Hopp til innhold

Tviberg ga NRK-ekspert frysninger: – Slapper av i henget når andre blir stresset

Maria Tviberg imponerte i de bratteste partiene på isbreen i Sölden – og det er ikke tilfeldig. – Hun er uredd, mener NRK-ekspert Nina Haver-Løseth.

STORKJØRTE: Maria Therese Tviberg kjørte glimrende i lørdagens sesongåpning.

På den østerrikske isbreen endte Tviberg til slutt på en bunnsolid femteplass etter en forrykende finaleomgang.

– Jeg får frysninger, sa NRK-ekspert Nina Haver-Løseth etter den imponerende kjøringen.

– Så bra, det er greit å gi Nina frysninger, det er vel det nærmeste hun kommer om dagen, sier en glad Tviberg når hun får høre ekspertens reaksjon.

Fra før hadde hun en sjetteplass fra nettopp Sölden i 2019 som sitt beste resultat i verdenscupen.

Hardt arbeid i henget

Særlig i de aller bratteste partiene, eller henget, der flere andre tapte tid, hentet hun tideler og imponerte med kjøringen sin. Og det er ikke tilfeldig, for nettopp dette har hun jobbet med.

LpUXix2WJos

GRØNT: Tviberg hadde all grunn til å smile da hun så tiden sin i målområdet.

Foto: LISI NIESNER / Reuters

– Jeg jobbet bra med det på vårparten med ankel- og knearbeid, og så har det satt seg ganske bra utøver høsten. Vi har spisset det de siste par ukene og funnet noen solide arbeidsoppgaver som gjør at jeg blir en rask løper og kjører bra. Jeg er kjempefornøyd med at jeg fikk det til, forteller Tviberg til NRK.

En viktig faktor var også å holde seg rolig.

– Jeg trives veldig godt her. Jeg tror jeg slapper av i henget når mange andre blir stresset, det stresser nemlig ikke meg, og det gir meg tydeligvis en fordel.

I tillegg til å få frysninger, lot NRK-eksperten seg imponere da 27-åringen var på vei inn i henget.

– Hun er uredd. Vi ser at hun setter god bevegelse inn i henget. Alltid full gass med henne og hun har løftet seg innmari teknisk også, skrøt Løseth.

– Dødskult

Tviberg lå på 14.-plass før finalen, 1.46 bak ledende Lara Gut-Behrami. Hun kjørte inn til ledelse i andreomgangen, men endte altså til slutt på femteplass etter å ha klatret ni plasser.

– Det overrasker meg ikke. Dritkult, sier Thea Louise Stjernesund til NRK om Tvibergs gode andreomgang.

Tviberg selv forteller om en veldig god følelse gjennom hele rennet:

– Det var på tide at det endelig satt ordentlig. Alt klaffet i dag, utstyret er som det skal og jeg føler meg enormt trygg. Det er dødskult at det skulle lykkes så bra, sier hun til NRK etter finaleomgangen.

En annen trygghet fikk hun fra familien, som var på plass i målområdet for å heie henne frem. Det var en viktig faktor, ifølge henne selv.

– Jeg presterer i hvert fall når de er her, så da prøver jeg å ha dem her så mye som mulig. Jeg får ikke sett dem så mye, men det gir en enorm trygghet bare at de er her. Selv om jeg er 27 år er det deilig å ha dem her, sier Tviberg.

Verdenscup storslalåm

BESØK: Tviberg i målområdet i Sölden. Etter rennet fikk hun hilst på familien som stod i publikum.

Foto: Torstein Bøe / NTB

Fornøyd Mowinckel

Amerikanske Mikaela Shiffrin vant til slutt 0,14 foran Gut-Behrami etter en nervepirrende avslutning. Petra Vlhová fra Slovakia tok tredjeplassen.

Det ble altså en pall uten nordmenn, og vi må helt tilbake til Andrine Flemmens seier i 2002 for å finne sist gang Norge tok en pallplass på kvinnesiden under verdenscupåpningen i Sölden.

Mina Fürst Holtmann har vært nærmest de siste to årene. Femteplass i fjor, og fjerdeplass året før. I år ble det med en skuffende 29.-plass.

– Jeg ble for opptatt av å kjøre henget uten å tenke arbeidsoppgaver, og da ble jeg tatt på det, sier hun til NRK etter rennet, men la til at hun likevel synes det var deilig å få sesongåpningen overstått.

Verdenscup storslalåm

NEDTUR: Det gikk ikke like bra som de siste to årene i Sölden for Holtmann.

Foto: Torstein Bøe / NTB

Ragnhild Mowinckel ble nest beste norske og endte til slutt på en 18.-plass.

Mowinckel har slitt mye med skader de siste årene, og har kjempet seg tilbake fra blant annet to korsbåndskader på rappen. Hun var ganske fornøyd etter sesongåpningen.

– Jeg føler meg mye, mye tryggere nå. Dette var også de beste forholdene jeg har kjørt på i Sölden så lenge jeg kan huske. Sånn sett merker jeg at jeg også stoler mye mer på kroppen min, sier hun.

Thea Louise Stjernesund tok 19.-plassen og var ganske fornøyd med egen innsats.

– Selvfølgelig vil jeg ha grønne lys i andreomgang, men jeg er med og må ta de stegene litt for litt. Jeg følte jeg har overvunnet mye for meg selv i dag, sa Stjernesund etter rennet.

Marte Monsen og Kristin Lysdahl kjørte også lørdagens renn, men kvalifiserte seg ikke til finaleomgangen.

Siste nytt

 • Costa Rica senket Japan

  Japan var i føringen fra start, men klarte ikke å senke Costa Rica, som hadde gjort store endringer etter stortapet mot Spania.

  Costa Rica var under hardt press, men Keysher Fuller sørget for seier over Japan da de vant 1–0.

  – Costa Rica gjorde ting riktig. En taktisk triumf av laget, sier NRKs ekspertkommentator Nils Johan Semb etter kampen.

  Etter 80 minutter spill sjokkerte Fuller alle, da han sendte ballen i nettet på Costa Ricas første sjanse. Scoringen ble kampavgjørende og ga Costa Ricas deres første poeng i årets VM.

 • Karlssons voldsomme rykk sjokkerte ekspertene: – Det er Johaug-nivå!

  Den svenske duoen Ebba Andersson og Frida Karlsson gikk ut i tet under jaktstarten i Ruka, og startet umiddelbart med å øke luken ned til resten. Svenskene jobbet sammen, vekslet mellom å dra, og sørget med hvert stavtak for at det ble mer og mer finsk skog mellom dem og konkurrentene.

  – Det svenske samarbeidet er helt eksemplarisk. Det er aldri mer enn én meter mellom svenskene, sa NRKs kommentator Torgeir Bjørn.

  Nå avstanden var stor nok, startet duellen mellom Andersson og Karlsson for alvor. Førstnevnte hadde seiret under lørdagens 10-kilometer, men fikk trøbbel med en revansjelysten lagvenninne.

  På den sjette runden rykket Karlsson noe voldsomt fra og fikk nesten et 20 sekunders forsprang med en gang.

  – Du verden hvordan hun går! Det er Therese Johaug-nivå på Karlsson nå! ropte NRKs kommentator Jann Post.

  – «Boom», så har hun 50 meter! Gårsdagens vinner en blåst av banen, supplerte Torgeir Bjørn.

  Karlsson gikk i mål i ensom majestet.

  – Det er en maktdemonstrasjon av Karlsson, sier Post.

  I gruppen bak befant fire norske kvinner seg. Heidi Weng, Anne Kjersti Kalvå, Tiril Udnes Weng, Silje Theodorsen og Ingvild Flugstad Østberg øynet alle en mulig pallplass i en gruppe på ti løpere.

  Spurtsterke Udnes Weng viste seg sterkest i den gruppen og tok tredjeplassen foran Weng. Det var Udnes Wengs første pallplass i et distanserenn.

  – Veldig glad i Udnes Weng-jentene, så jeg unner henne det, sier Heidi Weng, som ble spurtslått av lagvenninnen.

  Theodorsen sørget for tre norske blant topp fem. Kalvå ble nyummer åtte, Flugstad Østberg elleve.

 • LIV-stjernen Smith vant på hjemmebane på europatouren

  Cameron Smith var til slutt sterkest og stakk av med seieren i det australske PGA-mesterskapet på europatouren søndag. Han spiller til vanlig på LIV-touren.

  – Det er fantastisk. Jeg trodde ikke jeg hadde det i meg denne uken. Jeg startet veldig ujevnt, men spillet ble bedre og bedre etter hvert, sa han etter seieren, ifølge NTB.

  Cameron Smith med pokalen
  Foto: Jono Searle / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sport
Spiller nå
Derfor er Qatar-VM omdiskutert 02:43
Neste