Tviberg ga NRK-ekspert frysninger: – Slapper av i henget når andre blir stresset

Maria Tviberg imponerte i de bratteste partiene på isbreen i Sölden – og det er ikke tilfeldig. – Hun er uredd, mener NRK-ekspert Nina Haver-Løseth.

STORKJØRTE: Maria Therese Tviberg kjørte glimrende i lørdagens sesongåpning.

På den østerrikske isbreen endte Tviberg til slutt på en bunnsolid femteplass etter en forrykende finaleomgang.

– Jeg får frysninger, sa NRK-ekspert Nina Haver-Løseth etter den imponerende kjøringen.

– Så bra, det er greit å gi Nina frysninger, det er vel det nærmeste hun kommer om dagen, sier en glad Tviberg når hun får høre ekspertens reaksjon.

Fra før hadde hun en sjetteplass fra nettopp Sölden i 2019 som sitt beste resultat i verdenscupen.

Hardt arbeid i henget

Særlig i de aller bratteste partiene, eller henget, der flere andre tapte tid, hentet hun tideler og imponerte med kjøringen sin. Og det er ikke tilfeldig, for nettopp dette har hun jobbet med.

LpUXix2WJos

GRØNT: Tviberg hadde all grunn til å smile da hun så tiden sin i målområdet.

Foto: LISI NIESNER / Reuters

– Jeg jobbet bra med det på vårparten med ankel- og knearbeid, og så har det satt seg ganske bra utøver høsten. Vi har spisset det de siste par ukene og funnet noen solide arbeidsoppgaver som gjør at jeg blir en rask løper og kjører bra. Jeg er kjempefornøyd med at jeg fikk det til, forteller Tviberg til NRK.

En viktig faktor var også å holde seg rolig.

– Jeg trives veldig godt her. Jeg tror jeg slapper av i henget når mange andre blir stresset, det stresser nemlig ikke meg, og det gir meg tydeligvis en fordel.

I tillegg til å få frysninger, lot NRK-eksperten seg imponere da 27-åringen var på vei inn i henget.

– Hun er uredd. Vi ser at hun setter god bevegelse inn i henget. Alltid full gass med henne og hun har løftet seg innmari teknisk også, skrøt Løseth.

– Dødskult

Tviberg lå på 14.-plass før finalen, 1.46 bak ledende Lara Gut-Behrami. Hun kjørte inn til ledelse i andreomgangen, men endte altså til slutt på femteplass etter å ha klatret ni plasser.

– Det overrasker meg ikke. Dritkult, sier Thea Louise Stjernesund til NRK om Tvibergs gode andreomgang.

Tviberg selv forteller om en veldig god følelse gjennom hele rennet:

– Det var på tide at det endelig satt ordentlig. Alt klaffet i dag, utstyret er som det skal og jeg føler meg enormt trygg. Det er dødskult at det skulle lykkes så bra, sier hun til NRK etter finaleomgangen.

En annen trygghet fikk hun fra familien, som var på plass i målområdet for å heie henne frem. Det var en viktig faktor, ifølge henne selv.

– Jeg presterer i hvert fall når de er her, så da prøver jeg å ha dem her så mye som mulig. Jeg får ikke sett dem så mye, men det gir en enorm trygghet bare at de er her. Selv om jeg er 27 år er det deilig å ha dem her, sier Tviberg.

Verdenscup storslalåm

BESØK: Tviberg i målområdet i Sölden. Etter rennet fikk hun hilst på familien som stod i publikum.

Foto: Torstein Bøe / NTB

Fornøyd Mowinckel

Amerikanske Mikaela Shiffrin vant til slutt 0,14 foran Gut-Behrami etter en nervepirrende avslutning. Petra Vlhová fra Slovakia tok tredjeplassen.

Det ble altså en pall uten nordmenn, og vi må helt tilbake til Andrine Flemmens seier i 2002 for å finne sist gang Norge tok en pallplass på kvinnesiden under verdenscupåpningen i Sölden.

Mina Fürst Holtmann har vært nærmest de siste to årene. Femteplass i fjor, og fjerdeplass året før. I år ble det med en skuffende 29.-plass.

– Jeg ble for opptatt av å kjøre henget uten å tenke arbeidsoppgaver, og da ble jeg tatt på det, sier hun til NRK etter rennet, men la til at hun likevel synes det var deilig å få sesongåpningen overstått.

Verdenscup storslalåm

NEDTUR: Det gikk ikke like bra som de siste to årene i Sölden for Holtmann.

Foto: Torstein Bøe / NTB

Ragnhild Mowinckel ble nest beste norske og endte til slutt på en 18.-plass.

Mowinckel har slitt mye med skader de siste årene, og har kjempet seg tilbake fra blant annet to korsbåndskader på rappen. Hun var ganske fornøyd etter sesongåpningen.

– Jeg føler meg mye, mye tryggere nå. Dette var også de beste forholdene jeg har kjørt på i Sölden så lenge jeg kan huske. Sånn sett merker jeg at jeg også stoler mye mer på kroppen min, sier hun.

Thea Louise Stjernesund tok 19.-plassen og var ganske fornøyd med egen innsats.

– Selvfølgelig vil jeg ha grønne lys i andreomgang, men jeg er med og må ta de stegene litt for litt. Jeg følte jeg har overvunnet mye for meg selv i dag, sa Stjernesund etter rennet.

Marte Monsen og Kristin Lysdahl kjørte også lørdagens renn, men kvalifiserte seg ikke til finaleomgangen.

Sportsnyheter

Carlsen vant tidenes lengste VM-parti: – Veldig, veldig deilig

Magnus Carlsen gjorde grove tabber og var i tidsnød, men slo knallhardt tilbake og vant det sjette VM-partiet. Etterpå var han lettet, utslitt og fornøyd.

Siste nytt

 • Jansrud konstantert korsbåndskade

  Kjetil Jansrud falt stygt under super-G-rennet i Beaver Creek. Nå bekrefter Skiforbundet skade i kneet til alpinisten.

  – Vi har foreløpig fått konstatert skade på korsbånd og innvendig sidebånd. Kjetil reiser hjem med laget mandag, der vil han få en ny vurdering, sier alpinlandslagets lege Marc Strauss i en pressemelding.

  – Det er for tidlig å si noe om eventuell operasjon og skadeomfang, fortsetter han.

  Jansrud kjørte ut i super-G-rennet torsdag og holdt seg til kneet etter å ha kjørt inn i nettet. Etter hvert tok han på seg skiene igjen og kom seg ned til målområdet på egen hånd.

  WCup Mens Super G Skiing
  Foto: Robert F. Bukaty / AP
 • Djokovic og Serbia ute av Davis Cup

  Novak Djokovic og Serbia klarte ikke å komme seg forbi Kroatia i semifinalen i Davis Cup og tapte 2-1.

  Borna Gojo startet den gode dagen for Kroatia da han slo Dusan Lajovic i tre sett. Deretter utlignet verdensstjernen Djokovic med seier mot Marin Cilic i strake sett.

  Djokovic har hatt en strålende sesong i single og har vunnet fem titler på ATP-touren. I ATP-finalen i Torino nylig fikk han det imidlertid ikke helt til å stemme. Han ble slått ut av tyske Alexander Zverev i semifinalen.

  Spain Davis Cup Tennis
  Foto: Bernat Armangue / AP
 • Wiklund tok ny norsk rekord

  Skøytekometen Ragne Wiklund smadret den norske rekorden på 3000 meter i Salt Lake City. Hun gikk inn til tiden 3.55,51.

  Hun gikk i par med tsjekkiske Martina Sablikova.

  – Det var helt perfekt, Jeg hadde tenkt å åpne på 30-lav-runder, det var veldig deilig at jeg fikk til rundetidene. Jeg synes jeg løste det bra, sier Wiklund til Viaplay.

  Den forrige rekorden hadde også Wiklund, og var på 3.58,95. Det betyr med andre ord at hun slo sin gamle rekord med over tre sekunder.

  World cup speed skating
  Foto: Carina Johansen / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal