Hopp til innhold

Muskler, blod og milliardsuksess – men uinteressant i Norge

Finalen forventes å få flere seere enn mesterligafinalen i fotball. Likevel er nordmenn flest uvitende om at VM i rugby avgjøres nå på lørdag.

En drøy måned inn i mesterskapet har 2.3 millioner tilskuere sett kampene. Publikumssuksessen indikerer en sport som er i full blomstring – også i Europa.

For i år arrangeres mesterskapet i England. Og selv om vertsnasjonen ble slått ut allerede i gruppespillet, har interessen for rugby aldri vært større, ifølge World Rugbys visepresident Oregan Hoskins.

Fire milliarder seere

Likevel fikk kun et knippe nordmenn med seg at New Zealand kom seirende ut av det som er rugbyens svar på El Clasico. Derimot var 82 000 tilskuere på Twickenham Stadium vitne til at Sør-Afrika kjempet med nebb og klør om den gjeve finaleplassen, men måtte gi tapt for de regjerende mesterne fra Oseania.

I finalen på lørdag venter nabolandet Australia. To lag med milelange tradisjoner fra sporten som, ifølge dansk TV 2, har trukket fire milliarder seere dette mesterskapet. Sporten som i dag spilles av omlag 7,2 millioner mennesker i 120 forskjellige land.

Haka-dans og kjendisdommer

For fansen er det gjerne de meterhøye haugene med blytunge, halvblodige menn og de knallharde taklingene som gjør rugby interessant. Men det er også en rekke underholdningselementer involvert som tar publikumsopplevelsen til et høyt nivå.

Særlig populært er New Zealands tradisjonelle Haka-dans før kamp. The All Blacks, navnet som et resultat av helesorte drakter, utfører den urfolk-inspirerte krigsdansen med høy intensitet og presisjon, og har vært et fast rituale siden 1888.

Laster Twitter-innhold

Oppmerksomheten rundt lørdagens finale angår ikke bare The All Blacks eller The Wallabies fra Australia.

Nigel Owens, finalens utnevnte dommer og kjent TV-fjes, er en publikumsmagnet i seg selv – en beryktet liten mann som er kjent for å irettesette kranglefanter og gjøre narr av europeisk fotball.

RUGBYU-WC-2015-NZL-FRA-MATCH42

POPULÆR: Dommer Nigel Owens er kjent for å ha stor respekt blant spillerne.

Foto: GABRIEL BOUYS / Afp

Kampen om den ovale ballen

Til tross for kjendisdommere, krigsdans og enorme mengder elleville tilskuere, er det til syvende og sist de 30 nådeløse spillerne på banen som gjør sporten så fascinerende.

Kampen om den uforutsigbare, ovale ballen som jaktes av 120 kilo tunge menn. 80 nervepirrende minutter med blåsesky-dømming og taklinger så harde at det gjør vondt å se på.

I USA er det den raskest voksende sporten med en økning på 14% flere spillere hvert år de siste fem årene, skriver The Spectrum.

Vet ikke hvor enormt rugby er

Tross suksessen internasjonalt, bryr nordmenn seg lite om rugbymesterskapet som til nå har spyttet inn ti milliarder kroner i den engelske økonomien.

Generalsekretær i Norges Rugbyforbund, Elisabeth Berentzen, tror mye av problemet ligger i at nordmenn er uvitende om hvor enormt rugby faktisk er.

– Etter mitt første møte med rugby tenkte jeg: "Wow. Tenk at ingen har vist meg dette før!" Og akkurat det tror jeg mange andre tenker også.

For første gang siden 1924 blir rugby en olympisk gren under lekene i Rio. Da håper Berentzen det norske folk endelig får opp øynene for sporten.

Siste nytt

  • Højlund punkterte kampen – reddet Manchester United

    Danske Rasmus Højlund avgjorde for Manchester United da han satte 4–2 mot Sheffield United etter fremspill av Bruno Fernandes.

    Portugiseren ble kampens store spiller for de rødkledde vertene.

    Han utlignet til 2-2 fra straffemerket etter en time, og 20 minutter senere knallet han inn 3–2 fra distanse.

    Før hvilen sto Fernandes også for frisparket som et par trekk senere ga Manchester Uniteds første utligning.

    Hjemmelaget dominerte banespillet tungt og kom til flere store sjanser, men gikk likevel til pause på 1-1.

    En fæl feilpasning fra vertenes keeper André Onana ga Jayden Bogle muligheten til å snappe ballen, gå på løp og score fra skrått hold.

    Ledelsen varte ikke lenge. Sju minutter senere stusset Harry Maguire inn utligningen.

    Tidlig i 2.-omgangen ble Old Trafford-publikummet rystet igjen. Ben Brereton Diaz sørget for at det sto 1-2 på lystavla etter fine Sheffield United-kombinasjoner.

    Manchester United tok seg opp til 6.-plassen med onsdagens seier. Klubben har kun vunnet to av sine åtte siste kamper i Premier League.

    Helst sist ligger Sheffield United med sine 16 poeng fra 34 kamper. Dert er ti poeng opp til riktig side av nedrykksstreken. (NTB/NRK)

    Britain Soccer Premier League
    Foto: Dave Thompson / AP
  • Skaslien og Nedregotten videre i curling-VM

    Det norske ekteparet Kristin Skaslien og Magnus Nedregotten vant sin sjette kamp på rad da Sveits ble slått 6-5 den blandede parturneringen i curling-VM.

    Tidligere onsdag slo de Italia 7-4. Dermed topper duoen gruppe A sammen med Sveits og er klar for utslagsrundene allerede før siste kamp i grunnspillet.

    Torsdag venter Spania, som ligger sist i gruppe A.

    Det gjelder å komme seg blant de tre beste i gruppen. Vinneren går direkte til semifinalen, mens to de to neste skal ut i utslagsrunde mot toer- og treerlagene fra gruppe B.

    Skaslien og Nedregotten spiller sitt første mesterskap sammen siden de tok sølv i Beijing-OL i 2022. (NTB)

    Nedregotten og Skaslien
    Foto: LILLIAN SUWANRUMPHA / AFP
  • Kolstad tok første stikk i semifinalen mot Drammen

    Kolstad gikk hardt ut på vei mot 32-26-seier over Drammen i lagenes første semifinalekamp i håndballsluttspillet.

    Seriemesteren ledet med fem mål i egen hall før DHK noterte sitt første. Bortsett fra en kort periode tidlig i 2.-omgangen ble duellen aldri spennende og Kolstad vant med seks mål.

    Semifinalen spilles i best av tre oppgjør. Kolstad kan avgjøre serien med borteseier mandag.

    Den andre semifinalen er mellom Elverum og ØIF Arendal.

    Kolstad er regjerende sluttspillmester. Inntil fjorårets finaletap hadde Elverum vunnet turneringen ni ganger på rad. (NTB)

    REMA1000-ligaen: Kolstad-Elverum 29–28.
    Foto: Ole Martin Wold / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal