Forundret over manglende hurtighetstrening

HOLMENKOLLEN (NRK): Tidligere langrennstrener Steinar Mundal ble overrasket over skiskytterjentes manglende hurtighetstrening. Nå tar han grep for å øke Norges medaljesjanser før VM på hjemmebane.

Steinar Mundal

NYE TIDER: Så lenge Steinar Mundal er trener for skiskytterjentene blir hurtighet en viktig del av treningshverdagen.

– Jeg har tatt med meg de solide mengdedagene hvor vi trener rolig i mange dager. Og så har jeg tatt med meg det vi har holdt på med i dag: Hurtighet. Det har vært mangelvare på dette laget, sier Mundal til NRK.

Det er to måneder siden han gikk fra jobben som herretrener på langrennslandslaget og ble trener for skiskytterjentene.

Åtte måneder før VM på hjemmebane er Norges beste kvinnelige skiskyttere på plass der medaljene skal deles ut - på skiskytterarenaen i Holmenkollen.

Der ble Tiril Eckhoff (25) og co. drillet i det som for skiskytterne var noe så sjeldent som en hurtighetsøkt.

– De har ikke praktisert systematisk hurtighetstrening. Jeg ble litt forundret over det, for jeg mener hurtighet er kjempeviktig med tanke på hvor mange fellesstarter det er i skiskyting, sier Mundal.

LES SAKEN: Trøbbel i VM-oppkjøringen for Bjørndalen

To økter i uken

Steinar Mundal

NY KOMPETANSE: Steinar Mundal har vært trener for langrennsherrene. Nå nyter skiskytterjentene godt av veteranens erfaring.

Foto: Anders Rove Bentsen / NRK

Treneren har derfor tatt grep og innført to hurtighetsøkter i uken. Den ene det Mundal kaller en «ordentlig økt» med oppvarming, hurtighet og nedvarming.

Den andre økten blir en langkjøring med innlagt hurtighetsdrag.

– Er dette to økter mer enn hva de har hatt før?

– Ja! Men jeg dveler ikke for mye over hva som har blitt gjort før. Det viktigste er å gjøre ting riktig fra nå av, svarer Mundal.

Mange fordeler

Hans initiativ blir tatt godt imot av utøverne. Tiril Eckhoff, som på Mundals oppfordring allerede er i gang med tidenes hardkjør for å sikre VM-suksess, liker endringene i treningshverdagen.

– Denne økten var veldig bra! Vi fikk pushet hurtighet og det er bra for de bena her, sier Eckhoff til NRK.

Også storebror og hovedtrener Stian Eckhoff er glad for Mundals initiativ.

– Vi har ikke den samme hurtighetskulturen og -rutinen som langrennsleiren. Da er det naturlig at vi bruker Steinars kompetanse og får et kjempepositivt tilskudd til treningen, sier Eckhoff.

Hovedtreneren påpeker dessuten at hurtighetstreningen ikke bare kan være gull verdt når det skal kjempes om medaljer i kommende innspurter, men også i andre deler av rennene.

– Raske ben er viktig for å tette luker, tåle fartsforandringer og for å ha et godt taktomslag i jaktstarter og fellesstarter med mye rykk og napp, sier Stian Eckhoff.

Sportsnyheter

TAYjBA1taNw

Jakobs stikk etter Gjerts kommentar: – Virker som han ikke kan så mye om  løping

Jakob Ingebrigtsen hadde ingen problemer med å ta seg til OL-finalen på 1500 meter, og i stedet var det - som vanlig - da han og faren kom til intervjusonen det virkelig tok fyr.

Siste nytt

 • Møter Russland

  Anders Mol og Christian Sørum møter den russiske duoen i OL-finalen i helgen. Det ble klart etter at russerne slo Qatar i semifinalen, som ble spilt etter Mol og Sørums semifinale mot Latvia.

  Finalen spilles lørdag morgen klokken 4.30 norsk tid. Da er det meldt ordentlig ruskevær i OL-byen med mye nedbør. En viss sjanse for torden er det også.

  pPguUoII4yM8BIM
  Foto: Heiko Junge / NTB
 • Danmark til OL-finale

  Tittelforsvarer Danmark og Frankrike møtes i OL-finalen i herrehåndball i en reprise av Rio de Janeiro-lekene. Danskene slo torsdag Spania 27-23 i semifinalen.

  Tidligere på kvelden vant Frankrike (toppet Norges gruppe) med samme sifre over Egypt. Mikkel Hansen scoret hele 12 mål mot Spania.

  1Vtoj7FLORM
  Foto: Pavel Golovkin / AP
 • Roe på 19.-plass

  Martin Roe endte på 19.-plass blant de 21 som fullførte tikampen i OL. Canadiske Damian Warner satte olympisk rekord med 9018 poeng og tok gull.

  Warner ledet konkurransen helt fra første øvelse og endte 292 poeng foran franske Kevin Mayer, som tok sølvet. Ashley Moloney fra Australia endte på bronseplass.

  Roe var aldri med i tetstriden og måtte kjempe for å unngå sisteplassen. Det ble klart at han ville greie det da verken Karel Tilga fra Estland eller Cedric Dubler fra Australia greide åpningshøyden sin i stav søndag. De endte dermed langt bak nordmannen.

  Roe endte på sin side 17 poeng bak brasilianske Felipe dos Santos på 18.-plassen. Med 7863 var bergenseren langt bak sin norske rekord på 8228 poeng fra 2018

  Sommer-OL i Tokyo 2021
  Foto: Lise Åserud / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal