Kina-Sætra: – Det er sykt mye penger i kinesisk fotball

Drammenseren Lars Sætra innrømmer at penger var svært avgjørende da han valgte å bytte ut Hammarby og Allsvenskan med Baoding Rongda på nivå to i Kina.

lars sætra

I KINA: Lars Sætra fra Drammen har tilbrakt de siste månedene i kinesiske Baoding Rongda.

Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix

For seks uker siden forlot Sætra den svenske hovedstaden og landet i Baoding rundt 15 mil utenfor Beijing - lokket av de enorme ressurserne i kinesisk fotball.

John Obi Mikel, Carlos Tevez, Graziano Pelle, Ezequiel Lavezzi, Jackson Martinez, Hulk og Oscar har alle byttet ut store ligaer med store lønninger i Kina. Nestemann kan bli Wayne Rooney som ifølge BBC nå har sendt agenten østover for å diskutere en mulig overgang fra Manchester United.

– Jeg er fornøyd med kontrakten, ja. Jeg blir rikere enn i Hammarby, sier Sætra til NRK.

Åtte milloner i ukelønn

Rooney skal være tilbudt rundt åtte millioner i uken (!) i den kinesiske superligaen. Det er én million mer enn Tevez får i Shanghai Shenhua. Sætras klubb Baoding Rongda holder til på nivå to, men også der er lommene dype.

Ifølge Aftonbladet tidoblet drammenseren lønnen fra Hammarby-tiden da han skrev under en toårskontrakt verdt rundt ti millioner kroner. Sætra vil ikke kommentere summer, men sier:

– Det var jo en av grunnene til at jeg valgte å signere. Det er sykt mye penger i kinesisk fotball med nye store navn som kommer neste hver uke.

Football player Carlos Tevez holds a team shirt with Wu Xiaohui, Chairman of Shanghai Greenland Shenhua Football Club during a news conference in Shanghai

TJENER GODT: Carlos Tevez ble presentert som Shanghai Shenhua-spiller i januar.

Foto: China Stringer Network / Reuters

Det gikk fort da Sætra i januar dro fra Stockholm og signerte for Baoding Rongda. Han ble sendt rett på treningsleir med sine nye lagkamerater, og fant raskt ut at kinesisk nivå to ikke holder samme klasse som Eliteserien og Allsvenskan

– Nivået er ikke så veldig bra, men fotballen er teknisk og rask med mange små spillere. Ellers er mye likt. Bortsett fra maten da, sier den fysiske 25-åringen.

Ingen snakker engelsk

Midtstopperen kan på ingen måte kinesisk, og lagkompisene snakker ikke engelsk. Tolk blir derfor løsningen for den tidligere Strømsgodset-spilleren frem mot seriestarten 11. mars.

– Det er mindre sosialt enn jeg er vant til, men det gjør ingenting. Samtidig er det veldig morsomt å bli kjent med en helt ny verden. Inntrykket så langt er veldig bra. Bedre enn jeg trodde. Det er veldig moderne og fine byer her, sier Sætra.

Siste nytt

 • City med kontrollert seier

  Borussia Mönchengladbach fikk det veldig tøft i første kamp mot Manchester City i mesterligaens åttendedelsfinale.

  Kampen ble spilt i Ungarn, men var regnet som hjemmekamp for tyskerne. De klarte ikke skape noe press eller noen sjanser på «bortelaget», og Pep Guardiolas mannskap fikk tidlig kampens første mål da Cancelo dro seg inn og slo et presist innlegg på hodet til Bernardo Silva, som stanget inn 1-0.

  Etter pause fortsatte City presset, og nok en gang fikk Cancelo stå upresset og prikke et innlegg til Bernardo Silva. Denne gangen la portugiseren igjen ballen til Jesus, som pirket den over linja. 2-0 holdt kampen ut, tross en god sjanse til Mönchengladbach på overtid alene med keeper.

  I den andre kampen slet Real Madrid seg til en knepen seier borte mot Atalanta. Italienerne fikk tidlig et rødt kort på Remo Freuler da han taklet Ferland Mendy på vei igjennom forsvaret til Atalanta, og måtte forsvare seg mot et tafatt Real Madrid.

  Spanjolene slet med å skape sjanser, men like før slutt prikket Mendy ballen inn i lengste hjørnet fra rundt 20 meter.

  Dermed vant Zidanes menn 1-0 i første kamp mot Atalanta.

  Silva og Jesus
  Foto: BERNADETT SZABO / Reuters
 • VM-lab blandet prøvesvar: – Sykt

  Andrew Musgrave er bekymret etter at menneskelige feil gjorde at han fikk uriktig prøvesvar på en blodprøve.

  – Det er helt sykt, forteller briten til NRK.

  Tirsdag fikk både Musgrave og lagkamerat James Clugnet beskjed fra Det internasjonale skiforbundet (FIS) om at det var funnet antistoffer for korona i blodprøvene deres.

  Britene fikk det ikke til å stemme, ettersom de også tok en antistofftest under Tour de Ski, og de har blitt testen jevnlig for korona siden.

  – Jeg forsto at det ikke var mulig, så James sendte en e-post til FIS. Da fant de ut at de hadde blandet prøvene våre med noen andres. Det er meget spesielt, utbryter Musgrave.

  – De bør ha stålkontroll på laboratoriene når det kommer til dopingtester, utdyper han.

  FIS' etiske sjef Sarah Fussek legger seg flat når NRK ringer, og hun forsikrer om at hun har beklaget til langrennsløperne, men at det ikke er noen grunn til bekymring.

  – Analysene av dopingprøver skjer automatisk, men disse antistofftestene må legges inn manuelt. Derfor er det tastefeil som har gjort at resultatene ble blandet, forklarer hun.

  Andrew Musgrave fra Storbritannia under langrennet i skiløypene på Beitostølen Skiarena søndag
  Foto: Geir Olsen / NTB
 • Woods blir ikke siktet etter ulykke

  Golfstjernen Tiger Woods blir ikke siktet for uaktsom kjøring etter bilulykken der han pådro seg alvorlige skader tirsdag.

  Politiet har etterforsket hendelsen, som skjedde på et område som regnes som ulykkesutsatt. Woods var alene i bilen, som rullet rundt da han kjørte av veien.

  Fra før er det kjent at Woods ikke var påvirket da han krasjet, og dagen etter ulykken varsler politiet at det ikke vil bli opprettet sak mot ham for uaktsom kjøring.

  – Dette var en ulykke, sier politisjefen i Los Angeles, Alex Villanueva, ifølge NTB.

Sendeplan

Kl. Program Kanal