Nær kjempeskalp – etter kampen fikk to norske spillere ros av van Gaal

ULLEVAAL STADION (NRK): Erling Braut Haaland (21) scoret og var involvert i det meste mot Virgil van Dijk og Nederland onsdag kveld, men seieren uteble. Likevel lever Norges VM-håp for fullt.

o7FgEcqnBw8

Det endte til slutt 1-1 på Ullevaal mellom Norge og Nederland i onsdagens VM-kvalifiseringskamp.

Haaland hadde en like stor påvirkning på kampen som mange spådde på forhånd. Etter 90 minutter hadde spissen rukket å både score Norges mål, skyte i stolpen og bomme alene med Nederland-keeper Justin Bijlow.

Dermed ble det «kun» ett poeng mot et godt Nederland-lag.

– Vi vet at vi møter et av de beste landslagene i verden. Vi hadde en plan og vi fulgte den bra sammen. Jeg syns ikke dette var så ille, sier Haaland selv til TV 2 etter kampen.

qGr74Sa5dxg

Louis van Gaal roser Haaland og Ødegaard.

Foto: Stian Lysberg Solum / NTB

Van Gaal trekker frem to norske

Nederlands profilerte manager Louis van Gaal lot seg imponere av motstanden Norge bød på onsdag kveld.

Før kamp fanget TV-bildene at han hilste på én norsk spiller i tunnelen, og du gjettet riktig, det var en jærbu.

– Norge har en fantastisk angrepsspiller i Haaland og en fantastisk pasningsspiller i Martin Ødegaard. Det er vanskelig å forsvare seg mot Haaland, men han fikk heldigvis bare to muligheter, sier van Gaal.

Om duellen mellom Haaland og Virgil van Dijk sier han:

– Jeg syns van Dijk spilte veldig bra. Han har kommet tilbake fra en lang skade, men spiller som han gjør i dag, det er fantastisk. Jeg syns Stefan de Wrij var den beste spilleren på banen, han spilte også en del mot Haaland.

– Heltemodig innsats

Landslagssjef Ståle Solbakken var stolt av egne gutter etter 1-1-kampen.

– En heltemodig innsats og bra gjennomført. Jeg tror gutta sitter med en god følelse, for vi skaper sjanser og må ikke bare forsvare oss hele tiden, sier Solbakken til TV 2 etter kampen.

Han mener Norge spilte mot et lag som er «veldig gode med ballen og som kan straffe deg når som helst».

– Men vi har våre muligheter, vi også. Blir det stolpe inn for Erling (i stedet for stolpe ut), da det er 20 minutter igjen, da tror jeg blir det vanskelig for dem, sier han.

Football, FIFA World Cup Qualifier, Norway - Netherlands

Erling Braut Haaland scoret mot Nederland, men måtte flere ganger bite i det sure eplet etter forspilte kjempesjanser.

Foto: JON OLAV NESVOLD / BILDBYRÅN

Norge kan, til tross for at seieren uteble, være godt fornøyd med onsdagens prestasjon. Det hadde ikke vært ufortjent om de tre poengene ble igjen i Oslo.

– Et stort steg i riktig retning sammenlignet med de andre kampene under Ståle Solbakken, sa TV 2-ekspert Jesper Mathisen mot slutten av kampen.

Solbakken selv var opptatt av at Norge fortsatt kan bli bedre, og han trakk særlig frem to ting rett etter kampslutt:

– Vi må bli bedre på å hvile med ballen høyere opp i banen slik at vi tar lufta ut av kampen med ball noen ganger, vi blir litt stressa i noen faser og spiller oss inn i dumme situasjoner. Og vi må være råere i begge boksene, det sier jo alle trenere, men det må vi, sier han.

Med i VM-kampen

Norge står nå med syv poeng på de fire første gruppespillskampene, like mange som onsdagens motstander Nederland.

Tyrkia spilte på sin side 2-2 mot Montenegro onsdag kveld, noe begge lagene på Ullevaal trolig er svært fornøyde med.

Håpet om deltakelse i Qatar-VM i november og desember neste år lever dermed videre.

Norge (7 poeng), Nederland (7 poeng), Montenegro (7 poeng) og Tyrkia (8 poeng) danner grunnlaget for en svært åpen og jevn gruppe.

Hisset seg opp

Ståle Solbakken var både glad og litt sint etter kampen. Til TV 2 hisset han seg igjen opp mot norske myndigheter som bare tillot 7000 tilskuere mot Nederland.

– Det er kanskje den beste landskampen på noen år. Den entusiasmen og gløden vi viser, og det må jeg også ta med, for det irriterer meg. Vi spiller mot Tyrkia, kommer under 0-1, og da er det 30 pensjonister bak oss (kampen ble spilt uten tilskuere på nøytral bane). Det mener jeg er en sportslig skjevfordeling. Det skyldes idrettspolitikken her i Norge, det må jeg få si. Vi får 7000 her. Vi vet vi kommer til å spille i en katedral borte mot Tyrkia og Nederland. Det som skjer i dag syns jeg er et selvmål, sier en oppgitt landslagssjef.

– Jeg har vært landslagssjef i ett år, dette er første gang jeg er her (på Ullevaal), la han til.

På pressekonferansen fikk Solbakken også spørsmål om det da er riktig å tolke han som at han ønsker et regjeringsskifte før de neste hjemmekampene.

– Det er helt korrekt, svarte Solbakken.

Solbakken fikk også spørsmål om hva hans ønske til myndighetene var for de neste kampene:

– Nei, det vet jeg ikke. Det får vi ikke gjort noe med. Vi får ikke prate mer politikk nå.

Football, FIFA World Cup Qualifier, Norway - Netherlands

Norge spilte uavgjort mot Nederland. Det var Solbakken og Haaland greit fornøyd med.

Foto: JON OLAV NESVOLD / BILDBYRÅN

Selve kampen åpnet fartsfylt og med sjanser til begge lag. Haaland ble spilt fri tidlig og kom stormende alene gjennom, men fra skrått hold bommet spissen på innlegget da Norge hadde flere spillere foran mål.

Minuttet senere var Cody Gakpo nær å sende gjestene i ledelsen da han steg til værs og headet mot mål fra kort hold, men André Hansen reddet fint.

Haaland i fokus

Et kvarter ut i kampen var Haaland på ferde igjen. En glimrende pasning fra Holmgren Pedersen sendte Jens Petter Hauge fri på venstresiden. Han spilte gjennom Haaland med en nydelig vektet stikker, og Haaland parkerte van Dijk før han fikk avsluttet i full sprint. Dessverre for Norge reddet Nederlands keeper avslutningen fra den norske superstjernen.

Men det tok ikke lenge før Haaland og Norge kunne slippe jubelen løs. Et godt norsk press etter en dødball førte til at Stefan Strandberg brøt og kunne lempe ballen inn i feltet. Der klarte Haaland, på imponerende vis, å riste seg løs og få sendt ballen mot mål, godt hjulpet av en takling fra van Dijk. Dermed sto det 1-0 til Norge.

Football, FIFA World Cup Qualifier, Norway - Netherlands

TOK FØRINGEN: Norge kunne juble etter Erling Braut Haalands 1-0-scoring.

Foto: VEGARD WIVESTAD GRØTT / BILDBYRÅN

Mens Haaland og lagkameratene feiret, spurtet en svært aktiv Ståle Solbakken rett bort spillerne og ga beskjeder. Først til Morten Thorsby og Martin Ødegaard før flere spillere samlet seg rundt ham.

Utlignet

Norge hadde god kontroll på et stadig mer og mer frustrert Nederland-lag, men ti minutter før pause glapp det for det norske forsvaret.

Georginio Wijnaldum ble spilt nydelig fri av Steven Berghuis og slo ballen videre inn i feltet. Der bommet Andreas Hanche-Olsen på klareringen og ballen gikk heller videre til Davy Klaassen. Fra kloss hold satte han enkelt inn 1-1 for gjestene.

Andre omgang startet med et heltent Norge som hadde god kontroll på nederlenderne. 20 minutter etter hvilen holdt det på å betale seg i en ny scoring.

Martin Ødegaard ble spilt fri mellomrommet og førte ballen fremover før han slapp en perfekt pasning til Haaland. Spissen gjorde alt rett, men marginene var ikke på Norges side da avslutningen traff innsiden av stolpen og ut.

Fire minutter på overtid var Nederland nær seieren, men ballen endte i stolpen.

Dermed endte det til slutt 1-1.

Football, FIFA World Cup Qualifier, Norway - Netherlands

Ståle Solbakken med et frustrert brøl underveis i kampen mot Nederland.

Foto: VEGARD WIVESTAD GRØTT / BILDBYRÅN

Solbakken vraket Ajer

Solbakken overrasket i laguttaket til onsdagens kamp. Gent-spiller Andreas Hanche-Olsen (24) startet på bekostning av Kristoffer Ajer og spilte bare sin fjerde landskamp for Norge. I tillegg fikk Marcus Holmgren Pedersen (21) sin A-landslagsdebut på høyreback.

Overfor TV 2 før kampstart begrunnet han Ajer-vrakingen slik:

– Det er fordi vi tror Stefan (Strandberg) og Hanche kan gjøre en god jobb sammen, de spiller og tenker veldig likt. Det er magefølelsen min, vi tror de er stopperparet som kan gjøre det best i dag, men Kristoffer har selvfølgelig vært aktuell, sa Solbakken.

Det norske landslaget markerte nok en gang mot menneskerettighetsbrudd i Qatar før VM-kvalifiseringskampen mot Nederland onsdag kveld. Les mer om det her.

VM-kvalifiseringen fortsetter nå med kamper mot Latvia 4. september (borte) og Gibraltar 7. september (hjemme).

Siste nytt

 • Akershus har tillit til skistyret

  Styremedlem Dag Helland-Hansen i Akershus skikrets bekreftar overfor NRK at dei ikkje vil komme med eit mistillitsforslag mot det sittande skistyret.

  Det blei klart i et styremøte i kveld. Dei vil heller presentere eitt forslag til løysing, som vil bli diskutert på kretsledermøte førstkommande helg.

  – Denne løysinga vil bli presentert før kretsledermøte. Vi meiner at denne løysinga vil vere betre enn eitt mistillitsforslag, skriv Akershus skikrets i ein utsegn.

  Røste og Bråthen
 • Etterlengtet Barcelona-seier

  Barcelona slo Dynamo Kiev 1-0 etter en scoring av Gerard Piqué i første omgang. Det var en mildt sagt etterlengtet seier, etter at det spanske storlaget hadde tapt de to første kampene i årets mesterliga.

  yzYC5GH0y5Q
  Foto: JOSEP LAGO / AFP
 • Elverum vant i mesterligaen

  Elverum har fått fart på poengplukkingen i mesterligaen i håndball. Tirsdag ble Zagreb slått 30-25 foran et entusiastisk hjemmepublikum, melder NTB. Elverum fulgte dermed opp bragdseieren borte mot ungarske Szeged forrige uke.

  N
  Foto: Stian Lysberg Solum / Stian Lysberg Solum

Sendeplan

Kl. Program Kanal