Hopp til innhold

Mener regelverket må endres: – Vil alltid måtte slite med vektpining

Vekt og skihopping har en trøblete historie. Selv etter flere regelendringer mener professor at reglene ikke er gode nok.

Maren Lundby og Jorunn Sundgot-Borgen

Maren Lundby får støtte fra norsk professor.

Foto: Åserud/Norges idrettshøgskole / NTB/Norges idrettshøgskole

– Regelverket må endres for at vi skal ha noe mulighet for å redusere det syke vi ser av utslag i denne idretten.

Det sier professor Jorunn Sundgot-Borgen. Hun jobber med idrettsmedisinske fag ved Norges idrettshøgskole og har forsket på kvinnehelse, vektregulering og spiseforstyrrelser. Hun sier at Maren Lundby gjør det eneste rette når hun står over den kommende sesongen.

– Det er en veldig voksen og fornuftig avgjørelse. Det at hun er ærlig og åpen om begrunnelsen er ekstremt viktig for toppidretten. Hun hjelper mange ved å være så tydelig. Maren vil alltid stå som en av de aller flotteste rollemodeller kvinneidretten har, sier Sundgot-Borgen.

Lundby er ærlig på at det er vekta som gjør at hun ikke føler at hun kan være med å kjempe i toppen i årets sesong. Sundgot-Borgen mener at så lenge reglene er silk de er i hopp i dag, vil noen alltid slite.

Maren Lundby står over OL

Maren Lundby gråt mens hun fortalte at hun ikke blir å se i hoppbakken denne sesongen.

– Skal en prestere i hopp på internasjonalt nivå så må en ha de riktige genene som gjør at kroppen er «laget» for å passe inn i regelverket. Har en ikke det og regelverket forblir, vil en utøver som genetisk sett ikke er «laget» for hopping alltid måtte slite med vektpining, forteller professoren.

Regelverket i dag sier at man minimum må ha en BMI på 21, samt at man veies uten hoppsko for å få hopperne til å legge på seg. Om man ikke oppfyller kravene kappes skiene etter en tabell for å gi mindre sveveflate.

«Et sted må lista ligge»

NRK-ekspert Johan Remen Evensen synes det er synd at Maren Lundby ikke kommer til å stille i hoppbakken, men mener regelverket som det er nå er så bra som man får det.

– Hadde man justert reglene for de tyngre utøverne, så hadde det til slutt blitt en fordel for de tyngre utøverne. Det ville gått utover de som har en optimal kropp for hopp. Med dagens regelverk har man fått fjernet de verste eksemplene, mener Remen Evensen.

Opp gjennom historien har hopperne fått kritikk for å ha vært for tynne. I 1999 ble en hel verden sjokkert da de så et bilde av den tyske stjernehopperen Sven Hannawald i badebukse. Den 183 cm høye hopperen veide kun 54 kg.

Remen Evensen måtte selv kjempe seg ned i vekt da han skulle prøve å kjempe i toppen av resultatlista.

Johan Remen Evensen

NRK-ekspert Johan Remen Evensen.

Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

– Jeg hadde for mye muskelmasse, fordi jeg tidligere hadde drevet med turn, og da ble jeg for tung. Sånn er toppidretten.

Hopperen som i sin tid satte ny verdensrekord, sammenligner hopp med andre idretter som bryting og basketball, der både vekt og høyde spiller en viktig faktor.

– Det er bra at Maren er sunn og frisk, men det betyr ikke at kroppen hennes er fasit. Om man skulle gjort om på regelverket hadde andre slitt med å komme opp i vekt. Et sted må lista ligge, sier Evensen.

Ga seg tidlig

Sundgot-Borgen forteller at det er mange som er i samme situasjon som Lundby, at man rett og slett har feil vekt for idretten man driver med.

– Med utgangspunkt i ulike studier ser vi at det er store forskjeller idrettene imellom og variasjonen er stor. Mellom 10 og 60 prosent sliter med vekt- og eller forstyrret spiseadferd. Det variere fra idrett til idrett, sier Sundgot Borgen

– Men her trenger vi mer forskning, for det idretten setter inn av tiltak blir ikke målt, og dermed kjenner vi ikke virkningen av tiltakene.

Sportssjef Clas Brede Bråthen erkjenner at regelverket fortsatt kan forbedres.

– Vi jobber hele tiden med å forbedre idretten vår, også tenker vi ikke at det er optimalt sånn som det er i dag. Men vi gjør det vi kan for å forbedre det, og det er et stort system internasjonelt for at færre har disse utfordringene, sier Bråthen.

NRKs hoppekspert forteller at det til slutt kostet for mye for han å legge til rette, for å være i toppen, og ga seg derfor med skihopping da han var 26 år gammel.

– Alder påvirker kroppssammensetninga og forbrenninga og alt det der, så kanskje man ser at flere gir seg tidligere i hopp enn i andre idretter, sier Remen Evensen.

Maren Lundby står over OL

Maren Lundby gråt mens hun fortalte at hun ikke blir å se i hoppbakken denne sesongen.

Siste nytt

  • Højlund punkterte kampen – reddet Manchester United

    Danske Rasmus Højlund avgjorde for Manchester United da han satte 4–2 mot Sheffield United etter fremspill av Bruno Fernandes.

    Portugiseren ble kampens store spiller for de rødkledde vertene.

    Han utlignet til 2-2 fra straffemerket etter en time, og 20 minutter senere knallet han inn 3–2 fra distanse.

    Før hvilen sto Fernandes også for frisparket som et par trekk senere ga Manchester Uniteds første utligning.

    Hjemmelaget dominerte banespillet tungt og kom til flere store sjanser, men gikk likevel til pause på 1-1.

    En fæl feilpasning fra vertenes keeper André Onana ga Jayden Bogle muligheten til å snappe ballen, gå på løp og score fra skrått hold.

    Ledelsen varte ikke lenge. Sju minutter senere stusset Harry Maguire inn utligningen.

    Tidlig i 2.-omgangen ble Old Trafford-publikummet rystet igjen. Ben Brereton Diaz sørget for at det sto 1-2 på lystavla etter fine Sheffield United-kombinasjoner.

    Manchester United tok seg opp til 6.-plassen med onsdagens seier. Klubben har kun vunnet to av sine åtte siste kamper i Premier League.

    Helst sist ligger Sheffield United med sine 16 poeng fra 34 kamper. Dert er ti poeng opp til riktig side av nedrykksstreken. (NTB/NRK)

    Britain Soccer Premier League
    Foto: Dave Thompson / AP
  • Skaslien og Nedregotten videre i curling-VM

    Det norske ekteparet Kristin Skaslien og Magnus Nedregotten vant sin sjette kamp på rad da Sveits ble slått 6-5 den blandede parturneringen i curling-VM.

    Tidligere onsdag slo de Italia 7-4. Dermed topper duoen gruppe A sammen med Sveits og er klar for utslagsrundene allerede før siste kamp i grunnspillet.

    Torsdag venter Spania, som ligger sist i gruppe A.

    Det gjelder å komme seg blant de tre beste i gruppen. Vinneren går direkte til semifinalen, mens to de to neste skal ut i utslagsrunde mot toer- og treerlagene fra gruppe B.

    Skaslien og Nedregotten spiller sitt første mesterskap sammen siden de tok sølv i Beijing-OL i 2022. (NTB)

    Nedregotten og Skaslien
    Foto: LILLIAN SUWANRUMPHA / AFP
  • Kolstad tok første stikk i semifinalen mot Drammen

    Kolstad gikk hardt ut på vei mot 32-26-seier over Drammen i lagenes første semifinalekamp i håndballsluttspillet.

    Seriemesteren ledet med fem mål i egen hall før DHK noterte sitt første. Bortsett fra en kort periode tidlig i 2.-omgangen ble duellen aldri spennende og Kolstad vant med seks mål.

    Semifinalen spilles i best av tre oppgjør. Kolstad kan avgjøre serien med borteseier mandag.

    Den andre semifinalen er mellom Elverum og ØIF Arendal.

    Kolstad er regjerende sluttspillmester. Inntil fjorårets finaletap hadde Elverum vunnet turneringen ni ganger på rad. (NTB)

    REMA1000-ligaen: Kolstad-Elverum 29–28.
    Foto: Ole Martin Wold / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal