Hopp til innhold

Jansrud avslører slutt: – Min siste sesong

Kjetil Jansrud (36) har planen klar. Dette blir mest sannsynlig hans siste sesong som toppalpinist.

VM i alpint 2021, Cortina

KLAR: Etter en lang karriere, er Kjetil Jansruds plan å legge opp etter kommende sesong.

Foto: Torstein Bøe / NTB

– Per nå blir dette min siste sesong.

NRK møter Kjetil Jansrud midt i ærverdige Frognerparken - et steinkast fra der han selv bor på fasjonable Frogner.

Etter en lang karriere, har Jansrud har lagt planen klar. Verdenscuprennet i Kvitfjell i mars neste år, blir etter alle solemerker hans siste som toppalpinist.

– Det er nok litt fornuftig at jeg trekker meg litt tilbake. Nå er det mange kule typer som har kommet inn, så jeg tror Attacking Vikings-kulturen er godt ivaretatt. Jeg kjenner på en utrolig motivasjon mot det som per nå blir min siste sesong. Akkurat nå er jeg veldig komfortabel med at Kvitfjell blir avslutningen, sier Jansrud til NRK.

Kjetil Jansrud

TREKKER SEG TILBAKE: Kjetil Jansrud vil la yngre krefter slippe til.

Foto: Guro L. Grønn / NRK

Dette er definitivt

Ifølge han selv, skal det mye til for at det blir endring i planene.

– Det blir definitivt min siste OL-sesong. Det er jo litt avhengig av man skal gjøre i livet. Hvis sesongen skulle flyte kjempebra, og at jeg skulle vinne som i gode gamle tider, så er det en vurdering jeg må ta midtveis ut i sesongen og bestemme meg da for om jeg skal ta et år til. Så kommer det kanskje et tidspunkt at jeg bare bekrefter at Kvitfjell blir det siste rennet. Alt det der er litt løpende.

Verdenscupen i Kvitfjell skal etter planen gå den 5. og 6. mars. Der er Jansrud på hjemmebane. Vinstra-mannen har tatt sju av sine 23 seirer i verdenscupen akkurat der.

– Jeg veldig klar på å få en anledning til å takke lokale frivillige, venner og kjente som pleier å ta turen til Kvitfjell. Det virker veldig poetisk riktig.

36-åringen åpner likevel opp for å fullføre resten av sesongen hvis han er med å kjempe om en av verdenscupkulene. Kranjska Gora og Courchevel/Meribel er de gjenstående verdenscuprennene etter Kvitfjell.

Ikke satt en dato

Forrige sesong gikk ikke som planlagt for Jansrud. VM ble en nedtur resultatmessig. I super-G ble det 12.-plass, mens i utforkonkurranse ble det 8.-plass. I verdenscupen sammenlagt endte 36-åringen på en 20. plass i utfor og 7.-plass i Super G.

– Det var egentlig masse som gikk galt forrige sesong. Resultatene var jo under det jeg burde forvente av meg selv sånn historisk sett.

Jansrud har ikke bestemt seg for en dato for når avgjørelsen om å legge skiene på hylla skal bli tatt.

– Men jeg tenker at avgjørelsen blir tatt før OL. Når vi drar til OL har man sett nok av sesongen til å vite hvor du er. Da tro jeg vet om det blir min siste sesong eller ikke. Per nå er jeg veldig komfortabel med at Kvitfjell blir det siste rennet, sier Jansrud nok en gang.

Familiefar

Avgjørelsen om å legge opp blir nok litt enklere nå som alpinesset har blitt familiefar. I fjor fikk Kjetil Jansrud og samboeren Benedicte Isabel Mortensen datteren Frøya.

Alpinlanslaget holder pressetreff

SAVN: Kjetil Jansrud er spent på hvordan det blir å reise fra datteren denne sesongen.

Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB

Også denne sesongen må Jansrud forberede seg på å være mye borte fra familien.

– Det å suse rundt til syvende og åttendeplasser gjennom en hel vinter og ikke se datter og samboer, er ikke like gøy, sier Jansrud, før han fortsetter.

– Nå er Frøya gammel nok til at hun skjønner at jeg er borte, i motsetning til i fjor hvor hun var veldig tett på mamma. Nå er hun i en helt annen fase. Jeg er spent på nå, som jeg er borte i fem uker, hvordan det kommer til å slå ut på henne.

Sportsnyheter

Landslagspadlerne og brødrene Amund og Eivind Vold har begge blitt diagnostisert med kreft.

Lillebroren overlevde blodkreft: Fem år senere fikk han selv kreftbeskjeden

Eivind og Amund Vold er brødre og landslagsutøvere i padling. Først ble Amund (26) rammet av blodkreft, og få år senere merket Eivind (31) at noe var galt også med ham.

Mbappe

Her sniker blodig Mbappé seg inn: – Du kan ikke gjøre det!

En blodig Kylian Mbappé fikk flere til å reagere. Han brakk nesa og skal få laget en maske.

hkxcE8oANkk

Håner søkkvåte EM-drakter: – Nitrist

Belgia gikk på et sjokktap mot Slovakia. Både klissvåte drakter og VAR-drama skaper reaksjoner.

Siste nytt

 • Boston Celtics ble NBA-mestere for 18. gang – flest i historien

  Boston Celtics er det nye mesterlaget i NBA etter 106-88 i møtet med Dallas Mavericks. Dermed avgjorde de med 4-1 sammenlagt og er mestere i NBA for 18. gang.

  Det er flere enn noen andre lag har vunnet tittelen i National Basketball Association.

  – Herregud! Det er en uvirkelig følelse. Vi gjorde det, sa en jublende Jayson Tatum etter seieren i det som ble den femte og avgjørende finalekampen.

  Tatum ble kampens beste poengplukker med 31 poeng. Jaylen Brown ble utnevnt til finalens mest verdifulle spiller. Han noterte seg for 21 poeng.

  Boston Celtics vant de tre første finalemøtene. Dallas Mavericks tok seieren i den fjerde finalekampen.

  I det femte møtet var det ingen tvil om hvem som var det beste laget. Dermed ble det ikke bruk for flere kamper i best av sju-serien. Det hjalp ikke for Dallas Stars at lagets Luka Doncic bidro med hele 28 poeng.

  Seieren kom på dagen 16 år etter at Boston Celtics ble NBAs mesterlag sist gang i 2008. Da vant de mot Los Angeles Lakers.

  (NTB)

  BwdkjneE8do
  Foto: Reuters
 • Fullt kaos i Frankrike-seier: – Katastrofalt

  Frankrike hadde brukbar kontroll mot Østerrike og sikret tre viktige poeng mot Ralf Rangnicks mannskap.

  Et noe klønete selvmål fra Maximilian Wöber, fremprovosert av Kylian Mbappé, sikret 1-0-seier i Düsseldorf.

  NRKs fotballekspert Åge Hareide er kritisk til Østerrike-spilleren.

  – Han vil gjerne klarere, selvfølgelig, men han kan jo bare ta den ned med brystet – da blir det ikke selvmål, sa Hareide i pausesendingen.

  På tampen holdt nok mange Frankrike-fans pusten da Mbappé lå nede i tilsynelatende voldsomme smerter. Franskmannen fikk en blodig smell i nesa etter å ha stanget i skuldra til Østerrikes Danso.

  – Det er elendig av dommeren å ikke blåse med en gang der. Når du går ned med en gang på den måten der, så må du som dommer se det, sa en kritisk NRK-ekspert Kristoffer Løkberg.

  Mbappé måtte til slutt gå av banen, men uten at Frankrike rakk å erstatte ham. TV-bildene viste en rasende Didier Deschamps langs sidelinjen.

  – Det er her er jo katastrofalt av dommer. Han skal jo idet ballen går ut til kast på motsatt side vite at det står bytter klart. Det er bare å blåse i fløyta, sa Løkberg.

  Frankrike ligger med det på andreplass i gruppe D, bak Nederland. De to står med samme poengsum og lik målforskjell, men nederlenderne har scoret ett mål mer.

  Football: UEFA Euro 2024 - 1st round day 1: Group D Austria v France
 • Sølvmedalje til Bakkelund i VM i styrkeløft – ny verdsrekord av Perkins

  Kjell Egil Olborg Bakkelund tok sølv under VM i styrkeløft som vart arrangert i Druskinkai i Litauen måndag.

  Bakkelund er rangert som nr. 2 i verda bak amerikanske Austin Perkins.

  Nordmannen løfta 272,5kg i knebøy, 207,5kg i benkpress og 332,5kg i markløft. Samanlagt 812,5kg.

  Han måtte sjå seg slått av Perkins som enda på 836kg til saman og dermed sette ny verdsrekord.

  Bakkelund er med dette resultatet kvalifisert til World Games i Kina neste år, som er styrkeløftarane sitt svar på OL.

  VM Styreløft
  Foto: Skjermdump frå VM i Styrkeløft

Sendeplan

Kl. Program Kanal