Hopp til innhold

Kaos i Khanty - noen skjøt på Vetles skive

KHANTY-MANSIJSK/OSLO: Vetle Sjåstad Christiansen (20) hadde sitt livs dag og lå an til karrierebeste i verdenscupen. Så kom siste skyting – og full forvirring.

Skiskytteren Vetle Sjåstad Christiansen hadde et meget godt løp på gang. Så ble det full forvirring i det han skulle i gang med sin stående serie.

Kaos på stående skyting for Sjåstad Christiansen.

– Så er det noe feil med skiva til Vetle! Den er ikke kjørt opp. Nå gikk han på en skive som ikke er satt opp, utropte NRK-ekspert Ola Lunde da Sjåstad Christiansen skulle skyte stående.

20-åringen var 44 sekunder bak overlegne Martin Fourcade inn til siste skyting i verdenscupfinalen i sprint i Khanty-Mansijsk, og lå an til topplassering da uhellet inntraff.

– Jeg synes jeg så fem svarte blinker da jeg stilte meg opp, men da jeg skulle skyte første gang, var den plutselig hvit, forteller Sjåstad Christiansen til NRK.

En annen løper skjøt på skiva

Det var nemlig løperen som sto ved siden av Sjåstad Christiansen som bommet så grovt at han traff nordmannens skive.

– Det var litt rart. Men det er litt kult å få spenning i et skiskytterrenn. Det er ganske vanlig for oss å gå skiskytterrenn, så det var kult å ha det annerledes, sier nordmannen.

Han ble bare stående og så forvirret rundt seg mens han ventet på hjelp. Den kom til slutt, og skiva ble gjort klar til skyting, men det kostet for Sjåstad Christiansen. Mye.

Artikkelen fortsetter under

Martin Forcade var helt overlegen på sprinten i Khanty-Mansijsk.

Fourcade vant med nesten 40 sekunder på sprinten

– Jeg sa til funksjonæren at han skulle restarte skiven, men den funket ikke. Så sto vi og pratet en stund. Han sa jeg kunne ro meg ned og vente, sier Sjåstad Christiansen.

– Det ble en del TV-tid på deg da.

Ja, det ble det, ja? Det er det viktigste, smiler 20-åringen.

– Null i puls da jeg skulle skyte

Han skulle egentlig til å bytte skive da funksjonærene fikk opp den han sto på. At han ventet så lenge var også en fordel når han først skulle skyte.

– Da hadde jeg omtrent null i puls. Da var det bare å skyte fort og komme seg ut igjen, sier han.

Emil Hegle Svendsen

Verdensmester i sprint, Emil Hegle Svendsen, skuffet i verdenscupfinalen, og ble til slutt nummer 30.

Foto: NATALIA KOLESNIKOVA / Afp

– Det er lett å bli litt stresset, men jeg glemte å bli stresset. Jeg tenkte at jeg ikke hadde noe valg. Det gikk greit.

For han skjøt fullt hus, men var likevel 1, 33 sekunder bak Fourcade ut fra skytingen.

Fikk fratrekk

– Der røk kanskje karrierebeste for Vetle, selv om han skjøt perfekt, sa NRK-kommentator Andreas Stabrun-Smith.

Sjåstad Christiansen endte i første omgang på en 37.-plass, 1.56,7 bak Fourcade. Han sto oppført med null bom.

– Jeg kan ikke skjønne noe annet enn at Vetle får fratrekk for det der, mente Lunde idet juryen gikk inn til møte for å bestemme om nordmannen skulle trekkes i tid.

Sjåstad Christiansen selv var svært fornøyd med løpet sitt, og var optimistisk med tanke på å få fratrekk fra juryen.

– Jeg får mase til meg litt ekstra tid, så blir det topp ti, kanskje, sier han.

Nå skal jeg inn å prate med de skumle kara i oransje jakke. Det blir første gang.

Men det så ut til å hjelpe. Ifølge de offisielle listene til Det internasjonale skiskytterforbundet er Sjåstad Christiansen nå oppe på en 10.-plass, 1.04,7 bak Fourcade. Han fikk altså trukket fra 52 sekunder for hendelsen.

Dersom blinken ble truffet før Sjåstad Christiansen hadde gått inn til skyting, ville nordmannen selv hatt ansvar for å sjekke skivene. Men blinken ble truffet akkurat i det 20-åringen stilte seg opp for å skyte. Dermed ga juryen det norske laget medhold i sin protest.

Det vil da si at 20-åringen var nummer fem ut fra siste skyting, men mistet mye tid i sporet inn mot mål og falt fem plasser.

Skuffende norsk dag

Verdenscupvinner Martin Fourcade var overlegen i Russland og var i mål hele 39,6 sekunder foran Lukas Hofer. Andreas Birnbacher havnet på tredje, 43, 8 sekunder bak franskmannen.

Det ble ellers en svært skuffende norsk dag i Khanty-Mansijsk. Ole Einar Bjørndalen er, før juryen tar en avgjørelse om Sjåstad Christiansen får fratrekk, beste nordmann på en 16.-plass, 1.25,7 bak Fourcade.

Verdensmester Emil Hegle Svendsen endte på 29.-, mens Tarjei Bø gikk inn til en skuffende 30.-plass. De var begge vel ett minutt og 40 sekunder bak vinneren. Johannes Thingnes Bø ble nummer 38.

Siste nytt

  • Real Madrid ble seriemester da Girona knuste Barcelona

    Real Madrid ble spansk seriemester i fotball for 36. gang noen timer etter sin 3-0-seier over Cádiz. Det var klart da Girona knuste Barcelona.

    Barcelona ledet ved pause, men Girona vendte 1-2 til 4-2 ved hjelp av to scoringer av Portu. Med sin seier gikk Girona forbi Barcelona og inntok 2.-plassen, men det er 13 poeng opp til Real Madrid med bare fire serierunder igjen.

    Dermed har Real Madrid sikret seriegullet før onsdagens returkamp mot Bayern München i mesterligaens semifinale.

    Brahim Díaz, Jude Bellingham og Joselu scoret Real Madrids mål mot Cádiz. Både Bellingham, Vinicius Junior og Federico Valverde ble spart fra start, men kom inn i løpet av 2. omgang.

    (NTB)

    Spain Soccer La Liga
    Foto: Manu Fernandez / AP
  • Rosenborg ydmyket av Brann

    Brann kjørte over Rosenborg fra start til slutt foran et fullsatt Brann Stadion. Det endte i raseri for Ole Sæter da han ble byttet ut og ga et kraftig slag i plastikken på innbytterbenken. Overkjøringen fra hjemmelaget stoppet ikke før det sto 3–0.

    – Bergenserne er sulteforet på å knuse Rosenborg. Det var flere supportere som ringte meg og sa at «nå må du knuse de», sier Sivert Heltne Nilsen til NRK etter kampen.

    Med seieren sørget Brann for tabelltopp. De er ett poeng foran Bodø/Glimt og Molde, med henholdsvis to og én kamp mer spilt. Rosenborg på sin side mistet litt av kontakten med toppen av Eliteserien. De er nå på 5. plass og er fem poeng bak Brann.

    – Vi slipper inn altfor billige mål. Det er vi nødt til å luke bort, sier Ole Selnæs til NRK etter kampslutt.

    Det skulle ikke ta mer enn 3 minutter før Brann-spiller Ole Didrik Blomberg fant veien til nettmaskene. På grasiøst vis feiret han med en baklengs salto i solskinnet.

    Deretter sørget Aune Heggebø for å doble ledelsen og Niklas Castro toppet kransekaken med sin 3-0-scoring.

    – Nå rakner Rosenborg, var den korte oppsummeringen fra TV 2-kommentator Øyvind Alsaker.

    Football, Eliteserien, Brann - Rosenborg
    Foto: BILDBYRÅN
  • Ivanovic herjet – sikret LSK-seier med to mål

    Den serbiske landslagsspilleren Miljana Ivanovic ble den store helten for LSK kvinner hjemme mot Kolbotn lørdag. Hun scoret begge målene for vertene i 2-1-seieren.

    – Avslutningen hennes er iskald. Hun avgjør det hele, sa NRK-ekspert Carl-Erik Torp om matchvinnermålet som kom i det 84. minutt.

    Etter matchvinnerscoringenpådro Ivanovic seg en ordentlig smell og ropte mot benken. Hun klarte likevel å fullføre kampen og kunne derfor juble for seieren med lagvenninnene.

    LSK Kvinner har vunnet sine tre siste hjemmekamper.

    Etter lørdagens kamp er LSK Kvinner på tredjeplass på tabellen med tolv poeng, mens Kolbotn er nummer åtte med tre poeng.

Sendeplan

Kl. Program Kanal