Kaos i Khanty - noen skjøt på Vetles skive

KHANTY-MANSIJSK/OSLO: Vetle Sjåstad Christiansen (20) hadde sitt livs dag og lå an til karrierebeste i verdenscupen. Så kom siste skyting – og full forvirring.

Skiskytteren Vetle Sjåstad Christiansen hadde et meget godt løp på gang. Så ble det full forvirring i det han skulle i gang med sin stående serie.

Kaos på stående skyting for Sjåstad Christiansen.

– Så er det noe feil med skiva til Vetle! Den er ikke kjørt opp. Nå gikk han på en skive som ikke er satt opp, utropte NRK-ekspert Ola Lunde da Sjåstad Christiansen skulle skyte stående.

20-åringen var 44 sekunder bak overlegne Martin Fourcade inn til siste skyting i verdenscupfinalen i sprint i Khanty-Mansijsk, og lå an til topplassering da uhellet inntraff.

– Jeg synes jeg så fem svarte blinker da jeg stilte meg opp, men da jeg skulle skyte første gang, var den plutselig hvit, forteller Sjåstad Christiansen til NRK.

En annen løper skjøt på skiva

Det var nemlig løperen som sto ved siden av Sjåstad Christiansen som bommet så grovt at han traff nordmannens skive.

– Det var litt rart. Men det er litt kult å få spenning i et skiskytterrenn. Det er ganske vanlig for oss å gå skiskytterrenn, så det var kult å ha det annerledes, sier nordmannen.

Han ble bare stående og så forvirret rundt seg mens han ventet på hjelp. Den kom til slutt, og skiva ble gjort klar til skyting, men det kostet for Sjåstad Christiansen. Mye.

Artikkelen fortsetter under

Martin Forcade var helt overlegen på sprinten i Khanty-Mansijsk.

Fourcade vant med nesten 40 sekunder på sprinten

– Jeg sa til funksjonæren at han skulle restarte skiven, men den funket ikke. Så sto vi og pratet en stund. Han sa jeg kunne ro meg ned og vente, sier Sjåstad Christiansen.

– Det ble en del TV-tid på deg da.

Ja, det ble det, ja? Det er det viktigste, smiler 20-åringen.

– Null i puls da jeg skulle skyte

Han skulle egentlig til å bytte skive da funksjonærene fikk opp den han sto på. At han ventet så lenge var også en fordel når han først skulle skyte.

– Da hadde jeg omtrent null i puls. Da var det bare å skyte fort og komme seg ut igjen, sier han.

Emil Hegle Svendsen

Verdensmester i sprint, Emil Hegle Svendsen, skuffet i verdenscupfinalen, og ble til slutt nummer 30.

Foto: NATALIA KOLESNIKOVA / Afp

– Det er lett å bli litt stresset, men jeg glemte å bli stresset. Jeg tenkte at jeg ikke hadde noe valg. Det gikk greit.

For han skjøt fullt hus, men var likevel 1, 33 sekunder bak Fourcade ut fra skytingen.

Fikk fratrekk

– Der røk kanskje karrierebeste for Vetle, selv om han skjøt perfekt, sa NRK-kommentator Andreas Stabrun-Smith.

Sjåstad Christiansen endte i første omgang på en 37.-plass, 1.56,7 bak Fourcade. Han sto oppført med null bom.

– Jeg kan ikke skjønne noe annet enn at Vetle får fratrekk for det der, mente Lunde idet juryen gikk inn til møte for å bestemme om nordmannen skulle trekkes i tid.

Sjåstad Christiansen selv var svært fornøyd med løpet sitt, og var optimistisk med tanke på å få fratrekk fra juryen.

– Jeg får mase til meg litt ekstra tid, så blir det topp ti, kanskje, sier han.

Nå skal jeg inn å prate med de skumle kara i oransje jakke. Det blir første gang.

Men det så ut til å hjelpe. Ifølge de offisielle listene til Det internasjonale skiskytterforbundet er Sjåstad Christiansen nå oppe på en 10.-plass, 1.04,7 bak Fourcade. Han fikk altså trukket fra 52 sekunder for hendelsen.

Dersom blinken ble truffet før Sjåstad Christiansen hadde gått inn til skyting, ville nordmannen selv hatt ansvar for å sjekke skivene. Men blinken ble truffet akkurat i det 20-åringen stilte seg opp for å skyte. Dermed ga juryen det norske laget medhold i sin protest.

Det vil da si at 20-åringen var nummer fem ut fra siste skyting, men mistet mye tid i sporet inn mot mål og falt fem plasser.

Skuffende norsk dag

Verdenscupvinner Martin Fourcade var overlegen i Russland og var i mål hele 39,6 sekunder foran Lukas Hofer. Andreas Birnbacher havnet på tredje, 43, 8 sekunder bak franskmannen.

Det ble ellers en svært skuffende norsk dag i Khanty-Mansijsk. Ole Einar Bjørndalen er, før juryen tar en avgjørelse om Sjåstad Christiansen får fratrekk, beste nordmann på en 16.-plass, 1.25,7 bak Fourcade.

Verdensmester Emil Hegle Svendsen endte på 29.-, mens Tarjei Bø gikk inn til en skuffende 30.-plass. De var begge vel ett minutt og 40 sekunder bak vinneren. Johannes Thingnes Bø ble nummer 38.

Siste nytt

 • Drømmemål ga Real Madrid luke

  Vinicius Junior avgjorde toppkampen i spansk fotball med et vakkert mål rett før slutt.

  Med 2-1 over Sevilla har Real Madrid fire poengs luke til byrival Atlético, som vant 4-1 i Cádiz, og Real Sociedad. Sevilla er på fjerdeplass fire poeng bak.

  Sevilla scoret først i hovedstaden ved Rafa Mir, men Karim Benzema utlignet etter en drøy halvtime. I det 87. minutt avsluttet 21-årige Vinicius et raid på venstresiden med en suser i krysset, og dermed ble det hjemmeseier selv om gjestene i lange perioder var best.

  Spain Soccer La Liga
  Foto: Manu Fernandez / AP
 • Napoli hyllet Maradona

  Napoli fant den perfekte måte å hylle Diego Maradona da Lazio ble slått 4-0 søndag. Etter Milans hjemmetap har Napoli tre poengs luke på tabelltopp.

  Fifa-president Gianni Infantino var blant dem som hadde møtt opp i Napoli for å ære Maradona tre dager etter ettårsdagen for legendens død. Maradona førte Napoli til klubbens to eneste ligatitler og til Uefa-cuptriumf i 1989, og byens stadion har nå fått hans navn.

  Publikum ropte på Maradona mens en statue av idolet ble båret rundt banen. En hyllest fra Pelé ble vist på storskjermen, og spillerne spilte med trøyer påtrykt Maradonas ansikt.

  Serie A - Napoli v Lazio
  Foto: CIRO DE LUCA / Reuters
 • Tokmac scoret for serielederen

  Tokmac Nguen scoret det viktige 2-0-målet da Ferencvaros slo Mezökövesd 3-0 på bortebane og styrket sin ledelse i ungarsk eliteserie fotball.

  Nguen scoring kom etter en hurtig kontring i slutten av den første omgangen.

  Kristoffer Zachariassen spilte hele kampen for Ferencvaros, mens Nguen ble byttet ut ti minutter før slutt.

  Ferencvaros topper tabellen fire poeng foran Varda med en kamp mindre spilt.

  CORRECTION Spain Soccer Europa League
  Foto: Miguel Morenatti / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal