Nå «shower» alle som Bolt

Det har aldri vært mer sirkus i friidrettssirkuset, og Usain Bolt mener han er grunnen. – Folk idoliserer meg, sier tidenes raskeste mann til NRK.

Video ff6f62c4-e0b7-4719-8654-1c9293c206b5.jpg

Se video: Showmannen Usain Bolt.

 • Se NRKs sending fra Bislett games direkte i nett-TV fra 19.45 torsdag. Usain Bolt løper ca. klokken 21.47.

– Har Jays også begynt med disse Bolt-taktene? Har det blitt sånn at alle gjør det plutselig? sier NRKs ekspertkommentator Steinar Hoen.

Datoen er 16. mai 2009, og Jaysuma Saidy Ndure leker med kameraet under verdensmesterskapet i Berlin.

Sekunder senere slikker Usain Bolt seg på fingrene og pusser på øyenbrynene mens han ser inn i kameraet.

Les også:

- Dette er show

Opptrinnet er typisk for så godt som hvert eneste internasjonale friidrettsstevne for tiden.

Utøverne tuller med publikum, leker med kameraet, og ler av det med konkurrentene etterpå.

Ta en titt på videoen over. Den gir selvfølgelig ikke noe fullstendig bilde, men kan gi et inntrykk. Friidrettssirkuset er blitt fullt av underholdere, og ingen steder mer enn blant sprinterne.

– For meg er dette et show, sier Usain Bolt til NRK.

Bolt tar æren

Han har lagt merke til forandringen. Og på ubeskjedent Bolt-vis er han ikke redd for å ta æren.

– Folk snakker mer om at man må slappe av. Du kan se at flere folk idoliserer meg og gjør små ting for å roe seg ned, sier Bolt.

Jamaicaneren har blitt kjent for å framstå som leken både før og etter løp. Ikke minst er hans positur «To Di World», hvor han peker mot himmelen, blitt kjent og etterlignet over hele verden.

Usain Bolt

Usain Bolt i sin vante positur.

Foto: OLIVIER MORIN / AFP

Bolt mener det er positivt at andre utøvere etterligner ham.

– Jeg har inspirert sporten til å ta et steg i riktig retning. Vi gjør dette for fansen, og de vil se smil på ansiktene til utøverne. De vil se smil, de vil se personlighet, og de vil se show, sier Bolt.

Hjelper på nervøsiteten

Tidligere sprinter John Ertzgaard mener det kan være svært fordelaktig å framstå avslappet i sprint.

– Jeg var ufattelig nervøs før løp, og det er nok selv Bolt også. Det beste da er å legge på et smil, sier Ertzgaard.

Tidligere i karrieren skal Bolt ha vært så nervøs før et stevne på Jamaica at han tok på seg skoene på feil bein.

Å smile og tulle før idrettsprestasjoner er ikke uvanlig. Blant annet forsøkte de norske hoppgutta seg på det samme da de smilte på bommen under VM i Holmenkollen.

Passer ikke for alle

Men taktikken passer ikke for alle.

– Alt i alt var nok jeg dessverre mer som Tyson Gay enn som Bolt. Jeg prøvde å smile og ha det gøy, men det var ikke helt meg, sier Ertzgaard.

Dennis Mitchell

Dennis Mitchell, blant annet kjent som «The Green Machine», var en av friidrettens entertainere tidlig på 90-tallet.

Foto: Johansen, Erik / Scanpix

Friidretten har opplevd klovner før, for eksempel løp Dennis Mitchell i grønne klær og kalte seg «The Green Machine». Langt vanligere har det vært med fokuserte stjerner som Carl Lewis og Linford Christie.

– Den generasjonen var mye mer hardnakka konkurrenter. Lewis og Christie hatet jo hverandre, nesten. I dag er sprinterne mye mer på talefot, og jeg tror Bolt thar vært en stor faktor i den prosessen. Det er han som har innført dette, sier Ertzgaard til NRK.

Er mer avslappet nå

I en alder der stjernene prater sammen på sosiale nettsteder og konkurrerer gjennom oppveksten, er det blitt en helt annen tone på fridrettsbanen.

Derfor ser du sjeldnere rivalerier som mellom Carl Lewis og Linford Christie, mener Bolt.

– Det tar tid før folk blir nære venner, men jeg tror folk er mer avslappet nå. Det er ikke like mye gnisninger nå, sier verdens raskeste mann til NRK.

Les mer:

Siste nytt

 • Greit utgangspunkt for Norge

  Jarl Magnus Riiber fikk ikke ut sitt beste i hoppbakken under lagkonkurransen i kombinert.

  Men lagkameratene hans leverte varene. Både Espen Bjørnstad og Jens Lurås Oftebro hoppet godt, men det var Jørgen Graabak som sto for Norges viktigste svev.

  Den olympiske mesteren fra 2014 var på forhånd Norge mest usikre kort, men leverte sitt klart beste hopp da det gjaldt som mest.

  – Det var nervepirrende. Det er en lagkonkurranse og det er mye som kunne blitt avgjort av mitt hopp. Så det var deilig å levere, sa Graabak etter sitt viktige hopp.

  Norge er 35 sekunder bak ledende Østerrike, men har bare ti sekunder opp til tøffeste utfordrer Tyskland. Dermed blir det en meget spennende langrennsdel senere i dag.

  Riiber
  Foto: Christof Stache / AFP
 • Endrer regler før sprintstafetten

  Klokka 11.00 er det duket for sprintstafett i VM for både kvinner og herrer. Dagen starter med to semifinaler hvor de ti beste fra de to finalene tar seg videre til finalen senere på dagen.

  Vanligvis har det blitt bestemt gjennom at de to beste fra hvert heat går videre, mens de seks andre i finalen kommer seg videre på tid. I dag blir det en endring på akkurat det, melder SVT.

  I dag vil fire lag fra hver semifinale gå videre, mens bare to lag går videre på tid. Grunnen er ikke overraskende det varme været. Arrangøren tror at forholdene ikke vil være identiske i begge semifinalene, og at det dermed vil være en stor fordel å gå videre på tid i den første semifinalen.

  – Vi var med på beslutningen. FIS spurte os, og vi er enige i at det er det mest rettferdige å gjøre hvis forholdene blir ulike, sier Sveriges landslagssjef Ander Byström til den svenske allmennkringkasteren.

  VM på ski 2021 i Oberstdorf. Klæbo
  Foto: Terje Pedersen / NTB
 • Hovland i tetkamp i Florida

  Viktor Hovland slo sterkt tilbake laurdag etter baksmellen i WGC-turneringa i Florida fredag, og kjempar i toppen før siste runde.

  Laurdag gjekk han på seks under par, og er ti under par samanlagt etter tre dagar. Han noterte seg for fem birdiar og ein eagle, og berre ein bogey.

  Då han var ferdig med runden, låg han på sjuandeplass, seks slag bak suverene Colin Morikawa, men berre eitt slag frå andreplassen. Men fleire av dei andre var enno ikkje ferdig med sin runde.

  Det var ei sterk oppreising frå fredag. Då låg han an til ein endå betre runde, 8 under par etter 17 hol.

  Men på det siste fekk han ein kvadruppel-bogey, fire slag under par. Før dagens runde var han nummer 17.

  Turneringa er ei World Golf Championship-turnering med 10,5 millionar dollar i premiepotten.

  Sjå resultatlista her.

  Viktor Hovland
  Foto: Mike Ehrmann / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal