– Godset-Mjøndalen gav oss følelsen av hvor viktig et derby faktisk er

KOMMENTAR: «Det er ingen som sier at Silicon Valley er for lite for både Apple og Google.»

Strømsgodset-Mjøndalen

Erik Midtgarden feirer 1-0-scoringen foran Strømsgodsets supportere.

Foto: Roald, Berit / NTB scanpix

Endelig møttes de to lagene som er fyrlykter i den tåkete natten norsk fotball befinner seg i. Kampen mellom Strømsgodset og Mjøndalen er fotballfest for fulle tribuner. Det har vi ikke sett så ofte her til lands de siste årene.

Etter kampen sitter vi imidlertid igjen med den uforløste spenningen av et uavgjortresultat etter 39 års ventetid - samt følelsen av hvor viktig et derby faktisk er.

Ulikheter på banen

Kampen startet nærmest som forventet: Strømsgodset slet med å takle forventingene og favorittstemplet de første 20 minuttene. Mjøndalen var kompakte og plaget Godset-spillerne.

På banen var det mange ulikheter mellom lagene. Strømsgodset ønsket å spille fotball, mens Mjøndalen kun ønsket å hente med seg poeng. Utover i kampen ble det synlig at Mjøndalen har en pragmatisk tilnærming til det å overleve i eliteserien, og de var mer enn nok fornøyde med ett poeng.

Men til tross for ulikhetene på banen finnes det mange likheter mellom de to naboklubbene. Og det vil også kunne hjelpe dem fremover.

Begge klubbene har greid å skape sin egen nisje. De er annerledeslagene. Denne annerledesheten burde være det nye normale. Kenneth Karlsen i Mjøndalen har sagt at da de startet på prosjektet i klubben ønsket de å tenke annerledes rundt fotball.

Karlsen personifiserte det i dagens kamp med å sitte på benken. Som «sirkusdirektør», eller sportslig leder som det heter i andre klubber, er det nemlig veldig uvanlig å befinne seg på benken under kamp.

Vant serien med vrakgods

Da Strømsgodset vant ligagullet i 2013 var Deila en viktig faktor. Og Deilas tro på spillere som ikke hadde fått ut potensialet sitt andre steder var forbilledlig. Ikke bare hentet Godset spillere som andre ikke ville ha, Godset vant serien med de samme spillerne.

Dette var en side ved norsk fotball som ingen hadde greid å utnytte før. Dette var en nisje som Godset nå hadde greid å fylle. Mesterstykket var at også spillerne selv trodde de kunne lykkes. Stortalenter med utvikling som stoppet opp var et problem i norsk fotball helt til den dagen Deila tok roret i Strømsgodset.

I Mjøndalen er nisjen økonomi og klubbdrift. Det er over grensen til det absurde at langsiktig sportslig satsing og edruelig pengebruk er nok til å bli kalt annerledesklubb i norsk fotball, men det er det som er fakta.

Der de fleste norske fotballklubber har fremstått som The Rolling Stones - altså et stort maskineri hvor fansen skal melkes for penger, til tross for at magien og kvaliteten forsvant for mange tiår siden - har Mjøndalen vært et det lille indie-bandet som gjør alt selv.

Mjøndalen
Foto: Roald, Berit / NTB scanpix

Kunnskap

Veldig lite spennende skjer i et vakuum. Da Martin Ødegaard forsvant fra Godset til Real Madrid gjorde hans far det samme fra Mjøndalen. Det er et godt bilde på hvor tett bånd det er mellom de to klubbene.

Det er ikke sikkert Mjøndalen hadde blitt et eliteserielag om de ikke var nært knyttet til Strømsgodset. I begge klubbene har nøkkelpersoner sittet lenge i viktige stillinger - Flo som leder i Godset, og Karlsen og Hansen i Mjøndalen.

Her skiller Strømsgodset og Mjøndalen seg fra de fleste andre norske klubber. For noen år siden gjennomførte Norsk toppfotball en undersøkelse som viste at gjennomsnittslevetiden for en leder i norsk fotball var 11 måneder. Kompetansen forsvinner altså fort ut av norske klubber, men ikke i Buskerud-klubbene. Den kunnskapen som er lagret i veggene deres er uerstattelig.

– Vi er blitt inspirert av det Godset har fått til, sier Kenneth Karlsen i Mjøndalen.

Men Mjøndalen har ikke kopiert Strømsgodset. De har bare lært av dem og bygd videre på det.

Den internasjonale kontakten er også viktig for at man ikke skal havne i bakevja. Hva Strømsgodsets samarbeid med Manchester City har tilført fotballen lokalt er vanskelig å måle. Men de søker internasjonale impulser.

Rivalisering

Norsk fotball har dessuten savnet et skikkelig lokalderby. Det er ofte en feilslutning at et sted ikke er stort nok for flere lag. Den geografiske nærheten mellom Godset og Mjøndalen kan tvert imot føre til at konkurransen skjerpes og at klubbene må jobbe enda bedre for å få overtaket.

Det er ingen som sier at Silicon Valley er for lite for både Apple og Google. I dag merker vi hvor stor interessen var rundt kampen mellom disse lagene. Det er en interesse som kan generere høyere inntekter og fotballinteresse, og derav bedre spillere fra distriktet.

Kampen endte 1-1 og fremtiden for fotballen i Buskerud er lysere enn noensinne. Nå har Godset fått en lokal jevnbyrdig rival. Og er det noe som presser frem nytekning så er det sunn konkurranse.

Siste nytt

 • Idrettsstyret vil kutte lønna

  Styret i Norges idrettsforbund vil kutte kraftig i sine eigne lønningar. Idrettspresident Tom Tvedt seier til NRK at dei nye lønningane for styret skal ta utgangspunkt i ein norsk stortingsrepresentant si lønn. Den er i dag på 956.463 kroner. Tvedt tenar i dag nesten 1, 6 millionar kroner på vervet som president. Saka skal handsamast på idrettstinget i mai.

  Åpen time etter idrettsstyremøte i Norges Idrettsforbund.
  Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
 • EM-kvalik på Valencias hjemmebane

  Norges EM-kvalfiseringskamp i fotball mot Spania i mars skal spilles på Valencias hjemmebane Mestalla. Det har Norges Fotballforbund fått bekreftet av det spanske fotballforbundet. Spania rullerer på hvilken by landslaget spiller sine hjemmekamper i.

  Nasjonsliga Kypros mot Norge. (0-2).
  Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
 • Mørland blir styremedlem i NFF

  Fotballandslagets mangeårige medierådgiver Jon Mørland er innstilt som styremedlem i Norges Fotballforbund i perioden 2019-2021. Mørland erstatter Hans Olav Karde som styremedlem.

  Jon Mørland
  Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sport i dag
Sport i dag