Hopp til innhold

Kometens navn vekker oppsikt: – Bestemødre legger godt merke til det

Han har tre NM-medaljer, har debutert i mesterligaen og er klar for eliteserien. Likevel er det navnet som vekker mest oppsikt hos håndballkometen.

Henrik Ibsen

STORTALENT: Keeperen har denne sesongen fått sin debut i mesterligaen for Kolstad.

Foto: Anders Bergheim / Kolstad

Det er jo et navn som blir lagt merke til, kanskje særlig blant de eldre årgangene. Bestemødre legger veldig godt merke til det, sier Henrik Ibsen med et lurt smil til NRK.

Du leste riktig. Henrik Ibsen. Men ikke den Henrik Ibsen du frem til nå har forbundet med navnet.

Nå er det nemlig en ny Henrik Ibsen som skal sette Norge på kartet.

Det er et sterkt navn, foreldrene har vært gode med han der, gliser Sander Sagosen, Norges største håndballprofil.

Torbjørn Bergerud og Sander Sagosen.

LAGKOMPISER: Torbjørn Bergerud og Sander Sagosen er blant bærebjelkene både på landslaget og i Kolstad. Kanskje overtar Ibsen førstnevntes plass i fremtiden.

Foto: NTB

Det forplikter det, foreldrene har lagt listen der når de døper han til Henrik, følger hovedtrener Stian Gomo Nilsen opp.

Ble ikke trodd

Stortalentet spås en stor fremtid på håndballbanen. Denne sesongen har 20 år gamle Ibsen debutert i mesterligaen og Rema 1000-ligaen for seriemester Kolstad. Han spiller til daglig i Charlottenlund i 1. divisjon, men har hospitert hos seriemesteren både på trening og i kamp.

Mamma Marte Ibsen forteller at navnet til stortalentet kommer fra sønnens danske far.

– Mannen min er jo dansk og heter Ibsen, og det er jo som å hete Hansen i Norge – veldig vanlig. Vi ventet tvillinger, og da det kom en gutt, tenkte vi jo at han måtte hete Henrik. Han kunne jo ikke hete noe annet, sier hun.

Og ja, folk reagerer på navnet hans.

Du kan jo tenke deg skoleopprop opp gjennom, alle ser seg rundt og lurer på hvem det er, smiler Henrik Ibsen selv.

For med navnet til en av de fire store, blir det et par spesielle historier innimellom. For eksempel da familien besøkte Hamsunsenteret (oppkalt etter Knut Hamsun).

Vi måtte registrere familien på navn, og en person måtte gå frem. Det ble meg, og jeg måtte si Henrik Ibsen. Da ble jeg ikke trodd, og måtte argumentere for det.

– Måtte du frem med pass, da?

– Nei, men det var ikke langt unna.

Nora, Henrik, Peter, Marte og Ingrid Ibsen

FAMILIEN IBSEN: Nora, Henrik, Peter, Marte og Ingrid Ibsen avbildet etter NM-finalen i vinter.

Foto: Privat

– Ikke så mye kødding

Marte Ibsen forteller at sønnen – noe motvillig – måtte lese seg opp på den mer berømte navnebroren i oppveksten. Da oppdaget han nok at også storesøster Nora hadde et navn med «Ibsen – svung». Nora er hovedpersonen i stykket «Et dukkehjem».

Marte Ibsen avkrefter imidlertid at hun og mannen er spesielt opptatt av forfatteren.

– Vi er jo litteraturinteressert, men når jeg har ordnet meg en danske og etternavnet er som det er, så måtte vi gjøre noe artig ut av det, sier hun.

Men til tross for navnet, og at Ibsen er juniorspiller blant de store navnene i Kolstad, har lagkompisene så langt vært snille.

Det har ikke vært så mye kødding rundt det. Han har sikkert litt å leve opp til på skolen, sier Torbjørn Bergerud, førstekeeper på både Kolstad og landslaget.

– Håper han tar eliteserien med storm

Det spesielle og velklingende navnet til tross, Ibsen har allerede som 20-åring fått oppleve mer enn de fleste på håndballbanen. Høydepunktet var kampen mot Pelister i mesterligaen i starten av mars, da han fikk sin debut på øverste nivå i Europa.

Egentlig skulle ikke Ibsen være med. Han satt i videomøte med Charlottenlund før en viktig kamp da det tikket inn en melding på telefonene hans. «Torbjørn (Bergerud, førstekeeper i Kolstad, red.anm.) er fortsatt syk. Du er med» stod det i meldinga.

– Da var det bare å begynne å forberede seg på noe annet, smiler Ibsen.

Henrik Ibsen

LANDSLAG: Ibsen er fast på 2004-landslaget i håndball og har også representert 2002-landslaget i mesterskap.

Foto: Anders Bergheim / Kolstad

Ibsen reddet en straffe, men slapp inn seks mål utenom det.

– Det er å kult å si at man har reddet en straffe i mesterligaen, sier Ibsen.

Neste sesong bytter håndballkeeperen ut Trondheim med Bergen for å spille i eliteserien for Bergen håndball.

Jeg håper han får masse spilletid, og tar eliteserien med storm. Jeg håper virkelig han kan ta steget til landslaget på sikt, sier Sander Sagosen.

Ibsen har allerede tre NM-medaljer i U20-klassen. Målet er å komme seg tilbake til Kolstad og etablere seg på landslaget.

Det er et mål man jobber imot. Man må også være litt realistisk, jeg ser jo hvordan nivået må være med Torbjørn og de gutta der. Jobber man hardt nok og prestere godt over tid, så er det mulig, mener hovedpersonen selv.

null
Spiller nå
Sjekk Ruuds sommerskille: – Noe av det raffeste jeg har sett 00:21
Neste

Siste nytt

  • Nosa overstrålte Nusa – assist i debuten da Mechelen spilte 1-1 mot Brugge

    Petter Nosa Dahl debuterte for Mechelen etter overgangen tidligere i uka og leverte assist da laget greide 1-1 borte mot Brugge.

    Nosa Dahl ble leid ut fra Bodø/Glimt til gamleklubben KFUM Oslo før denne sesongen. Han gjorde stor suksess med seks mål og tre assist på 17 kamper, men denne uka solgte Glimt ham til belgiske Mechelen.

    20-åringen startet på benken i Brugge, men kom inn i det 62. minutt. Tre minutter senere leverte han assist til Patrick Pfluckes utligningsmål.

    Joaquin Seys hadde gitt Brugge ledelsen i det 51. minutt, men det ble bare uavgjort for hjemmelaget.

    Brugges norske landslagsspillere Antonio Nusa og Hugo Vetlesen startet begge. De ble byttet ut samtidig i det 80. minutt.

    (NTB)

    Eliteserien i fotball 2024: KFUM Oslo - Brann (0-0)
    Foto: Annika Byrde / NTB
  • Andreas Georgson ferdig som LSK-trener – får assistentrolle i Manchester United

    Svenske Andreas Georgson forlater Åråsen etter bare et halvt år som Lillestrøms hovedtrener. 42-åringen er ansatt som assistenttrener i Manchester United.

    Det opplyser Lillestrøm i egne mediekanaler. Assistenttrener Robin Asterhed overtar inntil videre som hovedtrener.

    Torsdag erfarte både Romerikes Blad og Nettavisen at Georgson var i samtaler med en ny klubb. Sistnevnte skrev senere på kvelden at det dreide seg om Manchester United.

    Ifølge Nettavisen behøvde den engelske storklubben bare å betale en klausul i Georgsons LSK-kontrakt. Den skal angivelig ha vært på rundt fire millioner kroner.

    Den svenske 42-åringen har en fortid i flere engelske klubber. Han har blant annet vært dødballtrener i Southampton, i tillegg til å ha roller i både Arsenal og Brentford.

    I februar forlot Manchester Uniteds dødballtrener Eric Ramsay klubben. (NTB)

    Eliteserien i fotball 2024: Molde - Lillestrøm (3-0)
    Foto: Marius Simensen / NTB
  • Nigerias basketballkvinner reiste 20 mil – fikk ikke plass på båten

    I regnværet under åpningsseremonien var det god plass på mange av båtene som fraktet OL-deltakere, men ikke for Nigerias basketballkvinner.

    Det nigerianske kvinnelaget hadde reist over 20 mil fra Lille, der gruppespillet avvikles, for å være med i åpningsseremonien.

    Vel framme ble de nektet å gå om bord i båten der Nigerias utøvere skulle være med.

    Årsaken var at båten var for full.

    Ifølge nyhetsbyrået AP var det en representant for Nigerias OL-komité som besluttet at det ikke var plass til basketballkvinnene. Skuffet måtte de reise tilbake til Lille.

    Nigeria var på samme båt som Niger og Norge. TV-bildene fra båten viste at det tilsynelatende var en del ledig plass om bord.

    Nigeria spiller sin første OL-kamp mandag mot Australia. (NTB)

    2P-7bT3AJRc
    Foto: AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal