Hopp til innhold

Russisk langrennsløper dopingutestengt

Den russiske lagrennsløperen Nikolaj Pankratov er utestengt i to år for brudd på dopingreglementet.

Nikolay Pankratov

Nikolay Pankratov etter at han vant 30 km jaktstart Canmore 2008.

Foto: Jeff McIntosh / AP

Han er ikke tatt for å ha brukt ulovlige stoffer, men for å være i besittelse av stoffet Actovegi og med utstyr for å injisere stoffet, bekrefter det russiske skiforbundet tirsdag.

28-åringen ble stoppet av sveitsiske tollere i september og det ble da avslørt at han hadde ting i bagasjen som ikke burde ha vært der.

Les: Russisk langrennsløper tatt med dopingutstyr

Fra kalveblod

Actovegin, som framstilles av kalveblod, er i seg selv ikke forbudt. Intravenøs bruk av stoffet regnes likevel som en forbudt metode, og Pankratov ble dømt på indisier selv om han ikke har avgitt noen positiv prøve.

- Stoffet skal bedre eller øke effekten av bloddoping, og i tillegg skal det ha en effekt som går ut på å lege belastningsskader raskere, sa leder av Det internasjonale skiforbundets medisinske komitee, Inggard Lereim til NRK da saken ble avslørt.

Trente i Norge

Pankratov er ikke på Russlands landslag, men 28-åringen har vært det tidligere. Han har nesten 100 verdenscupstarter og har vært på seierspallen i verdenscuprenn 10 ganger. Han deltok i Vancouver-OL og har to VM-medaljer i stafett.

Pankratov trente i Norge i august og skal ha blitt stoppet på vei inn i Sveits i september.

Saken er enda et tilbakeslag for russisk langrennssport, som har hatt en rekke dopingsaker. FIS har allerede bøtelagt det russiske forbundet for dopingovertredelsene og har truet med ytterligere sanksjoner ved nye saker.

Siste nytt

 • Barcelona herjet med Sevilla

  Barcelonas stjernegalleri slet i én omgang, men en forrykende forestilling etter pause ga 3-0-seier mot Sevilla i spansk fotball søndag.

  Annen omgang hjemme på Camp Nou ble et fyrverkeri signert Barcelona-spillerne.

  Jordi Alba slo an tonen med sin 1-0-scoring etter 58 minutters spill. Målet kom etter gnistrende angrepsspill.

  Deretter inntok brasilianske Raphinha hovedrollen. Først slo han den målgivende pasningen da Gavi enkelt kunne spasere inn 2-0. Deretter satte han selv inn 3-0 etter å ha blitt framspilt av Jordi Alba. (NTB)

  Spain Soccer La Liga
  Foto: Joan Monfort / AP
 • Maanum og Arsenal snublet – godt nytt for Reitens Chelsea

  Frida Maanum og Arsenal måtte nøye seg med 0-0 og ett poeng mot West Ham i den engelske superligaen for kvinner søndag.

  Poengtapet betyr at det ble en meget god for Guro Reiten og Chelsea, som slo Tottenham 3-2 tidligere på dagen. Reiten ble matchvinner.

  Chelsea topper nå tabellen og har to poengs luke til Manchester United. United måtte også nøye seg med 0-0 og ett poeng i sin kamp mot Everton søndag.

  Arsenal er tabelltreer, men har fem poeng opp til ledende Chelsea. Frida Maanum og lagvenninnene har samtidig en kamp til gode.

  Arsenal førte kampen mot West Ham, og Maanum kom til flere gode sjanser. Mål ble det imidlertid ikke. (NTB)

  FA Women's League Cup - Quarter Final - Arsenal v Aston Villa
  Foto: MATTHEW CHILDS / Reuters
 • Sandvolleyball: Mol og Sørum til topps i Doha – vant naboduell i finalen

  Sandvolleyballduoen Anders Mol og Christian Sørum vant finalen i verdenstourturneringen i Doha. I finalen ble svenske David Åhman og Jonatan Hellvig slått.

  Den norske duoen tok sin første triumf i 2023-sesongens første turnering med settsifrene 21-19, 21-19.

  De to finalelagene møttes også tidligere i turneringen. Da var det også Mol/Sørum som vant bataljen, den gang etter tre sett.

  De svenske ungguttene startet godt og ledet tidvis med 3-4 poeng i første sett søndag. Nordmennene hentet seg likevel inn og utlignet til 13-13. Deretter sendte en god blokk av Mol den norske duoen i føringen for første gang i kampen. Settet ble senere vunnet 21-19.

  I det andre settet kom Mol og Sørum bedre i gang og var i føringen hele veien.

  Den svenske duoen slo Mol/Sørum i fjorårets EM-semifinale og vant senere mesterskapet. Da hadde nordmennene vunnet europamesterskapet de fire foregående årene.

  Forrige helg avsluttet Mol og Sørum den koronautsatte 2022-sesongen med triumf i verdenstourfinalen. Den turneringen ble også spilt i Doha. (NTB)

  EM Sandvolley München 2022
  Foto: Lise Åserud / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sport
Spiller nå
Norsk-svensk «smørekonflikt» i skiskytter-sirkuset: – Over grensen 01:29
Neste