Hopp til innhold

Kollapser etter 90 sekunder i farten til maratonkongen

For å nærme deg Wilson Kipsangs nye maratonrekord, må du sette tredemøllen på minst 20,5 km/t og løpe i to timer, tre minutter og 23 sekunder. Sjekk hva som skjedde da vi utfordret en vanlig mann til å prøve hastigheten.

Wilson Kipsang løp inn til ny verdensrekord i maraton på søndag. Kipsang løp inn til tiden 2.03.23 i den 40. utgaven av Berlin Maraton, og slo dermed den forrige verdensrekorden fra 2011 med 15 sekunder. Men hvordan er det egentlig å løpe i den hastigheten som ble holdt? Personlig trener Erlend Vada testet det ut.

SE VIDEO: – Jeg har all respekt for de som klarer å holde den farten i to timer, sier Erlend Vader etter å ha testet hvor lenge han selv holdt ut. Reporter: Jann Post / Foto/redigering: Anders Rove Bentsen.

– Jeg tror det er vanskelig for folk flest å fatte hvor fort de beste faktisk løper når de løper så lenge, sier NRKs maratonkommentator Jann Post.

Søndag satte Wilson Kipsang ny verdensrekord på maraton da han deltok i Berlin Maraton. Kenyaneren løp den 42 kilometer lange distansen på to timer, tre minutt og 23 sekunder.

– Man er vant til å se disse løpene på tv, og der ser alle like gode ut. Når man ser på det sånn, får man ikke forståelse av farten de egentlig løper på, sier Post.

Vanskelig å forstå hvor fort det går

GERMANY-BERLIN-MARATHON

Wilson Kipsang med medaljen han fikk etter å ha vunnet Berlin Maraton.

Foto: JOHN MACDOUGALL / Afp

For å illustrere Kipsangs nesten ufattelige prestasjon, utfordret vi den personlige treneren Erlend Vada til å løpe en tur i Kipsangs gjennomsnittshastighet, som rundt regnet var 20,5 km/t.

Det er et par utfordringer med denne testen: mange tredemøller når ikke så høy fart, og et normalt trent menneske holder ut en slik hastighet i bare 1-3 minutter.

Det var også innenfor den tiden Vada havnet. Selv om han er personlig trener, er han mest glad i styrketrening. Som løper er han derfor som en helt vanlig mann å regne.

Etter 90 sekunder i farten som Kipsang holdt i to timer var det umulig for Vada å fortsette.

– All respekt til de som holder ut i to timer, sier han pesende etter forsøket.

– Helt vilt

For å gjøre maratonrekorden litt mer forståelig kan man sette opp disse sammenligningene:

 • 3000 meter er en distanse mange må løpe på skolen og i militæret. Verdensrekorden på 3000 meter er 7,20,67. For å holde tritt med Kipsang må man løpe 14 3000-metere på 8 minutt og 45 sekunder - uten pause mellom.

– Man må være i særdeles god form for å løpe en 3000-meter på 8.45. Fjorten ganger på rad, uten pause, er helt vilt, sier Post.

 • Kipsang brukte i snitt 2 minutter og 55 sekunder på å løpe hver av de til sammen 42 kilometerne.

– Folk kan jo prøve å løpe bare én kilometer på den tiden, det er ikke mange som klarer det, sier Post.

Nærmer seg to timers-grensen

For de fleste er det fysisk umulig å noen gang komme på Kipsangs nivå, uansett hvor mye man trener, rett og slett fordi de færreste har de riktige genetiske sammensetningene som kreves.

Likevel tror ikke Post, som selv er en habil maratonløper, det blir lenge til rekorden blir slått igjen.

Det foregår nemlig et kappløp blant de beste løperne om å komme under to timer.

– I motsetning til andre øvelser innen friidrett har faktisk maratonrekordene blitt flyttet en del på. Det har nærmest vært rekordras de siste ti årene. Jeg tror vi vil se en gradvis forbedring, for alle har lyst å komme under to timer, sier Post.

– Kan man komme under to timer?

– De som har regnet på det, sier det skal være mulig for et individ med verdens beste oksygenopptak og verdens beste utnyttelsesgrad... Men det skal jo litt til for å finne et sånt menneske, sier han.

Siste nytt

 • Norsk 19-åring knuste finne – tok gull i junior-VM

  Sørlendingen Mathias Holbæk leverte et knallsterkt løp da han sikret gullmedalje på 20 kilometer i junior-VM i Canada. Han kjempet mot finske Niko Anttola om seieren, men med et sterkt rykk var nordmannen sterkest.

  Det ble også norsk bronse på Kristian Kollerud.

  Det var en stund fire nordmenn som hang på finnen, men det ble etter hvert for tøft for både Kollerud, Lars Heggen og Lars Michael Bjertnæs.

  Bjertnæs ble nummer åtte, mens Heggen endte på 10.-plass.

  Holbæk hang imidlertid med lenge, og Vindbjart-løperen ga Anttola kamp om gullet.

  Mot tampen rykket han ifra, og dermed ble det norsk gull både på herresiden og kvinnesiden på mandagens 20 kilometer. Det var Milla Grosberghaugen Andreassen som tok gullet på kvinnesiden.

  Også i kvinnenes løp ble gullet sikret etter et imponerende rykk.

 • Juventus-spiller klar for Leeds

  Amerikanske Weston McKennie er klar for Leeds på en leieavtale fra italienske Juventus. Avtalen inneholder en opsjon på kjøp.

  24-åringen blir dermed lagkamerat med sine landsmenn Tyler Adams og Brenden Aaronson. I tillegg er manager Jesse Marsch amerikansk.

  McKennie har signert en avtale som gjelder ut inneværende sesong, men den kan bli gjort permanent, opplyser Leeds på sine nettsider.

  McKennie var involvert i alle kampene til USA under VM i Qatar før jul og står med 41 landskamper. Han debuterte i 2017 som 19-åring.

  Italy Soccer Serie A
  Foto: Marco Alpozzi / AP
 • Manchester City møter Bristol City i FA-cupen

  Manchester United møter enten Derby eller West Ham i den femte runden av FA-cupen. Erling Braut Haaland og Manchester City skal spille mot Bristol City.

  United får hjemmekamp, mens Haaland og co. skal spille på bortebane. Derby og West Ham møtes senere mandag om retten til å møte United. (NTB)

  Erling Braut Haaland
  Foto: OLI SCARFF / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sport
Spiller nå
Slik husker vi Pelé 01:30
Neste