Hopp til innhold

Keeperlegenden nyter enorm respekt : – Skremt av å se på henne

Superveteranen Katrine Lunde (43) innrømmer at hun var nervøs før skadecomebacket.

Katrine Lunde

SKADECOMEBACK: Katrine Lunde var tilbake etter skade da Norge vant sin tredje strake VM-kamp.

Foto: Beate Oma Dahle / NTB

– Det var fantastisk. Det var deilig å få spille litt igjen, sier Katrine Lunde til NRK.

Etter seks uker på sidelinjen var keeperlegenden tilbake mellom stengene da Norge vant sin tredje strake VM-seier, etter å ha vunnet 33-23 mot Sør-Korea søndag kveld.

– Man føler seg litt rusten, men jeg har fått trent godt. Jeg har vært nervøs før kampen, og det kriblet ekstra, men det gir litt ekstra energi, så det var greit, fortsetter 43-åringen.

Katrine Lunde

TILBAKE: Katrine Lunde vartet opp med strafferedning i skadecomebacket.

Foto: Beate Oma Dahle / NTB

Keeperveteranen, som har vært skadet siden hun pådro seg en lyskeskade i starten av november, spilte drøye 50 minutter og vartet opp med strafferedning og totalt elleve redninger i skadecomebacket.

Når hun står i mål så er det så mye respekt for henne. Motspillere blir nesten skremt av å se på henne når de hopper inn. Bare det gjør mye for et norsk lag, sier NRKs håndballekspert Amanda Kurtovic

Hun er derimot ikke den eneste som skryter av Lunde, som er tidenes mestvinnende norske landslagsspiller med to OL-gull, to-VM-titler og seks EM-trofeer.

– Kanskje tør ikke motstanderen å prøve det 50 prosent-skuddet, for du vet at hun står der. Sånn er det med rutinen og statusen hun har. Der er vi ganske heldige, sier Camilla Herrem til NRK.

– Hun er veldig viktig. Vi er glade på hennes vegne for at hun er tilbake. Den jobben hun har gjort er jeg stolt av. Hun er veldig viktig for oss og leverte en god kamp i dag etter å ikke ha spilt en kamp siden oktober, sier Nora Mørk til NRK.

– Handler om konsentrasjon

Allerede etter ett minutt i skadecomebacket markerte Lunde seg da hun fant kantspiller Camilla Herrem med en utsøkt langpasning og Norge tok ledelsen.

Etter en scoringsfattig åpning hvor Sør-Korea holdt følge med de regjerende VM-mesterne seilte Norge oppskriftsmessig fra. Halvveis i første omgang ledet Norge, som allerede var klar for hovedrunden før siste gruppespillskamp, med syv mål.

Camilla Herrem

VM-TOPPSCORER: Camilla Herrem ble kåret til banens beste mot Sør-Korea etter syv scoringer.

Foto: Beate Oma Dahle / NTB

En god Herrem i scoringsform markerte seg virkelig på hjemmebane og VM-toppscoreren scoret sitt syvende mål for kvelden like før pause.

Norge gikk til pause på stillingen 20-11.

Sør-Korea hevet seg etter sidebytte og Norge scoret kun fem mål de første 20 minuttene i andre omgang.

– Det handler nok litt om konsentrasjonen. Der må vi heve oss. Vi kan ikke ha sånne perioder når vi for eksempel skal møte Frankrike. Da må vi ligge på topp hele tiden, sier Herrem.

På det nærmeste krympet ledelsen til kun fem mål, men Norge økte presisjonen og vant til slutt komfortabelt 33-23.

Dermed er Norge ubeseiret i VM-gruppespillet og tar med seg fire poeng inn i hovedrunden, som starter onsdag.

Nora Mørk

FØRSTE VM-MINUTTER: Nora Mørk fikk sine første VM-minutter mot Sør-Korea og markerte seg med flere målgivende.

Foto: Beate Oma Dahle / NTB

I tillegg fikk Nora Mørk sine første VM-minutter etter å ha hvilt i de to første gruppespillskampene mot Grønland og Østerrike.

– Hun har hatt en ekstremt god høstsesong, så hun er allerede i god form. Hun trenger ikke å spille seg god, hun kommer inn og leverer uansett, sier NRK-ekspert Kurtovic.

– Så synes ikke Nora kamper som dette er så gøy, det har hun selv sagt i intervjuer. Det er de tette jevne kampene hvor hun skinner, og de kommer forhåpentligvis snart, fortsetter hun.

Superduo-gjenforent

Keepersituasjonen var en av landslagssjef Thorir Hergeirsson sine største utfordringer før VM-sluttspillet og de regjerende VM-mesterne gikk inn i mesterskapet med keepertrioen Silje Solberg-Østhassel, Marie Davidsen og Olivia Lykke Nygaard.

Lunde ble hentet inn i VM-troppen foran siste gruppespillskamp. Dermed er Norges superduo, Lunde og Solberg-Østhassel, gjenforent.

Katrine Lunde (t.v) og Silje Solberg

GJENFORENT: Superduoen Katrine Lunde (til venstre) og Silje Solberg-Østhassel er gjenforent når Lunde er tilbake etter lyskeskade.

Foto: Beate Oma Dahle / NTB

– Har man aldri møtt Lunde, så er hun skummel å ha med å gjøre. På sitt beste så er hun en vegg, sier NRK-ekspert Kurtuivic.

Nå skal Norge møte Frankrike, Slovenia og Angola i hovedrunden, som begynner onsdag, når den norske VM-troppen forflytter seg fra Stavanger til Trondheim.

– Jeg gleder meg til det. Vi har jo tatt steg hele veien vi også, og det må vi ta videre. Det bli godt for oss å komme oss til Trondheim og konsentrere oss om de kampene der, sier Herrem.

Siste nytt

 • Lægreids drømmerenn ødela for Bø: – Drittlei skytingen din

  Med 20 treff vant Sturla Holm Lægreid fredagens normaldistanse i Holmenkollen, på en dag hvor det har vært stor norsk dominans.

  Mye av grunnen til det var nettopp den feilfrie skytingen til Lægreid, der de nærmeste utfordrerne, Tarjei Bø, Vetle Sjåstad Christiansen og Eric Perrot alle fikk én bom på siste skyting.

  – Det er ingen som fyller så ofte som Sturla gjør. Han er så god i de situasjonene der, sa NRKs ekspertkommentator Synnøve Solemdal etter Lægreids siste skyting.

  For Tarjei Bø var det en grov bom på skudd nummer 20 som ødela.

  – Når det siste skuddet ryker, så blir det veldig symbolsk på at du ikke sto løpet ut, sier Bø til NRK.

  – Det var et kjempebra løp og all ære til Sturla som klarer å skyte 20, sier han videre.

  Da Lægreid kom inn til NRK i intervjusonen etter rennet, klarte ikke stryingen å dy seg.

  – Jeg er så drittlei skytingen din, sa han med et stort glis.

  En skyting Lægreid naturligvis var langt mer fornøyd med.

  – Det er ikke jeg. Jeg har vært litt lei, men i dag var det så lett å skyte fullt hus, hvorfor har jeg ikke gjort det tidligere i sesongen? Jeg tenkte det var lenge siden jeg har skutt 20 av 20, så det var på tide, sier Lægreid.

  Trøsten for Bø er at han med fredagens annenplass knapper innpå ledelsen til lillebror Johannes Thingnes Bø, som ble nummer fem fredag, i verdenscupen sammenlagt. Det skiller nå 68 poeng mellom brødrene.

  Tidligere fredag ble det også norsk jubel for kvinnene, hvor Ingrid Landmark Tandrevold revansjerte et skuffende VM og vant, mens Ida Lien tok en overraskende tredjeplass.

  Lægreid Bø
  Foto: Skjermdump / NRK
 • Norsk seier etter dramatisk manøver: – Hadde hjertet i halsen

  Det ble dramatisk også på herresiden på lagsprinten i langrenn da Norge tok dobbeltseier i Lahti.

  Det lå an til en duell mellom Frankrike og Norge da det dro seg mot sisteetappe på lagsprinten i Lahti. Men ned mot stadion på nest siste etappe gikk det plutselig galt for franske Jules Chappaz.

  Pål Golberg måtte faktisk ut av løypa for klare å stå på beina da franskmannen gikk ned.

  – Pål Golberg har ikke noe valg, sier NRK-ekspert Fredrik Aukland om manøveren til nordmannen.

  Dermed ble det enkelt for Johannes Høsflot Klæbo på sisteetappen. Trønderen rykket fra landsmannen Even Northug og sikret enkelt seieren foran nettopp det norske andreplaget.

  Pål Golberg tenkte at han var både heldig og dyktig da uhellet var ute for franskmannen rett foran ham.

  – Jeg ga han 3–4 meter ut fra svingen for få dragsuget og kanskje sende Johannes ut først. Men det var noen tideler der jeg hadde hjertet i halsen. Men det gikk bra, sier Golberg.

  Han påpeker at han ikke hadde noen annen vei å gå enn ta turen utenom den oppmerkede løypa.

  – Hvis det hadde blitt disk så kunne jeg like godt gjort noe annet, sier Golberg.

  De franske løperne ønsket ikke å prate med NRK etter rennet, som endte med fjerdeplass for deres del. De tapte kampen om tredjeplassen med ett hundredel i duell med Finland inn mot mål, til tross for en meget sterk sisteetappe av Richard Jouve.

  Johannes Høsflot Klæbo
  Foto: GEPA PICTURES
 • Skisålen revnet i dramatisk svensk uhell: – Aldri sett før

  Sveriges førstelag var overlegne på lagsprinten for kvinner i Lahti. De to norske lagene gikk inn til 4. og 5. plass.

  Men det ble likevel svensk dramatikk under stafetten.

  Sålen på skien til Maja Dahlqvist på det svenske andrelaget revnet nemlig under lagsprinten i Lahti. I løpet av et sekund var løpet over for det svenske andrelaget.

  Det var dobbelt svensk i tet på lagsprinten i Lahti da dramaet nådde sitt klimaks i den finske byen.

  – Nei og nei, utbrøt NRKs kommentator Joachim Ose i det to kvinner gikk ned i rygg på svenske Linn Svahn.

  Det var svenske Dahlqvvist som på sin første etappe på lagsprinten gikk ned før den såkalte Lahti-svingen. Og resultatet var ødeleggende for svenskene.

  – Sålen har rett og slett løsnet fra skia. Det har jeg aldri sett før, utbrøt NRKs ekspert Fredrik Aukland og fortsatte.

  – Løpet er ødelagt. Stakkars Maja Dahlqvist.

  Bak klarte de to norske lagene å unngå uhell. Men samtidig rykket Linn Svahn fra i tet og forsvant for resten av feltet.

  Men for svenske Dahlqvist, som slet seg gjennom resten av etappen med revnet skisåle, løp sekundene. Da hun vekslet med lagvenninnen Frida Karlsson lå det svenske andrelaget 38 sekunder bak.

  Etter stafetten forklarte Dahlqvist at hun ikke forstod hva som skjedde.

  – Det ble tverrstopp. Det kjentes som skinen bare forsvant under meg. Så «faceplantet» jeg og skiene gikk i stykker på midten, sier Dahlqvist til NRK.

  Hun forteller hvordan hun måtte ta seg gjennom løypen på ett ben resten av etappen.

  – Luften gikk litt ut der, sier Dahlqvist.

  Stafetten var selvsagt ødelagt.

  – Jeg tenkte at dette blir morsomt, sier Karlsson til NRK om situasjonen der hun så sin lagvenninne hakke seg ut mot stadion med en ødelagt ski.

  Men dramaet var heller ikke over for andre lag i denne lagsprinten. Og denne gangen gjaldt dette det norske førstelaget.

  På siste veksling ble det kluss i vekslingen mellom Lotta Udnes Weng og Kristine Stavås Skistad. Førstnevnte måtte komme tilbake for å gjennomføre vekslingen med Skistad i vekslingsfeltet.

  – Jeg tenkte stygge ord som ikke egner seg på norsk rikskringkasting. Jeg var redd for bli disket, sier Udnes Weng til NRK.

  – Jeg tenkte det var typisk oss å være litt surrete, sier Stavås Skistad.

  Hun påpekte at hun ikke var sterk nok til hente en pallplass i sluttspurten.

  – Hadde ikke dette skjedd hadde det nok blitt 2. plass, sier Skistad.

Sendeplan

Kl. Program Kanal