Hopp til innhold

Landslagstreneren har allerede beklaget til utøverne – varsler bråk rundt OL-uttaket

Snømangelen på Lillehammer gjør et allerede vrient OL-uttak enda vanskeligere for Eirik Myhr Nossum. I mangel på uttaksrenn, må han bruke skjønn – og vet det er kontroversielt blant de aktive.

SI1oLZi-VVk

UTTAKSKNIPE: Harald Østberg Amundsen (t.v.) tok VM-bronse på 15 km fristil, men mangler muligheter til å overbevise landslagstrener Eirik Myhr Nossum om at han duger på øvelser som står på programmet i Beijing-OL.

Foto: Geir Olsen / NTB

Fire løpere på hver øvelse. Totalt åtte i troppen. Det er kvoten Eirik Myhr Nossum og Arild Monsen har å forholde seg til når de skal bli enige om herrelangrennstroppen til OL i Beijing.

Det trangeste nåløyet i moderne tid.

Landslagsledelsen ønsker dessuten å ha mest mulig av troppen klar så tidlig som mulig, for å kunne optimale forberedelsene til de spesielle konkurransene på 1800 meters høyde i Kina.

Kvalifiseringen starter for fullt i Ruka denne helga, og om bare et par uker skal store deler av kabalen være lagt.

Nå gjør snømangelen på Lillehammer det hele enda vanskeligere. Neste helg skulle det ha vært en knalltøff 30 km fellesstart med skibytte i verdenscupen i OL-byen ved Mjøsa. Nå er distansen endret til 15 km intervallstart i fristil, i en adskillig lettere løypetrasé.

Mer skjønn, mer bråk

Det betyr at et av de desidert beste uttaksrennene jeg hadde blir endret til noe som kanskje ikke er så viktig. Så sånn sett detter det bort et offentlig uttalt veldig viktig uttaksrenn, konstaterer distansetrener Nossum overfor NRK.

JZYF0iPjBWI

MERITTERT: Emil Iversen tror ikke navnet hjelper ham til OL. Det kan derimot merittlista gjøre.

Foto: Torstein Bøe / NTB

Løpet på Lillehammer var i utgangspunktet det eneste løpet over 15 kilometer før OL-uttaket. Nå blir det i stedet ingen.

Blir det lettere å ta ut laget når mer er overlatt til ditt skjønn?

Det kan bli lettere, men jeg personlig synes jo det er vanskeligere å ta ut bare basert på skjønn, jeg liker jo å ha noen fakta på bordet. Det får jeg ikke denne gangen, og sånn sett kan det bli mer bråk omkring uttak, fordi det blir så mye skjønn i det, konstaterer Nossum.

Han har allerede snakket med utøverne om situasjonen.

Jeg har sagt til mine utøvere at jeg beklager det, men noen må ta avgjørelsen på et tidspunkt. Da er det dette som er realitetene. Så får vi gjøre det beste ut av det, sier han til NRK.

– Vanskelig å argumentere imot

Nossum bekrefter at han ønsker å gi flere løpere OL-billett allerede etter den tredje verdenscuphelga i Davos.

Jeg tror på ingen måte at en hel tropp er tatt ut etter Davos, men det er helt sikkert at enkelte allerede da har begynt å få klarsignal, sier landslagstreneren.

Lørdag gås OL-distansen 15 km klassisk i Ruka. Blant dem som har planer om å sikre seg OL-billett allerede da, er den regjerende verdensmesteren på femmil, Emil Iversen.

På de andre OL-distansene må også han trolig støtte seg på Nossums skjønn.

Vi er nok noen løpere som står veldig likt. Det er ikke noen fordel at jeg heter Emil Iversen. Men god form i VM i fjor, det taler til min fordel. Det kan bety mye å ha hatt et bra mesterskap sist, sier Iversen, som påpeker at han ikke alltid har hatt gode mesterskap å vise til.

Samtidig skjønner Iversen hva Nossum snakker om når han varsler at det kan bli bråk.

Når uttaket blir mer basert på skjønn, så er det vanskeligere å argumentere imot. Da kan Eirik si at «jeg tar med disse fire fordi jeg har mest tro på dem», påpeker han.

HO_PoxN3kT8

ENORM BREDDE: Simen Hegstad Krüger, Hans Christer Holund og Harald Østberg Amundsen sikret norsk trippel på 15-kilometeren i VM.

Foto: CHRISTOF STACHE / AFP

Åtte tok medalje i VM

NRKs ekspertkommentator Torgeir Bjørn ser utfordringen Nossum og landslagsledelsen har fått.

Det største hodebryet det skaper, er at vi ikke får en eneste skiatlon eller langt løp i fri teknikk. Da blir beslutningsgrunnlaget for å ta ut riktig lag svekket. Da må man i stor grad bruke skjønn. Tidligere meritter vektes inn. Men også formutvikling og eventuell utvikling i stilarter, påpeker han.

I VM i Oberstdorf i februar/mars, fikk altså Norge tre individuelle verdensmestere: Iversen (50 km), Hans Christer Holund (15 km) og Johannes Høsflot Klæbo (sprint).

De tre hadde med seg Pål Golberg på laget som tok gull i stafett.

Simen Hegstad Krüger tok tre individuelle medaljer uten å komme med på stafettlaget. Harald Østberg Amundsen tok bronse på 15 km, men gikk heller ikke stafetten.

Erik Valnes og Håvard Solås Taugbøl tok medaljene bak Klæbo på VM-sprinten.

Norge hadde med andre ord åtte medaljevinnere, identisk med det totale antallet løpere som får reise til Beijing.

Sportsnyheter

Scenene før skrekkstraffen vekker oppsikt: – Ufattelige bilder

Ballen var søkk borte da Bernardo Silva skulle ta straffe mot Real Madrid. Eksperter mener den lange ventetiden kan ha vært avgjørende for storlaget.

Siste nytt

 • Tung dag for Foss i Tour of the Alps – falt av i sammendraget

  Den norske Ineos-stjernen Tobias Foss er ute av sammenlagtkampen etter en tøff 4.-etappe i Tour of the Alps torsdag.

  Nordmannen trillet i mål 15.44 minutter bak Simon Carr (EF Education), som gikk solo de siste milene og vant torsdagens kraftanstrengelse.

  Torsdagens 141,3 kilometer lange etappe gikk over to førstekategoriserte topper fra Laives til Borgo Valsugana i Italia.

  Ineos-rytteren Foss har imponert underveis i rittet og vant mandagens åpningsetappe. Før torsdagens etappe lå han på 2.-plass i sammendraget, bare 31 sekunder bak ledende Juan Pedro López (Lidl-Trek).

  Etter torsdagens fjelletappe har avstanden økt såpass at nordmannen er helt ute av tetkampen. (NTB)

  Tobias Foss
  Foto: NTB
 • Barcelona bøtelagt for rasistisk oppførsel blant supportere

  Det europeiske fotballforbundet har ilagt Barcelona en bot på i underkant av 300.000 kroner for rasistisk oppførsel fra supportere.

  Hendelsene skal ha skjedd under det første oppgjøret i kvartfinalen i Champions League mot Paris Saint-Germain.

  Barcelona har også fått forbud mot å selge billetter til egne supportere i neste bortekamp i en europeisk turnering.

  Barca tapte dobbeltoppgjøret mot PSG 4-6 sammenlagt etter at franskmennene vant tirsdagens returkamp i Catalonia 4-1.

  10. april opplyste Paris-politiet at de hadde avhørt to personer etter at det sirkulerte videoer i sosiale medier av en supporter som lagde apelyder og en annen som ga nazihilsener på Parc des Princes.

  I tillegg har også Barcelona også blitt ilagt en bot på i overkant av 80.000 norske kroner for fyrverkeri og hærverk. (NTB/NRK)

  Barcelona PSG
  Foto: Reuters
 • Norge avslutter EM-kvaliken i Bergen – første gang på fem år

  Norges fotballkvinner møter Nederland i den siste kvalifiseringskampen til fotball-EM. Det oppgjøret skal spilles på Brann stadion i Bergen.

  Det opplyser Norges Fotballforbund på sine nettsider. Kampen spilles 16. juli.

  – Jeg var selv til stede i Bergen i forbindelse med Champions League-kamp og fikk oppleve hvor stort engasjement og fotballinteresse det er i byen. Vi gleder oss til å komme dit og oppleve den fantastiske støtten selv. Dette kan bli en helt avgjørende kamp i en åpen gruppe, og derfor er det viktig at publikum hjelper oss ekstra på veien, sier landslagssjef Gemma Grainger.

  Sist de norske fotballkvinnene spilt landskamp i Bergen, var helt tilbake i 2019. Da slo de England 2-1 foran 10.830 tilskuere. (NTB)

  Norges landslag kvinner
  Foto: NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal