Hopp til innhold

Nå hylles Frankrikes «usynlige» VM-helt

Den defensive midtbanespilleren stjeler ikke overskriftene. Men N'golo Kanté får fortjent hyllest etter at VM-gullet havnet i Frankrike.

N'Golo Kanté med VM-troféet

GULLVINNER: Ngolo Kanté poserer med VM-troféet etter 4-2-seieren mot Kroatia.

Foto: FRANCK FIFE / AFP

Ngolo Kanté er et navn fotballverden har blitt kjent med de siste fire årene. Den 27 år gamle defensive midtbanespilleren spilte i fransk andredivisjon i 2014, og har vokst seg til å bli en viktig brikke i det franske landslaget på få år.

– Han er en utrolig bra balansespiller, som er viktig å ha. Frankrike er et lag med mange offensive hoder, og da er det viktig å ha en ryddegutt bak der, sier NRKs fotballekspert Morten Skjønsberg.

– Teller som to midtbanespillere

Overskriftene har stort sett tilhørt de offensive spillerne på Frankrike, som Kylian Mbappé og Antoine Griezmann, men for at de skulle skinne har Kanté vært svært viktig.

Kanté får gult kort

KORT: Ngolo Kanté fikk sitt andre gule i mesterskapet, mot Kroatia i finalen.

Foto: JEWEL SAMAD / AFP

– Med Kanté får de andre midtbanespillerne frihet til å tenke offensivt. De tørr kanskje å ta det ene offensive løpet ekstra, for de vet at han rydder opp, sier Skjønsberg.

Den fotrappe midtbanespilleren høster også lovord fra den mestscorende engelske landslagsspilleren, Gary Lineker.

– Med Kanté spiller Frankrike med 12 mann. Han teller som to midtbanespillere, for han er overalt, fortalte Lineker til L'Equipe før finalen.

Det er lett å spre lovordene til de magiske enkeltprestasjonene som offensive spillere bidrar med, men mange mener at N'Golo Kanté fortjener enda mer hyllest.

Laster Twitter-innhold
Laster Twitter-innhold
Laster Twitter-innhold

Tallenes tale

Og tallene rundt den lille midtbanespilleren er ganske klare. Han har brutt spillet flest ganger i turneringen med sine 20 avskjæringer, og han har også flest taklinger i mesterskapet, med 15 taklinger.

Om man ser på de samme statistikkene per 90 minutter, der alle spillerne må ha spilt 180 minutter (tilsvarende to fulle kamper), er det også imponerende tall. På avskjæringer har han i snitt 3 per kamp, mens han har 2,3 taklinger, noe som holder til 4. best i mesterskapet på begge to.

Når han i tillegg har blokkert flest pasninger (11), så viser det at som defensiv midtbanespiller, så har han vært uvurderlig for Didier Deschamps mannskap. Det til tross for hans kun 168cm på strømpelesten.

Laster Twitter-innhold

Beskjeden stjerne

Ngolo Kanté har nå vunnet Premier League to ganger på tre år, i tillegg til FA Cupen og VM. Han har vunnet mye på de årene etter han forlot Caen i 2015, men personligheten ser ut til å være den samme.

Laster Twitter-innhold

Han er beskjeden og tar liten plass i sosiale situasjoner, og man ser stadig videoer der han virker ukomfortabel når kameraene er pekt mot han. Likevel er han en av de eneste som stopper for å snakke med pressen hver eneste gang, er høflig og tar seg god tid.

At han tilsynelatende alltid smiler, gjør det også vanskelig å mislike verdensmesteren.

Laster Twitter-innhold

– Han får kanskje ikke de store overskriftene. Man blir utsatt for rampelys når han er så god. Jeg synes han takler det bra og kommer bra ut av det, sier Skjønsberg.

Siste nytt

 • Gulliksen bekrefter at han trolig er ferdig i Bodø/Glimt: – Mye kan tyde på det

  Det ser ut til å bli med et halvt år og bare 23 kamper for Tobias Gulliksen i Bodø/Glimt. Han bekrefter til TV 2 at han er på vei bort fra klubben.

  20-åringen ble i august hentet til Nord-Norge fra Strømsgodset og skrev under en kontrakt ut 2027.

  Den rives trolig i stykker. TV 2 skriver at Glimt er enig med Djurgården om en overgang for 20-åringen.

  Etter torsdagens tap i serieligaen mot Ajax bekreftet Gulliksen til kanalen at det trolig ble hans siste kamp i gult.

  – Det kan tyde på det. Jeg skal etter hvert ta en medisinsk test, så får vi skje hva som skjer etter det. Det er noe som kjennes rett for meg, sa han til TV 2.

  Gulliksen debuterte for Godsets A-lag i 2019/20-sesongen og ble etter hvert en viktig spiller for klubben fra hjembyen Drammen.

  I Djurgården blir Gulliksen i så fall lagkamerat med Gustav Wikheim. Han får også noen måneder på lag sammen med stortalentet Lucas Bergvall (18), som til sommeren slutter seg til Premier League-klubben Tottenham.

  (©NTB)

  tobias gulliksen
  Foto: NTB
 • Storhamar sikret seriemesterskapet med storseier – knuste Comet 10–0

  Storhamar tok sitt niende seriemesterskap i ishockey da laget slo tabelljumbo Comet fra Halden med 10–0 foran godt besatte tribuner.

  Storhamar satset på å fylle Hamar OL-amfi med 5721 publikummere slik at det var nesten «mætt fjøs» da det niende seriemesterskapet ble sikret. Det var likevel et stykke til publikumsrekorden på godt over 7300 frammøtte.

  Det skilte 93 poeng mellom de to lagene før kampen og hjemmelaget var mer enn store favoritter. Andreas Martinsen satte tidlig standarden da han scoret 1–0 før det var gått to minutter. Kort etter hadde Kenneth Pappalardo økt til 2–0 på en styring. Sverre Rønningen økte til 3–0 før det var gått ti minutter.

  Maxime Trepanier økte til 4–0 etter at Comet hadde hatt en puck som stoppet på målstreken før en Storhamar-spiller fikk slått den unna. Mål fra Jacob Berglund og Marcus Bryhnisvven ble til 5–0 og 6–0. Kapteinen selv Patrick Thoresen satte 7–0 i midtperioden.

  Canadiske Trepanier økte til 8–0 i sisteperiode med sitt annet mål for kvelden. Berglund stoppet også på to mål til 9–0 før Andreas Dahl ordnet 10–0 og tosifret.

  Seieren var lagets 25. strake seier.

  (©NTB)

  Storhamar
  Foto: Beate Oma Dahle / NTB
 • Dagbladet: Ny hopptopp melder avgang

  Hoppernes markedsansvarlig, Arne Åbråten, slutter i jobben om kort tid. Dermed mister hopperne nok en leder.

  Det skriver Dagbladet.

  – Jeg slutter seinest 30. april, sier Årbråten til avisa.

  Kontrakten hans utløper 30. april 2024 og han har ikke ønsket å forlenge kontrakten.

  – Jeg har heller ikke fått signaler fra Skiforbundet om at de ønsker det, så her er partene veldig enig, forklarer Åbråten.

  Avgangen føyer seg inn i rekken av hopp-exiter.

  Clas Brede Bråthen sa også opp jobben som sportssjef for en drøy måned siden. Etter planen skal han gi seg etter sesongen.

  Det har også stormet rundt hopptrener Alexander Stöckl den siste tiden. Hopperne har uttrykt sin misnøye med treneren og et ønske om et nytt lederteam før VM i Trondheim til neste år.

  Arne Årbråten
  Foto: NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal