Hopp til innhold

Drømmefinale

Både Canada og USA ønsker revansje.

Ryan Getzlaf (51), Corey Perry (24) og Brenden Morrow (10)

FINALE: Canadas Ryan Getzlaf (51), Corey Perry (24) og Brenden Morrow (10) feirer 2-0-målet til Getzlaf i semifinalen mot Slovakia.

Foto: Julie Jacobson / Scanpix/AP

I 2002 tapte USA OL-finalen mot Canada 5-2, men nå får amerikanerne mulighet til å ta revansje etter at Canada vant 3-2 i semifinalen mot Slovakia.

Canada på sin side kan ta revansje etter 3-5 tapet for USA i gruppespillet tidligere i dette mesterskapet.

– Vi er to lag som kjenner hverandre godt så det blir ingen overraskelser i finalen. Den første kampen mellom oss i OL var følelsesladet, finalen kommer til å bli mye mer intens, sier Canadas store stjerne Sidney Crosby.

Slovakisk sluttspurt

Canada styrte semifinalen i to og en halv periode og ledet 3-0 med drøye ti minutter igjen å spille, men da våknet Slovakia. Det ble noen dramatiske sluttminutter.

Først reduserte Lubomir Visnovsky på en noe heldig måte da pucken snek seg inn på innsiden av Luongo i Canadas mål, og få minutter senere drepte Michal Handzus feststemingen på tribunen med sitt andre mål for Slovakia.

Hjemmefansen ble lange i masken og halvliterne gikk ikke lenger ned på høykant. Slovakia tok ut målvakten og presset Canada voldsomt de siste minuttene. Pavol Demitra var centimetere fra å sende kampen til spilleforlengelse sekunder før slutt da han nesten fikk åpent mål, men Roberto Luongo tettet buret og reddet, bokstavelig talt, festen for 20 000 hjemmefans i Canada Hockey Place.

Luongo som bor i Vancouver og spiller for NHL Canucks, er populær blant fansen og hver gang han var i nærheten av pucken skrek fansen «Loouuuuuuu».

– Det var nære på, sa Crosby etter semifinalen.

– Vi forventet at de kom til å bli desperate mot slutten. De utnyttet de få sjansene de fikk, men vi klarte å vinne likevel.

Video: Her reduserer Slovakia

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Startet bra

Siden USA allerede hadde knust Finland 6-1 i sin semifinalen tidligere fredag, visste Canada hva som ventet dem i en eventuell finale, det gjorde ikke akkurat fansen mindre gira før kampen.

Alt startet så oppskriftsmessig for hjemmefavorittene. Patrick Marleau styrte inn 1-0-målet mellom beina på Slovakia-keeper Jaroslav Halak litt over midtveis i 1. periode, og snaut to minutter senere sto Brenden Morrow for en ny fiks styring på et langskudd fra Chris Pronger og publikum begynte å glede seg til finalen mot USA. Slovakia spilte svært defensivt, og ingenting tydet på at de skulle klare å komme tilbake.

Da Ryan Getzlaf la på til 3-0 i overtallsspill mot slutten av
midtperioden trodde de fleste at kampen også var punktert, men den siste perioden ble altså mye mer spennende enn noen hadde trodd.

Siste nytt

 • 17-åring slo Rodal-rekord

  Vebjørn Rodals norske rekord på 800 meter lever fortsatt relativt trygt, men fredag kveld mistet den olympiske mesteren fra Atalanta i 1996 en annen rekord:

  Da løp nemlig 17 år gamle Håkon Moe Berg fra Kyrksæterøra 1500 meter på 3.37,25 i et stevne på Jessheim. Dermed slo han Rodals gamle kretsrekord i Sør-Trøndelag, som lød på 3.37,57 og var fra 1997.

  Men kanskje vel så relevant: Før han fyller 18 år, har Håkon Moe Berg inntatt sjetteplassen på lista over Norges beste 1500-meterløpere gjennom tidene, ifølge Friidrettsbloggen.

  Det er en liste som toppes av knallsterke navn som Jakob Ingebrigtsen, Narve Gilje Nordås, Filip Ingebrigtsen og Henrik Ingebrigtsen.

  Fredagens løp gjør at han er fjerde beste U20-løper i verden i år, og nummer syv i Europa i U20-klassen gjennom alle tider.

  _CWKRK-089c
  Foto: NTB
 • Scoret hat-trick - la press på Sørloth

  Fredag kveld vant Girona 7-0 hjemme mot allerede nedrykksklare Granada. Ukrainske Artem Dovbyk scoret tre for hjemmelaget, hvorav to av Dovbyks scoringer kom på straffespark.

  Dermed har han ett mål mer enn Alexander Sørloth på toppscorerlisten i La Liga.

  Dovbyk har scoret 24 mål, mens Sørloth har scoret 23. Til Sørloths fordel har han fortsatt én kamp til gode, mens Dovbyk er ferdigspilt for sesongen.

  Dermed kan nordmannen ende som ensom toppscorer, dersom han scorer to eller flere mål borte mot Osasuna lørdag.

  Jude Bellingham er nestemann på listen bak de to spissene, men med sine 19 mål, må han score minst fem mål for å ta den gjeve toppscorertittelen.

  Dovbyk
  Foto: AFP
 • Ruuds semifinale utsatt til lørdag

  Casper Ruud og italienske Flavio Cobolli må vente til lørdag med å få spilt semifinalen i ATP 250-turneringen i Genève. Regnvær stoppet gjennomføring fredag.

  Duoen hadde akkurat kommet på banen da voldsomt regnvær la seg over banen, og dermed besluttet dommeren at de skulle ta en pause i påvente av opphold.

  Den pausen varte i over fire timer før det ble bestemt at kampen ikke kunne spilles fredag. Christian Ruud opplyser til NTB at semifinalen skal spilles klokken 10.30 lørdag. (NTB)

  Casper Ruud mot Sebastian Baez
  Foto: AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal