Hopp til innhold

Kometens navn vekker oppsikt: – Bestemødre legger godt merke til det

Han har tre NM-medaljer, har debutert i mesterligaen og er klar for eliteserien. Likevel er det navnet som vekker mest oppsikt hos håndballkometen.

Henrik Ibsen

STORTALENT: Keeperen har denne sesongen fått sin debut i mesterligaen for Kolstad.

Foto: Anders Bergheim / Kolstad

Det er jo et navn som blir lagt merke til, kanskje særlig blant de eldre årgangene. Bestemødre legger veldig godt merke til det, sier Henrik Ibsen med et lurt smil til NRK.

Du leste riktig. Henrik Ibsen. Men ikke den Henrik Ibsen du frem til nå har forbundet med navnet.

Nå er det nemlig en ny Henrik Ibsen som skal sette Norge på kartet.

Det er et sterkt navn, foreldrene har vært gode med han der, gliser Sander Sagosen, Norges største håndballprofil.

Torbjørn Bergerud og Sander Sagosen.

LAGKOMPISER: Torbjørn Bergerud og Sander Sagosen er blant bærebjelkene både på landslaget og i Kolstad. Kanskje overtar Ibsen førstnevntes plass i fremtiden.

Foto: NTB

Det forplikter det, foreldrene har lagt listen der når de døper han til Henrik, følger hovedtrener Stian Gomo Nilsen opp.

Ble ikke trodd

Stortalentet spås en stor fremtid på håndballbanen. Denne sesongen har 20 år gamle Ibsen debutert i mesterligaen og Rema 1000-ligaen for seriemester Kolstad. Han spiller til daglig i Charlottenlund i 1. divisjon, men har hospitert hos seriemesteren både på trening og i kamp.

Mamma Marte Ibsen forteller at navnet til stortalentet kommer fra sønnens danske far.

– Mannen min er jo dansk og heter Ibsen, og det er jo som å hete Hansen i Norge – veldig vanlig. Vi ventet tvillinger, og da det kom en gutt, tenkte vi jo at han måtte hete Henrik. Han kunne jo ikke hete noe annet, sier hun.

Og ja, folk reagerer på navnet hans.

Du kan jo tenke deg skoleopprop opp gjennom, alle ser seg rundt og lurer på hvem det er, smiler Henrik Ibsen selv.

For med navnet til en av de fire store, blir det et par spesielle historier innimellom. For eksempel da familien besøkte Hamsunsenteret (oppkalt etter Knut Hamsun).

Vi måtte registrere familien på navn, og en person måtte gå frem. Det ble meg, og jeg måtte si Henrik Ibsen. Da ble jeg ikke trodd, og måtte argumentere for det.

– Måtte du frem med pass, da?

– Nei, men det var ikke langt unna.

Nora, Henrik, Peter, Marte og Ingrid Ibsen

FAMILIEN IBSEN: Nora, Henrik, Peter, Marte og Ingrid Ibsen avbildet etter NM-finalen i vinter.

Foto: Privat

– Ikke så mye kødding

Marte Ibsen forteller at sønnen – noe motvillig – måtte lese seg opp på den mer berømte navnebroren i oppveksten. Da oppdaget han nok at også storesøster Nora hadde et navn med «Ibsen – svung». Nora er hovedpersonen i stykket «Et dukkehjem».

Marte Ibsen avkrefter imidlertid at hun og mannen er spesielt opptatt av forfatteren.

– Vi er jo litteraturinteressert, men når jeg har ordnet meg en danske og etternavnet er som det er, så måtte vi gjøre noe artig ut av det, sier hun.

Men til tross for navnet, og at Ibsen er juniorspiller blant de store navnene i Kolstad, har lagkompisene så langt vært snille.

Det har ikke vært så mye kødding rundt det. Han har sikkert litt å leve opp til på skolen, sier Torbjørn Bergerud, førstekeeper på både Kolstad og landslaget.

– Håper han tar eliteserien med storm

Det spesielle og velklingende navnet til tross, Ibsen har allerede som 20-åring fått oppleve mer enn de fleste på håndballbanen. Høydepunktet var kampen mot Pelister i mesterligaen i starten av mars, da han fikk sin debut på øverste nivå i Europa.

Egentlig skulle ikke Ibsen være med. Han satt i videomøte med Charlottenlund før en viktig kamp da det tikket inn en melding på telefonene hans. «Torbjørn (Bergerud, førstekeeper i Kolstad, red.anm.) er fortsatt syk. Du er med» stod det i meldinga.

– Da var det bare å begynne å forberede seg på noe annet, smiler Ibsen.

Henrik Ibsen

LANDSLAG: Ibsen er fast på 2004-landslaget i håndball og har også representert 2002-landslaget i mesterskap.

Foto: Anders Bergheim / Kolstad

Ibsen reddet en straffe, men slapp inn seks mål utenom det.

– Det er å kult å si at man har reddet en straffe i mesterligaen, sier Ibsen.

Neste sesong bytter håndballkeeperen ut Trondheim med Bergen for å spille i eliteserien for Bergen håndball.

Jeg håper han får masse spilletid, og tar eliteserien med storm. Jeg håper virkelig han kan ta steget til landslaget på sikt, sier Sander Sagosen.

Ibsen har allerede tre NM-medaljer i U20-klassen. Målet er å komme seg tilbake til Kolstad og etablere seg på landslaget.

Det er et mål man jobber imot. Man må også være litt realistisk, jeg ser jo hvordan nivået må være med Torbjørn og de gutta der. Jobber man hardt nok og prestere godt over tid, så er det mulig, mener hovedpersonen selv.

null
Spiller nå
Det blir skikkelig «børn» når Northug skal avslutte sesongen 01:07
Neste

Siste nytt

 • Nadal planlegger comeback i Barcelona

  Den spanske tennislegenden Rafael Nadal skal etter planen endelig tilbake på tennisbanen igjen under ATP500-turneringen i Barcelona til uken.

  Det ble bekreftet under lørdagens trekning, hvor 37-åringen var til stede.

  I første kamp i Barcelona skal spanjolen møte italienske Flavio Cobolli. Vinner han det oppgjøret, venter Alex de Minaur i neste kamp.

  Det blir Nadals første kamper på grus siden Roland Garros-finalen mot Casper Ruud i mai 2022.

  Nadal skulle etter planen gjort comeback under Monte-Carlo Masters denne helgen, men måtte kaste inn håndkleet grunnet en hanglete kropp.

  – Dessverre må jeg fortelle dere at jeg ikke spiller i Monte Carlo. Kroppen min tillater det ikke, skrev Nadal.

  Før det igjen var planen et comeback på ATP-touren i Indian Wells-turneringen i USA forrige måned, men også da trakk han seg uten å ha spilt om ett eneste poeng.

  Veteranen står med 22 Grand Slam-titler, men skader har sendt ham ned på 646.-plass på ATP-rankingen.

  ATP-turneringen i Barcelona spilles mellom 15. og 21. april.

  (©NTB)

  APTOPIX Australia Brisbane Tennis
  Foto: Tertius Pickard / AP
 • Lund med sterk 2.-plass i verdenscupen

  Maia Emilie Lund tok 2.-plassen i A-finalen i sterkt selskap da roerne innledet verdenscupsesongen i italienske Varese.

  Lund ror singlesculler og hadde kvalifisert seg direkte for A-finalen med 2.-plass i innledende heat. I finalen var hun drøye tre sekunder bak Olivia Bates, men innsatsen holdt i massevis til 2.-plass.

  Nederlandske Tosca Kettler ble nummer tre, og hun ble slått med over fire sekunder av Lund.

  Tidligere lørdag kvalifiserte ytterligere tre norske båter seg for A-finaler. Det ble dramatikk i en ren norsk duell i herrenes oppsamlingsheat i dobbeltsculler.

  Jonas Juel og Erik Solbakken var sterkest av de to norske parene og tok seg til A-finale i heatet som ble vunnet av Tysklands Jonas Gelsen/Marc Weber.

  Oscar Helvig og Kristoffer Brun måtte gi tapt til sine norske konkurrenter med sju tidels sekund. 3.-plassen gjør at de skal ro B-finale.

  A-finale blir det derimot på Inger Seim Kavlie, som imponerte med seier i semifinalen i singlesculler på tiden 7.34,01. Hun var over to sekunder raskere enn nærmeste konkurrent.

  Lars Benske og Ask Tjøm skal dessuten ro A-finale i lettvekt dobbeltsculler. De tok seg videre fra oppsamlingsheat med 2.-plass bak en italiensk båt.

  Kjetil Borch vant D-finalen i singlesculler etter å ha blitt slått ut i kvartfinalen fredag.

  Den norske dobbeltfireren med Mathias Foyner Wie, Erling Øyasæter, Ole Amund Storlien og Martin Helseth endte sist i sitt oppsamlingsheat og havner i B-finale.

  (©NTB)

  Roing Mediedag
  Foto: Javad Parsa / NTB
 • Syrstad til topps i Janteloppet etter fall og tre stavbytter

  Torleif Syrstad fikk utbytte av gode ski og vant det 100 kilometer lange Janteloppet foran lagkameraten Runar Skaug Mathisen.

  Dermed ble det dobbeltseier på hjemmebane til årets vinnere av Vasaloppet (Syrstad) og Marcialonga (Mathisen). De to Lager 157-løperne koblet grep om løpet mot slutten, men Mathisen klarte ikke å henge på Syrstad.

  I meget tøffe forhold med bløt og løs snø vant 30-åringen fra Lundamo med en margin på to minutter og 50 sekunder til Mathisen.

  – Jeg har hatt ett fall, tre stavbytter og gått feil. Det er fantastisk å ta det likevel, det gikk ikke helt strøkent underveis i dag, sier Syrstad til NRK etter seieren.

  Dermed ble det dobbeltseier på hjemmebane til årets vinnere av Vasaloppet (Syrstad) og Marcialonga (Mathisen). De to Lager 157-løperne koblet grep om løpet mot slutten, men Mathisen klarte ikke å henge på Syrstad.

  – Det tyngste løpet jeg har gått, utbrøt Syrstad i målområdet.

  Den svenske Team Aker Dæhlie-løperen Max Novak ble nummer tre, mens Birken-vinner Andreas Nygaard tok 4.-plassen.

  I kvinneklassen ble det en klar seier til Emilie Fleten. Hun ledet med over åtte minutter da tre firedeler av løpet var unnagjort.

  – En fantastisk dag. Jeg må bare takke smørerne, de gjorde en fantastisk jobb, sier hun til NRK.

  (©NTB)

  Torleif Syrstad
  Foto: NRK

Sendeplan

Kl. Program Kanal