Hopp til innhold

Nå hylles Frankrikes «usynlige» VM-helt

Den defensive midtbanespilleren stjeler ikke overskriftene. Men N'golo Kanté får fortjent hyllest etter at VM-gullet havnet i Frankrike.

N'Golo Kanté med VM-troféet

GULLVINNER: Ngolo Kanté poserer med VM-troféet etter 4-2-seieren mot Kroatia.

Foto: FRANCK FIFE / AFP

Ngolo Kanté er et navn fotballverden har blitt kjent med de siste fire årene. Den 27 år gamle defensive midtbanespilleren spilte i fransk andredivisjon i 2014, og har vokst seg til å bli en viktig brikke i det franske landslaget på få år.

– Han er en utrolig bra balansespiller, som er viktig å ha. Frankrike er et lag med mange offensive hoder, og da er det viktig å ha en ryddegutt bak der, sier NRKs fotballekspert Morten Skjønsberg.

– Teller som to midtbanespillere

Overskriftene har stort sett tilhørt de offensive spillerne på Frankrike, som Kylian Mbappé og Antoine Griezmann, men for at de skulle skinne har Kanté vært svært viktig.

Kanté får gult kort

KORT: Ngolo Kanté fikk sitt andre gule i mesterskapet, mot Kroatia i finalen.

Foto: JEWEL SAMAD / AFP

– Med Kanté får de andre midtbanespillerne frihet til å tenke offensivt. De tørr kanskje å ta det ene offensive løpet ekstra, for de vet at han rydder opp, sier Skjønsberg.

Den fotrappe midtbanespilleren høster også lovord fra den mestscorende engelske landslagsspilleren, Gary Lineker.

– Med Kanté spiller Frankrike med 12 mann. Han teller som to midtbanespillere, for han er overalt, fortalte Lineker til L'Equipe før finalen.

Det er lett å spre lovordene til de magiske enkeltprestasjonene som offensive spillere bidrar med, men mange mener at N'Golo Kanté fortjener enda mer hyllest.

Laster Twitter-innhold
Laster Twitter-innhold
Laster Twitter-innhold

Tallenes tale

Og tallene rundt den lille midtbanespilleren er ganske klare. Han har brutt spillet flest ganger i turneringen med sine 20 avskjæringer, og han har også flest taklinger i mesterskapet, med 15 taklinger.

Om man ser på de samme statistikkene per 90 minutter, der alle spillerne må ha spilt 180 minutter (tilsvarende to fulle kamper), er det også imponerende tall. På avskjæringer har han i snitt 3 per kamp, mens han har 2,3 taklinger, noe som holder til 4. best i mesterskapet på begge to.

Når han i tillegg har blokkert flest pasninger (11), så viser det at som defensiv midtbanespiller, så har han vært uvurderlig for Didier Deschamps mannskap. Det til tross for hans kun 168cm på strømpelesten.

Laster Twitter-innhold

Beskjeden stjerne

Ngolo Kanté har nå vunnet Premier League to ganger på tre år, i tillegg til FA Cupen og VM. Han har vunnet mye på de årene etter han forlot Caen i 2015, men personligheten ser ut til å være den samme.

Laster Twitter-innhold

Han er beskjeden og tar liten plass i sosiale situasjoner, og man ser stadig videoer der han virker ukomfortabel når kameraene er pekt mot han. Likevel er han en av de eneste som stopper for å snakke med pressen hver eneste gang, er høflig og tar seg god tid.

At han tilsynelatende alltid smiler, gjør det også vanskelig å mislike verdensmesteren.

Laster Twitter-innhold

– Han får kanskje ikke de store overskriftene. Man blir utsatt for rampelys når han er så god. Jeg synes han takler det bra og kommer bra ut av det, sier Skjønsberg.

Sportsnyheter

Norge

Hegerberg med emosjonell pride-feiring: – Handler om å stå sammen og vise kjærlighet

Ada Hegerberg (26) løftet det regnbuefargede kapteinsbindet mot himmelen etter 1-0-scoringen på Ullevaal.

Siste nytt

 • Malin Eriksen norsk mester i sykling – klubbduo utklasset proffene

  Malin Eriksen (CK Victoria) ble norsk mester i landeveisritt i Skogn søndag. Hun var fullstendig overlegen i spurten mot Vibeke Lystad (Ringerike), som tok sølvmedaljen.

  Ingen av de to sykler til vanlig for profflag. Beste proffrytter ble Coops Mari Hole Mohr som vant spurten i hovedfeltet. De krysset målstreken over to minutt etter Eriksen.

 • Dansk tennissensasjon åpner opp om drapstrusler og hatmeldinger

  Danske Holger Rune sier han mottar drøssevis av drapstrusler og hatmeldinger i sosiale medier når han spiller. Tennisstjernen sier han ikke blir påvirket.

  Stortalentet på 19 år har blitt et kjent navn i tennisverdenen den siste tiden, men det har også sin bakside.

  – Det er ofte kommentarer som: «Jeg vil drepe familien din» og «Jeg håper du får kreft», som kommer veltende inn i sosiale medier, sier Rune til avisen Berlinske.

  19-åringen sier likevel at han ikke dveler ved meldingene, og at han i stedet fokuserer energien sin på menneskene som støtter ham.

  – Jeg har så mange fans rundt meg som støtter meg, og det er de jeg fokuserer på. De vil det beste for meg, heldigvis. Det setter jeg pris på, sier han til avisen.

  Rune er for tiden i England, hvor han starter Wimbledon neste uke med kamp mot amerikaneren Marcos Giron i første runde.

  19-åringen er nummer 29 på verdensrankingen og nådde kvartfinalen i Roland-Garros tidligere denne måneden. Der ble han stoppet av Norges tennisess, Casper Ruud. (NTB)

  Holger Rune
  Foto: CHRISTOF STACHE / AFP
 • Bale blir lagkamerat med Chiellini i USA

  Gareth Bale forlater Real Madrid etter nesten ti år og er klar for MLS-klubben Los Angeles FC i USA.

  Det har lenge vært ryktet at waliseren er på vei til klubben. Natt til søndag bekrefter 32-åringen at Los Angeles blir hans neste stoppested.

  Ifølge ESPN er han på plass fra 1. juli og får en ettårskontrakt.

  Waliseren har vært under kontrakt med Real Madrid siden 2013. Det har resultert i 16 titler, deriblant fem mesterligatrofeer, på over 250 kamper for klubben.

  Tiden i den spanske toppklubben har også vært preget av skader, og i 2020 ble Bale utlånt til sin gamle klubb, Tottenham.

  Los Angeles har fra før signert den italienske stopperkjempen Giorgio Chiellini fra Juventus. Klubben har tatt en tittel siden den ble stiftet i 2014, og i forrige sesong kom klubben på 9.-plass i serien. (NTB)

  Spain Soccer La Liga
  Foto: Alvaro Barrientos / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Spilleliste med 43 klipp
Sport
Spiller nå
Ski-VM er endelig tilbake på NRK! 01:00
Neste