Hopp til innhold

Mener regelverket må endres: – Vil alltid måtte slite med vektpining

Vekt og skihopping har en trøblete historie. Selv etter flere regelendringer mener professor at reglene ikke er gode nok.

Maren Lundby og Jorunn Sundgot-Borgen

Maren Lundby får støtte fra norsk professor.

Foto: Åserud/Norges idrettshøgskole / NTB/Norges idrettshøgskole

– Regelverket må endres for at vi skal ha noe mulighet for å redusere det syke vi ser av utslag i denne idretten.

Det sier professor Jorunn Sundgot-Borgen. Hun jobber med idrettsmedisinske fag ved Norges idrettshøgskole og har forsket på kvinnehelse, vektregulering og spiseforstyrrelser. Hun sier at Maren Lundby gjør det eneste rette når hun står over den kommende sesongen.

– Det er en veldig voksen og fornuftig avgjørelse. Det at hun er ærlig og åpen om begrunnelsen er ekstremt viktig for toppidretten. Hun hjelper mange ved å være så tydelig. Maren vil alltid stå som en av de aller flotteste rollemodeller kvinneidretten har, sier Sundgot-Borgen.

Lundby er ærlig på at det er vekta som gjør at hun ikke føler at hun kan være med å kjempe i toppen i årets sesong. Sundgot-Borgen mener at så lenge reglene er silk de er i hopp i dag, vil noen alltid slite.

Maren Lundby står over OL

Maren Lundby gråt mens hun fortalte at hun ikke blir å se i hoppbakken denne sesongen.

– Skal en prestere i hopp på internasjonalt nivå så må en ha de riktige genene som gjør at kroppen er «laget» for å passe inn i regelverket. Har en ikke det og regelverket forblir, vil en utøver som genetisk sett ikke er «laget» for hopping alltid måtte slite med vektpining, forteller professoren.

Regelverket i dag sier at man minimum må ha en BMI på 21, samt at man veies uten hoppsko for å få hopperne til å legge på seg. Om man ikke oppfyller kravene kappes skiene etter en tabell for å gi mindre sveveflate.

«Et sted må lista ligge»

NRK-ekspert Johan Remen Evensen synes det er synd at Maren Lundby ikke kommer til å stille i hoppbakken, men mener regelverket som det er nå er så bra som man får det.

– Hadde man justert reglene for de tyngre utøverne, så hadde det til slutt blitt en fordel for de tyngre utøverne. Det ville gått utover de som har en optimal kropp for hopp. Med dagens regelverk har man fått fjernet de verste eksemplene, mener Remen Evensen.

Opp gjennom historien har hopperne fått kritikk for å ha vært for tynne. I 1999 ble en hel verden sjokkert da de så et bilde av den tyske stjernehopperen Sven Hannawald i badebukse. Den 183 cm høye hopperen veide kun 54 kg.

Remen Evensen måtte selv kjempe seg ned i vekt da han skulle prøve å kjempe i toppen av resultatlista.

Johan Remen Evensen

NRK-ekspert Johan Remen Evensen.

Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

– Jeg hadde for mye muskelmasse, fordi jeg tidligere hadde drevet med turn, og da ble jeg for tung. Sånn er toppidretten.

Hopperen som i sin tid satte ny verdensrekord, sammenligner hopp med andre idretter som bryting og basketball, der både vekt og høyde spiller en viktig faktor.

– Det er bra at Maren er sunn og frisk, men det betyr ikke at kroppen hennes er fasit. Om man skulle gjort om på regelverket hadde andre slitt med å komme opp i vekt. Et sted må lista ligge, sier Evensen.

Ga seg tidlig

Sundgot-Borgen forteller at det er mange som er i samme situasjon som Lundby, at man rett og slett har feil vekt for idretten man driver med.

– Med utgangspunkt i ulike studier ser vi at det er store forskjeller idrettene imellom og variasjonen er stor. Mellom 10 og 60 prosent sliter med vekt- og eller forstyrret spiseadferd. Det variere fra idrett til idrett, sier Sundgot Borgen

– Men her trenger vi mer forskning, for det idretten setter inn av tiltak blir ikke målt, og dermed kjenner vi ikke virkningen av tiltakene.

Sportssjef Clas Brede Bråthen erkjenner at regelverket fortsatt kan forbedres.

– Vi jobber hele tiden med å forbedre idretten vår, også tenker vi ikke at det er optimalt sånn som det er i dag. Men vi gjør det vi kan for å forbedre det, og det er et stort system internasjonelt for at færre har disse utfordringene, sier Bråthen.

NRKs hoppekspert forteller at det til slutt kostet for mye for han å legge til rette, for å være i toppen, og ga seg derfor med skihopping da han var 26 år gammel.

– Alder påvirker kroppssammensetninga og forbrenninga og alt det der, så kanskje man ser at flere gir seg tidligere i hopp enn i andre idretter, sier Remen Evensen.

Maren Lundby står over OL

Maren Lundby gråt mens hun fortalte at hun ikke blir å se i hoppbakken denne sesongen.

Sportsnyheter

Intenst VM-drama: Her får dei beskjeden

Det blei ein høgdramatisk siste runde i gruppe C i VM. Polen måtte vente fleire minuttar etter ferdigspelt kamp før VM-avansementet var eit faktum.

Hjulmand

Danmark-sjefen forbannet etter VM-fiasko: – Bobler inne i meg

Danmark hadde store forventninger til VM, men fasiten er VM-exit, sisteplass i gruppa og totalfiasko. Nå hagler kritikken.

Siste nytt

 • Argentina sikret avansement tross Messis straffebom

  Lionel Messi pustet nok lettet ut da han og lagkameratene sikret en 2-0-seier mot Polen i siste kamp i gruppespillet.

  For den argentinske magikeren fikk muligheten fra straffemerket etter å ha fått et ublidt møte med hanskene til Polen-keeper Szczesny.

  Messis straffespark var hardt mot høyre, men den polske keeperen leverte en mesterlig redning.

  – Jeg er sint etter å ha bommet på straffesparket, men laget ble sterkere etter feilen min. Vi visste at etter første målet gikk inn, ville kampbildet forandres, sier Messi etter kampen.

  Likevel skulle hans lagkamerater sikre seieren, først ved scoring av Alexis Mac Allister og deretter Julian Alvarez.

  Messi og Argentina fortsatte å storspille, og deres store stjerne burde ha satt 3-0 da han fikk sjansen fra drømmeposisjon.

  Polen måtte på sin side virkelig bite negler, for de var avhengig av hva som skjedde mellom Saudi-Arabia og Mexico.

  Polen og Mexico var nemlig helt likt på poeng og målforskjell. Dermed var det fair play og antall gule kort som skulle avgjøre lagenes skjebne, med mindre flere mål ble scoret.

  Og helt på tampen satte Saudi-Arabia 1-2, og dermed gikk til slutt polakkene videre etter et vanvittig nervedrama.

  Polen møter Frankrike i åttedelsfinalen, mens Argentina møter Australia.

 • Syk Kilde gjennomførte utfortreningen i Beaver Creek

  Aleksander Aamodt Kilde gjennomførte den første gjennomkjøringen i utforløypa i Beaver Creek tross sykdom.

  Kilde tok det meget rolig og sklidde i mål 15,44 sekunder bak ledende Otmar Striedinger fra Østerrike.

  Tirsdag fortalte Kilde at han har pådratt seg en forkjølelse etter den imponerende sesongstarten i Lake Louise. Der ble det seier i utfor og 2.-plass i super-G.

  – Det var kaldt der. Jeg merker det nå og fått meg en liten forkjølelse. Jeg ligger litt flatt her i Beaver Creek og prøver å bli frisk så fort som mulig. Jeg prøver å bli klar for trening i morgen – jeg er litt usikker nå. Jeg satser på å være klar til torsdag for den andre treningen, sa Kilde. (NTB)

  WCup Mens Downhill Skiing
  Foto: John Locher / AP
 • Vipers slo Sola med elleve mål og sin sjuende strake seier

  Vipers Kristiansand tok sin sjuende seier av sju mulige da Sola ble sendt hjem med et 25-36-tap i eliteserien i håndball for kvinner.

  Vipers Kristiansand tok imot Sola og det var aldri noen tvil om hvor seieren ville havne. Ole Gustav Gjekstads mannskap stoppet ikke før de var elleve mål foran.

  Landslagsspiller Ragnhild Valle Dahl ble toppscorer med ti mål, mens hos Sola var det Live Rushfeldt Deila som ble toppscorer med fire fulltreffere.

  Storhamar slo til borte mot Fredrikstad og Hamar-laget vant med 27-22. Olivia Löfqvist ble toppscorer for gjestene med sju mål.

  Byåsen tapte en spennende og kamp borte mot Fana. Laget fra Trondheim var i tomålsledelse sju minutter før slutt, men måtte se at Fana stakk av med en 28-27-seier anført av toppscorer Aurora Hatle som stoppet på ti mål.

  Volda tok imot Molde, men måtte se at serietoerne var minst ett nummer for store og vant 38-22. Sherin Obaidli var kampen dominerende spiller med elleve mål. Søsteren Mona stoppet på ni mål. (NTB)

  Håndball-EM Slovenia 2022: Pressetreff
  Foto: Beate Oma Dahle / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sport
Spiller nå
Er Ola Lunde og fotball den perfekte kombinasjonen? 00:51
Neste