NRK Meny
Normal

– Det er lett å si man skal bli best. Det er noe helt annet å gjøre det

ARGENTINA (NRK.no): Aksel Lund Svindal er på samling ni måneder i året og måtte slå opp med kjæresten. Alt for å bli verdens beste alpinist.

Aksel Lund Svindal snakker ut om karrieren og det nylige bruddet med Julia Mancuso. Reporter: Andreas Toft

Se Aksel Lund Svindal fortelle om de tøffe prioriteringene, inkludert bruddet med Julia Mancuso, i denne videoen. Foto: Torje Bjellaas. Reporter: Andreas Toft.

 • Se Aksel Lund Svindal snakke åpenhjertig om de tøffe valgene i idrettskarrieren i videoreportasjen over.
Julia Mancuso og Aksel Lund Svindal

Julia Mancuso og Aksel Lund Svindal måtte avbryte forholdet sitt fordi det ble praktisk umulig å værebåde toppidrettsutøvere og kjærester i en idrett hvor kvinner og menn konkurrerer på helt forskjellige steder.

Foto: Poppe, Cornelius / NTB scanpix

– Som idrettsutøver blir du kledd naken. Du er overlatt til deg selv, og hvis det ikke funker er det ingen å skylde på. Da må du tørre å ta en del tøffe valg, sier Aksel Lund Svindal til NRK.no.

Man må være rå i prioriteringene for å være toppidrettsutøver. Det har Lund Svindal fått merke. Han har rett og slett havnet i tidsklemma.

– Jeg har lyst til å være med så mye jeg kan. Jeg har lyst til å bruke så mye tid på idretten min, men da får jeg dessverre litt lite tid til overs, sier han i et sjeldent rolig øyeblikk med en kopp kaffe i hånda.

Fem uker i Argentina - ni måneder på samling

30-åringen reiser med jobben ni måneder i året. Nå er han på samling i Argentina, en halv verden unna familie og venner. Der skal han være i fem uker.

Er han ikke på samling, stiller han opp for media eller sponsorer. Til slutt blir det lite tid igjen. Det skal koste å bli best i verden.

– Jeg tror veldig mange juger for seg selv litt for lett når man ikke skjønner hvorfor det ikke går bedre. Men tenker du deg hardt om, så finnes det noen som trener enda hardere enn deg, sier Lund Svindal.

Aksel Lund Svindal

Aksel Lund Svindal liker å sitte i forhandlinger med sponsorer og andre samarbeidspartnere selv. Han sier det utfordrer ham på samme måte som å stå på ski. Men det tar tid. Her er han på medieoppdrag i forbindelse med en sponsoravtale.

Foto: Larsen, HÃ¥kon Mosvold / NTB scanpix

Fikk ikke tid til forhold

Tidligere i høst måtte 30-åringen ta et av de tøffeste valgene i karrieren. Det ble etter hvert umulig å både satse som han ville på alpint og få nok tid med kjæresten Julia Mancuso.

– Det er enkelt å si at jeg skal bli god. Det er mye vanskeligere å gjennomføre de valgene som faktisk gjør at jeg kan bli best, sier Lund Svindal.

Mancuso er også toppalpinist og vant OL i 2006. De to hadde vært sammen i flere år. Problemet er at kvinner og menn konkurrerer på helt forskjellige steder i verden og konkurrerer.

– Du må ikke velge bort familieliv, men du må sette det på vent. Vi har greid å se hverandre ganske mye om vinteren, men det er en del jobb. Det blir vanskelig når vi ikke bare har ett hav mellom oss, men både Atlanteren og Stillehavet, sier Lund Svindal.

Måtte prioritere hardt

Olympia- og verdensmesteren følte han fikk for tøffe prioriteringer i de få månedene han var hjemme i Norge. Timeplanen ble for tett om han skulle fly til USA for å være med kjæresten rett etter han kom hjem etter lange samlinger.

– Jeg føler forpliktelser overfor de der hjemme når jeg ikke viser meg i Norge omtrent fra slutten av august til påske. Jeg skylder dem å være tilgjengelig, både samarbeidspartnerne til Skiforbundet, mine egne sponsorer og ikke minst familie og venner. Da er det ikke bare for meg å reise til USA med én gang heller, sier han.

– Jeg kunne sikkert fått det til, men da måtte jeg begynt å prioritere også innenfor de veldig få ukene jeg er hjemme. Da begynner det å bli mange ting å rekke over. Jeg tror rett og slett det går på at jeg er en ganske opptatt kar, smiler Lund Svindal.

Video Aksel Lund Svindal med kjæresten Julia Mancuso

Aksel Lund Svindal og Julia Mancuso har stått mye på ski sammen, men det ble etter hvert vanskelig å få tidmeplanen til å gå opp.

Foto: Nyhetsspiller

Vil uansett ikke ha A4-livet

Han innrømmer at det ikke var spesielt gøy å avslutte forholdet på grunn av idretten.

– Det var et tøft valg, men timingen var sånn at begge to kunne snakke om det og se om vi fant en løsning. Vi klarte å se fornuftig på det. Det er ikke noe gøy, men det er sånn det er akkurat nå, sier han.

30-åringen sier at han tar ting som det kommer, og utelukker ikke at han kan komme i en situasjon hvor han er interessert i å få familie. Men ikke akkurat nå.

– Det er ingenting jeg kan tenke meg å byttet dette livet med. Noen ganger tenker jeg at jeg skulle ønske meg noe annet, for eksempel et A4-liv. Da varer det en uke, og så har jeg fått dosen min med det. Da er jeg klar for å kjenne det bruse litt igjen, gliser Lund Svindal.

Siste nytt

 • Suarez hviles i vennskapskamper

  Barcelonas Luiz Suarez vil ikke ta del i Uruguays vennskapskamper i november på grunn av et trøblete kne, skriver NTB. Barcelona har bedt pent om at Luiz Suarez står over kampene på grunn av et vondt kne, en forespørsel det uruguayanske fotballforbundet har innvilget.

  Suarez
  Foto: ANDRES STAPFF / Reuters
 • Ny kamp for Emil Meek

  Den norske MMA-utøveren Emil Meek skal gå sin neste kamp mot Kamaru Usman i Las Vegas 30. desember, skriver Nettavisen. MMA-journalist Farah Hannoun meldte nyheten først på Twitter fredag kveld. Meek var sist i aksjon da han UFC-debuterte med seier mot Jordan Mein i Toronto i desember i fjor.

  Meek
  Foto: Tom Szczerbowski / Reuters
 • Sørloth storspilte i dansk toppkamp

  Alexander Sørloth scoret ett og hadde tre målgivende da Midtjylland slo Horsens 4-2 og tok over tabelltoppen i Danmark. Sørloth er nå på delt tredjeplass på toppscorerlisten i den danske eliteserien med åtte mål.

  Alexander Sørloth
  Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal
4-4-2 med Schau og Aune
4-4-2 med Schau og Aune
4-4-2 med Schau og Aune
4-4-2 med Schau og Aune
4-4-2 med Schau og Aune
4-4-2 Eliteserien fotball: Aalesund - Kristiansund