofi at han kunne vært Liverpool-manager. Vi får se. Neste år kan vi fokusere på det, sa van Dijk til nederlandske Viaplay onsdag.

    Arne Slot
    Foto: Russell Cheyne / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal