Mener sykkelpresidenten truet varslere med landslagsvraking

Da sykkelpresident Harald Tiedemann Hansen (61) ble informert om misnøye med landslagsledelsen, skal han ha stilt et ultimatum: Trekk kritikken eller dropp VM.

Sykkelpresident Harald Tiedemann Hansen

KRITISERES: Sykkelpresident Harald Tiedemann Hansen, her etter et styremøte i starten av desember, kritiseres for å ha truet landslagsrytterne til taushet.

Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

«Nedlatende og sarkastiske kommentarer, baksnakking, «offentlig» uthenging og systematisk negativ væremåte».

Slik beskrives landslagsledelsen av ni unge syklister i et brev sendt til Tiedemann Hansen et par uker før VM - noen år tilbake i tid - før nåværende sportslig ledelse. To dager senere kom svaret fra sykkelpresidenten:

«Jeg kan vanskelig se for meg et godt VM-team med den mistilliten som legges til grunn i brevet, og vil derfor oppfordre hver og en av dere til å ta stilling til om dere fortsatt stiller dere bak kritikken».

– Ekstremt mye kjefting og mobbing

Nå snakker to av de ni tidligere landslagsutøverne ut om den vanskelige perioden, og hvordan de opplevde Tiedemann Hansens håndtering av varslingsbrevet.

Ole Hem

SNAKKER UT: Ole Hem

Foto: Terje Haugnes / NRK

– Det var mye negativitet. Både jeg og flere ble trykket ned over lang tid. De klarte å ta bort gleden ved å sykle, sier Ole Hem.

25-åringen bruker ord som «trakassering» og «mobbing» når han forklarer hvordan lagledelsen behandlet de unge rytterne. Et EM fikk begeret til å renne over.

– Det var overdreven kjefting for småting. Det var den turen som ledet til at vi skrev dette brevet. Da hadde det vært kjipt over lang tid, men der var det ekstremt mye kjefting og mobbing, forteller Hem.

Han får støtte av daværende landslagskamerat Henrik Hollingsæter Kippernes:

– Jeg vil si at oppførselen ofte var upassende. Det var flere tilfeller i sosiale sammensetninger der det kom slengbemerkninger, og utøverne følte seg dårlig behandlet.

Møte på Gardermoen

De mange episodene fikk altså ni landslagsutøvere til å sende et brev til sykkelpresidenten.

– Vi skrev at vi var lei av negativ oppførsel. Vi følte at de brøt oss ned. Vi var unge, og mange var i utlandet og konkurrerte for første gang. Man blir jo nervøs når det er noe nytt, slik som et mesterskap. Da hjelper det ikke å bli kjeftet på. Vi følte at vi måtte si fra, forklarer Hem.

Henrik Hollingsæter Kippernes

SNAKKER UT: Henrik Hollingsæter Kippernes

Foto: Geir Olav Slåen / NRK

Svaret fra Tiedemann Hansen overrasket landslagssyklistene.

– Jeg husker jeg ble ganske forbannet. Man tenker selvfølgelig litt om vi kanskje hadde gått for langt. Vi skrev i mailen at vi ønsket nye ledere. Det følte vi at vi hadde rett til å lufte. Da fikk vi svar hvor det ble sådd tvil om det vi sa, og beskjed at om hvis vi ikke trakk tilbake brevet, så kunne vi bare glemme å sykle VM senere det året, sier Hem.

– Etter at vi fikk svar på brevet, så ble vi innkalt til et møte på Gardermoen. Der følte jeg at det ble veldig forsterket – den formuleringen han hadde i mailen: At her var det enten å trekke tilbake det man hadde sagt, eller så var du ute, legger Hollingsæter Kippernes til.

Ble syke av påkjenningen

Begge reagerte på sykkelpresidentens håndtering av varslingssaken.

– Jeg hadde forventet mye mer av en leder. Det er klart at han skal forsvare sine egne, og de må få fortelle sin versjon, men jeg hadde forventet at han hadde satt seg ned og foreslått hvordan vi skulle løse det. At vi snakket gjennom det ordentlig, og ikke at vi fikk et ultimatum servert i fanget, sier Hollingsæter Kippernes.

– At han ikke tok oss alvorlig, det var drøyt, mener Hem.

Sistnevte husker møtet på Gardermoen ekstra godt, fordi han hadde planlagt å reise seg opp og si at «dette landslaget ønsker jeg ikke lenger være en del av». Det endte med at han ikke våget å gjøre det, noe han angrer på den dag i dag.

– Jeg hadde ikke så mye å tape på å si det, men jeg ville gjerne være på landslaget og sykle mesterskap og verdenscup og sånne ting. Når du er ung syklist, så er det det som står i huet på deg. Men jeg husker jo hvor kjipt det var å være på de turene. Det var flere av oss som ble syke, fordi det var en så stor påkjenning, minnes Hem.

– Jeg prøvde å bygge bro

NRK har vært i kontakt med alle de ni varslerne, samt én person som ikke skrev under i ren frykt for konsekvenser, i tillegg til flere andre personer som var til stede under møtet på Gardermoen. Mange tegner nøyaktig samme bilde. Likevel er sykkelpresidenten totalt uenig i alt de tidligere landslagsrytterne kommer med.

– Hadde jeg ikke gjort noe, hadde jeg latt være å svare, eller bedt dem å ryke og reise, så hadde det vært kritikken verdig, mener Tiedemann Hansen.

– Forslaget i brevet til utøverne var å sparke hele landslagsledelsen. Det kunne jeg selvfølgelig ikke gå med på. I stedet inviterte jeg til samtale for å bygge bro, fortsetter han.

– Men det står ikke noe sted i varslingsbrevet at de krever det. Det nevnes som et forslag. Hvorfor tolket du det som et ultimatum?

– Da burde de ha formulert brevet sitt fullstendig annerledes. Og da burde de ha invitert til dialog. Det var det jeg som gjorde. Det var jeg som tok initiativ til det, ikke noen av de andre, svarer sykkelpresidenten.

– Jeg prøvde å bygge bro, legger han til.

Brevet fra utøverne avsluttes med at de ni varslerne foreslår at landslagsledelsen erstattes. Det er dette punktet Tiedemann Hansen oppfattet som et ultimatum, til tross for at det ikke var ment sånn.

Finner saken urimelig

Tiedemann Hansen skrev også i svarbrevet at han syntes konflikten var svært kjedelig, at han var åpen for konstruktiv kritikk og at sykkelforbundet skulle ta initiativ til å finne en løsning. Han er derfor trygg på at han håndterte saken riktig, og han sier at han ville ha gjort det samme igjen.

– Jeg ville ha invitert til dialog, uansett hva saken hadde dreid seg om. Det gjør jeg i alle sammenhenger, svarer han.

– Presset du landslagsutøverne med at landslagsplassen kunne ryke?

– Nei, fordi jeg har aldri noe med et laguttak å gjøre. Jeg har aldri noen gang vært borte i hvem som blir tatt ut til landslag. Jeg har aldri hatt noe med det å gjøre. Jeg har aldri blandet meg. Det er derfor vi har en egen sportslig avdeling. Jeg har ingen forutsetning for å kunne foreta et landslagsuttak, svarer Tiedemann Hansen.

– Jeg står alltid på utøvernes side. Jeg finner hele saken svært urimelig, ettersom jeg prøvde å være brobygger, avslutter han.

Sportsnyheter

Italia-yndlingen herjet: – Lett å se nå at de tok feil av ham

Italia vartet opp med festfotball og scoringer av ypperste klasse. I sentrum av det hele stod en 23 år gammel midtbaneelegant som ble takket av på stadion i Roma med stående ovasjoner fra publikum.

Basketak da Tyrkia ble sendt mot EM-stupet

Det kokte fullstendig over i sluttminuttene da Tyrkia jaget et avgjørende utligningsmål. I steden har Wales kurs mot avansement, mens Tyrkia må håpe på et mirakel.

Siste nytt

 • Sergio Ramos forlater Madrid

  Real Madrid bekrefter at Sergio Ramos (35) forlater klubben i sommer.

  I morgen skal det holdes en avskjedsseremoni for midtstopperen som har vært i klubben siden 2005.

  Det meldes ikke hvor han skal spille neste sesong, men han kan dra vederlagsfritt ettersom hans kontrakt går ut i sommer.

  Det har blitt 671 kamper og 101 scoringer på 35-åringen.

  Det siste året har Ramos slitt med skadeproblemer, og han er ikke med i Spanias EM-tropp.

  La Liga Santander - Real Madrid v Atletico Madrid
  Foto: Juan Medina / Reuters
 • Johannessen OL-klar

  Golfaren Kristian Krogh Johannessen sikra seg ein OL-plass, etter at Wu Ashun ikkje klarte cuten i siste kvalifiseringsturnering.

  Kinesaren var den einaste som kunne dytte Johannessen ned frå 60.-plassen på OL-rankinga, men då måtte han klare ein topp-seks-plassering i golfturneringa i Cádiz.

  Men Wu enda på 70.-plass etter dag to, og får dermed ikkje vere med vidare i turneringa. Johannessen ligg på ein delt 8.-plass, men uansett kva han gjer resten av turneringa vil OL-plassen vere sikker.

  Viktor Hovland har tidlegare sikra seg ein OL-plass i golf for Noreg.

  Krogh Johannessen
  Foto: Morten Stenberg / NRK
 • Måtte ut etter grisetakling

  Aron Dønnum ble byttet ut på grunn av skade da han ble taklet knallhardt av Kitolano.

  Odd-spilleren suste inn med høy fart, og låste Dønnums bein i taklingen. VIF-spilleren ble liggende lenge på gressmatta, og måtte støtte seg på to VIF-ansatte da han ble hjulpet av banen.

  Eurosport-kommentatorene Kenneth Fredheim og Tor Ole Skullerud var samstemte i at dette var soleklart rødt kort. Men Kitolano slapp unna med gult kort.

  Kitolano selv meldte før kampen at han skulle være stygg. Det ble han konfrontert med av Eurosport i pausen.

  – Jeg skulle ikke være stygg og takle ham ut. Jeg vil ha den beste spillern på banen, så det var kjipt. Det var 50/50, så da kan alt skje, sier Kitolano.

  Eliteserien fotball 2021: Vålerenga - Odd
  Foto: Fredrik Hagen / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal