Hopp til innhold

– Godset-Mjøndalen gav oss følelsen av hvor viktig et derby faktisk er

KOMMENTAR: «Det er ingen som sier at Silicon Valley er for lite for både Apple og Google.»

Strømsgodset-Mjøndalen

Erik Midtgarden feirer 1-0-scoringen foran Strømsgodsets supportere.

Foto: Roald, Berit / NTB scanpix

Endelig møttes de to lagene som er fyrlykter i den tåkete natten norsk fotball befinner seg i. Kampen mellom Strømsgodset og Mjøndalen er fotballfest for fulle tribuner. Det har vi ikke sett så ofte her til lands de siste årene.

Etter kampen sitter vi imidlertid igjen med den uforløste spenningen av et uavgjortresultat etter 39 års ventetid - samt følelsen av hvor viktig et derby faktisk er.

Ulikheter på banen

Kampen startet nærmest som forventet: Strømsgodset slet med å takle forventingene og favorittstemplet de første 20 minuttene. Mjøndalen var kompakte og plaget Godset-spillerne.

På banen var det mange ulikheter mellom lagene. Strømsgodset ønsket å spille fotball, mens Mjøndalen kun ønsket å hente med seg poeng. Utover i kampen ble det synlig at Mjøndalen har en pragmatisk tilnærming til det å overleve i eliteserien, og de var mer enn nok fornøyde med ett poeng.

Men til tross for ulikhetene på banen finnes det mange likheter mellom de to naboklubbene. Og det vil også kunne hjelpe dem fremover.

Begge klubbene har greid å skape sin egen nisje. De er annerledeslagene. Denne annerledesheten burde være det nye normale. Kenneth Karlsen i Mjøndalen har sagt at da de startet på prosjektet i klubben ønsket de å tenke annerledes rundt fotball.

Karlsen personifiserte det i dagens kamp med å sitte på benken. Som «sirkusdirektør», eller sportslig leder som det heter i andre klubber, er det nemlig veldig uvanlig å befinne seg på benken under kamp.

Vant serien med vrakgods

Da Strømsgodset vant ligagullet i 2013 var Deila en viktig faktor. Og Deilas tro på spillere som ikke hadde fått ut potensialet sitt andre steder var forbilledlig. Ikke bare hentet Godset spillere som andre ikke ville ha, Godset vant serien med de samme spillerne.

Dette var en side ved norsk fotball som ingen hadde greid å utnytte før. Dette var en nisje som Godset nå hadde greid å fylle. Mesterstykket var at også spillerne selv trodde de kunne lykkes. Stortalenter med utvikling som stoppet opp var et problem i norsk fotball helt til den dagen Deila tok roret i Strømsgodset.

I Mjøndalen er nisjen økonomi og klubbdrift. Det er over grensen til det absurde at langsiktig sportslig satsing og edruelig pengebruk er nok til å bli kalt annerledesklubb i norsk fotball, men det er det som er fakta.

Der de fleste norske fotballklubber har fremstått som The Rolling Stones - altså et stort maskineri hvor fansen skal melkes for penger, til tross for at magien og kvaliteten forsvant for mange tiår siden - har Mjøndalen vært et det lille indie-bandet som gjør alt selv.

Mjøndalen
Foto: Roald, Berit / NTB scanpix

Kunnskap

Veldig lite spennende skjer i et vakuum. Da Martin Ødegaard forsvant fra Godset til Real Madrid gjorde hans far det samme fra Mjøndalen. Det er et godt bilde på hvor tett bånd det er mellom de to klubbene.

Det er ikke sikkert Mjøndalen hadde blitt et eliteserielag om de ikke var nært knyttet til Strømsgodset. I begge klubbene har nøkkelpersoner sittet lenge i viktige stillinger - Flo som leder i Godset, og Karlsen og Hansen i Mjøndalen.

Her skiller Strømsgodset og Mjøndalen seg fra de fleste andre norske klubber. For noen år siden gjennomførte Norsk toppfotball en undersøkelse som viste at gjennomsnittslevetiden for en leder i norsk fotball var 11 måneder. Kompetansen forsvinner altså fort ut av norske klubber, men ikke i Buskerud-klubbene. Den kunnskapen som er lagret i veggene deres er uerstattelig.

– Vi er blitt inspirert av det Godset har fått til, sier Kenneth Karlsen i Mjøndalen.

Men Mjøndalen har ikke kopiert Strømsgodset. De har bare lært av dem og bygd videre på det.

Den internasjonale kontakten er også viktig for at man ikke skal havne i bakevja. Hva Strømsgodsets samarbeid med Manchester City har tilført fotballen lokalt er vanskelig å måle. Men de søker internasjonale impulser.

Rivalisering

Norsk fotball har dessuten savnet et skikkelig lokalderby. Det er ofte en feilslutning at et sted ikke er stort nok for flere lag. Den geografiske nærheten mellom Godset og Mjøndalen kan tvert imot føre til at konkurransen skjerpes og at klubbene må jobbe enda bedre for å få overtaket.

Det er ingen som sier at Silicon Valley er for lite for både Apple og Google. I dag merker vi hvor stor interessen var rundt kampen mellom disse lagene. Det er en interesse som kan generere høyere inntekter og fotballinteresse, og derav bedre spillere fra distriktet.

Kampen endte 1-1 og fremtiden for fotballen i Buskerud er lysere enn noensinne. Nå har Godset fått en lokal jevnbyrdig rival. Og er det noe som presser frem nytekning så er det sunn konkurranse.

Siste nytt

  • KBKs Max Williamsen ute resten av sesongen

    Et avrevet korsbånd i venstre kne gjør at sesongen er over for Kristiansunds Max Williamsen.

    Etter 15 minutter i onsdagens cupkamp på Reknesbanen, gikk KBKs høyreback i bakken etter en duell med en Træff-spiller, skriver Tidens Krav.

    – Det er bare å forberede seg på det verste, sa 20-åringen til da han hinket inn i KBK-bussen for å reise hjem til Kristiansund en liten time etter kampslutt.

    Etter MR-undersøkelse torsdag kom bekreftelsen på at 20-åringen ikke kan spille mer fotball denne sesongen. (NTB)

    Eliteserien i fotball 2024: Kristiansund - KFUM Oslo (1-1)
    Foto: Svein Ove Ekornesvåg / NTB
  • City herjet mot Brigthon - Foden hylles etter måldobbel

    Phil Foden storspilte og stjal showet da Manchester City vant 4-0 borte mot Brighton i Premier League.

    Etter storseieren uten Erling Braut Haaland skiller det bare ett poeng opp til serieleder Arsenal, som har én kamp mer spilt. Søndag gjester Pep Guardiolas menn Nottingham Forest.

    Oscar Bobb ble sittende på benken hele kampen.

    City fikk en fantastisk start på kampen da Kevin De Bruyne stanget et innlegg fra Kyle Walker rett i krysset etter bare 17 minutter.

    Ni minutter senere doblet Phil Foden gjestenes ledelse da han slo et frispark via muren og i mål.

    Briten var imidlertid ikke ferdig der. Med ti minutter igjen av omgangen satte han inn sitt andre etter at Brighton rotet det til i forsvar. Bernardo Silva snappet opp ballen og spilte den til City-juvelen, som banket inn 3-0-målet.

    Det var Fodens 50. Premier League-scoring, som fikk en legende til å logge seg på:

    – Er Phil Foden årets spiller? spurte tidenes toppscorer i Premier League, Alan Shearer, på X.

    Etter hvilen fortsatt City målfesten da Julian Alvarez banket inn returen på et skudd fra Walker.

    – Dette er ordentlig stygt for Brighton, men for et signal til resten av verden og Premier League, utbrøt Viaplay-kommentator Eivind Bisgaard Sundet.

    I forkant av målet ropte også vertene på straffe etter at Pascal Gross gikk i bakken i en duell med Rodri. Dommeren vinket imidlertid spillet videre.

    – Jo, dommer. Og jo, VAR. Det er klar og tydelig straffe til Brighton, skrev Viaplay-ekspert Lars Tjærnås på X.

    Det ble også det nærmeste Brighton kom et mål, og de må dermed se seg fornøyd med 11.-plass på tabellen.

    (NTB)

    Bpk8eLb85F0
    Foto: AP
  • Botheim matchvinner etter at «Tokki» mistet hodet

    Tokmac «Tokki» Nguen mistet de siste sju minuttene av storkampen mellom Djurgården og Malmö etter at han fikk rødt kort. Så ble Erik Botheim helten på overtid.

    – Det var en kjempetøff kamp med høy temperatur. Vi visste at det var marginer som ville avgjøre det, sa Botheim til Discovery og fortsatte:

    – Det er dritdeilig. Overtidsscoring borte mot Djurgården, får man noe deiligere enn det?

    Kampen tok fyr i sluttminuttene med en nordmann på hvert sitt lag i hovedrollene.

    I 82. spilleminutt på stillingen 0-0 var Nguen på vei gjennom, men ble stoppet av Malmö-forsvarer Derek Cornelius.

    Cornelius jublet hemningsløst over Nguen, som svarte med å løpe ned canadieren og fikk raskt det røde kortet.

    – Jeg spurte linjedommeren hvorfor jeg fikk rødt, og da sa han at jeg slo. Det er helt feil, sier Nguen ifølge TT og forklarer:

    – Det første instinktet var å jage ballen, men så sto han der. Han provoserte meg, og jeg gikk med på det.

    Det skulle vise seg å bli skjebnesvangert for vertene, for tre minutter på overtid stanget Botheim inn matchvinnerscoringen for Malmö. (NTB)

    Fotboll, Allsvenskan, Djurgården - Malmö FF
    Foto: BILDBYRÅN

Sendeplan

Kl. Program Kanal