NRK Meny
Normal

Løvberg: - Sjokket henger i oss alle

Den norske svømmetroppen i USA våknet uten sin ledestjerne Alexander Dale Oen i dag. Både trenerteam og utøvere har tatt dødsfallet svært tungt.

Petter Løvberg og Alexander Dale Oen

Landslagstrener Petter Løvberg og Alexander Dale Oen hadde et svært tett og godt samarbeid.

Foto: Thomassen, Christian / NTB scanpix

Dale Oen og Løvberg i 2004

Dale Oen og Løvberg har samarbeidet lenge. Her før Athen-OL i 2004.

Foto: Johansen, Erik / NTB scanpix

Det er ni timers tidsforskjell mellom Norge og Arizona, og den norske troppen har ligget og sovet mens nyheten om det overraskende og tragiske dødsfallet til Alexander Dale Oen har preget nyhetsbildet her hjemme.

Uansett var det en blytung tirsdag de norske svømmerne våknet opp til.

Formiddagen gikk med til nødvendig oppfølging av utøverne og formaliteter, melder idrettsforbundets Halvor Lea i en pressemelding.

– Det var vondt å våkne opp og kjenne på følelsen av at det uvirkelige er virkelig. Alle her borte tar dette tungt, og sjokket henger i oss alle. Vår viktigste oppgave nå, er å ta vare på utøverne og følge opp de formalitetene som er nødvendig.

– Vi har laget en dagsplan for utøverne, og legger vekt på å være mest mulig sammen, men samtidig ha rom for alenetid. Vi ledere forsøker også å være tilgjengelige for utøverne som vil prate alene, sier landslagstrener Petter Løvberg.

Les også: Tufte skrev dikt til avdøde Dale Oen

(artikkelen fortsetter under bildet)

Snildal, Nordenstam, Oen og Johannessen

Landslaget har vært en sammensveiset gjeng. Her er Ingvild Snildal, Sara Nordenstam, Alexander Dale Oen og Cecilie Waage Johannessen sammen under et pressetreff i Drammen i juli i fjor.

Foto: Grøtt, Vegard / NTB scanpix

– Trodde det var en dårlig spøk

Dale Oens personlige trener, Sondre Solberg, har ikke vært med på treningsturen til USA, og har søkt støtte på Hundsund Bad i Bærum i dag. Det har vært Dale Oens treningsarena i Norge den siste tiden.

– Det var et sjokk. Jeg trodde først det var en dårlig spøk, men dessverre så var det sant. Jeg fikk senest en melding fra Alexander i går kveld, så dette kom som lyn fra klar himmel, sier en svært medtatt Solberg til NRK.

– Hva var det siste du snakket med han om?

Sondre Solberg

Sondre Solberg har søkt støtte hos kollegaene i Bærum Svømmeklubb i dag.

Foto: Sørbø, Krister / NTB scanpix

– I går var han litt irritert fordi det var en 50-meter som ikke hadde gått så bra. Men han følte seg bra, og lurte egentlig bare på hvordan det stod til hjemme. Det var ingen signaler på det som skulle komme, så det var et kjempesjokk, sier Solberg.

Svømmetreneren blir gråtkvalt når han forteller om Dale Oens menneskelige egenskaper.

– Jeg vil beskrive han som kanskje det sterkeste mennesket jeg har kjent. Han var veldig målrettet og ambisiøs, men samtidig var han varm og tok seg av menneskene rundt seg.

– Jeg vet ikke hvordan de neste dagene kommer til å bli. Det føles som om motorene har stoppet, og jeg vet ikke hvor veien går videre, avslutter Solberg, med tårer i øynene.

Minnestund

Svømmetroppen i USA skal minne Dale Oen sammen med den lokale sjømannskirken i kveld.

– I formiddag har vi gått en lengre tur sammen med en del av utøverne, og i kveld skal vi ha en minnestund sammen med Sjømannskirken. Det tror vi vil være bra for oss alle, sier landslagssjef Petter Løvberg.

Les også: Slik ble han et symbol på landets sorg etter 22. juli

Politiet etterforsker saken og Dale Oen vil bli obdusert i løpet av tirsdagen. Det er vanlige prosedyre ved slike plutselige og uventede dødsfall i USA.

Det er særlig Olympiatoppens lege Ola Rønsen som har tatt seg av den formelle oppfølgingen. Han var også sentral i forsøkene på å gjenopplive det norske OL-håpet da han ble funnet livløs i dusjen på hotellrommet sitt.

– Alt fokuset vårt er på utøverne her borte og at de har det bra. Jeg ønsker ikke å uttale meg noe mer om hendelsesforløpet, sa Rønsen til NRK tirsdag kveld og henviste til pressemeldingen som ble utsendt tidligere på dagen.

Alexander Dale Oen ble funnet av lagkameratene, som reagerte på at han brukte veldig lang tid i dusjen etter å ha kommet inn etter en rolig tur på golfbanen.

Håper på svar

I forbindelse med et plutselig, uventet dødsfall er det en rekke formaliteter som skal følges opp, og dette har tatt det meste av dagen for Olympiatoppens OL-lege Ola Rønsen. Han vil også være tilstede under obduksjonen av Dale Oen i dag.

– Her vil jeg være til stede på vegne av familien. Vi håper at obduksjonsrapporten vil kunne gi svar på spørsmålene vi alle stiller oss, sier Ola Rønsen.

Tirsdag kunne ingen si når resultatene av obduksjonen vil foreligge.

Normalt tar det litt tid før en obduksjonsrapport vil foreligge, men politiet i Flagstaff sier at det kan gå raskere i denne saken, i og med at det er en norsk OL-deltaker det dreier seg om.

De norske laglederne i Flagstaff har også varslet at de vil holde en pressekonferanse på det lokale politikammeret i Flagstaff senere tirsdag.

Siste nytt

 • Casper Ruud klar for French Open

  Casper Ruud vant den avgjørende kvalifiseringskamp mot franske Alexendre Müller. Med 2-0 i sett kunne Ruud slippe jubelen løs for avansement til første runde i French Open.

  Casper Ruud
  Foto: Vincent Thian / AP
 • Xavi blir værende i Qatar

  Tidligere Barcelona-spiller Xavi Hernández har skrevet under en ny toårskontrakt med Al-Sadd. Dermed blir den spanske 38-åringen værende i den qatarske ligaen til han fyller 40 år. Xavi har spilt for Al-Sadd siden 2015.

  SOCCER-SPAIN/ Barcelona's Messi celebrates his goal against Sevilla with teammate captain Hernandez during their Spanish first division soccer match at Nou Camp stadium in Barcelona
  Foto: GUSTAU NACARINO / Reuters
 • Vidal tiltalt for vold

  Bayern München-stjernen Arturo Vidal er tiltalt for kroppskrenkelse etter en voldsepisode på en nattklubb i byen i fjor høst. Statsadvokaten i München opplyser at strafferammen for det Vidal er tiltalt for er fengsel i inntil 10 år.

  Vidal
  Foto: Matthias Schrader / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Morgensport og musikk
NRK Sport Live
NRK Sport Live
NRK Sport Live
Sport i dag
Sport i dag