Hopp til innhold

NFF tapte kampen om mesterligafinale: – Et nederlag

I flere måneder har Norges Fotballforbund jobbet for å få en mesterligafinale til Norge. Mandag fikk de beskjeden om at Uefa har avvist søknaden.

-

SKUFFET: Konkurransedirektør i NFF, Nils Fisketjønn, fikk mandag beskjeden om at det ikke blir en mesterligafinale på Ullevaal stadion i 2022/23.

Foto: NTB / SCANPIX

– Vi hadde et berettiget håp om 2023. Det er et nederlag, det syns jeg, sier konkurransedirektør i NFF, Nils Fisketjønn, til NRK.

Fisketjønn har sammen med en prosjektgruppe i NFF jobbet for å få en kvinnelig mesterligafinale på Ullevaal stadion i 2022 eller 2023.

I fjor høst sendte NFF en søknad som i utgangspunktet var rettet mot finalen i 2023.

– Vi hadde ikke et stort håp om 2022, ettersom finalen spilles i Göteborg i 2021. Men at den gikk til Nederland i 2023 var mer overraskende, forteller Fisketjønn.

Mandag ettermiddag ble det klart at finalene legges til italienske Torino i 2022, og nederlandske Eindhoven i 2023.

Laster Twitter-innhold

NFF har ennå ikke fått begrunnelsen fra Uefa om hvorfor de ikke fikk finalen.

– Det var en skuffende beskjed å få. Vi får be Uefa om en evaluering for å finne ut hvorfor vi ikke nådde opp, sier Fisketjønn.

– Må finne ut hvorfor

I 2016 ble den europeiske supercupfinalen arrangert i Trondheim på Lerkendal. Det er oppgjøret mellom vinnerne av mesterligaen og europaligaen.

Fisketjønn var selv involvert i den søknadsprosessen, og bekrefter at et høyt kostnadsnivå var noe Uefa tok opp den gangen.

Men han ønsker ikke å spekulere i om dette har vært en del av Uefas avgjørelse denne gangen.

– Om kostnadene kan ha hatt innvirkning nå, er umulig å vite per i dag. Dette må vi prøve å finne ut av i dagene og ukene som kommer, sier han.

-

LERKENDAL-FEST: Det blir ikke lignende scener på Ullevaal stadion i 2022/23. Her feirer Real Madrid da de vant 3–2 over Sevilla i supercupfinalen på Lerkendal i 2016.

Foto: Jonathan Nackstrand / AFP

Fisketjønn forteller at Uefa har faste satser på hva de gir ut til arrangører for å dekke kostnader.

– Kan det ha vært et problem at kostnadene i et land som Norge kan overskride disse faste satsene Uefa har?

– Til det kan jeg på et generelt grunnlag si at vi opplever diskusjoner med Uefa rundt kostnader, blant annet rundt tiltak på aldersbestemte lag. Vi lever i et høykostnadsland, det gjør vi, forteller han.

Uefa var positiv

I søknadsprosessen har Fisketjønn og en utvalgt gruppe hatt flere møter med byrådet og lagt konkrete planer for hva de ønsket å få til med arrangementet.

Der var det to spesifikke fokus, ifølge Fisketjønn:

Det ene var utvikling i kvinnefotballen, spesielt med fokus på de østlige delene av Oslo.

Det andre var et miljøtiltak. Fisketjønn forteller at NFF hadde en «hårete» ambisjon om at det skulle bli et karbonnøytralt arrangement.

– Det siste vet vi at enkelte i Uefa syns var en positiv og flott målsetting, så da må det åpenbart være andre deler av søknaden som ikke var bra nok.

FILE PHOTO: Women's Champions League Final - Olympique Lyonnais vs VfL Wolfsburg

MESTERLIGA-PROFIL: Ada Hegerberg har vunnet mesterligaen med Lyon flere ganger. Her i 2018.

Foto: Gleb Garanich / Reuters

Fisketjønn utelukker ikke at NFF kommer til å prøve å søke på nytt.

– Vi får prøve å finne ut hvor søknaden er sterk og svak, og så ta en ny vurdering på det.

– Hvordan har denne dagen vært for dere som har jobbet med dette?

– Nå er vi så fullt opp med koronavirus og andre ting, så vi har ikke rukket å informere alle enda, men det er klart dette er skuffende, forteller han.

Sportsnyheter

Siste nytt

  • De Ligt, Musiala og Dier tilbake i trening før returkampen i Madrid

    Bayern München-trioen Matthijs de Ligt, Jamal Musiala og Eric Dier var alle med på tirsdagens trening før onsdagens Champions League-semifinale mot Real Madrid.

    De Ligt gikk glipp av den første kampen grunnet kneproblemer, og erstatteren Kim Min-jae har fått skylden for begge målene Bayern München slapp inn i 2-2-kampen.

    Bayern-trener Thomas Tuchel sa på tirsdagens pressekonferanse at Dier og De Ligt ligger an til å starte returkampen i Spania.

    – De fortjener å fortsette å spille sammen. Matthijs har fått grønt lys, sa Tuchel.

    Musiala
    Foto: CHRISTOF STACHE / AFP
  • McDavid, MacKinnon eller Kutsjerov blir årets spiller i NHL

    Connor McDavid, Nathan MacKinnon og Nikita Kutsjerov er årets finalister i kampen om å vinne Hart-trofeet som årets spiller i NHL.

    Hart-trofeet gis årlig til spilleren som i en avstemning blant medlemmene i ishockeyjournalistenes forening utpekes som den mest verdifulle for sitt lag.

    McDavid vant Hart-trofeet for tredje gang i fjor og kan slutte seg til Wayne Gretzky (9), Gordie Howe (6) og Eddie Shore (4) som en av spillerne med minst fire. Edmonton Oilers-kapteinen kan også bli den første som vinner to år på rad siden Alex Ovetsjkin i 2008 og 2009.

    6bI-ZE7PPAY
    Foto: AP
  • Nominert til årets manager – fikk sparken

    Liam Rosenior var en av tre nominerte til prisen for årets manager i engelsk mesterskapsserie. Tirsdag fikk han sparken i Hull.

    39-åringen ble i november 2022 hentet til trenerjobben i klubben han hadde spilt for i fem år av sin aktive karriere. Han berget laget fra nedrykk, og sist sesong gjorde Hull det så bra at han i desember fikk en ny og forbedret kontrakt med gyldighet til 2026.

    Han ble også nominert til prisen som sesongens manager sammen med Kieran McKenna (Ipswich, som vant) og Daniel Farke (Leeds), men Hull gikk så vidt glipp av opprykkssluttspill. Med bare en seier på de fire siste kampene endte laget på 7.-plass, tre poeng bak Norwich på den viktige 6.-plassen.

    – Dette er den vanskeligste avgjørelsen jeg har truffet som styreleder i denne klubben. Jeg må se bort fra personlige følelser og treffe avgjørelser med klubbens langsiktige visjoner i sentrum, sier klubbens tyrkiske eier Acun Ilicali til Hulls nettsted.

    – Det er ingen tvil om at vi har hatt framgang under Liam, og han vil alltid være en del av denne familien. Likevel er det blitt tydelig at vi har ulike visjoner for klubbens framtid, og jeg føler at tiden er inne for å gjøre en endring.

    (©NTB)

    dfClLXF5MRI
    Foto: AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal