Hopp til innhold

Må i rettssak etter dopingetterforskning: Fortsatt sjef i verdenscupen

ANTERSELVA (NRK): Den suspenderte IBU-toppen Gottlieb Taschler må denne våren møte i rettssak etter dopingetterforskning, som kobler ham til dopinglegen Michele Ferrari. Men fortsatt er han øverste leder for en av skiskytingens største verdenscuparrangement.

Gottlieb Taschler

SENTRAL I ANTERSELVA: Gottlieb Taschler er fortsatt president i organisasjonskomitéen til verdenscupen i Anterselva, til tross for å være involvert i dopingetterforskning. Foto: NRK

Bakgrunnen for det som nå har ført til rettssak er etterforskningen av ham og sønnen hans Daniel Taschler. Sønnen er nå suspendert som italiensk b-landslagsutøver som følge av etterforskningen.

Den skal ha kommet i gang etter at de to ble koblet til Lance Armstrongs tidligere lege Michele Ferrari, som i årevis har blitt etterforsket av politimyndigheter. Det skal være gjennom telefonavlytting at saken dukket opp.

Og det er her Gottlieb Taschler kommer inn i bildet. Ifølge avsløring i italiensk media skal han angivelig ha søkt dopingråd fra Ferrari, for sønnen. Nå må han og sønnen sammen med den livstidsutestengte legen Ferrari møte i rettssaken i april. Taschler har selv nektet for at han har bedt om dopingråd.

Visepresident i IBU

Taschler har også har vært visepresident i Det Internasjonale Skiskytterforbundet (IBU) siden 2007. Så lenge etterforskningen pågår er han suspendert fra den rollen.

Organisasjonskomité Anterselva

HJEMMESIDEN: Slik ser ledelsen i organisasjonskomitéen i Anterselva ut på deres hjemmeside.

I Anterselva har likevel Taschler fått fortsette sitt arbeid som leder for verdenscuparrangementet. På dagens blomsterseremoni var han aktiv i bakgrunnen av seremonien.

Når NRK ber om intervju gjør Taschler det klart at det ikke kommer på tale.

– Jeg har allerede sagt at jeg ikke gir intervjuer, sier Taschler i gangen under arenaen. Deretter nekter han å svare videre på sammenhengen med rettssaken.

Italy Biathlon World Cup Daniel Taschler

DOPINGETTERFORSKET: Daniel Taschler her i aksjon under verdenscuprenn i Anterselva i 2014.

Foto: Felice Calabro' / Ap

Turistorganisasjonen Kronplatz Holiday Region har beregnet at verdenscuparrangementet som fyller rundt 60.000 tilskuerplasser, betyr årlig 20 millioner euro ekstrainntekter for regionen.

– Burde grepet inn

Tarjei Bø er svært kritisk til at Taschler fortsatt kan lede et verdenscuparrangement.

– IBU har vist sitt eksempel ved å ta ham vekk fra vervet og det er vel og bra det. Men selv om italienerne her ikke ser like seriøst på det så syns jeg IBU burde grepet inn og sagt hvis dere har lyst til å arrangere verdenscup så må han vekk, sier Bø.

Anders Besseberg

PEKER MOT ITALIENSK FORBUND: Anders Besseberg sier de ikke kan avsette ledere for verdenscuprenn. Det er ansvaret til nasjonale forbund, sier han.

Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

Anders Besseberg, president i Det Internasjonale Skiskytterforbundet (IBU), er klar på at de ikke kan å avsette en leder for et verdenscuprenn. Han er selv ikke til stede i Anterselva.

– Så lenge han ikke er dømt for noe har vi ikke myndighet til å avsette ledere. Det er det nasjonale forbundets ansvar. Dette må rettes til Det italienske forbundet, sier Besseberg til NRK.

Besseberg påpeker at dette stiller seg annerledes dersom Taschler faktisk blir dømt i den kommende rettssaken.

NRK har i etterkant av svaret til Besseberg forsøkt å komme i kontakt med Det italienske skiforbundet på telefon og mail uten å få svar foreløpig.

Siste nytt

  • Team Braathen avviser Hirscher-rykter: – Blir ikke noe samarbeid

    Michael Pircher er Lucas Braathens nye trener og var sjef for Marcel Hirscher i seks år. Han er likevel klar på at det ikke vil bli noe samarbeid dem imellom.

    I mars ble det klart at Braathen gjør comeback som alpinist etter en sesong på sidelinjen, men for Brasil. Hokksund-gutten har derfor måttet sette sammen sitt helt eget team, hvor Pircher er ansatt som trener.

    48-åringen ble hentet fra Det østerrikske skiforbundet, hvor han blant annet hadde treneransvaret for skilegenden Hirscher fra 2013 til han la opp i 2019.

    Østerrikeren sjokkerte hele alpinverden da han annonserte comeback for Nederland tidligere i uken. Det har også skapt spekulasjoner om han og Braathen ville danne et samarbeid.

    – Det er ikke en sak for oss. Vi kommer garantert til å være i de samme skistedene, og noe vil dukke opp, men det blir ikke noe samarbeid, sa Pircher til Tiroler Zeitung, ifølge Blick.

    Trenerveteranen er tydelig på at fokuset hans nå ligger på Braathen, som skal jakte VM-gull i Saalbach til vinteren.

    – Om dagen planlegger vi opplegget, alt er fortsatt i de tidlige stadiene. Vi har nettopp funnet hverandre, sa Pircher. (NTB)

    Lucas Braathen
    Foto: BARBARA GINDL / AFP
  • Formel 1-stjerne ferdig i Haas etter sesongen

    Den tyske Formel 1-stjernen Nico Hülkenberg kjører sin siste sesong for Haas. Det bekreftet laget fredag formiddag.

    «Haas og Nico Hülkenberg vil skille lag ved avslutningen av 2024-sesongen» heter det i meldingen på X.

    Tyskeren er inne i sin andre sesong for Haas. Tidligere har han kjørt for lag som Williams, Sauber, Renault og Aston Martin.

    36-åringen har tatt en pole position, men har fortsatt til gode å vinne et Formel 1-løp. Totalt har han tatt 534 poeng på 211 løp i karrieren.

    Så langt denne sesongen står han imidlertid bare med fire poeng på fem løpshelger. Hans beste resultat i år er en 9.-plass fra Australias Grand Prix. (NTB)

    Japan F1 GP Auto Racing
    Foto: Hiro Komae / AP
  • Rashford ut mot netthetsen: – Nok er nok

    Manchester United-angriperen Marcus Rashford (26) har sett seg lei av behandlingen han får i sosiale medier.

    I et svar på en støttemelding på X skriver Rashford at «mobbingen har pågått i månedsvis».

    – Nok er nok, avslutter han med.

    Responsen kom etter at en X-bruker med United-sympatier gikk ut mot hetsen av Rashford og omtalte den som motbydelig og ondsinnet.

    26-åringen scoret hele 30 mål forrige sesong, men siden har det gått trått. Rashford står denne sesongen med kun åtte scoringer på 40 klubbkamper. (NTB)

    Rashford jubel united
    Foto: Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal