Hopp til innhold

Russisk langrennsløper dopingutestengt

Den russiske lagrennsløperen Nikolaj Pankratov er utestengt i to år for brudd på dopingreglementet.

Nikolay Pankratov

Nikolay Pankratov etter at han vant 30 km jaktstart Canmore 2008.

Foto: Jeff McIntosh / AP

Han er ikke tatt for å ha brukt ulovlige stoffer, men for å være i besittelse av stoffet Actovegi og med utstyr for å injisere stoffet, bekrefter det russiske skiforbundet tirsdag.

28-åringen ble stoppet av sveitsiske tollere i september og det ble da avslørt at han hadde ting i bagasjen som ikke burde ha vært der.

Les: Russisk langrennsløper tatt med dopingutstyr

Fra kalveblod

Actovegin, som framstilles av kalveblod, er i seg selv ikke forbudt. Intravenøs bruk av stoffet regnes likevel som en forbudt metode, og Pankratov ble dømt på indisier selv om han ikke har avgitt noen positiv prøve.

- Stoffet skal bedre eller øke effekten av bloddoping, og i tillegg skal det ha en effekt som går ut på å lege belastningsskader raskere, sa leder av Det internasjonale skiforbundets medisinske komitee, Inggard Lereim til NRK da saken ble avslørt.

Trente i Norge

Pankratov er ikke på Russlands landslag, men 28-åringen har vært det tidligere. Han har nesten 100 verdenscupstarter og har vært på seierspallen i verdenscuprenn 10 ganger. Han deltok i Vancouver-OL og har to VM-medaljer i stafett.

Pankratov trente i Norge i august og skal ha blitt stoppet på vei inn i Sveits i september.

Saken er enda et tilbakeslag for russisk langrennssport, som har hatt en rekke dopingsaker. FIS har allerede bøtelagt det russiske forbundet for dopingovertredelsene og har truet med ytterligere sanksjoner ved nye saker.

Siste nytt

 • Viking-kapteinen hyller ungguttene

  Viking har fått heng på tabellteten og tok sin annen strake seier i eliteserien, og med 3-0 stoppet de formsterke HamKams videre poengfangst i mai.

  Det var Vikings to unge midtbanespillere Sondre Auklend (2) og Simen Kvia-Egeskog som scoret målene i den fortjente seieren.

  – En veldig god fotballkamp fra vår side. Vi kontrollerte det meste, og vi skapte mange gode sjanser, sa Viking-strategen Zlatko Tripic som var fornøyd med sine to unge lagkamerater.

  – Utrolig bra at det endelig løsner for dem denne sesongen. De utfordrer seg selv. Sykt gøy at de avgjør kampen i dag, sa Tripic. (NTB)

  jcpe0hQ3Nfo
  Foto: NTB
 • Brynhildsen scoret og vant seriegull

  Brøndby snublet mot AGF i den siste serierunden. Det gjorde også Ola Brynhildsens Midtjylland, men reiste seg i tide og tok et avgjørende poeng mot Silkeborg.

  Midtjylland kunne dermed juble for klubbens fjerde seriegull og det første siden 2019/20-sesongen. I tillegg til Brynhildsen er også Arne Sandstø i trenerteamet til den danske klubben. Han gikk til Midtjylland i fjor sommer etter sju år i Jerv.

  Brynhildsen utlignet til 2-2 før tidligere eliteseriekjenning Aral Simsir satte inn 3-2. Silkeborg utlignet til 3-3, men det betød ingenting ettersom Brøndby tapte 2-3 for AGF. (NTB)

  Ola Brynhildsen
  Foto: NTB
 • Odd stoppet marerittrekken

  Odd kunne endelig juble for seier da de vant 2-1 hjemme over Lillestrøm i Eliteserien søndag ettermiddag.

  Dermed endte de rekken på seks strake kamper uten seier. Sist de vant, var utrolig nok borte mot Molde 17. april. Siden det er fasiten to uavgjort og fire tap.

  Lillestrøm har på sin side vært fryktelig ustabile den siste tiden og har vunnet og tapt annenhver gang i sine seks siste kamper. Søndagens fiasko gjorde riktignok at de nå står med to strake tap.

  Klubbenes svake prestasjoner gjør at Lillestrøm ligger helt nede på 13.-plass, mens Odd har plassert seg tre hakk over på tabellen. (NTB)

  LV79lgIPF9g
  Foto: NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal